Followers

Tuesday, 28 September 2010

Cari penyakit

mmg cari penyakit..
yang gado da bek balik.. rasa2 kalo teruskan mmg akan ok ja..
pastu p dok kaco2 yang tu.. dok nampak cam nak positif jugak..
tmbah lagi 1.. p cari2.. dok manis2 mulut..

mmg mencari penyakit..
tadak pasai cari pasai..
hahahahahha. :p

2ND WEEK

masuk hari ni.. da cukup 2mgu tau sejak kejadian 20:24:20..
n sama jugak macam mgu lepas aa..
mmg berbalah lagi..
aku pn pening la dengan dia ni..
aku nak jugak la layan leklok.. tapi dia dok wat semacam..
trus da jadi malas nak kata pa..
pastu.. at the end,. mmg la yang jaat tu aku kan..
ntah la.. rasa mls la nak pk..
kang sat aku tukaQ profession kepada enchik kepala arnab kang baru tau..
eee.. mencik3...

Monday, 27 September 2010

Alhamdulillah.. ;)

Alhamdulillah.. hari ni.. satu menda baik lagi da terjadi dalam idup aku..
aku da call mama pn ckp tadi..
tadi.. meeting..
syukur alhamdulillah..
skg ni i have full control of West Malaysia pnya motorola project..
syukur aa.. peningkatan dalam kerjaya aku..
semoga ng ini, hubungan aku ng ALLAH akan makin dekat..
bkn menjauhi NYA.. Amin yarabbalalamin..

Merenx seketika

talking bout ending single life and accompany sum1 till the end of life..
what need to be done? what need to be prepared?
whats the thing needed in order to complete the changes?

chewah.. byk plak soklan..
anyway, cam terfikir plak la.. Norin da nak kawen bln depan..
pastu zura pn da selesai.. tgk page dia tadi..
pastu semalam seharian ng abg shafiq n kak.. n i can see la.. hw happy they are..
seyesly.. im happy for them, but deep in me, im just thinking..
when will the time for me to come? i want it..

but i dunt know hw to say it..
its like very2 hard to find sum1 nowadays..
for me, i find it easy to find, but to get sum1 who really can coop wit u, can spare her time just to accompany you, to really fall in you, is it possible?
ive been in this situation before, i used to have sum1 before, the one i love sooo much, but, she choose not to continue our journey together, but to stop it n choose to treat me just like a rubbish, just because of the love is not there anymore..
i dont feel anythng, just a lil bit frustrated wit the treatment after all we've been together..
im sure wit what im feeling.. n until now, i admit, eventhough i got many ppl around me, but yet i still cant forget bout her.. coz ive save her in one place where she's are the one, who can really complete me..

dear, i knw u r not goin to read this, but please note that u are the one, u r the besh..who've once been here, n the 1 who Nadzri really are in love with..i know that u are happy now.. i just pray for the very2 besh in ur life dear..
thanks for every moment we've been together.. THAT WAS A VERY PRECIOUS MOMENT I HAD IN MY LIFE..

I LOVE YOU.. ;)

<-- this is for you.. ;)

Tuesday, 21 September 2010

Kebetulan atau suratan.. ??

ahhaaa.. cita dia camni.. hari ni sehari bz kot dok kat opis tu...
then smpai kul 7 la.. kul 7 pn dok kat kedai makan ng abg Shafiq ng abg Fitri..
dok smbg2.. then abg madi cakap site dia ada problem..
aku pn smbg2 ng abg Shafiq nak p ata controller card kat abg madi kat seremban tu..
pastu gerak p opis.. smpai kat opis.. aku cari2 card, then gtau abg shafiq aku nak solat sat.. pas solat.. kami pn stat la gerak..
then abg madi ata msg.. cakap da ok site dia..
ehhee.. tak jadi la p..
yang aku kata kebetulan atau suratan tu adalah..
masa sebelum gerak tu aku ajak abg shafiq p tgl moto kat umah aku..
sebab aku nak nek atas sat.. nak makan ubat..
tapi bila dalam keta, aku ajak abg shafiq tanak..
dia malas nak lepas sukuriti guard tu..
sebab tu tak jadi.. aku pn da abg shafiq tanak.. aku tak kata apa aa..
cuma dalam ati berserah aa.. arap tadak pape aa aku da lambat makan ubat dari masanya..ni la yang aku kata kebetulan tu..
mungkin ALLAH tanak aku skip ubat kot.. sbab tu DIA bagi site tu ok..
kan suma kuasaNYA.. Syukur alhamdulillah.. aku da mkn ubat.. balik2 ja umah..cari ubat n makan.. syukur alhamdulillah.. tiap suma kan ada hikmah.. ni la hikmah buat aku hari ni.. syukur alhamdulillah... ;)

New phase

tadi abg Shafiq ckp.. nt satu hari aku plak kena coordinate project Huawei Ericsson.. Yayyyy.. suka sgt.. ehhee.. so nt aku akan berpeluang untuk belajar menda baru..
syukur sgt..

aku rasa jeles gle ng abg Madi ng abg pion..
abg Shafiq ckp tadi.. Abg pion tadak.. kalo tak senang dia..
nasib la ada abg madi.. ada 2 2 senang abg.. sebab depa tau apa abg nak..
depa tau bila abg tanya.. depa nak bagi apa..sebab abg yang aja depa dari kain putih..
means that abg train depa dari depa tatau apa2.. seyes jeles aa..

aku pn nak usaha.. aku pn nak jadi sepenting tu wat abg Shafiq..
tadi aku ada ckp da.. abg,.. jadikan saya apprentice abg.. sy pn nak camtu~~..
doa2 dapat aa. amin.. ;))

Back to Business

Alhamdulillah.. im back.. ekeke..
bapa ari da ilang nih..
huhu.. tak daya aa.. aku saket.. nak wat pa pn tadak mood..
seyesly.. kualiti kerja aku pn menurun..
tak rasa nak wat pa pn.. dok nak tdo ja.. nak rehat..

ni baru ok cket..
alhamdulillah.. syukur ke hadrat ALLAH.. DIA mendengar doaku..
dimakbulkan doaku. tak pulih betul pn tapi da ok cket pn da alhamdulillah..
aku istiqamah.. mkn ubat.. sapu ubat.. arap2 pulih trus pasni..
selepas 4 thn kan.. takpa2.. suma ni kan ujian dariNYA.. DIA nak beri aku something la tu.. aku da nampak da.. DIA nak tgk.. aku saket ni aku lupa dia tak?
aku arap saket ni buat aku lagi kuat mengingatiNYA.. and ni berterusan..
Aminn.. ;)

Saturday, 18 September 2010

Hakikat Cinta III

Hakikat pengagungan cinta..

bagi aku.. bila tiap kali baca status yang terok2 down sal cinta ni..
dia macam agak memalukan aa.. sebab apa tau.. sebab kan.. macam idup ni terlalu bergantung pada cinta tu.. padahal... ada banyak lagi menda kot nak wat..
macam la ilang menda tu.. MATI.. tapi tu la hakikatnya.. di mana cinta terlalu diagungkan skg ni.. amek cntoh , kes bunuh diri.. banyak ja aku tgk sebab frust bercinta..

bila kita pusing balik.. aku tak rasa pape la.. cuma sedih ja.. sebabb... depa ni tadak ilmu, aku rasa tu la.. sebab kalo kita ada ilmu, pasti kita takkan letakkan satu menda yang tidak kekal ini sebagai jurang antara kita ng ALLAH.. tkdak DIA jadikan cinta ni.. melainkan sebagai satu batu peloncat untuk kita sebagai hamba ni lebih mensyukurinya.. toi dak aku kata ni? cam seks la.. kawin bkn sebab seks.. tapi.. bila kawen.. dapat seks free.. dia semudah tu la.. bkn aku amek contoh seks ni sebagai satu yang remeh, bukan.. tapi dia macam tu la.. camna ALLAH bagi kita "nikmat" dalam tiap apa yang dia anugerahkan kepada kita..

merujuk kembali kepada ke-kesianan aku kat depa ni.. dia lebih kurang camni aa.. bagi aku ia adalah dari sudut pandangan kita semua.. cth, setengah orang, tgk ppn sexy.. dia suka. sebab dia kata sexy tu la masyuk.. besh.. bila kua ng ppn sexy ni.. kawan2 tobat akan kagum punya la.. gle la.. gepren ang cantik.. sexy.. manthopp la.. suma ada la.. sesetengah tu plak.. tak suka sgt sebab tanak orang tgk.. dalam ati dia.. ohh noo.. takkan la nak bagi orang tgk.. rugi la.. she's mine.. n dari sudut pandangan orang len plak.. dia lagi tertarik tgk yang bertudung litup ni. yang pakai stokin tgn, stokin kaki ni ( ni merujuk kepada muslimah sejati la ni) .. tu yang aku kata.. semua datang dari pandangan kita sndiri.. camni jugak la aku rasa. TAPI.. seprti tadi la.. ilmu dan hidayah dalam ati ni.. tak suma yang ada.. kan? sebab tu a ada yang leh buat menda bodoh, cederakan diri, bunuh diri pa suma sebab frust..

