Followers

Friday, 30 July 2010

Janji Kekasih

Episode 30 July 2010.

Hari ni pasai kes Syah kena langgaQ.. then Cik Karina n Cik Aliyah datang melawat..
Cik Karina bagi darah dia.. untuk selamatkan Syah..
woww.. aku bkn tertarik ng kes dia kena langgar tu aa.. tapi aku tertarik ng sal manusia "beragama" tapi lidah bercabang.. suka membawa cita tak bek sal orang len..
dalam cita ni ada 2 watak.. sorang tu kawan baik Aliyah, dia ni tak abeh2 nak burukkan Karina.. asik bawa mulut.. cita tak bek sal Karina.. Karina nak bertaubat.. tapi dia bawa cita bukan2 sal Karina.. sedih bila pk kan.. orang nak ke jalan ALLAH.. tapi orang2 "beragama" ni yang cuba nak jatuhkan semangat dia.. patutnya la kan.. geng2 ni la yang datang paling awal sekali bagi semangat.. tunjuk jalan.. tu sorang la.. lagi sorang.. adik tuan haji, a.k.a makcik Syah.. dia ni pn sama.. ada ka patut sound camtu... dia sapa nak sound2 camtu.. (aku cakap cam marah je kan.. ekek.. mntg2 la suka Cik Karina berlakon.. hehe.) sebenarnya kan.. bkn aku marah aa.. cuma terfikir..
kenapa ae? tu la orang kata kan.. orang2 gni.. ni la dugaan buat depa..
Doa sangat la.. agar aku bkn camtu.. doa semoga aku jadi penyokong terkuat orang yang nak dekat kepada ALLAH, juga sebagai benteng terakhir la yang akan pertahankan depa.. ALLAH.. berikanlah aku kekuatan itu.. ; Amin Yarabbal Alamin.. ;))

Moto..

phewwww.. akhirnya..
aku tukaQ gak 2 2 tayar moto aku..
aku buat gak brake moto aku..
tukaQ minyak engine moto aku..
alhamdulillah.. syukur.. tapi aku guna jugak duit aku tu..
takpa la.. saving aku terpaksa pakai gak.. demi keselamatan..
nt aku tarik balik dari duit gaji.. ganti saving aku..
alhamdulillah.. syukur2.. ;))

pa pn.. mmg sewel toi aa.. elok2 pas wat..
bawak macam orang gilaa.. menyelit tak hengat.. ekeke..
trus kena marah ng aina.. n ng Nyssa'..
sowie geng.. nak test moto ja..
lenkali sy bawak slow2 na.. ekeke :p

Sahabat

wowww.. rasa cambesh ja.. semalam.. smbg ng Abg Madi..
n he approved me as "sahabat"..
rasa cam happy sgt.. seyes la.. dia leh approve sebagai sahabat..
pernah dia kata .. dia susah nak wat kawan.. i mean rapat ng orang aa..
ni skg dia leh kata aku sebagai sahabat.. cam happy gak aa..
aku doakan terbaik.. untuk dia.. sahabat.. ;)

Do - 'we're in heaven'

Do - 'we're in heaven'.

Lyrics:

Oh, thinkin' about our younger years
There was only you and me
We were young and wild and free
Now nothin' can take you away from me
We've been down that road before
But that's over now
You keep me comin' back for more

Baby you're all that I want
When you're lyin' here in my arms
I'm findin' it hard to believe
We're in heaven
And love is all that I need
And I found it there in your heart
It isn't too hard to see
We're in heaven

Oh, once in your life you find someone
Who will turn your world around
pick you up when you're feelin' down
Now nothing can change what you mean to me
There's a lot that I could say
But just hold me now
And our love will light the way

Baby you're all that I want
When you're lyin' here in my arms
I'm findin' it hard to believe
We're in heaven
And love is all that I need
And I found it there in your heart
It isn't too hard to see
We're in heaven

I've been waitin' for so long
For somethin' to arrive
For love to come along
Now our dreams are comin' true
Through the good times and the bad
I'll be standin' there by you

Baby you're all that I want
When you're lyin' here in my arms
I'm findin' it hard to believe
We're in heaven
And love is all that I need
And I found it there in your heart
It isn't too hard to see
We're in heaven

