Followers

Monday, 16 August 2010

Semalam..

Semalam..

15 August 2010.. hari yang bz.. dan hari yang menarik..
1stly syukur kehadratnya kerana telah menjadikan hari semalam hari yang menarik buat aku. Aku happy sgt.. n syukur sgt ng ketentuan DIA buat aku semalam..

Suma bermula ng waktu sahur aku.. huhu.. bgn lambat.. cket lambat aa.. n nasi pn da basi.. so tadak pilihan.. aku pn amek la kurma.. nak sahur ng kurma.. semalam abg Suhaimi kata.. nak sahur ng kurma kena 7 bijik.. insyALLAH tahan.. aku pn amek la.. tapi leh 6 bijik ja. Aku telan yang ke 6… + air.. da kenyang wohh.. huhu.. rugi plak rsa.. kurang sebijik nak ikut sunnah.. duii rugi lagi..

Pastu.. da bgn.. ng mata ngantuk ni.. tatau nak watpa.. on FB sat.. tgk apa ada.. wish2 besday orang cket.. usha2 page orang yang suka dok menconteng wall aku ni.. pastu wish2 besday orang2 yang ada.. Cuma sorang ja la aku tak wish,. Konon nak wish malam satgi.. (padahal haram tak wat pn.. tdo awai kott.. ekeke) .. pastu chat sat ng Alya Senoritas.. dia mtk cd ustaz kazim.. dia nak ceramah ustaz kazim.. aku pn mencari2 aa.. di manakah kamu wahai cd ku syg.. sekali tak jmpa aa.. ntah kat mana aku letak ae? Pastu aku pn gtau ALya.. nt aku cari. Jmpa nt aku gtau.. n secara otomatiknya aku pn click logo Windows kat desktop pc aku ni ha. N mencari accessories.. dan jmpa lah Sticky note aku.. aku pn type kat situ. CD ustaz kazim.. selesai da kerja aku.. pastu tatau nak watpa da.. p men PSP plak.. Alhamdulillah PSP aku pn da ok skg.. ;) abeh tu aku p mandi.. abeh mandi.. solat.. n ngaji cam besa aa..

Pastu.. ciap2.. gerak p kelas.. sampai dalam kul 8.30.(tepat2 tu.. ekeke) then aku tgk dalam enpom.. abg Farid call n ata msg.. dia tanya.. tdo ka? Wow.. thx encik Abg Farid.. jasamu ku kenang.. Alhamdulillah jugak la.. ALLAH buka hati kawan2 aku nak tanya aku camna..

Then.. masuk dalam kelas.. Encik Tuan Haji Ismail Kamis da mengajar.. aku pn.. tmpu la perhatian macam besa.. pastu.. exm.. dia buat test 1.. Alhamdulillah ag.. sebab aku rasa aku leh wat.. n aku rasa kondifen ng jawapan aku.. ;) Alhamdulillah syukur.. n satu soalan tu (soalan num.4) mula2 cam pening2 tau.. pastu ntah camna.. dapat idea.. camna nak wat.. syukur Alhamdulillah lagi.. sebab ALLAH beri aku idea camna nak wat..

Abeh exm.. aku bergerak ke masjid UTM.. wat solat sunat Dhuha.. n aku sujud.. syukur sgt2 sebab ALLAH beri aku kemudahan semalam.. then, da ciap.. aku pn.. p kat moto.. n call mama bagitau.. aku nak ke tanjung Malim. Nak p ngaji.. n bermula la perjalanan aku.. wow.. dalam 1 jam gak aa.. pedih bontot den ni ha.. huhu.. aku pn bergerak aa.. sampai sana dalam dekat kul 12 lebih tak silap.. Beh tu da smpai.. aku call abg shafiq.. kot mana nak masuk umah ni.. then ng bantuan abg shafiq, guideline dia aku pn gerak ke umah abg shafiq.smpai2 ja ayah abg shafiq da tunggu.. syukur ag sekali.. sebab kan.. aku rasa mudah ja nak cari jalan.. n tak sesat.. n syukur jugak kerana perjalanan aku.. tak panas.. aku rasa dingin ja… Alhamdulillah.. syukur..