cam semalam la.. aku ckp ng abg madi.. sal kes ni.. pendapat dia.. kita cuba pusing kat depa ni soal tanggungjawap terhadap family.. contohnya.. kita amek ibu bapa depa.. tak rasa bertanggungjawap ka kat ibu bapa kita? bila mana terlalu dieffect dek kerana frust kamu itu? taknak ka kamu lihat ibu bapa kamu menangis kerana kejayaan kamu.. tu jika dari aspek ibu bapa.. ok la.. pusing kot len lagi.. since manusia ni tak kan idup lama kan.. kita tgk la kat masa depan.. ni pun kisah orang frust dan effect masa depan dia.. benti blajaq sebab kes cinta.. dia pn pesan kat aku.. jgn la smpai macam tu.. kamu akan menyesal..
"masa aku dlu, aku amek sijil kat Kusza, pastu aku benti.. sebab taleh nak blajaQ, kes cinta la ni, frust.. pastu aku masuk poly.. amek sjl jugak.. pastu tara aku nak dup dap dup dab abeh sijil+dip, kawan2 aku da abeh dgre pn.." <--pengakuan kawan aku ni tau,.
weyhh.. look at that,. betapa rugi ny.. bila terlalu diberatkan sal hal bab cinta ni.. bak kata abg madi semalam.. mmg DIA ada kata.. sal jodoh ni kita kena usaha mencari.. tapi, nak jadi tak jadi tu suma ALLAH yang tentukan.. orang yang stg ptg nak akad nikah pn pagi2 ni leh pts, ni kan plak baru kawan weyh..? see..? orang berpengalaman yang ckp wohh.. bkn aku.. aku tatau..:p

Friday, 17 September 2010

Cita pagi jumaat

bgn pagi ja.. pas solat subuh, kul 7 jugak aa..(huhu. penangan tdo lewat semalam)..
pas bgn da solat.. smbg tdo balik aa.. wpn ada sejam ja sebelum jam aku jerit sekali lagi.. pastu sedaQ2 ja da kul bapa da.. bgn.. tgk luaQ. ujan.. fuhhh.. shedap ja tdoQ..
tapi aku da jaga.. nak tdoQ guane ag da.. agpn rasa da lebih tdo da ni..
so bgn aa.. online.. beli tiket kat Jijol la.. pastu chat ng rakan2 FB..
pastu ada abg Asri call.. dia cakap sal sijil SKM level 3 wireless.. wowww.. sonok ni.. aku kena mula wat buku log la ni..
oyeh3.. aku akan cuba.. untuk... tambah koleksi sijil.. hehehe..layann... ;)

Hakikat Cinta II

Antara kisah tadi ada la aku call dia.. smbg ng dia sal kes dia..
dia tanya aku.. awk ni toi2 ka ng saya? awak nak saya sebab kes saya da tima..
atau sebab awk kesian.. atau sebab nak tlg saya..

aku ckp trus.. saya dtg sebab sy mau n saya nak tlg awk. n sebab saya nak ubah awk.. pandangan awk terhadap ujian yang mai kat awk ni..
then aku cita la. apa jadi pa suma.. camna kita perlu sedaQ yang tiap apa jadi ni kita kena berserah semua kat dia..

trus trg aku kata.. kalo kata aku da berjaya ubah pandangan dia. dan masa tu budak tu mai n dia nak kembali ke sana pn.. aku terima.. n aku redha.. sebab aku akan terima dan aku berserah semuanya kepada ALLAH.. sebab mmg aku n dia dan suma tertakluk dibawah kekuasaan ALLAH.. aku tanak da jadi macam dlu.. dlu aku terlalu berharap.. n terlalu mengagung2kan cinta dunia aku ni.. smpai satu masa.. ALLAH nak tarik balik.. n masa tu mmg aku down trok2.. tapi syukur la.. sebab aku akhirnya paham napa sebab dia amek cinta aku. upanya sebab dia nak bagi aku yang lebih baik.. iaitu.. Cinta yang Abadi.. tu la sebab nya..

to all yang membaca.. igtlah.. bila kita da salah letakkan cinta ni.. kat tmpat y tak sebetulnya.. mmg kita akan di-effect trok2 bila kehilangannya.. jadi beringatlah.. kita down.. tapi jgn arap kat sapa2.. kembalilah pada ALLAH.. dia da bagi kita 2 ubat hati yang paling mujarab.. iaitu sejadah dan AL-QUran.. so amalkan aa.. percaya lah.. aku da cuba.. seyes power.. ni la ubat aku sepanjang nak dekat setahun ni.. n lihatlah kesannya sekarang.. aku tenang.. alhamdulillah.. ;)

Jadi berhati2 la suma kat lua sana.. Cinta tu mmg indah. tapi ianya milik ALLAH.. selagi mana kita gunakan ia untuk mendapat keredhaan ALLAH.. selagi tu la kita takkan tersasar dari jalan NYA.. jadi beringatlah.. ;)

Cerita orang da kawen..

Baru smpai umah ni.. tadi ptg.. p USJ.. p cari kamera.. n beli dah la kamera Jijol nak pakai n dengan beli skali la aku punya boxer. Hari tu kat Penang nak beli tapi tadop size la.. besau2 semuanya.. huhu..then masa nak balik tadi la.. abg razak call.. takdan nak angkat. Cal balik.. abg razak tanya.. ang dok mana ni.. abg Daniel da balik umah da ni.. mai la.. aku pn kata.. sat2 abg.. nt saya mai aa.. dalam, 20min saya smpai.. so aku pn pulun2, dalam 15min kot smpai la umah abg razak. Dok menyembang la ng depa 2 orang.. beraya ng abg Daniel.. ok la.. dia pn mtk maaf la kot ada melawak terlebih kurang ng aku.. aku pn sama la aku kat dia.. bkn tatau aku ni.. merepek ja.. ckp pn dok loyar buruk takut dia la terasa ati ng aku.. tapi Alhamdulillah.. ok ja,, ekeke..

Then, depa pn ckp nak p lepak minum kedai mamak.. call abg madi.. ajak p minum sana.. tapi aku balik dlu.. p amek abg madi ng solat maghrib.. then kul 8 camtu aa.. depa call.. tanya aku dok mana.. awat tak smpai ag.. berakar da depa dok tunggu.. ekeke.. then aku pn gerak la.. dalam kul 8 camtu gerak.. dalam 10 min la smpai sana.. sembang aa..

Buah mula.. baek punya depa dok buh aku.. smbg sal kawen.. depa dok sakat aku la.. nadzri.. ada awek la apa la.. aku kata mana dok ada..? depa kata.. beh tu yang dok kuaQ date hari tu p mana? Ng sapa? Aku ckp la.. mana ada abg.. kawan2 ja.. depa tak caya. Depa kata takpa la.. nt la.. kami tak jmpa takpa.. da jmpa siap ang.. kami p minang trus.. hahaha.. sangat taleh blah.. masing2 dok tunggu time ja jmpa aku.. nak amek gambaQ nak tunjuk kat mama ng ayah.. ni kes abg madi ng abg razak la ni.. p umah aku semalam,. P ata broadband jiah ng p amek charger PSP.. depa smbg pa tah ng ayah.. mesti dok ngadu sal aku dok rajin FB ni.. awek ramai.. duii.. hahaha.. smbg balik.. depa mmg sakat kaw2 aa.. konon nt nak tangkap aku la apa la..tapi overall depa galakkan la awai.. sebab kata depa.. makin lama makin naek harga.. aku kata la.. apa plak? Nt sya habaQ aa.. nak saya.. kawen cara islam la.. tadak hantaran2 mahai2 ni.. depa kata.. oii.. ang igt anak ayam ka? Hahahaha.. kena lagi.. depa cita la.. ada anak sedara abg razak.. 11,000 hantaran.. adik abg madi,8,000.. duii.. takut la aku dengaQ.. la ni arga mahai gle kot.. pastu abg Daniel kata.. kalo ada.. awai la.. thx la abg Daniel sebab sokong.. abg razak ng abg madi.. happy la kenai abg2 ni.. ;)