Thursday, 29 July 2010

Kena Marah

cita dia tadi aa.. dok ralit kat opis ng Abg Shafiq ng Abg mMdi..
dok survey e90 yang nak beli tu.. Abg Shafiq pn nak beli satu..
kami dok tgk aa.. pastu.. ralit, ralit..ralit..
last2 mai waktu buka posa.. Abg Madi.. terus tanya.. aii Ie.. ang tak p bk posa ka.. kena la marah cket.. ekeke.. aku kata takpa abg,, mnm ayaQ ja..
then aku pn p mnm air aa.. lepas tu.. kmi smbg balik smbg.. sampai la time aku nak p solat magrb.. Abg Madi tanya ag.. Ie.. ang da minum ayaQ ka?
seyesly aa.. touched gle kot.. ada orang ny concern ng aku.. seyes aku rasa terharu..
(smpai terbawa ke dalam solat la.. ekeke)
ALLAH.. syukur sgt kepadaMU.. kau ilangkan satu dariku.. tapi kau berikan berlipat ganda orang yang amek berat kepadaku.. aku bersyukur sgt YA ALLAH..
doaku,.. untuk hari ini.. kau berikanlah hidayahmu kepada sahabat2 ku.. bukalah pintu hati mereka.. bawalah mereka kembali ke pangkuan MU.. aku berdoa sgt.. aku pohon kepadaMU YA ALLAH... amin yarabbal alamin..

Wednesday, 28 July 2010

Desire VS Communicator

sedang membuat pilihan.. mana satu yek?
sebab nak pakai.. sebab kerja.. aku leh online di mana2 tanpa perlu ada laptop..
ni pntg untuk kerja aku.. sebab.. leh online di mana2..
kekadang tu kan.. urgent.. so ng ada ny ni.. leh la nak pakai..
My Boss cdgkan 2-2 ni.. mana satu yek.. 2 2 cam besh gak aku tgk..
hurm....



VS

28 July

Aittt.. lama ny tak menulis2 dalam ni.. ekek..
mntak maaf enchik Blog.. lama sungguh kamu kesunyian yek..
hehe.. pasni saya akan cuba.. untuk update kamu kerap2 yek.. saya masih dalam proses ni..kebelakangan ni.. sy kurang idea aa.. saya rasa satu menda len ag..
rasa2 "power" tu ilang kejap.. mana p saya pn tatau..
iskh3.. dlu rajin gak mengepos kat FB tu.. banyak menda nak diingatkan.. skg ni.. ntah mana p suma tu..
Ya ALLAH.. apa jadi dengaku ini..
helpppp~~~

Wednesday, 14 July 2010

Si pengangkut sampah

Kisah perjalanan aku bermula sekitar pukul 5 pagi.. jam mula menjerit seawal pukul 4.00 pagi..
Menjerit2 sepertinya memanggil2 namaku.. bgn3.. tika ku mula tersedar.. ku mula mengambil langkah, tuala yang kusangkutkan di ampaian kucapai, dan terus meluru ke bilik air rumahku. .

Kira2 pukul 4.30 aku slesai membersihkan tubuh badanku.. dan selesai berpakaian..
Aku capai pula kunci moto ku, dan berjalan keluar.. engine moto ex5 c70 ku pn dihdupan.. prehhh..prehh… paham2 sahaja lah.. moto lama.. ni pn kira nasib la si dia tidak membuat perangai,, tidak banyak karenah.. kalau tidak.. haru biru aku dibuatnya.. apa pn.. motosikal ini, banyak berjasa buatku.. ada juga aku terfikir, mahu sahaja ku “upgrade” kenderaan ku.. tapi bila difikir2 kembali.. ini bknny keperluan.. cukuplah aku maintain sahaja yang aku ada.. mungkin wang itu, boleh juga aku alirkan ke tmpat lain..

Selesai engine ku dipanaskan.. aku pn mula membawa motoku keluar dari kawasan umah.. baju aku, faham2 sahajalah..3 lapis .. 4.30 pagi.. sejuk sangat,.. tak mampu aku nak menahan.. badan sudahlah seperti tiang lampu, kurus dan keding.. mana nak cukup lemak nak panaskan badan aku.. dek kerana itu, kutebalkan pakaian ku.. jarak antara rumahku dan tmpat aku bertugas tidak lah jauh mana… kira2 dalam 15-20min sahaja. tapi paham sajalah… aku kan merempit.. merata ceruk aku redah.. dan sudah kebiasaan, aku tiba di destinasi dalam kira2 10 minit sahaja.. ;)

“oii mat, awal sampai?” sapa penyeliaku, encik Jeff.

“besa la abg.. da bgn awal, gerak la awl.. kurang2 leh jugak la nak standby..” jawpku.

“apa sgt la yang kau nak stndby tu mat.. hihi.. ada2 ja ko ni..”
Aku hanya bisa tersenym, encik Jeff ni, walaupn dah dalam kira2 hujung 40an,tapi dia ni masih maintain.. aku tak nafikan.. dia seorang kawan juga boss yang baik.. yang memahami.. hampir stgh tahun aku bersama mereka.. namun aku enjoy berada dengan mereka..