Then.. smbg2 ng ayah abg shafiq.. lama gak..smpai kat kul 2 lbh.. benti solat.. pas da solat smbg ag.. sampai kul 4 lbh kot.. asar.. kami solat asar sama2.. dia aihh.. ayah abg shafiq suh aku jadi iman.. selop gak aa.. abeh solat.. aku mtk ayah abg shafiq yang doa.. huhu.. tak reti aa.. malu sgt.. then da solat.. kami smbg2 sama.. besh sgt.. dia cita sal 7 alam yang kita idup ni.. (nt aku tls dalam post len na.. ) pastu dia kata “igt, bila kita da smpai ke tahap ni.. ALLAH akan menguji kita.. siap sedia untuk ujian dari dia.. “ aku pn telan air liur.. aku penah dgr.. “makin kita dekat ng dia..makin kuat ujian dia kepada kita..” sebab dia nak menguji sejauh mana kita ni.. lepas tu pcik cita aa.. dlu masa dia kena ujian.. masa tu ag bp hari ja anak dia , adik abg shafiq nak kawen.. adik ipar abg shafiq tu kena rompak.. rm70,000 duit dia kena. Tak silap tu duit bank aa.. pastu dia kena reman.. masuk jel sal kot tak silap.. camtu la .. beh tu kan.. suma orang mula pandang slack kat depa.. kata tu duit tak halal la apa la.. then selepas dari tu.. pcik kata.. ada sorang kawan dia tu. Yang menyokong dia.. kawan dia tu kata.. aji.. aku ada ng ang.. aku sntiasa belakang ang..apa2 ang mai ja kat aku. Pcik kata.. tgk tu.. ada jugak orang. Yang len tau kata belakang ja.. then pcik kata.. sygny kawan dia tu tak solat.. sminggu sebelum dia meninggal dia kata kat pcik, aji, aku rasa aku ni kosong,-sekosong2nya.. then pck pn ckp, suh anak dia bawa dia p amek wuduk, n suh dia wat solat taubat.. solat cam besa.. mohon keampunan ALLAH.. tu la kisahnya… woww.. toi la orang kata kan.. bila seru ALLAH tu da sampai kan.. syukur la smpai waktu2 tu.. smoga rohnya di tmpatkan di kalangan orang beriman.. doa jugak ALLAH terima la dia tu.. amin. Then before balik.. pcik cita sal LACI.. kata pcik.. kita ada 24 laci, 24 jam kita.. nt kita bk laci2 kita.. tgk apa kita wat.. Alhamdulillah aa.. aku mai.. smbg ng pcik., pcik bagi peringatan suma ni.. 6 jam laci kita da diisi.. ng menda manfaat.. syukur aa.. nt time nak tdo.. sama jugak.. kita zikir ka pa ka..doa.. n tdo.. nt terisi la ng sndiri tdo kita tu sebagai ibadah.. aku dalam ati pk (wowww.. cantik ny ISLAM.. ALLAH da bagi suma.. istimewa kita ni.. Cuma kita ja tatauu.. kan? )

Tu la kisah aku semalam.. pas tu.. aku kua.. bawa moto.. p isi myk.. n mula perjalanan.. tak silap masa tu da dekat 6.30.. gerak.. n sampai cni ngam2 waktu buka puasa.. tadan apa.. so aku just makan kurma.. n perangat bubur yang dalam peti tu.. syukur la.. ada rezeki aku bk puasa..

Apa pn.. aku syukur sgt.. cantik ALLAH susun perjalanan aku semalam.. aku berdoa agar aku dapat manfaat dengan apa yang jadi semalam.. n semoga pertemuan tu tak stop kat cni ja.. n aku kan smpai lagi kat sana.. smbung pengajian aku di sana.. insyALLAH.. semoga ALLAH izinkan aku..

16 Aug 2010
08:55

No comments:

Buta+Pekak+Bisu=CINTA