Beh tu aku kata da mahai sangat … depa kata.. tadak hal la Nadzri.. ang nak nanti.. ang cakap ja.. kami mai la .. tangkap ang.. bleh kawen pree. Hahaha.. aku cakap tamo la abg.. malu family.. depa kata.. mana ada.. bkn wat apa pn.. tangkap ja.. kami 3 ni cukup ja.. 3 orang saksi.. ;) aku kata.. tadak aihh. Saya ni abg, gepren pn tadak.. camna nak … depa kata.. ang kan kawan kat FB tu ramai.. ang pilih ja mana ang mau.. nt set la jmpa kat mana2.. nt kami mai tangkap.. wekkkss. Byk la .. :p tadak2.. suka ja ampa nak sakat aku kan.. :p sampai aku kata.. dah la abg. tukaQ cita.. tamo cita sal kawen.. abg razak kata.. laa.. cita sal kawen la besh.. aku kata.. tadop gepren.. ada gepren sedap aa cita sal kawen.. hehe.. toi la tu.. ada kalo.. n da cdia kan. Sonok.. excited la nak ubah status.. hahaha.. shuuuhh.. diam2.. nt depa tau.. trok aku kena lagi.. hahaha…

Then depa cita la.. sal depa da kawen ni.. camna depa ng orang umah depa.. lawak pn lawak jugak.. abg Daniel dia style berseloroh ja ng bini.. tak dak seyes2.. smpai dia ckp seyes pn da macam lawak ja..abg madi pn sama.. abg razak pn sama la.. suma ada cara masing2.. tapi yang leh aku belajaQ dari depa is.. kita kena menguasai orang umah kita.. jgn la kita dikuasai orang umah kita.. maksud kita la kena jadi ketua.. control depa. Jgn sebaliknya.. nt problem.. cam kisah abg daniel cita satu tu.. dia kenai satu orang tu.. laki dia marah anak.. last2 bini balik.. tau laki dia marah anak.. bini dia tengking laki dia. Senyap laki dia.. last2..rosak la anak dia.. sebab manjakan sangat anak dia.. tu la satu cerita..

Then satu cita lagi dari abg madi.. dia kata, dia test marah anak dia depan ibu bapa dia.. n tgk depa tu marah dia ka tak.. ada ka tak orang nak mrah dia sebab dia marah n tego anak dia..tapi mak ayah dia tak kata apa aa.. then dia cuba plak kat mak n bapa mertua dia.. pn sama la.. tadak orang masuk campur dia mengajo anak dia.. so dari situ pn depa suh aku amek tau.. jgn ada orang masuk campur kita mendidik anak, sebab kita ketua.. dan didikan anak2 datang dari kita.. so penting suma tu.. sebab ada masuk campur pihak ketiga akan sebabkan menda len nt.. cm contoh kisah abg Daniel tadi aa.. bila dok tego anak2.. mak marah kita balik.. leh wat anak2 ilang respect kat kita..

Lagi.. depa kata.. jgn biasakan isteri dan anak2 kosek wallet kita.. kosek enpom kita.. sebab menda tu personal.. nt macam2 kes jadi aa.. sebab ada orang tgk dalam tu.. kekadang sal kes receipt pn leh jadi kes.. so jgn aja la.. cam dalam kes aku kan.. msg bkn tatau.. ramai kawan kot.. sat dok rajin check.. leh kantoi.. wahahaha.. padahal tadak menda pn kalo nak diikutkan.. so.. bila terjadi.. tegur la.. cakap taleh wat macam tu.. jgn dok gatai kosek.. nak duit takpa.. bawa mai wallet kat kita.. n kita bagi duiit.. jgn dok buka sndiri.. pahamm??? mengambik dari kisah wallet ni kan.. jgn bagi la… n kita juga sebagai suami kena hormat depa jugak.. jgn la dok buka handbag isteri.. kita kena hormat depa jugak la.. ;)
Lagi cita sal ke family depa.. “pisang setandan ada la yang tak elok, yang busuk, yang kurang masak..”.. pastu kes cita depa isap rokok la.. paling sadis kes duit la.. camna duit skg ng dlu ni berbeza. Camna zaman abg Daniel dlu, bawak p sekolah sekupang ja.. zaman abg madi 5kupang.. ekeke. N zaman anak2 depa skg.. sehari ja da dekat rm10.. wowww.. byk beza kan.. hhe.. byk cita bila dok ng abg2 ni.. depa banyak cita.. banyak yang depa kongsi.. turunkan ilmu kat aku.. hehe.. yang mana baek aku amek.. jadikan pengajaran.. buat pedoman di masa depan.. ;)

Smbg3.. dan smpai 12:30.. baek ny smbang.. tu pn naseb la kak Ana call.. tanya ada mana.. ehhe.. balik la kami.. kalo tak tatau aa.. ekeke.. balik la.. tapi aku bawa abg madi p kota damansara sat.. p amek laptop dia kat umah abg mie.. then smpai umah pn da 1:30.. lega la.. selesai.. hehe..

Syukur Alhamdulillah aa.. ALLAH jmpakan aku ng abg2 aku ni.. depa banyak beri peringatan kat aku. Turunkan ilmu kat aku.. thx a lot.. hanya ALLAH ja leh balas jasa depa.. doa aku depa berbahagia ng family depa.. n berbahagia dunia akhirat.. Amin Yarabbal alamin..

17 Sep 2010
2:05 AM

Wednesday, 15 September 2010

Hakikat Cinta

Baru saja selesai membersihkan diri.. jam 11:09. Aku terfikir tadi dalam bilik air masa tgh mandi..

Upanya kan.. aku tak arap pape pn dari kamu cik A. sebab rasa aku kan.. satu menda yang paling penting buat aku sekarang adalah memimpin kamu untuk menerima hakikat dan kenyataan.. juga untuk membawa kamu kepada memahami fitrah sebenar kita sebagai ciptaan ALLAH yang paling baik dikalangan semua ciptaan NYA..

Benar kata kamu cik A, mungkin benar kamu tak henti2 di uji, tapi, kamu mungkin belum sedar kenapa tiap menda tu diberikan kepada kamu.. dan aku rasa, tanggungjawap aku sekarang.. untuk betulkan tanggapan kamu itu.. mungkin la.. aku ni tak paham apa kamu kata.. tapi situasi kamu skg, aku pernah ada di dalamnya.. dan aku memahaminya.. Cuma bezanya, akhirnya aku bisa menghadapinya.. dan ketenangan yang aku dapat setelah aku benar2 paham, kenapa ujian itu diberikan kepada aku.. dan kenapa aku perlu hadapinya, dan kesedaran yang mana yang abadi tu bkn pada cinta sesama insan, tapi adalah cinta ALLAH yang kekal abadi..

Ni la yang aku nak ckp skg.. hakikat cinta.. kenapa cinta? Mengapa perlu cinta? Kepentingan cinta.. semua tidak dapat nak ditolak sebab merupakan fitrah kita sebagai manusia yang saling tidak dapat dipisahkan, dan dijauhkan dari rasa ingin disayangi, dicntai., dan ingin rasa diperlukan dan memerlukan.. tapi tidak dapat nak nafikan yang perasaan ini jugalah yang kekadang melalaikan kita dari menCINTAI yang lebih utama.. amik contoh diri aku sndiri dlu, pernah satu ketika aku ditegur. Kerana kecintaan aku tu telah melebihi yang utama.. malah aku rasa, aku pernah lebih mengutamakan yang lemah dari yang Esa dek kerana cinta yang pernah aku agung2kan dulu ni..

Namun akhirnya, alhamdlillah.. aku bersyukur kerana aku akhirnya disedarkan dengan ujian NYA.. aku syukur weyh,btoi ckp.. kalo aku tak disedarkan… ntah dah dimana aku skg ni.. ntah apa da jadi ng aku.. ntah la.. syukurlah sebab aku mampu berdiri skg.. dan aku mampu berkata2 dan mengambil contoh diriku sebagai pengajaran buat yang lain.. tapi kali ni.. aku rasa lain.. sebab, tiap kata2 aku ditolak.. aku sndiri pn da buntu camna aku nak wat.. Cuma skg.. usaha aku.. doakan dia dapat apa yang dia nak.. dan aku usaha untuk membetulkan pndangan dia terhadap cinta ni..

Aku rasa harapan aku da tak penting sebenarnya.. sebab pa. banyak berlaku kisah2 “Un-sangka-rable” di persekitaran aku.. cthnya, Zura, dia bertunang ng yang dia syg,kekasih hati dia.. tapi ibu bapa haling dan ptskan pertunangan dalam masa seminggu.. tapi depa masih bersama setelah 2 thn, tapi baru2 ni aku dapat cita dia da tunang ng orang len and da nak kawen dap n pas raya ni.. keputusan diamek sebab da tatahan tunggu lama2.. bleh tgk sndiri aa.. ni cth pertama.. yang ke2..aku amek dari shabat aku yang ke-2, Zai dan Amy , dari yang aku tau.. depa ni pn sama.. tak kawan ng sapa2.. n unsangkarable happen..orang mai masuk meminang.. dan bakal tamatkan zaman bujang depa jugak..