Sambil ku berbual dengan encik Jeff, datang la kawan-kawan aku yang lain.. pak cop, pak pin, uncle dev dan abg mat. Semua ini adalah kawan-kawan aku yang meneman aku sepanjang aku berada di sini.. walaupn aku yang paling muda antara semua, tapi aku seronok berada dengan mereka.. walaupn datang dari tempat yang lain2, kami suma sepakat, satu kepala la orang kata.. aku selesa sangat, mereka selalu sangat beri aku nasihat-nasihat yang berguna..

Dan sekarang pukul 5.00, kami pun memulakan perjalanan kami.. kerja macam kami ni.. tak glemer.. malah orang pandang hina.. ye la kan.. ucuk.. wekk.. nak muntah la.. apa suma ada.. tapi bak kata pak cop, orang paling tua dalam group kami ni..

“ biarlah apa orang nak kata, kita kerja halal.. bkn kita kaco orang pn..agpn ALLAH da beri kita kerja. Patutnya kita syukur..bagi pak cop, kerja kita ni mulia.. walaupn dipandang hina.. mmg kita ucuk. Tapi kita berkhidmat untuk orang.. “

“setuju abg cop.. kalo kita tak keja, sapa nak kutip sampah2 yang depa kata ucuk ni..? “ sampuk abg mat..

Aku hanya tersenyum.. benar kata mereka.. kita wat kerja halal.. watpa nak malu.. mmg la tak glemer.. tapi apa ada pada glemer tu kalo glemer tu buat kita dilaknat ALLAH.. chewah.. cam ustat lak dah aku ni.. ehhee..

Tapi kan.. aku rasa suka.. walaupn tiap hari aku berhadapan ng sampah, ucuk, ulat, dan macam2 lagi yang menjijikkan di mata orang lain.. hati aku senang.. benar kata pak cop, ini ALLAH da bagi pada kita.. kenapa perlu kita hina dia.. patutnya, kita syukur.. sebab hari ni ALLAH syg kita.. dia bagi kita rezeki.. dia bagi kita rasa pengalaman idup..

Bagi aku. Dalamannya.. aku rasa.. kerja yang hina ni da beri aku satu kekuatan yang aku rasa orang lain tadak.. apa dia kekuatan tu? Kekuatan hati.. penerimaan aku.. aku rasa .. hati aku kuat.. masa aku ng kawan2 aku.. yang lebih matang dari aku.. yang lebih berpengalaman.. banyak memberi aku pengajaran.. nasihat.. aku dpat rasakan erti sebenarnya hidup ini.. bygkan di lua sana.. berapa ramai yang tiada kerja?berapa ramai yang tak makan sebab tadak duit? Berapa ramai pula yang menderita kerana kesusahan hidup.. tapi aku.. syukur.. aku punya kerja (walau orang kata tak glemer), aku punya duit (walau tak banyak), aku punya moto (walau tak style, tak laju), aku punya kawan-kawan, aku mampu beri family aku makan, dan paling penting.. aku rasa syukur ng nikmat ini..

Alhamdulillah. Alhamdulilah.. Alhamdulillah.. ALLAH sygkan aku.. aku syukur sangat.. sebab idup aku. Tak senang.. tapi aku pn tak susah.. cukup semuanya.. bila aku mula fikir aku susah.. aku fikir yang lagi susah dari aku.. bila aku rasa payah.. aku fikirkan yang idup lagi payah dari aku.. semuanya cukup.. ALLAH beri aku nikmat mensyukuri.. aku sedar.. tiap apa yang diberi ada hikmah.. cuba bayangkan.. kalo aku senang, byk duit.. arta banyak.. sedangkan aku tidak beramal? Camna? Bagaimana aku nak menjawap di sana nanti? Aku teringat pula.. aku duit banyak, arta banyak.. mesti idup pn tak senang mana.. ni dok pikiaQ ni.. sat orang mai rompak la..pecah umah la.. macam2 ada skg ni.. pikir2 lagi.. aku byk duit.. hari2 sibuk ng kerja.. kejar tu.. kejar ni.. ada ka masa aku ng ALLAH.. sedangkan aku byk da diberi nikmat dari dia.. agak2 aku bersyukur ka kalo aku ada ditempat tu.. jadi aku mula buat kesimpulan sndiri.. inilah yang terbaik bagiku.. aku kembali tersenyum……

Buta+Pekak+Bisu=CINTA