Dari sini benarlah janji2 ALLAH.. Kun Fayakun.. kalo dia kata jadi tu.. jadilah.. ni bukti2 nya.. tak semestinya da kawan lama leh berakhir ng bersama.. kalo dia kata tidak tu.. tidak la.. takyah la nak wat pa ag.. bak kata orang aa.. kalo da dalam tgn pn.. kalo bkn rezeki pn tadapat gak? Kan? So mmg pn.. suma perancangan ALLAH.. terima la dengan hati yang terbuka, redha.. yakin ng janji DIA.. tiap yang ditakdirkan tu.. dia bagi sekali ng HIKMAH.. fikir2 dan renung2.. amek suma dari yang positive.. pasti kita akan bertenang ng segalanya.. dan smpai masa.. kita la yang paling kuat menggalakkan orang..

Apa pn.. aku doakan yang terbaik wat suma la.. andai ada apa2.. and perlukan aku.. just text me. Atau PM me.. I’ll be there insyALLAH.. ;)

izin

Dok pikiaq ni,, tatau nak watpa kan.. so elok la aku mencoret dalam ni..
skg ni berdepan ng masalah orang.. yang terlalu kecewa ng idup yang tak henti2 dilanda masalah.. dilanda ujian.. pas satu.. mai satu.. dan pastu mai lagi dan lagi dan lagi..

aku sebenarnya tiada solusi untuk kes ni.. cuma ny.. dari pndangan aku sndiri.. dan dari pengamatan dan juga pengalaman aku sndiri.. UJIAN datang bila mana ALLAH nak tunjukkan sesuatu.. bila ALLAH nak berikan sesuatu.. dan ALLAH nak sedarkan kita dari kelalaian kita mengingatinya..

sebab tu la dibahagikan manusia kepada 3 golongan..iaitu :
1. golongan yang bila diuji, dia cepat2 sedar dan terus kembali kejalan NYA. golongan ni cun aa.. sebab, dia cepat sedar.. dan bertaubat..

2. golongan ke 2 ni.. dia len cket.. dia ni.. di uji, dan diuji, tapi dia belum nak amek "hidayah" yang da diberi tu.. dia akan tunggu dan tunggu. smpai la satu masa.. baru la dia akan benar2 kembali ke jalan ALLAH.. golongan ni pn cun jugak.. sebab pas lama dia melalaikan diri dan melupakan. dia akan kembali juga selepas tu..

3. ni golongan yang terakhir.. golongan yang mmg tak diberi ALLAH hidayah ni.. depa ni akan dibiarkan macam tu la smpai bila2.. golongan ni la tergolong dalam golongan yang rugi.. sebab tak pernah amek tau untuk kembali ke jalan DIA..

ni la ketiga2 golongan yang aku maksudkan.. back tu kes aku cita tu..
aku da cuba nak sedarkan ng hakikat suma ni.. tapi mungkin lum berjaya nak sedarkan dia.. YA ALLAH, bantulah aku YA ALLAH.. aku perlukan sedikit kuasa, dan aku juga perlukan izin kamu untuk aku berjaya mengubah pandangan orang ni.. mungkin kegagalan aku skg ni sebab aku lum cukup ilmu, atau juga aku lum cukup usaha.. YA ALLAH, walau apa jua salah aku yang menyebabkan aku gagal untuk memperingati orang ni.. ku pohon YA ALLAH, agar kau beri aku kemenangan untuk dia.. aku perlukan semua ni.. untuk berjaya.. Amin yarabbal alamin..

Tuesday, 14 September 2010

Merepek II - 20:24:20

wowww.. sangat dasat la..
MAHA KUASA ALLAH.. makbulkan niat aku tu dalam sekelip mata ja..
baru ja post semalam tu, hari ni da dapat jawapan..
syukur alhamdulillah atas kurniaan ini..
aku akan cuba jaga ng baek..
cuba serve yang terbaek..
dan bimbing ke jln yang dituntutnya..

dan jika ini adalah ujian buat aku, aku doakan aku takkan tersasar sebagaimana aku sebelum ni.. sebagaimana aku tewas sebelum ni.. aku takkan jadi macam tu lagi..
kali ni.. aku serahkan segalanya kepada ALLAH.. SEMUANYA.. aku hanya akan menghadapinya.. mencorakkan dia kejalan yang sebenar2 diredhai..

jika aku tersasar.. aku arap ada yang dapat memperbetulkan aku..
menegakkan kembali jalan yang sepatutnya lurus yang da dibengkokkan aku..

Bismillahirrahmanirrahim..
Ya allah, syukur kehadratmu, kerana ng izinMU, dengan kuasaMU, soalan ku dijawap dalam masa yang sangat singkat.. aku bersyukur amat kerana kau izinkan aku untuk memiliki, aku sedar semuanya adalah dibawah MU, kuasaMU, taklukMU, aku hanyalah hamba yang diberikan sedikit nikmat dan nikmat itu aku arap dapat ku sasarkan untuk semakin hari semakin mendekatimu Ya ALLAH.. doaku, aku tidak lagi menjadi insan yang leka selepas apa yang aku dapat selepas ini, ku doakan, aku berjaya membimbing yang terbaek, menjadi yang terbaek, ng izin dan redha mu..semoga jalan yang KAU tunjukkan buatku ini, menjadi jalan yang kau REDHA. menjadi jalan yang kau BERKATI.. dan jalan ini yang mendekatkan ku lagi KEPADAMU YA ALLAH..

amin yarabbal alamin..

20:24:20
04 Ramadhan
13 Sept 2010

Monday, 13 September 2010

umah api

duyai.. Hari ni. P hiking ng adik ng jiah, n izuan,
baek punya hiking, last2 umah api tutup. Frust .. Uwaaaa..

mula2 baek ny... bgn pagi.. pas jiah balik Qeja,.
kami ciap2.. mandi pa sma. then p amek izuan, pas amek izuan, patah balik amik jiah ng adik.. pastu gerak aa.. p isi myk, topup tnG aku. gerak p penang..
lebih kurang setgh jam ja perjalanan.. (uikz,. laju ka aku bawak.. hahaha)

pastu da smpai. park keta.. then p daftar nama, n trus mulakan perjalanan..
tak henti2 la dok benti posing.. aii la adik aku ber2 ni.. ekeke..
orang kata eprjalanan sejam lebih leh jadi berjam2 la.. ekeke..
kami memanjat suma, smpai kat monkey beach, dalam 2 jam aa.. tak silap aku..
smpai kat monkey beach.. truskan perjalanan nek ke umah api..

seyes tinggi la jalan dia.. mmg lenguh gle kot kaki aku ni..
smpai skg dok terasa lagi aa.. da la semalam men futsal tak stretching toi2.. hari ni pn sama, men jalan trus ja tak stretching.. mmg la sakit lutut aku ni..actually dia bkn sakit.. tapi jadi lenguh2.. aku rasa kes urat kot.. bekas injured dlu ni.. huhu..

ha.. smbg balik. panjat ny panjat ny panjat.. lepas 3 kawasan rehat dia.. ng curam ny.. ng tinggi.. pastu nek kot tangga plak.. huu.. akhirnya smpai.. mula aku da lembik da.. talarat da.. mmg rasa nak trn balik aa.. tapi jiah kata, abg, takpa,, sabaQ sat.. kat atas tu ada paip.. fuhh.. trus semangat la nak nek.. yo la.. air da abeh weyh.. 4 orang minum sebotoi.. mmg la tak cukup..

then.. smpai2.. tgk pintu kunci... tettt~~.. whooo... da nek jauh weyh.. takkan knci kot.. uwaaaa...da tu.. lembik la sorang2.. izuan dok tlg trace paip kat mana.. da jiah kata ada paip.. tgk2 mmg takde pn.. doiii.. penat wohh.. yang adik plak.. nak memanjat.. nak dapatkan air kat dalam tu.. tapi aku tak bagi.. so dipendekkan cita.. kami rehat dalam 12:45 camtu aa.. smpai 1.. then amek langkah turun bawah.. mmg kejap ja.. dalam stgh jam ja da smpai.. nak nek.. diaa aihh.. pingsan.. hahaha..

da smpai plak jiah leh wat lawak.. abg,tadi jiah jmpa menda ni.. igtkan dia tjth.. rupany mmg toi2 la dia tutup... whaaa.. penat2.. ekeke.. takpa la.. sonok jugak mendaki tadi.. besa la tu.. tapi lawak jugak tgk adik2 aku dorang ni.. 2 2 frust ja.. sebab mula2 beria2 dua2 nak amek gambaQ atas umah api tu.. ni da tutup. aku suh amek gak gambaQ kata da smpai.. 2 2 ckp takmo.. mls2.. hahaha.. adik2.. jiah2.. cian ampa.. takpa2.. nt abg bawak lagi na.. ;)

nadzri
03 Ramadhan
13 Sept 2010



Berikut.. serba sedikit sorotan perjalanan kami.. ;)

















Merepek dahh~~

Oihhh… awat tonite rasa semacam ae?
Pas jumpa kekawan tadi.. tgk ada yang da tunang2..yang da kawen la.. yang da kapel la..
Ellowww.. bila nak mai time aku ni.. memilih sangat ka weyh..

Sat2 nak pikiaQ.. toi ka ae? Rasa cam tak ja.. yo la kan.. sapo la yang mau kat den ni ha.. ekeke..

Tapi cam tingin tiba2.. (kalo tak tadop la post kat FB “bila nak mai time aku plak ni”) .. post yang buat jeevan tiba2 muncul dan bagaikan mesingan.. Tanya soklan2 cepumas-perak-gangsa ni.. ekeke..

Adakah suda tiba masanya.. aku mencari plak? ( bak kata edan.taleh berserah jugak, kena la mencari jugak.. ) ohhooo…berjayakah aku..? mampukah aku nak mencari ni..
Jawapannya dalam ati aku la.. aku udah sedia ka? Aku mampu ka nak ada? Aku ni ada ka yang nak? Hahahah soklan juga jawapan taleh blah.. lalalalalala~~
Tepuk dada, Tanya ati.. :p

Pecah Botol Reunion Team

Sekitar majlis..
all this for now. got more to be uploaded soon.. ;)





Reunion 12 Sept 2010

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah.. syukur kehadratnya.. kerana dengan izin dan limpah kurnianya..
hari ini aku dikurniakan hari yang sangat bermakna.. hari ini aku dipertemukan dengan rakan2 aku, yang dari sekolah dlu.. n pada malamnya.. ada plak friendly futsal dengan family abg munir..

syukur alhamdulillah..
walaupun plan ni datang pada last minit, tapi syukur alhamdulillah.. ramai jugak yang datang tadi..
aku ucapkan thanks sangat kepada

1. Syada & Hubby
2. Suraya
3. Zaiedan
4. Firdaus Che Noor
5. Amin
6. Noridah
7. Siti Nur Ain
8. Laila
9. Azreen
10. Siti Fatimah
11. Alya
12. Azaham
13. Firdaus Alyasaa
14. Shikin
15. Izuan
16. Zaiharani
17. n Wati

thanks a lot la sebab suma sudi datang.. we'll be planning for the 2nd one after this.. insyALLAH.. jika ALLAH izin, akan jadi lagi lepas ni..

Apa pn.. thanks for the very wonderful day with u guys..
i'll be updating here soon with the pic of you guys.. tungguuuu.. ekeke.. ;)

Saturday, 11 September 2010

Kisah mandi bunga

kisah mndi bunga..~~

bila sebut sal mandi bunga.. apa mula2 kuaQ dalam palotak kita?
mesti sal orang tu nak kwen cepat.. nak dapat jodoh kan?
sebab tu dok nak mandi bunga.. konon bila mandi bunga nak buang sial la
apa la.. n nt cepat ketemu jodoh..

ni ada satu cita sal mandi bunga.. aku dapat dari sorang kawan..
dia cita kat aku.. sal mandi bunga nih..
kata dia.. dlu masa seklah.. ada la sorang kawan dia tu..
kawan dia tu kata,, hari2 dia mandi bunga.. beh tu kawan aku ni pn..
dia n the geng,. pn pk.. iskh.. gle la dia ni.. percaya sangat ng amalan karut orang dlu2 ni.hari2 mandi bnga.. nak dipendekkan cita.. dalam 2 thn gak la depa tau dia mandi bunga..

Last2.. dalam 2 thn tu.. satu hari depa p umah dia. depa ni baru pas men badminton, pastu p mandi la apa kat umah dia..

dann...............

















tetttttt... tererailah kisah.. yang sebonanya....
















kalau da tara ni yang mai.. kira mandi bunga jugak kan???
tetttt~~ terpedaya.. hahahahaha.. :p

Thursday, 9 September 2010

Sudden Thoughts

Countdown to your day.. no matter how deep is ur hate towards me.. there is not a reason for me to do the same.. LOVE will forever be here.. n never ever stop from praying to ALLAH to give you THE VERY3 BESHH in your life.. thanks for what happen before.. and never gonna forget what i learnt from US.. all the besh dear~ Maaf Zahir & Batin~

01:06 AM
09 Sept 2010

Diary 09 Sept 2010

Start from 00:00 in the morning.. kami (aku ng abg razak) masih atas highway..
kami p amek sig gen kat abg Madi di Bentong.. untuk pengetahuan suma.. hari ni besh.. sebab toll pree.. hehehe.. (pantang toi la menda pree ni.. suka saja.. ekeke )
pastu pegi dan balik la ng bangga dan sukati ny.. gunakan tol karak yang pree ni..

lepas tu.. terlelap.. sedaQ2 da smpai gombak.. abg razak nak tgk kasut.. dia singgah kat uptown sri gombak.. to be honest.. sgt ta besh.. low class.. hahahaha..

lepas tu.. kami gerak balik.. singgah port besa.. lepak2.. minum2 dlu.. teh tarik kurang manis, ng roti telur kuah banjirr.. ekeke.. dalam kul 2 lebih tu balik..

smpai umah.. mandi.. ng solat isya' + tarawikh... slesai da dekat 3 lbh.. msg sat ng Jijol.. pastu tdo..

jaga balik kul 5lbh, 5:30 kot tak silap aku.. pastu.. bgn.. n sahur.. tgk kat dapur sup aku da abeh aa.. huu.. so disebabkan kerana kemalasan dan ketidak rajinan aku.. jadi hari ni sahur sebagai orang miskin.. tadak duit.. orang susah.. makan nasi kosong ng kicap je.. hhihi.. (blajo rasa camna orang susah makan.. huuu.. mmg sedih la.. shian depa.. :'( )

pas da sahur... tak smbung tdo dah.. tapi terlelap sat.. jaga2 masuk toilet.. amek wuduk.. solat subuh and ngaji.. pastu online.. tgk email pa suma.. bgn n siap.. kat kul 9 gerak..

p TOC Nilai amek kunci.. pastu p cari site ERLTM1. hhu.. mmg mencabar la.. site tu tatau area mana.. pastu aku ny mapsource pn da taleh guna(pas format laptop).. so kena tanya dia nuh,. tanya dia nih.. dan yang besh ny.. jalan da jmpa.. mmg da masuk simpang site tu.. bleh kami kua balik.. n pusing rata.. hiihi.. mmg dugaan toi la.. pastu.. da jmpa site.. taleh masuk plak da.. tadak kunci ilab.. tapi last2 pusing2 site.. jmpa.. ada lubang.. hehe.. nasib2.. ALLAH masih syg kami.. ;)

then. masuk site dalam kul 1.30 kot tak silap.. masuk ja.. pulun la.. 2.30 camtu aa.. lebih cket kot ciap da.. kemas2 barang pa suma.. then beransur gerak balik..then smpai opis dalam kat kul 3 lebih kot ka dekat kul 4 camtu..setelkan letak barang kat opis.. then balik umah.. berkemas..selesai ebrkemas.. da mandi, da solat pa suma.. kami pn.. gerak la.. masa tu da dekat kul 5.. trus gerak p amek norin. n snggah kat Rawang, nak pass barang kat abg rahim..

n mmg lawak toi la kami ber3 ni.. tu la yang dikatakan brotherhood tu kan.. sonok dapat jmpa balik.. dok bergelak aa.. abg rahim leh dok wat lawak.. tgh smbang bleh plak dia p letak beg sig gen atas pokok hiasan yang plus tanam tu.. terang2 la jatuh.. tak larat nak gelak tadi.. hahaha.. abg pion.. ooo abg pion.. mcm2 aihh.. ;p

selesai suma.. mula la perjalanan gerak balik png.. kul 6 jugak la gerak dari hentian rehat rawang tu.. smpai la ke ipoh, kua dari highway, singgah kat Petronas sebelah mcD tu.. Norin nak banje mcD.. mula2 nak GCB.. tapi tadak plak da.. ntah camna depa kata da abeh.. gle kejam aa.. nasib ada mc chicken yang menyelamatkan keadaan.. hehe.. pas makan tu dalam 8 lebih kot.. smbung.. gerak ke penang.. smpai dalam kul 10:06 camtu aa..

hehe.. nak tegelak aa.. dalam dok smbang ng abg razak tu.. ng pas call mama tu.. terserempak ng mama ayah jiah adik kat sebelah.. hehe.. aku saja call mama.. tanya mama ada mana.. mama kata jalan jammed la.. hehe.. ehen mama tanya aku ada mana.. aku ckp ni ha.. sebelah mama ni.. hehe..
pastu.. terus smpai kat flat tu.. abg razak tinggal aku kat sana ja.. aku masuk keta kami.. n balik umah.. hehe..

selesai suda hari ni.. thx to abg razak la tlg anta.. n penting skali.. Thx to ALLAH.. sebab dia benarkan aku balik raya.. sebab dia izinkan aku balik png.. syukur.. syukur.. syukur alhamdulillah.. ;)

Selamat Hari Raya suma..
Maaf Zahir dan Batin na.. kot ada salah silap.. terkasaQ ckp ka., terlebih kata ka..
apa2 yang silap la n wat ampa terasa ati ka suma na.. semoga ampa suma brbahagia..
suka aku igtkan.. n doakan agar ramadhan yang baru lepas ni bawa makna dalam idup kita.. semoga ianya menjadi sumber inspirasi untuk kita semakin menguatkan pegangan, kuatkan usaha kita dalam mendekatiNYA.. dan IMAN dalam ati tmbah kuat.. jgn lah pemergian ramadhan ni.. tadak isi pape dalam ati kita ni. rugi sgt.. sebab kita tadapat nak manfaatkan "bulan tarbiah" ni sebaiknya.. n semoga, amalan2 kita yang baik sepanjang bulan ni, kekal dan makin tmbah baek.. smpai la ke Ramadhan tahun depan.. (andai diizinkan lagi kita bernafas dalam muka Bumi NYA ni.. )

Moga dikuatkan lagi IMAN kita.. dan beroleh barakah..
Amin yarabbal alamin.

Monday, 6 September 2010

Step Up 3D



Semalam.. p tgk wyg ng Jijol..
cita Step Up 3D.. mula aku cam pelik gak la cita yang jijol nak tgk.. sebab rasa2 aku cita ni da lama da.. guane leh kua balik ni.. then aku pn layan ja la.. sebab aku pn minat menda nari2 ni.. (walaupn aku sedikit menci sebab adik aku ny kawan2 tak berjenis n depa ni pn geng nari2..)
tapi cita dia aku pn p la ng Jijol..

Review aku.. cita ni awesome.. seyesly.. kalo sebelah aku ada ppn sexy, ng cita ni.. aku tolak la ppn tu.. cita ni terlalu besh untuk ditolak.. damn good weyh.. suka sgt.. cita ni besh... dia punya tarian tu.. takyah ckp la.. gle manthopp aa..

dia ny plot cita.. senang ja.. sal nari2.. camna sorang budak baru ( yang konon da tobat tanak nari2 dah..) leh menari balik.. sebab nya dia p ikut sorang laki tu.. (LUKE) sebab dia tertarik ng kasut Nike yang Luke pakai.. sebab tu limited edition..
pastu.. da ikut, dia termasuk dalam kumpulan orang yang tgh battle.. ntah camna.. ada orang tolak dia.. dia masuk kat tgh2 orang tu.. dari situ.. ada orang yang bertaruh keatas dia..then, bermula la.. dia pn stat nari.. permulaan dia mmg beshh.. dia nari da besh.. pastu ada plak efek belon, buih, air, pakai 3d google plak, mmg rasa cam buih2 tu ada depan mata.. kena kat kita.. seyes sempoi aa..

dari situ, buak tu kenai Luke, sebab depa kena kejaQ ng Polis, Luke bawa dia p The Vault, kat cni la dia jumpa dengan Pirates.. group nari2 Luke.. kat cni aku cam suka sgt aa.. n aku rasa respek jugak la.. sebab Luke ni, kumpulkan kawan2 dia.. untuk depa menari dar merata tmpat, suma yang ada dekat The Vault da macam family, sebab suma tu dari idup berkelana. dan depa idup kat cni nari2.. n idup sama2..

so kat The Vault ni la depa suma bermula.. latih nari sama2.. seyesly mmg sempoi aa.. smpai la The Vault ni kena rampas ng Julien, abg kepada gepren Luke, apa tah nama dia.. aku pn lupa.. dia ni asalnya Julien ata untuk p jadi perisik la kat The Vault ni.. tapi last2 pas dia tau cita sebenar yang Julien ni yang sebenarnya jaat bkn Luke, dia pn blah dari The Vault sebab tanak saketkan ati Luke.. tapi tak abeh kat situ, Julien kenakan dia, Julien panggil dia p smbutan besday adik dia.. dan reveal penipuan tu.. tapi as kita tau la.. "mula2 mmg sy datang untuk suma tu, tapi perasaan yang ada antara kita tu benar... " chewahh ayat.. ekeke.. :p

masa ni la kejatuhan Luke, dia frust, masa dia balik the Vault, tmpat ni pn da di sita bank, untuk dijual.. then lepas tu la.. suma pergi tinggalkan dia..
n watak si rambung kerinting tu pn sama la.. gado ng kawan bek dia, Camille, dia dipersalahkan la.. sebab ada idup iaitu dunia gelap (dunia tarian tanpa gtau kat Cam).. lama selepas tu.. suma idup ng cara depa.. smpai la ketika Moose p mtk maaf kat Cam, masa scene ni.. mmg besh.. depa nari2.. (suka tgk, cute.. hihi)..
pastu.. baru la Cam ckp kat Moose, mmg dia pandai nari, tapi Moose dilahirkan untuk nari.. pastu dia bagi smgt kat Moose.. haa.. masa ni la Moose p cari Luke, yakinkan Luke, depa pn kumpul balik.. dan bergabung dari team dari Step Up 2.

n ending, mesti la depa menang kan,. hehehe.. aku suka costume dia.. n suka watak ppn tu ( adik Culien, nama apa aku lupa.. :p) datang dan support depa.. dia join Pirates nari.. smart wohhh.. masa ni la depa menang.. tarian mmg smart.. tmbah plak ng custume baju LED tu.. gle wat aku terpaku aa.. (3D kan.. meshti a shempoi..ekeke :p )

apa pn kan.. aku puas hati la tgk cita ni.. walaupn mula2 aku bebel gak.. RM5 bayaQ cemin mata.. last2.. pas abeh cita.. wowww.. cita besh, n besh.. n besh aa.. aku nak bagi 6 dari 5 leh takk? ekeke...



Ni sket2 aku review dari photos.. kenang2an.. ekeke.. :p



pebret luke adalah kumpulkan penari2 yang ada potensi kat the Vault.. da jmpa da Natalie. ;)

ni kira saat mula pertemuan dua hati.. Luke & Natalie.. (chewahh)

1st Battle.

the ngok n the ngek.. Moose pelingkup team Asia.. dia mai langgaQ paip ayaQ.. abeh basah tmpat battle. hik3..

nari dalam air,.. sume Moose la punya pasai ni.. tapi takpa.. menang.. ;)

smart wohh macam ni.. ekekeke.. agak2 kalo aku camtuh.. sexy dak? lalala~~

smart la buat nih ng efek air.. suka3.. hahaha..

ni la tarian cumil yang aku ckp tu,. cumil wohh..
psst:: tarian ni la Moose jmpa ng Camille masa zaman dolu2.. ;))

last battle.. Pirates VS Samurai.. ;)

battle of the year starts.. yehaaa..

"you can trust me.." Natalie datang.. bak Superwoman datang dikala Superman kena belasah,. lalalalala~~

ambikkk.. Natalie ny penutup.. mmg terpaku la Samurai.. ohh Natalie kuh.. haha.. :p

ni la baju LED yang aku kata tu.. lip lap lip lap.. can i have 1? plish2.. :p

end of the story mori.. Luke ikut Natalie p California. dia bagi adiah kat Moose.. kasut kesayangan dia.. Moose ja ka? aku??



--> Well, tu ja la serba sket sal Step Up 3D.. keterujaan aku tgk cita ni da aku buh dalam ni.. ikut2 kan.. nak ja aku p beli 1 theater tu.. ng cemin mata satu.. tgk hari2.. tapi takpa la.. kang aku wat camtu.. takdak keja plak la budak2 Cathay tu.. sebab kurang 1 panggung kan.. so takpa la.. tak jadi.. ekeke.. ;p

Sunday, 5 September 2010

Raya.. Raya.. Raya,,



Salam Syawal saya hulurkan buat semua..
pada kawan2 yang mengenali, saya mohon maaf andai ada salah silap, andai ada terkata terkutuk, andai ada terlebih kata, andai ada mengguris hati semua, andai ada perbuatan tak disuka.. apa pn saya mintak maaf sangat2 dengan anda semua.. diharap anda dapat memaafkan saya.. juga jgn malu2 nak menegur jika ada yang tak suma.. berbesar hati untuk mengubah perangai jika tidak sedap pada pandangan mata anda..

Pada keluarga saya, mama, ayah, jiah n adik.. saya syg anda semua.. anda sahajalah tumpuan saya, saya mahukan yang terbaik buat anda semua, dan saya akan berusaha agar saya dapat beri yang terbaek buat anda semua.. saya mahu anda semua berbahagia.. kebahagiaan anda, adalah kebahagiaaan saya.. i Lap u all tauu.. Ummuahhss.. ;))

n to orang lain.. Selamat menyambut syawal yek.. doa2 agar anda mendapat yang terbaek dalam idup anda, berbahagia dan juga memperoleh barokah ALLAH,, n semoga Ramadhan yang bakal pergi meninggalkan kita ni, bawa banyak makna dalam diri anda, semoga Cahaya Iman tu lebih bertambah dalam hati anda semua..

Akhir kata, Selamat Hari Raya Eid'Fitri, Maaf Zahir dan Batin.. pesan saya.. toksah la dok berkonset2 kat tibi tu.. tadak makna pn.. sama2 kita beri pengisian yang lebih bermakna.. bermaaf-maafan dan lawat sanak sedara lagi baik.. ;)

Saturday, 4 September 2010

Janji kekasih (Final Episode)

Akhirnya, selesai jugak cerita ni..
berakhir dengan kematian Karina.. betul2 dihadapan Syah, bopren tersyg.. tapi aku bukan nak cakap sal cita ni.. tapi apa yang terkandung dalam cerita ni sebenarnya..

bagi aku, cerita ni sarat dengan nasihat dan ada nilai tersndiri..
mungkin ada la beberapa kekurangan dalam cerita ni yang mungkin perlu diperbaiki,
tapi sedikit sebanyak cerita ni memberi pengajaran yang besar kepada kita..

antaranya, dia banyak menunjukkan betapa masyarakat kita ni pandang "slack" kepada orang2 yang nak berubah ni.. cth ny watak yang kawan baik Alya sebelum Karina,Rukayah dan watak Mak Su Syah, Safura. 2 watak ni cukup kuat dalam "mengutuk" dan menjatuhkan Karina.. aku akui, dalam masyarakat kita ni sebenarnya.. mmg ada orang2 macam ni.. tak henti2 nak bagi down orang2 yang sedang menuju perubahan ni..

Selain tu jugak, watak ibu Karina, Pn. Marina, turut membuka mata aku bahawa, dalam masyarakat kita skg, masih ada lagi golongan2 yang terlalu memandang kepada dunia, malah ditolak seratus peratus Hukum ALLAH, dan dalam cerita ni dia menolak Karina kerana memakai tudung, cth dalam satu scene tu, nak kmbali kepada dia, nak jadi anak dia, kena buka tudung, pakai la baju2 sexy yang dia da beli dlu.. dan semestinya dia ditolak la kerana, ALLAH ada berkata dalam Surah Al Ankabut

“Dan Kami wajibkan manusia untuk berbuat baik kepada kedua orang tua. Dan jika keduanya memaksamu untuk mempersekutukan Aku dengan sesuatu yang tidak ada pengetahuanmu tentang itu maka janganlah kamu mengikuti keduanya. Hanya kepada-Ku-lah kalian kembali lalu Aku khabarkan kepada kalian apa yang telah kalian kerjakan.” (Al Ankabut : 8)

dari sini kita leh lihat betapa penting nya mengikut perintah dan taati ibu bapa selagi mana tidak bertentangan dengan Hukum ALLAH..

sebenarnya cita ni ada juga gtau kita, dan di tujukan buat kita juga sebenarnya.. yang mana, dosa2 ni akan ALLAH balas juga kepada kita.. macam dalam cerita ni.. diberikan Karina sakit, dan ditiupkan sedikit cahaya hidayah dalam hati dia.. diuji dia dengan kesakitan, dan penolakan masyarakt sekeliling keatas perubahan tu.. dan alhamdulillah, sedikit pn diri dia tidak terjejas kerana penolakan tersebut, malah dia menyerahkan bulat2 kepada ALLAH kepada semua yang dah ditakdirkan kepada dia.. sememang nya ini lah yang perlu kita semua amati.. Ujian tu sememang nya akan diberikan kepada kita, bak satu Quote yang aku suka dlam cita ni.. "..ujian ini untuk menunjukkan Cinta ALLAH kepada hambanya yang dikasihi.. ".. aku suka Quote ni.. aku rsa kalo semua orang paham akan quote ni.. dan amati dia betul2.. pasti semuanya takkan pernah tinggalkan perintah2 dia.. dan tadak juga la yang amek jalan mudah seperti bunuh diri kerana kononnya frust ng idup ni..

"Barangkali kamu tidak menyukai sesuatu, padahal ALLAH menjadikan padanya kebaikan yang banyak.." An Nisa : 19

"Hai orang-orang yang beriman, bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (diperbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada ALLAH supaya kamu beruntung.." Al Baqarah : 200

2 ayat di atas menyatakan yang ALLAH itu MAHA MENGETAHUI dalam setiap apa yang ditakdirkan kepada kita, juga penting nya bersabar dalam menghadapi ujian tersebut.. maka haruslah kita redha dengan tiap apa yang terjadi dalam idup kita ini.. sebab DIA juga da berkata, tidak diberatkan kita dengan ujian itu jika kita tidak mampu menanganinya.. maka atas sebab itu di uji kita, dengan kemampuan kita.. jika kira sedar, pastinya kita akan terima semuanya..

Dan akhir sekali adalah nilai perubahan dalam cerita ni sedikit sebanyak menginsafkan.. bagaimana seorang yang dlu minum arak, bebas, dan segala maksiat, dapat berubah dan tinggalkan semua tu dan memulakan hidup baru setelah diberikan dia hidayah.. syukur sebenarnya bila diberikan hidayah untuk dia berubah, tapi bagaimana dengan kita ni? tahukah kita esok lusa idup kata macam mana? bagaimanakah kita bila tiba hari2 akhir kita nanti? adakah kita dalam golongan yang mendekatinya atau dalam golongan yang tersesat diri jalan NYA.. sama2lah kita renung2kan.. kita amati semua ini.. semoga kita semua tidak berada didalam golongan yang jauh dari NYA.. Amin Yarabbal Alamin..


LoVe ;)

My new Love..
want to say thx to My Boss.. sebab menunaikan janji dia..
by taking me to buy this phone..
mekaceh bebanyak abg..
n to mama.. sebab bagi kebenaran nak beli enpom ni..
n plg penting.. syukur juga terima kasih tak terhingga kepada ALLAH kerana dengan izinnya.. tercapai jugak niat aku nak tukaQ enpom..
syukur sgt sebab murah rezeki.. dan dipermudahkan segalanya buat aku..
syukur.. syukur.. syukur.. ;)

Friday, 3 September 2010

Duit Raya

whaaaa.. da dekat nak raya la.. tah da tinggal bapa hari da nak raya..
tahun ni.. aku rasa da kena bagi duet raya la.. huu..
secara official.. tahun2 lepas pn bagi.. tapi mama yang tlg bagi..
kira aku kat belakang tabir la ni.. hurmm.. tahun ni kena bagi kot..
secara official.. ekeke.. sebab dia.. sebab adik aku, Jiah nak bagi..
sat aku tak bagi kena kutuk plak.. hahaha.. apo la.. pernah ka aku heran nak
kena kutuk selama ni.. hahaha.. takpa la.. amek berkat..
patutnya aku ni ikut style cina ja.. duet raya tak bagi sebab tak kawen lagi..
hahaha.. tu la ayat nak lari dari orang tanya sal duet raya kat aku. tapi takpa la..
taun ni murah rezeki.. tak salah kan aku nak bagi plak.. mama cakap bagi..
so aku bagi aa.. susah2 nt hulur kat mama jugak.. mama tlg bagi untuk aku..

tapi dok pikiaQ lagi ni.. bapa hinggit nak boh dalam sampul tu..
mama ckp buh ja.. kat adik badik tu buh la byk cket.. pastu asing, sampul
untuk budak2 mai umah tu ka.. camtu la mama kata.. tak kesah la mama..
camna mama kata.. camtu la Arie ikut.. ;)

pastu.. kena pikiaQ duet raya kat mama, kat ayah, kat Tokmak.. kat Tok..
suma ni penting gak ni.. WAJIB bagi tahun ni.. ;))

lagi..lagi.. duet raya kat diri sndiri camna..? hehe..
igt nak tukaQ enpom baru la.. kira cam duet raya gak ni kan?kan? hehe..

Thank You ALLAH.. ;))
syukur alhamdulillah aa.. thn ni aku murah rezeki..
syukur sangt ke hadrat NYA.. suma dipermudahkan..

Pertolongan

hari ni pagi2 da rasa nak memblogkan diri jap.. hehe..
apa aku dapat pagi ni.. dapat rasa "roh" iman tu..

benarlah kata NYA di dalam surah Muhammad, ayat 7,
"Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu"..

aku percaya bangat ng kata2 DIA ni.. cita dia camni.. tadi dk ralit ng PSP..
pastu mai satu perasaan dalam hati..
"nadzri,janganlah kamu dok ralit sgt ng hal dunia ni.. dok ralit men je.."
pas saja aku terdetik macam tu.. trus team lawan dalam game tu score.. padahal kalo tak depa nak score sket ny susah ka.. pas depa score.. trus aku stop..
gerak p amek wuduk n p solat subuh..

pas selesai solat subuh.. trus aku mengaji.. seyes la. seronok sgt mengaji pagi ni.. seyes seronok.. da lama tak rasa nikmat ni.. Terima Kasih ALLAH.. aku suka sangat.. ;))

tgh2 ngaji tu.. enchik PM Motorola, Simon call.. dia tanya sal site.. aku ckp la tak selesai lagi.. sebab ada masalah.. kemarin team aku lambat selesai satu site tu.. dia kata takpa Nadzri.. hari ni wat na.. lepas tu.. aku sebut sal satu site ag, PDJGM1, site ni taleh wat ag.. sebab ada probz.. then Simon kata.. takpa Nadzri.. nanti i cari 1 site lagi bagi dekat u..

pas abeh ckp tu aku trus smbg ngaji.. dalam hati.. Alhamdulillah.. mmg benarlah kata ALLAH ni.. aku syukur sgt.. aku harap ni bagi aku satu motivasi agar tidak memberatkan lagi urusan dunia ni bila tiba masa aku sepatutnya bersolat ka apa ka..
Ya ALLAH, ampunkan aku.. aku berdosa ya ALLAH.. ;'(

Thursday, 2 September 2010

Taubat Nasuha

Taubat Nasuha

Taubat adalah kembali kepada Allah setelah melakukan maksiat. Taubat marupakan rahmat Allah yang diberikan kepada hamba-Nya agar mereka dapat kembali kepada-Nya.

Agama Islam tidak memandang manusia bagaikan malaikat tanpa kesalahan dan dosa sebagaimana Islam tidak membiarkan manusia berputus asa dari ampunan Allah, betapa pun dosa yang telah diperbuat manusia. Bahkan Nabi Muhammad telah membenarkan hal ini dalam sebuah sabdanya yang berbunyi: "Setiap anak Adam pernah berbuat kesalahan/dosa dan sebaik-baik orang yang berbuat dosa adalah mereka yang bertaubat (dari kesalahan tersebut)."

Di antara kita pernah berbuat kesalahan terhadap diri sendiri sebagaimana terhadap keluarga dan kerabat bahkan terhadap Allah. Dengan segala rahmatnya, Allah memberikan jalan kembali kepada ketaatan, ampunan dan rahmat-Nya dengan sifat-sifat-Nya yang Maha Penyayang dan Maha Penerima Taubat. Seperti diterangkan dalam surat Al Baqarah: 160 "Dan Akulah yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang."

Taubat dari segala kesalahan tidaklah membuat seorang terhina di hadapan Tuhannya. Hal itu justru akan menambah kecintaan dan kedekatan seorang hamba dengan Tuhannya karena sesungguhnya Allah sangat mencintai orang-orang yang bertaubat dan mensucikan diri. Sebagaimana firmanya dalam surat Al-Baqarah: 222, "Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri."

Taubat dalam Islam tidak mengenal perantara, bahkan pintunya selalu terbuka luas tanpa penghalang dan batas. Allah selalu menbentangkan tangan-Nya bagi hamba-hamba-Nya yang ingin kembali kepada-Nya. Seperti terungkap dalam hadis riwayat Imam Muslim dari Abu musa Al-Asy`ari: "SesungguhnyaAllah membentangkan tangan-Nya di siang hari untuk menerima taubat orang yang berbuat kesalahan pada malam hari sampai matahari terbit dari barat."

Merugilah orang-orang yang berputus asa dari rahmat Allah dan membiarkan dirinya terus-menerus melampai batas. Padahal, pintu taubat selalu terbuka dan sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya karena sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha penyayang.

Tepatlah kiranya firman Allah dalam surat Ali Imran ayat: 133, "Bersegaralah kepada ampunan dari tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa yaitu orang-orang yang menafkahkan hartanya baik di waktu lapang maupun sempit dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan kesalahan orang dan Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan. Dan juga orang-orang yang apabila mengerjakan perbuatan keji atau menganiaya diri sendiri mereka ingat akan Allah, lalu memohon ampunan terhadap dosa-dosa mereka dan siapa lagi yang dapat mengampuni dosa selain daripada Allah? Dan mereka tidak meneruskan perbuatan kejinya itu, sedang mereka mengetahui."

Taubat yang tingkatannya paling tinggi di hadapan Allah adalah "Taubat Nasuha", yaitu taubat yang murni. Sebagaimana dijelaskan dalam surat At-Tahrim: 66, "Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang semurni-murninya, mudah-mudahan Tuhan kamu akan menghapus kesalahan-kesalahanmu dan memasukkan kamu ke dalam sorga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, pada hari ketika Allah tidak menghinakan Nabi dan orang-orang yang beriman bresamanya, sedang cahaya mereka memancar di depan dan di sebelah kanan mereka, sambil mereka mengatakan 'Ya Tuhan kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kamidan ampunilah kami, sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu'".

Taubat Nasuha adalah bertaubat dari dosa yang diperbuatnya saat ini dan menyesal atas dosa-dosa yang dilakukannya di masa lalu dan brejanji untuk tidak melakukannya lagi di masa medatang. Apabila dosa atau kesalahan tersebut terhadap bani Adam (sesama manusia), maka caranya adalah dengan meminta maaf kepadanya. Rasulullah pernah ditanya oleh seorang sahabat, "Apakah penyesalan itu taubat?", "Ya", kata Rasulullah (H.R. Ibnu Majah). Amr bin Ala pernah mengatakan: "Taubat Nasuha adalah apabila kamu membenci perbuatan dosa sebagaimana kamu pernah mencintainya".

Di bulan pengampunan, Ramadhan yang "Syahrul Maghfirah" ini adalah saat yang tepat untuk kita bertaubat. Bagi yang sudah bertaubat mari memperbarui taubatnya dan yang belum taubat mari bergegas kepada ampunan Allah. 10 hari kedua bulan Ramadhan merupakan masa maghfirah (ampunan) sebagaimana dijelaskan dalam sebuah hadis riwayat Abu Haurairah "Ramadhan, awalnya Rahmah, pertengahannya Maghfirah, dan akhirnya dibebaskan dari api neraka" (H.R. Ibnu Huzaimah).

terbaik ialah kita tidak menunggu sehingga tiba masa yang kita rasa sesuai. inilah penyakit anak-anak muda kita, selalu nya kata-kata "ilex aa.. aku muda lagi.. nanti da tua aku sembahyang aa,, aku bertobat aa", selalu kedengaran acap kali kita mengingatkan mereka.. pada aku sndiri, kita patut ny menyedari dosa kita dan sntiasa memohon ampun dari ALLAH, aku sndiri pn kekadang leka ng hidup ni.. cuma nya tiap kali aku teringat aku akan kembali, aku bisa memperingati kawan2 aku, sahabat2 aku.. tapi kekadang tu.. aku juga agak terkandas ng kehidupan aku.. namun, bila tiap kali tmbul kesedaran, aku kann berusaha untuk membaiki..

pada yang di luar sana, igt.. kita idup untuk kembali kepada dia.. maka dengan itu, tiap pekara, tiap perbuatan kita ni.. tertakluk kepada nya.. jgnlah kita beratkan dengan hal2 dunia ni.. isilah sebanyak mungkin "laci-laci" harian kita dengan amalan2 yang bermanfaat. ISLAM itu cantik, ALLAH itu MAHA PEMURAH,sedangkan waktu tido kita, yang kita tak wat pape melainkan hanya mengeroh pn dia bagi kita pahala amalan, ni kan pula dalam tiap perkara lain dalam idup kita.. bygkan, kita tdo, tapi sebelum kita tdo, kita isi sedikit ng zikir2, kita berwuduk, kita baca doa tdo.. tu pn da ckp untuk dikira sebagai amalan before kita tdo, dan mendapat sedikit ganjaran dari NYA..

aku sndiri tertarik ng satu penyataan dari seorang sahabat ,kita perlu banyakkan amalan sunat, sebab amalan2 sunat ni la yang nak cover, orang kata nak tampal la amalan2 wajib kita ni.. jadi kenapa kita nak kedekut masa kita.. ag pn bukan susah sgt pn kan.. semudah amek wuduk tu.. bkn payah pn kan?

apa pn.. selamat berjaya.. ku doakan semua akan berusaha dalam idup.. sama2 kita mengejar keredhaan ALLAH.. ;)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA