Followers

Tuesday, 30 November 2010

Asmara Ending

Post tentang cita yang baru ja tamat, dia ny music pn lum abeh men lagi..
cita "A S M A R A"

ending dia dasat la.. pada aku la..
cam sempoi jugak la.. menarik tertarik la.. ekeke..
nak cakap2 sikit la sal cita ni..
(ayun toi.. mandi pn lum.. balik dari keja tgk cita ni.. skg da terstop kat depan lappy ku sayang nak coret2 gak sat cita ni.. )
sorry beb.. tatahan la.. hahaha..

smbung balik la..
ha.. ending dia..
Papa Zalia da insaf.. dia sedar kesalahan dia.. n p repot polis.. pastu.. Laki jaat tu mati kena tembak. Papa Zalia p jumpa Asmara n mintak maaf ng Asmara..
jadi family reunited.. Asmara ng Zalia mula cam nak balik da la.. bunga2 di ati suda mula mekar..
I lap u Zalia.. i lap u too la Asmara..masa Zalia tu dok recover dari coma.tapi da leh angguk masa Asmara kata..

"awk nak kata awk da mula sayangkan saya?"

"atau awk nak kata awk da mula cintakan saya..?"


Zalia angguk la.. tadaa~~ and Asmara kata,, betoi kata Melati.. Dia kata saya lebih cintakan awk dari saya cintakan dia.. awkk~~ saya takkan tinggalkan awkk.. owhh.. dush3..
da ingat ending dia depa akan kembali kepangkuan memasing da ni..

pastu.. tetiba sal ilusi Zalia tu.. dia jatuh dari balcony umah dia..
aku ingatkan da mati.. upanya mama n papa dia simpan dia somewhere di hospital n hidden kematian dia dari Asmara sebab tanak Asmara tunggu Zalia lagi.. sebab kesan jatuh tu Zalia da macam mayat idup.. huuu.. sedih2..
Ayat papa dia tu pun masyuk jugak..

"mungkin cara saya salah, tapi niat saya baek.. saya cuma tanak Asmara tunggu Zalia lagi.. dengan keadaan dia yang macam mayat idup ni.. saya akan wat apa saja untuk kebahagiaan Asmara.. dia da banyak berkorban untuk anak kita.."

perghh.. ending dia.. terbaek la.. len dari yang laen.. i loikee~~ ekeke.. ;p


serba sedikit la pendapat aku sal nilai dalam cita ni..
1. Sabar - kesabaran yang berbalas la.. toi la orang sabar ni.. akhirnya akan dapat ending yang baek jugak la.. dalam cita ni Asmara la.. walaupn dilayan teruk tapi dia sabar.. n akhirnya dia dapat la kesayangan Family Zalia n Zalia sendiri..

2. Pengorbanan - this one bagi aku sangat sweeeeeeeet.. ya la.. walaupun bukan anak dia.. tapi still dia nak jaga Adam.. sebab tu anak Zalia.. dia da anggap macam anak dia..

3. Perubahan - ayah Zalia.. dulu keras kepala.. hanya pentingkan nama.. tanak nama buruk ada cucu beranak tak cukup bulan ni.. tapi pas da sedar.. dia sndiri yang wat keputusan tanak dedahkan sal Zalia masih idup di akhirnya..sebab nak ganti balik pengorbanan yang Asmara da wat untuk family n anak dia.. dia tanak gtau sebab tanak Asmara tunggu anak dia lagi..

4. Cinta dan Janji - Melati la watak ni.. masih stay menunggu Asmara hingga ke akhirnya la.. last2 dia la yang ganti tempat Zalia.. cam besh.. cinta sejati la ni.. sebab masih tunggu dan setia menunggu walau da tau orang disayangi tu dah ada berpunya.. suka jugak la watak ni..
sanggup kan.. tunggu jugak..

5. Persahabatan - masih layan kawan baek dia tu.. sakit.. walau dok jeles meles tgk Asmara ng Zalia..ini watak Melati.. baek kan dapat kawan macam ni.. spesis ni susah nak jumpa da ni.. kawan lebih dari cinta.. rasa2 aku pn tadak power camni.. ahhaa..

Overall, rasa aku tak layak nak cakap sal overall sebab bkn mengikuti cita ni sepenuhnya.. tapi ending dia.. aku suka.. menarik..dan lain dari lain.. bkn cam ending cita2 biasa la ni.. apa pn kan.. kalo ada peluang nak download.. aku akan download cita ni la.. cam mana aku da donlod Nur Kasih, Asmaradana, n Janji Kekasih.. ;)

Taekwondo memory

duhh.. tetiba la teringat dunia gado2 aku..

  • mishh my sir, Lim Siak Hai, my besh buddy ever in Taekwondo Faris n Siva (geng gado2 dari sekolah rendah smpai sekolah menengah),
  • also mishh my fren from my Poly Taekwondo team,(tak lupa geng2 yang dok merancak kat sana dulu.. juga paling takkan lupa kenangan masa MSP kat PUO, Ipoh , besh sangat masa tu.. memang had a GREAT time there),
  • dekat kak (adik takkan lupa la.. kak y banyak sokong adik masa adik kat sana dlu.. masa adik kat Poly, kak la y banyak dorong adk.. orang yang cakap.. kak tadapat nak wat breaking untuk black belt, jadi adik amek kira da capai la niat kak tu untuk kak.. rdu sangat kat kak.. kak sombong sekarang.. tapi adik tima la.. redha.. kak da kawen kan.. jadi hubungan ni patut stop kan..? )
  • and suma la.. yang pernah bersama2 ng aku.. dari awal smpai akhir penglibatan aku dalam dunia ni..
aduhh.. nak kembali kat masa dulu leh tak?
sonok sangat masa dulu..

me n kak.. aku nampak tengkuk ja.. ahhaa.. :p

Hari ini

hari ni.. mula mood agak2 ok la..
pastu.. abg falah mai..
cakap sal cheque tadi.. da ilang mood da..
pastu dak2 ws dok call.. ng dok ata email.. da tambah mencik..
abg falah cakap.. dia tade mood nak keja..
tade ati nak keja..
aku cakap aku pn sama.. smpai aku fikir ala.. da leh claim 15k kan.. so tracker 15k ja la..
abg falah gelak ja.. aku tau dia pening pale..
dia pn pening pale gak..
ni dok istigfar ja ni..
mmg tade mood la..
pastu..
nak ditambah plak.
ada orang tu dok cakap bukan2..
aii la nadzri..
camna la.. bertimpa2 jugak la..
mood dari ok.. da jadi tak ok..
skg ni.. baru dapat info, sabah plak ada probz..
aku tak paham langsung.. napa la PM sabah dok kecek sig gen dari kami..
awat GK tu taleh sewa ka..
awat suma kami..?
aii la..
YA ALLAH, kau tunjukkan la pada depa YA ALLAH..
kekuasaanMU..kalo toi la kata depa ada men undertable..
kau tunjukkan lah pada depa ya ALLAH..
aku rasa sedih sangat..
down rasa.. n tade sapa nak ngadu..
yuran, mama ag.. pastu menda2 lain..
camna ye.. aku tak ngeluh kerana ujian.
tapi dok pk camna nak selesaikan..
sebab sedang cuba mengelak dari diketahui mama..
aku tanak nt mama susah ati..

;(

Aku kekuatan kamu

ellow2 kamu..
tatau camna la keadaan sekarang..
tapi..
aku nak kamu tau..
y aku akan jadi kekuatan kamu..
paham..??

;)

benci3

saya benci bila kamu kata..

"huh doa2 la ye
klau sy x blk brmkna dah tade la sy k. "

memang la semua ketentuan ALLAH..
tapi takyah la dok cakap menda bukan2..
cuba kuat semangat cket..
Mama tu perlukan semangat dari awk.. dari abg2 awk.. dari papa awk..
igt awk.. kalo kita lemah. camna kita nak bagi kekuatan kat orang??
INGAT menda tu..
kalo kata la saya mampu buat sesuatu.. saya la y akan berdiri kat depan ng semangat2 buat awk semua.. tapi saya tak mampu.. saya orang luar.. saya taleh nak wat camtu..
so pls.. KUAT!!

baca balik cita cerita pinjam saya tu..
semalam pinjam sebab, hari ni pinjam kekuatan..
awk mampu.. saya tahu..
tapi kalo kata nak jadi pape pn.. tu dari ALLAH..
takdir ALLAH.
tapi saya doakan awk.. akan ok..
saya doakan semuanya akan berjalan ng lancar..
n mama.. akan kembali macam dulu..
sehat walafiat..
semoga doa saya diperkenankan.
Amin Yarabbal alamin
;')

kesekian kalinya..

buat kesekian kalinya.. WS buat lagi janji macam ***i.
patut 30k, da cakap tade duit la apa la.. 15k ja y dapat..
aku rasa cam sedih gak la jadi macam ni..
aduhh.. yuran aku weyh.. camna ni..
aku tls dalam ni sebab aku sedih..
bkn melenting, bkn sebab tak redha apa jadi..
tapi rasany perlu la aku luahkan..
ati ni rasa sakit jugak la..
tapi aku tak salahkan sapa2..
ada la sebab tu ALLAH bagi menda ni jadi kat kami..
aku terima ujian ni..
skg ni.. perancangan..
camna nak selesaikan kes ni..
ng asri dok wat hal.. hari tu ckp len.. ni cakap len..
aii la..
sabar2 nadzri..
ada la sebab ni ALLAH turunkan ujian.
aku arap suma staff amek ni sebagai titik tolak kepada memperingati ALLAH..
semoga diizinkan untuk sedikit "nur" tu ditiupkan dalam ati2 kamu wahai sahabatku..
Amin yarabbal alamin.
:')

Monday, 29 November 2010

Perubahan itu memerlukan sebab..


Percaya tak kalau saya cakap..
untuk berubah..
kita perlukan sebab..
sebab dengan adanya sebab tu..
kita akan lebih kuat dan kental menghadapi rintangan dalam proses perubahan tu berlaku.


sebagai contoh la..
ni diamek dari seorang kawan saya dahulu..
dia seorang yang merokok..
satu hari, GF dia cakap..
tanak ag dia merokok..
dan amazingly.. kawan sya yang tegar merokok ni bisa berhenti dari tabiat merokok dia..
tapi.. sadis toi la.. sebab.. lepas dia berhenti..
tak lama selepas tu.. dia cam demam la.. apa suma ada..
sebab berhenti secara terkejut..menyebabkan badan tadapat menerima ny..
jadi dia demam.. dan dengan itu. dapat la lesen besaQ nak merokok dari awek dia lepas tu..

saya bukan suruh merokok okay..
saya cuma amek contoh.. tu perkara baek yang terjadi dari "SATU SEBAB" yang saya mention tadi..
bagi saya.. jika hendak berubah tu.. memang perlu ada sebab nya..
kita takkan nak buat menda sia-sia kan..
jadi memang baek jika ada sebab untuk berubah..
dari contoh atas, leh tengok sendiri kan.. si tegar yang berubah..
bagi saya hebat..

tu la kehebatan SEBAB tu..
saya tanak sebut lagi tentang sebab tu..
sebab saya nak sebut tentang..
PINJAM SEBAB tu..
bagi saya kan.. kita perlukan sebab ..
TAPI perlu diingat.. jangan jadikan sebab tu saja untuk berubah.
kita pinjam sebab tu.. tapi lama2 kita ubah sebab tu dan jadikan sebab tu untuk diri kita..
maksudnya macam ni..
katalah dulu kita ni sorang yang lalai.. selalu keluar malam.. hidup bebas dll..
pastu kita jumpa seseorang.. katalah orang tu da jadi sumber inspirasi kita..
dan dia bagitau kita.. ubahlah.. jangan la kua merayau malam.. hentikan merempit la contohnya,.
so kita pn SEBAB SAYANG..sanggup la.. berubah.. n tak ag wat perkara2 yang sayang kita tidak suka.. tu sesuatu yang bagus.. sebab kita da berubah..

langit tu tak selamanya cerah kan..
tetiba datang langit itam..dan ujan turun..
putus la kata dengan "sumber inspirasi" ni..
masa ni akan menentukan SEBAB PERUBAHAN kita tu..

- katalah kita berubah atas diri kita.. ( seperti saya kata.. setelah kita ubah SEBAB perubahan ni)
masa ni.. semestinya perkara2 baik yang da kita buat sekarang takkan berhenti macam tu saja.. contoh dalam cita di atas, tiada lagi merempit.. tiada lagi merayau tanpa sebab.. tiada lagi perkara-perkara tidak baek yang kita lakukan sebelum ni kembali kepada kita..

TAPI..
- jika perubahan tu dibuat atas dasar seseorang, (kita buat sebab dia y menegur).. saya pasti sangat.. kita akan kembali kepada perangai lama.. dan tidak mustahil.. jika lebih dasat lagi..
pangai akan jadi lebih teruk.. tambah2 jika ada simpan dalam otak
("aku buat baek pn kau buat aku macam ni.. nahh.. aku da berubah.. amek kau... ")

Simple kan..
apa yang diatas tu adalah sedikit ingatan buat diri sendiri dan buat sapa2 yang membaca..
kita memang perlu berubah untuk kebaikan.. cuma jangan kita buat perubahan kerana orang semata-mata.. sebab orang bukan selamanya bersama kita.. sebab takut satu hari bila kita kehilangan nya.. kita pasti kembali kepada diri kita yang asal.. jika diri yang asal tu baek.. takpa la..tapi kalau perubahan tu kepada yang tidak baek.. kan tu satu kerugian..sama-sama kita renungkan..



to awkk,
"if changes need a reason, can i use you as a reason for my changes? "

;p

Stalker kah aku..

Tadi kan..
saya buka page awk..
selalu sangat saya buka page awk..
dan saya rasa awk tahu saya selalu melawat tempat awk..
tapi kan tadi..
masa saya buka.. awk ada say something tentang seseorang..
dia ada suruh awk masakkan sup untuk mama awk..
awk cakap orang tu baek..
sebab dia tu amek berat kat mama awk..
padahal dia tu baru ja kenai dengan awk..
awkkk,..
saya tumpang gembira..
syukurlah awk ada orang tu y amek berat kat awk..
alhamdulillah jugak la.. ;)
sy doakan y terbaek tau awkk.. ;)

Syukur

ALHAMDULILLAH..
rezeki ALLAH bagi ujung2 bulan ni..
hari ni..2 site lagi akan tambah dalam list kami..
syukur alhamdulillah..
ada kat TSCRM1 (Ampang), dan satu lagi kat Kuala Krai (POJIP1).
mgu lepas dapat NENAM1. NX tanak wat..
rasa syukur..
ALLAH bagi rezeki kat kami..

Moga ALLAH bagi rezeki.. dan "NUR" kat kami semua..
ni rezeki sebab DOA dan DIA MAHA PEMURAH..
bygkan dari zat MAHA PENYAYANG DIA yang dapat..

menangis2 la berseronok pada yang berjaya dapatkan dunia dan akhirat..
aku arap sangat la.. kejar yang ABADI.. dia bagi y sekarang..
maksudnya.. kejar REDHA ALLAH.. amal makruf nahi mungkar..
y UTAMA,, iaitu akhirat.. dan dia mesti bagi dunia untuk kita..
aku minta dan berdoa.. aku syg kawan2 aku..
aku doakan semua dapat menda ni.. sebab syg sgt..
n sedih.. nikmat dia bagi.. tapi kita ingkar ..

"Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau. Sedangkan akhirat itu, sungguh lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Tidakkah kamu mengerti: " [6:32]

semoga mendapat keberkatan semua..

Amin Yarabbal alamin..
;)

Cinta Itu Fitrah

Credit to iluvislam :

Cinta... satu pengalaman yang dikatakan cukup indah dan kehilangan cinta dikatakan cukup pedih. Bagi saya yang tidak pernah bercinta (tetapi amat percaya pada cinta), saya tidak boleh komen lebih-lebih mengenai perasaan bercinta atau putus cinta. Tetapi, saya ada satu kisah benar yang berlaku kepada seorang kawan baik saya ketika di Amerika. Kisah ini membuktikan cinta terbaik hadir apabila kita berubah menjadi terbaik.

Kisah S

Pada tahun 1996, semasa saya melangkah kaki di Illinois State University, tiada orang Melayu Malaysia dan saya satu-satunya wanita bertudung. Selepas seminggu berada di bumi Amerika, S adalah orang pertama yang menegur dan memberi salam. Ketika itu, saya mengakui betapa perkataan semudah "assalamualaikum" menjadi common language antara 2 insan berlainan bangsa dan warganegara.

S adalah gadis Pakistan yang lahir dan dibesarkan di Amerika. Bersama-samanya ketika itu ialah M, teman lelaki yang berbangsa black American yang baru setahun memeluk Islam. Dipendekkan cerita, setelah beberapa kali berjumpa, kami sepakat apabila semester seterusnya, kami akan tinggal sebilik di asrama.

Apabila kami menjadi roomate bersama 2 gadis berbangsa white American yang lain, saya mengenali S dengan lebih rapat. Setiap malam Sabtu, dia akan keluar dengan kawan-kawannya (dia tidak pernah mengajak saya). Dia cukup rajin belajar dan antara pelajar cemerlang dalam bidang biologi.

Saya pernah ke rumah keluarganya. Adik perempuannya bermekap tebal ala ghotic dan abangnya akan menyebut 'f#%@" disetiap akhir ayat. Rumahnya sederhana dan rasa tenang sepertimana rumah berkeluarga yang lain. Saya perhati, hampir di setiap dinding rumahnya tertera "786". Apabila ditanya, katanya, "that is the number of times Bismillah is mentioned in Quran." Saya diam sahaja kerana kurang arif. Hanya sekali sahaja saya tegur dengan nada serius "S, if I saw you sleeping in one bed with M again, I sleep outside."

Saya akui, kelemahan iman menyukarkan saya menegur perkara-perkara lain tetapi percaya perubahan total perlu datang dari dalam diri. Saya menerima S seadanya.

Suatu hari S kata, dia cuba nak pakai tudung. Dia mula pakai tudung putih ke kampus dengan baju lengan pendek. Sebulan kemudian, dia pakai jubah hitam di atas baju lengan pendeknya. Dia juga mula membaca tafsir Al-Quran.

Suatu hari S, beritahu saya, "Mimi do you know, when Allah send the message for the women to wear hijab, they immediately pull the curtains and cover themselves with it. Only their eyes were shown."

Beberapa minggu kemudian, S menutup mukanya dengan kain. Hanya mata yang kelihatan. Saya berkesempatan ke rumah keluarga S lagi. Rumahnya masih sama. Tetapi, isi rumahnya sudah lain. Adik perempuannya sudah berjubah dan menutup muka, tiada lagi "786" sebaliknya diganti dengan ayat Quran, abangnya juga sudah tidak menyebut "f%#@". Adik perempuannya juga ambil keputusan berhenti sekolah menengah & hanya home school. Mereka sekeluarga juga mengambil kelas bahasa arab.

Untuk pengetahuan semua, dari saat S beritahu hendak pakai tudung sehingga saat dia menutup wajahnya (termasuk tangan), ia mengambil masa kurang dari 1 tahun.

Okay sekarang cerita cinta...

Sepanjang perubahan itu, S masih dengan M (yang juga berubah menjadi Muslim yang lebih baik). Mereka berdua sudah tidak berjumpa berdua-duan. Kalau berjumpa, mereka akan berbincang mengenai hadis atau ayat Al-Quran. Suatu hari sepupu S (juga, suatu ketika pernah melalui kehidupan bebas) masuk melamar. Sepupunya adalah antara pendakwah muda di beberapa konvesyen Muslim di Amerika.

Di bahu ini, S meluahkan dalam perasaannya...

"How can I love another man, as I love M...?"

Saya tak boleh nak jawab. S keraskan hatinya yang pilu dan menerima lamaran sepupunya. M juga terpaksa menerima dengan hati yang berat.

Tiga bulan kemudian, S bercerita pengalaman keluarganya bercuti. Malah, dia juga memberitahu bagaimana sepupunya (si tunang) terpaksa mengangkat punyalah banyak beg dan dia yang berjalan di belakang berkekeh ketawa dengan adiknya. Saya juga turut gelak kecil. S bercerita dengan nada gembira & seri di muka.

Semenjak saya pulang ke Malaysia, saya sudah hilang contact dengan S. Namun, saya bersyukur sepanjang 2 tahun setengah bersama S, Tuhan tunjukkan erti sebenar perubahan.

Bagi semua, walaupun belum bertemu cinta, percayalah, apabila kita berubah menjadi diri kita yang terbaik, Tuhan akan buka laluan untuk cinta yang terbaik juga hadir. Saya doakan semoga kita bertemu cinta yang telah dijanjikan.

buat syg, saya doakan kamu.. semoga kamu juga dapat buat perubahan..
saya sntiasa mendoakan dari jauh..

Amin Yarabbal alamin.

nota buat syg.

Patut nya saya da tdo ni..
Skang da jam 12:58am. Tapi masih berjaga..
Padahal rasa da ngntk tadi..
Da tigt kat AWAK..
Rdu plak..
Awk.. Tahu awk xkan baca pn menda ni..
Tapi takpa la.. Saya suka..
Saya nak jerit kuat2 dalam page ni cakap...
SAYANG~~ RINDU AWK SANGAT3......
Tdo lena tau...
Mimpi y indah2.. Sok pagi bgn.. Ng smgt baru..
N lebih segar.. Mama awk syg awk tau..
Anak solehah!
Sila jadi gepren solehah buat saya yek.. Hehe ngade ny sy..
Nite syg.. Da wish ni.. Konpem.. Jap ag off je menda ni.. Trus leh tdo..

;)

Sunday, 28 November 2010

Routine reschedule

Routine reschedule

Exm da abeh..
maksudnya sekarang saya agak banyak masa terluang..
jadi skang ni nak buat perubahan kepada jadual saya..
lagi satu masa dok jogging tadi..
saya rasa.. sekarang ni..
da brtambah kurang pengisian rohani saya..
jadi dengan ini, saya ingin mengubah sedikit jadual idup saya..

5:00 - 5:30 pg - Bangun pagi kalo bleh la awai macam ni.. nak wat p subuh kat surau plak.. pastu.. ikuti ng routine asal la.. ngaji pas subuh.. pastu routine macam besa la.. p keja..
balik keja ni kalo leh nak awai cket aa..

saya ingt ptg2 kalo tadak apa..nak menjoggingkan diri.. rasa badan da tak ringan aa..
(yo la.. dulu fighter, dok spar ja.. mmg la ringan.. skg ni dok baloQ.. mana nak senaman pn segan.. rasa berat aa..)
jadi cuba menjoggingkan diri aa.. supaya fit.. n badan ringan.. nanti balik umah, nak p amek pemberat tu.. nak pakai masa dok lari.. lagi berat lagi bagus.. lagi cepat kesannya..




bagi sesi pengisian rohani..
1. saya akan cuba mula balik p solat kat surau macam dulu2..paling kurang maghrib n isya' aa..
sebut surau rasa segan plak..
tadi p surau.. masuk2 jumpa la geng2 surau.. abg bendahara surau tak silap abg ni..salam ng dia.. terus dia tego.. " apa habaQ ustaz?" . dalam ati aminkan la.. tapi ustaz apa ny.. lama tak p..

ke2. nak print jadual waktu solat letak kat tepi meja saya.. kat tmpat saya letak gambaQ cheese cake saya.. senang.. pasni nampak kat sebelah.. cepat cket kot.. tanak ada lambat cket pn bila mai da masuk waktu solat.. kalo mampu.. nak terus ke surau. solat berjemaah.

ke2. cepat2 la dapat kitab tu.. nak p umah pakcik mat isa.. pelajaran da lama stop kot.. sebab segan nak p.. tadak kitab.. ni rasa kena ubh jugak la..

ke3. kena kurangkan lagu.. n tuka ng ceramah ustaz kazim n ayat2 suci Al Quran aa..

banyak y perlu diperbetulkan ni.. semoga ALLAH merahmati usaha ni.
Amin Yarabbal alamin.

:)

Mama Kamu, Kamu dan Saya

this is my first time la jumpa situasi ni..
sorang ibu y sakit n ada anak dia jaga dia..
n skg anak dia akan bagi sum-sum tulang anak dia untuk ibu dia..
seyesly saya agak kagum la dengan ketabahan si ibu, dan anak dia ni..
anak dia dok jaga ibu dia..
even saya baru kenai anak dia..
tapi agak terharu jumpa orang y macam ni..

tadi kan.. anak dia cakap ng saya..
"malam ni saya tadapat nak online, sebab nak jaga mama.."
saya rasa kagum~..
ada anak y macam ni..
bagus la.. anak dia jaga dia camni..
rasa ny saya akan jadikan kamu contoh saya..
( saya doa sangat tidak la)
tapi, jika satu hari nanti, situasi ni perlu saya hadapi..
saya akan jadikan kamu contohnya..
saya juga akan beri apa saja y perlu saya beri untuk kesihatan orang-orang yang saya sayang..
macam yang kamu bakal lakukan ni..
saya juga akan jaga mereka sebaiknya.. macam yang kamu buat..

buat kamu,
saya nak pesan, jangan lupa beri mama ubat bila tiba masanya..
jangan lupa beri mama makan makanan yang berkhasiat..
kamu juga, jangan la tak makan ya,.
kamu jaga mama, jadi kamu tu perlu sehat sebab kamu nak jaga mama..
kalo kamu tak jaga diri nanti sapa nak jaga mama..

saya pulak.. dari sini..
yang tak mampu nak wat pape..
selain dari mendoakan kamu dan mama..
saya doakan semuanya akan baek2 aja..
saya doakan segala nya akan berjalan lancar..
saya doakan mama akan sehat selepas ini..
Amin Yarabbal Alamin.






ehh.. ehh kamu.. sebelum tu.. leh tak nak join venture bagi tulang saya jugak..?
mana tau dapat lebih cepat cket baek.. hehe.. merapu dah saya ni.. maaf la.. kot salah.. mana la saya tahu.. nak mama kamu sehat cepat ja.. nanti baru la kamu akan appy sokmo.. nanti,
saya kena research banyak la sal penyakit ni.. mana tau kot dapat info2 baek untuk mama kamu.. jaga diri ya suma.. mama kamu dan kamu.. saya mendoakan dari jauh ja..

kamu kata nak claim balik kan..? aiseh.. saya rasa saya tadapat nak bagi la.. kamu nak claim satu ja.. tapi saya rasa kamu taleh amek 1 la.. sebab kamu kena amek semua sekali.. ng saya2 sekali.. heheh.. ngade nya saya..

:p

Saturday, 27 November 2010

What My Birth Month Says About Me

For Nadh Zher Ee who birth on month May below are What Your Birth Month Says About You :

* Stubborn and hard-hearted - betoi
* Strong-willed and highly motivated - betoi
* Sharp thoughts - ntah
* Easily angered - sejak akhir2 ni, ya
* Attracts others and loves attention - x berani kata..
* Deep feelings - yup
* Beautiful physically and mentally - is that so? chewahh.. :p
* Firm standpoint
* Easily influenced - rasa cam betoi la
* Needs no motivation - rasa nya la.. my fren said so
* Easily consoled
* Systematic (left brain)
* Loves to dream - mmg pn.. sebab mimpi tu dunia ke2 saya.. love to be there
* Strong clairvoyance
* Understanding - yes i am..
* Sickness usually in the ear and neck
* Good imagination
* Good debating skills - ada sikit
* Good physical
* Weak breathing
* Loves literature and the arts - diakui.. sejak sekarang n dulu..
* Loves travelling - especially with my love one
* Dislike being at home - sometimes aa
* Restless - tak reti duduk diam.. memang pn
* Hardworking
* High spirited
* Spendthrift

Malas pikir

dah laaa~~ malas pk..
men chow macam tu ja..
ng tak habaQ suma cukup..
tapa la.. tak kesah..
tanak pk byk..
bior la..
huhh~

:'(

Button Cinta.

50x sit up slesai..
pastu da tatau nak wat pa..
igt2 la.. i nak p jogging la petang ni..
busan wohh tatau nak watpa..

tapi sebelum p tu..
nak cakap sal satu button dalam ati manusia ni..
kemarin cakap sal cabaran cinta, hari ni sal cabaran setelah cinta.
ada kaitan ng button ni..

oihhh.. apa dia la button2 bagai ni..
actually.. button ni la perasaan manusia..
cam orang yang dok tackle2 awek la..
mula meshti jual mahai ny la..
last2.. bila da mula cair ng orang ni..
dapat la..
ni la saatny button tu disentuh.. dan ditekan..
dan ....
tadaaaaa~~ buka buku baru..
tarikh mula cinta.. ekekeke..

bukan cakap sal i ok..
cuma menasihatkan orang2 diluar sana, juga diri sendiri la..
jangan dok gatai2 nak tekan2 button ni kalo rasa tak mampu..
kot lum rasa nak mencinta dan dicinta, jgn dok men ng button ni..
sebab.. silap tekan.. mmg jammed la..
silap2 orang tu leh jadi penunggu bertahun2 sal button ni tau..
tak pun menderita sebab da silap sangka sal perasaan ni..
ada kes la saya jumpa.. sebab tu saya cakap..

jadi hati2 tau..

;)

Wanita, Aurat dan Sukan

Sukan Asia pn da nak abeh da kan..
aku tengok la jugak..
cuma berikut adalah sedikit concern aku tentang atlet kita aa..
tentang Wanita, Aurat dan sukan..
aku terus-terang aa..
aku kagum toi aku tgk peserta dari negara arab..
bersukan jugak..
tapi leh ja pakai tutup aurat..
bertudung.. sua panjang, baju pun tangan panjang..
tapi atlet dari negara kita,
ya ALLAH. pakai kita pn tahu la kan..
y MELAYU, y ISLAM tu.. langsung tade ciri ISLAM tu..
camna ye nak komen..
pendapat aku la kan..
ISLAM tak penah plak la halang nak bersukan pa suma ni..
tapi tutup la aurat..
aku rasa la.. kalo bertutup kan.. mesti nampak manis kan..
elok la cket tgk.. ni da setengah bogel da aku tgk..
aiyooo.. mau kurang pahala tgk sukan kalo camni..
pada pihak berwajib, amek tindakan ye..
arap sangat.. NEGARA ISLAM tu btoi2 jadi negara ISLAM.
all the besh.. sama2 kita doa yek.. ;)

leh ja nak menang kan? tade alasan.. pakaian tu wat kalah.. suma tu alasan!

ni game kabadii tak silap aku.. manis kan.. bila bertutup.. tak salah pn.. ;)

Blogku syg

cita pasal blog la..
tadi kan .. ada da tajuk nak cita..
tapi tiba2.. pas solat.. lupa plak dahh..
nyanyuk sungguh aih..
haa.. blog.. oo blog..
rasa cam menarik ja kan ang ni..
sonok ang tau dak dok sembang2 ng ang..
ang ni.. walaupun tak pandai nak balas apa aku kata..
tapi ang ada satu penyakit y besh..
penyakit dengaQ ja..
apa aku nak cakap..
apa aku nak sound..
ang layan ja..
tu y sonok pasai ang ni..
smpai kekadang kan.. rasa rugi plak tak cita kat ang..
ang ni da gantikan peranan diary aku y da ditamatkan perkhidmatannya long-time ago...
tapi kan blog..
ada satu kepeningan aa..
ang rasa kan..
patut dak aku nak publish ang..
kongsi My Blog, My Territory aku ni ng orang len?
rasa2 ang la..
aku pn penin la..
kekadang tu kan..
aku rasa jeles meles la tengok blog orang ramai follower..
cam glemer plak rasa.. hahaha..
tapi tu kekadang la..
kekadang..
cam segan plak..
sebab dalam ni kan port aku kongsi suka duka aku..
tu la.. ang rasa macam mana?

QWERTY keypad


camna keypad QWERTY mendapat nama?
baru la discover tadi..
slow toi.. hahaha
abg pion ny Samsung Omnia punya penangan la ni..
tgk lama kat keypad dia.. baru la pasan..
tu la dia susunan kat keypad lappy kita tu..
cuba ttgk susunan dia..

tadaaaa~~

cinta dan cabaran

TOPIK TENGAH MALAM NI ADALAH TENTANG CINTA DAN CABARAN.
Bkn cabaran bercinta, tapi cabaran mendapatkan cinta.

Ada orang.. Mencari cinta.. Dia berusaha untuk mendapatkan cinta..
Mungkin kekadang dia agak tertekan la.. Atau kata orang putih
desperate la untuk dapatkan cinta ni.. Depa ni kan.. Ni la cabaran depa..
Nak mendaptkan.. Konflik mungkin akan berlaku aa.. Bila yang dapat ni..
X seperti idamann.. Tapi still depa akan hargai.. Sebab mengenangkan "susahnya"
nak mendapatkan cinta ni..

Ada pula orang.. Y senang nak dapat.. Kaum- ni selalunya adalah orang dalam kelompok
berharta, ada paras rupa, u mungkin ada la keistimewaan depa yang tersendiri.. Geng ni..
Y ada "peminat-peminat" tersendiri ni mudah ja nak dapatkan sebab.. selaluny.. depa mesti dapat rembat nya y mana dok minat kat depa ni..

yang nak aku cakap adalah tentang geng y lagi satu ni.. geng y dicabar untuk dapatkan.. dan akhirnya setelah berjaya.. si mangsa akan dibuang camtu ja.. aku rasa pantang toi la ng geng ni..
mungkin bagi depa kan.. perasaan tu macam puntung rokok.. mula masa nak.. layan aa.. pas da abeh.. da taleh ag.. slesai da.. buang la.. watpa nak simpan kan.. tadak perasaan kan geng ni.. wat untuk dapatkan sesuatu.. dan lepas tu.. da selesai.. mission accomplished, blah la..
mungkin kan, depa tak merasa lagi perasaan macam apa depa wat kat orang tu..
tapi ALLAH tu MAHA ADIL.. satu hari.. mesti kena balik.. dia balas CASH tau skang ni..
tak kena kat depa, kena kat adik badik depa, tak pn kat anak2 depa.. sepupu sepapat ka, cucu cicit ciut miut ka.. mesti kena gak la.. sepertimana firmannya, dosa dan pahala tu, walau sebesar zarah sekalipun.. akan dibalas.. tu JANJI NYA..

pada aku sndiri, aku tak berapa tahu sal geng2 ni.. tapi aku tau ada manusia spesis ni..
dan aku tade la dok dalam geng ni.. well.. aku bkn jenis good looking person kan.. so tatau la camna depa2 ni.. cuma ny.. tu la.. perasaan geram tu ada.. mungkin sebab aku dok kat dalam kedudukan golongan pertama tu kot. hehe.. apa pun, pada yang terkena, bersabarlah.. sabar tu kan separuh dari IMAN.. agpun ALLAH da janji, dia akan bersama orang2 yang bersabar tu.. dia da janji, besar ganjaran buat y bersabar tu..jadi kan.. banyak2 la berdoa.. agpn kan doa orang2 teraniaya tu antara doa orang2 yang cepat dimakbulkan.. mintak la sesuatu..
mintak la jmpa orang y lagi baek ka.. mintak dia yang mengenakan ampa tu berubah ka ( i mean bertobat la.. insap kata orang, marah mmg marah, tapi kan lebih baek mendoakan agar tade y laen y menjadi mangsa da pasni, kan?).. tak pun.. ampa mintak la ditenangkan fikiran, dimudahkan perjalanan, diberikan kejayaan dalam idup anda.. tu mesti lagi besh kan..

biar apa pn.. suma tu adalah ketentuan..
pelajaran dalam idup..
bak kata sifu saya..

Dulu dpt jenis kicap masin. Skrg dpt plak jenis sos tomato. Campur 2-2 pengalaman baru la sedap. Allah ajar kita erti idup kat dunia. Jenis2 manusia. Allah bg sakit dulu n kita sabar so Allah bg habuannya.


kan tu lebih manis..
kalo tidak dipecahkan ruyungnya, mana nak dapat sagunya..
kalo tak dirasakan kepahitan, mana nak dirasakan kemanisan..
kalo tidak dirasakan kepedihan dan kesakitan,
mana mungkin kita menghargai erti sebuah kebahagiaan..
suma datang bersebab.. kan..?

;)

Friday, 26 November 2010

kenangan

Sayangilah aku sebagaimana diriku,
cintailah aku sepertimana aku..
janganlah kau lakukannya seperti dia
kerana dia adalah kenangan
aku adalah impian,
juga harapan..
n insyALLAH.. masa depan..

;)

was wrote on Nov 03 | 09:06pm | Shah Alam

For The Rest of My Life.

sempena setahun tempoh menduda y telah menyerang diri aku..
ng ini aku mengesahkan perpindahan dari status lama ke status baru..
dari duda menjadi status tidak tahu..
jadi biar la lagu ni y menceritakan segalanya..

kepada budak ketakutan sorang tu..
i pray for the besh la..
sama2 kita doakan kesihatan mama k..
semoga semuanya akan baek2 aja..
3 Dec smpai (tarikh y malas nak kira)
tapi kira2 dua minggu kata kamu..

jadi jagalah diri kamu bebaik..
jaga mama bebaik..
jgn nakal2 na..
semoga segalany akan baek2 aja..

;)

Thursday, 25 November 2010

Setahun sudah berlalu

chewahh.. cam lagu Alleycats plak kan..
masyukk.. ekeke..
rasa baru semalam cukup setahun kot aku menduda..
hahaha.. cam lawak ja menduda tu..

smbung balik.. da setahun sumany berakhir..
kisah 03.03 da berakhir setahun y lalu..
n semalam buka buku baru aa..
tak sangka la..
pas setahun ni.. byk la jugak y berlaku..
pas sorang datang sorang.. n datang lagi..
tak sangka no.. laku jugak la aku ni..
kira ny.. ok la kan..
tau la jugak laku..
saham tu dok ada lagi la..
(tadak aihh.. bkn la membalas, cuma nak je jerit kat seseorang tu., weyh.. ang da tamo, ang igt tade orang mau ka.. ada ja.. hahaha <--ayat pasrah.. sedih )

oit2.. smbung balik la..
semalam dapat cita baru la..
ada orang tu kan..
dia p cita kat orang lagi satu..
dia kata suka kat i la..
cam tak caya la..
toi la kawan2 ada cakap sal ni..
tapi semalam baru terbukti aa..
TEKEJUT beruk gak la dengaQ..
ekekeke..

pastu y sebelum2 ni.. ada lagi la.. tanak cita banyak aa..
suma tu bkn niat test market pn..
dia datang tanpa diduga.. kan?

tapi apa pn.. sila rujuk pic di bawah ni ye.. dia akan explain semuanya.. maceh. ;)

Wednesday, 24 November 2010

Doraemon, Nobita, Sizuka

cita doraemon menghukum ku..
hahahaha


Merdeka

Dengan ini..
saya merasmikan hari pertama kemerdekaan saya bagi sem ni..
aktiviti2 yang da wat malam semalam..
FB saja.. ekeke.. tade menda len..sebab ralit sangat..
tu pn setelah mereply sms dari enchik dari WS iaitu bab tracker tu..
pastu men PSP sat..
maafkan saya cik PSP.. tapi FB lagi syok la semalam.
to cik y sorang ag.. tengkiu..
n cik y sorang ag plak. im so sorry..
tatau nak kata apa aa..
awat y saya kerap dok kena marah ni..
hari tu kata bz takyah sms.. ni da bz x sms kena marah plak.
takpa la.. tak kesah la.
tamo gado2..

To Mama: tak sabaQ nak balik ag.. winduuu sama mama.. mama cakap hari tu sebelum nek bus.. abehkan ja la abg.. bayaQ da bayaQ.. mahal plak tu.. takkan nak benti.. agpn da setengah jalan.. kot baru mola nak benti takpa aa.. so Arie akan ikut cakap mama.. wat ja la..

nih serba sedikit malam kejadian saya balik sana..gambaQ mama ng ayah..
LATEST.. ekeke.. ;)

ayah. aku y degil ajak p mkn CKT.. ehhe.. tingin la plak.. ngidam.. lalalalala~~


mama. shian mama.. ngantuk la tu.. sllu tdo awai.. tapi sal anak teruna dia sorang ni la kena tdo lewat malam ni.. sowie mama.. ;)


baby num 1. adik ppn saya. keja plak da.. lama tak mkn CKT sama2 ng dia..


gambaQ raya tadak keja.. dok dalam umah orang. me n baby num 2.



kezen2 yang besh..Fiza n Fida. ;) depa 2 ni geng baek Baby2 saya.. depa berempat ni la sllu bersetongkol p amek gambaQ merata.. smpai dalam semak la.. iskh3.. :p

Monday, 22 November 2010

Nite of memories recalled

Smbil2 mendengar lagu Kitaro - Caravansary(Credit to abg Pion for the song)..
lagu ni wat aku terimbas kembali pengalaman lalu..
apa y pernah n dah aku lalui sepanjang 24 tahun aku bertapak di atas muka bumi ALLAH ni..
dari zaman nakal, ke zaman slow down, n skg berenjak ke zaman dewasa.
banyak pahit manis da dilalui..
dari masa aku di bawah, naik ke atas, dan turun keparas y paling bawah sekali..
mula dari aku 0, hingga mula menambah nilai2 dalam diri.
dari tiada apa.. hingga pengumpulan sedikit dari sedikit ..
dari tanah yang lapang, mula menjadi bukit, hingga ke gunung..
semuanya sangat indah sebenarnya..
diimbas zaman kejatuhan, apa sebenarnya semua ni..?
inilah hidup.. kita tidak selamanya berada di atas..
jika ini y dinamakan nikmat, kenapa tidak kita baca kejatuhan kita itu juga sebenarnya adalah satu nikmat.. nikmat mempelajari hidup..
dari satu ketika kosong, menjadi matang..
inilah yang dinamakan hidup..

sepertimana tadi..
bercakap soal kehidupan ng abg shafiq..
kenapa kita hari ini diuji..
kata ayah dia.. dia ada semua, kepandaian, bakat, kerajinan, malah baek sebab selalu menolong org.. tapi sygnya.. dia tidak mengingati ALLAH.. kamu itu adalah pemimpin, kesilapan orang-orang bawahan kamu itu akan dipersoalkan keatas kamu kerana tidak menegur..
dan aku menambah,
inilah yang dikatakan perbezaan diantara kita ng orang kafir abg..
DIA beri nikmat kepada mereka.. sebab depa rajin.. tu zat dia Ar Rahman Maha Pengasih..
dan kita lebih manis.. kita dapat Maha Penyayang ( Ar-Rahim)..
kita dapat nikmat ISLAM dan IMAN..
apa lagi perbezaan kita ng depa..
As- Solat.. kenapa dia kata perkara pertama yang bakal dihisab adalah As-Solat?
sebab As-Solat tu adalah TIANG AGAMA kita..
dan inilah y beri kita beza ng org kafir..
depa wat la apa pn.. tapi tadak macam kita, ada PAHALA dan SYURGA..
aku syukur sebenarnya..
Abg aku ni da sedar sumthing.. dia kata.. pasni.. kat opis, kita akan wat solat jemaah sama2 bila da masuk waktu..
seriously.. bergenang air mata aku membaca penyataan tu..
sebab bagi aku.. tu la nikmat sebenarnya..
Aku syukur sangat..
ALLAH tu MAHA ADIL.. MAHA PENYAYANG,.

YA ALLAH, kau bantulah kami YA ALLAH.. bawalah kami semua ke jalan y sebenar2 kau redha.. tiupilah "nur" kedalam hati2 kami.. agar kami berbalik kepadaMU YA ALLAH, berilah kekuatan, agar kami mampu istiQamah dalam usaha kami ini, agar dapat mencapai sebab asal kenapa kami semua dihidupkan, diberikan peluang di Muka Bumi MU ini.. agar dapat kami menjadi Khalifah Mu, Ya ALLAH.. Amin Yarabbal Alamin.

Sunday, 21 November 2010

Critics??

semalam. ::

Me :: Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh
NH :: waalaikumussalam. cawangan bukit aman ni.. ada pape leh sy bantu cik..?
Me :: saya nak tanya la cik.. saya dari bukit tak aman la.. camna nak mengamankan bukit saya ni?
NH :: kalo camtu cik.. saya tadapat nak bantu aa.. sebab kami da tak wat service tu.
Me :: ellow2.. kalo takat nak mengamankan bukit tak aman saya jadi bukit aman pn awk taleh.. benti keja lagi bek la awk.~~
NH :: heyyy.. ni y nak critic2 ni pasal ape?
(whoaaa.. tekezutt la.. tetiba je marah.. tapi stay cool cik Nadh.. )

Me :: tau napa sy call?
NH :: nape?
Me :: sebab nak wish... selamat berjaya untuk hari esokk~~Gud luckk awkk.. ;)

........................................................................................
(babak seterusnya di potong atas sebab2 yang diingini..malas nak type panjang2..)

Cuma ny kan.. sentap jugak la.. tak penah la kena tinggi sora macam tu..
tapi takpa.. okay orait ja.. tamo call da pasnih.. malas da.. huh.. majuk3.. kali ni berbulan2..
dunno dont care..huhhh!!

Penangan Profile picture baru

Petang tadi :: ehem3...

Me :: awk.. jom wat magic
Ms S:: magic? apa tu
Me :: meh saya nak pakai profile pic macam awk.. leh tak?
Ms S :: leh2..
Me :: nt kita tgk.. berapa ramai nak tanya..
Ms S :: awk ni.. suka toi menyakat orang.. ;)

Moral of the story :: saya mmg sangat tade keja.. mmg la ada yang tanya.. mengade toi.. hahaha

Tadi saya jumpa along ng mamu..
tau along kata apa..
weyh adik.. sapa dia profile pic ang tu?
haa? tadak sapa2 la.. sahaja ja buh..
gle lawa la adik.. kalo ang dapat la.. mmg tabik la kat ang..
uikz.. dasat toi la penangan Ms S.

Shabir tanya..
Adik tanya..
yang tatahan tu.. Afifah n Choay mon yang tak pernah tego kat fb leh tanya sapa dia ni..

wowww.. dasat sungguh la profile pic ni..
seyes la.. kagum sungguh saya..
owhh Ms S.. kamu mmg sgt cantik.. comei.. cute.. lawa.. beautiful.. lalalalalala~~

;)

Friday, 19 November 2010

Ahad - 21 Nov

tarikh ni ada 2 hari lagi la..
tapi post ciap2..
tarikh ni hari kenduri paklan..
aduyaii.. aku plak y berbunga2..
camna ni? hahaha..
cepat2 la jumpa manusia tu..
nak je cepat cket..
Pak Lan, Mat Li, aku jeles ng kamu..

werkss.. :p

Thursday, 18 November 2010

Tpom pulang ke gagang.

tajuk pn da ntah pape..
tapi takpa la.. tatau nak letak tajuk kan..
layan ja la..

motif aku post dalam ni skg..
sebab aku rasa kan..
berat nak pulang ke cni aa..
ntah la... rasa nak dekat ng mama..
ng adik2 aku..
rasa aku..
ni la kebahagiaan aku..
keutamaan aku..

seyes la.. baru balik beberapa hari ni..
rasa njoy sgt..
beza la ng dok sana..

tadi.. dok dalam toilet..
dok buang air..
terfikir la..
kalo aku kembali macam mana ae?
nt study aku camna?tobat kena tangguh lagi..
kalo dok sana.. stdy tak kaco..

tapi ati da ada kat cni..
ntah la..
doa2 la.. semuany akan ok..
hurmmm.. ;(

PSP-ku sayang II

Mood tengah baek gle ni..
PSP sudah boleh guna..
memory card da beli tadi..
alhamdulillah..
walaupun duit abeh.. tapi seronok sgt..
Memory PSP - RM110. dapat 15 game pree.. tapi dapat masuk 7 game saja.. sebab game2 punya size besau.. tapi takpa la.. game baru2 tau.. suka2.. ;)
pastu.. upgrade software.. supaya leh men game2 baru tu.. rm30.
n beli game untuk PS2. 2 game, FIFA 11 ng PES 2011.
suma = RM150.
alhamdulillah.. suka..
syukur sangat..

the hurting


aku cakap ng suma..
aku da let go..
aku da leh tima.
aku berdoa..
aku terima..
tapi kat dalam ni.
seyesly.. aku tadapat nak tima la..
damn hurt bila Luqman cita semalam.
ALLAh ja y tau camna semalam aku istigfar tak henti..
untuk jaga mulut aku, lidah aku dari nek hangin..
tapi kat dalam ni..
sapa la yang tau..
masa tu.. aku rasa hanya sebab ALLAH..
sebab pendirian aku..
aku meng-coolkan diri..
walaupun ada terlepas cakap jugak cket..
aku rasa sangat taleh tima ng apa y diluahkan kat aku..
sebab2 penyebab apa y jadi suma..
aku terima semua tu sebagai kesalahan aku..
(sedikit bersyukur sebab da tau sket)
(dalam ati berdoa n berazam untuk berubah,, jadi lebih baik..)
tapi.. tadapat nak tahan rasa meluap2 tu..
seyes.. tatau bapa kali aku istigfar semalam..
aku betul2 rasa terkilan..
dalam ati ni tatau la nak kata macam mana..
sekarang ni.. semua da tdo.. sebelah aku along, n adik..
tapi aku.. masih lum tdo,..
bkn sebab apa.. tapi aku rasa..
da tiba masa aku luahkan kat dalam ruang bicara aku ni..
aku tadak tempat aku nak luah..
tempat aku nak cita..
aku da ilang tempat tu..
jadi seeloknya aku manfaatkan sebaik mungkin ruang yang aku ada ni..
macam post aku kata semalam..
ada 5cara nak ilangkan palotak pikiaQ ng masalah n serabut ni..
tapi aku tadapat nak gunakan alternatif perkongsian ng orang len.
sebab aku percaya.. tadak orang yang nak kongsi cerita ng aku..
Tuhan, bantulah aku.. aku sangat sedih ..
aku sangat kecewa..
sangat terkilan..
aku tanak cakap kenapa suma ni timpa aku..
sebab aku da tau.. suma ni ada sebab musababnya..
dan aku yakin ng hakikat dan hikmah yang diberikan kepada aku..
cuma nya.. aku sedih. tu ja..
rasa aku perlukan adik nisa aku untuk cita menda ni..
sebab once upon a time.. dia la manusia, satu2 manusia y menangis kerana adanya ceritera cinta kami dulu..ohh adik..
betoi la kan orang kata..
masa baru2.. semuanya manis belaka..
cantik belaka..
tapi bila da ada masalah..
semua tu adalah bagai ibarat parasit yang melekat kat tubuh..
perlu dibuang.. sebab merosakkan..
tu la kan ibarat dia..
masa da tamo tu,.
dibuang macam sampah..
dilayan macam pengemis plak kan..
aku terasa semua tu..
sakit dia camna..
cuma ny tu la.. aku sedih.. tu ja,.
hanya tu ja y aku rasa.. aku rasa.. aku rasa..

Ya ALLAH, tenangkanlah aku..
aku benar2 perlukan ketenangan tu..
Amin Yarabbal Alamin.

03:44am

angin n peod

org kata kan..
manusia ni.. ppn la especially..
ada penyakit hangin ni..
selalu ny dia mai bila tgh2 bulan..
dalam bahasa spesifiknya adalah time peod menjelma..
time ni la nak hangin2..
mudah toi la nek darah smpai pala..
ada ja y tak kena.
cket ny hal pn leh gado la..

aku rasa.. mungkin toi jugak la..
pengalaman aku.. kurang dalam hal ni..
tapi penah dgQ jugak la sal ni..

n aku plak la ni..
semenjak 2 menjak ni..
cepat jugak la nek hangin..
tatau la napa..
especially to girls..
ohh goshh..
kena wat sumthing ni..
bkn pa.. takut la..
kang terjadi macam dok berdendam plak..
isau aihh menda2 macam ni..
semoga aku berjaya hadapinya..
amin.~

MhZ otak.

Frekuensi otak orang umo linkungan 19-20+
aku rasa la.. lebih kurang sama la..

base on my experience..
masa ni.. time palotak dok panas ag..
orang kata.. leh men cucuk2 ja..
mmg leh kena pny la..
masa ni.. pendapat aku la kan..
di kira MASIH TAK CUKUP MATANG..

bila da up cket..
22 ke atas.. mungkin da up cket..
masa ni palotak, minda tu da buka cket da..
mula nampak donia..
padahal sebelum tu dak lagi..

TAPI..
ada jugak la y awai cket matang ny tu..
tapi aku rasa.. MOST of them is just the same..
kan?

;)

Cara Pujuk Hati

Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:

  • Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah
  • Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.
  • Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya.
  • Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya
  • Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati

Yup.. all this really works..
Y pertama tu mmg betul berguna.. yang ke2 kita gunakan untuk mintak agar kita tenang dan dapat lupakan kekusutan tu.. agar kita cepat lupakan menda yang dok pk tu.. ke3..mmg benar.. buatlah sesuatu.. supaya fikiran kita tidak melayang berfikir menda tu..4. i have my Frameandlenses.. my place, my territory..ruang bicara saya.. dan 5.. senyum kan sedekah.. layan ja.. ;)

dan tips last, fikir la suma terjadi tiap perkara yang berlaku kan hadir ng "hikmah" nya.. jadi kenapa perlu melemahkan diri kita.. pndang hikmah yang ada tu.. antara cepat dan lambat ja dia akan "menunjukkan dirinya".. jadi terima semua ng hati terbuka..
ALLAH da janji besar ganjaran buat yang bersabar.. sabar yek..

;)

Hari Raya Pertama

Alhamdulillah..
hari ni.. hari sengaja di sibukkan..
jadi kurang memikirkan apa jd semalam..
diharapkan.. secepat mungkin akan lupa menda ni..

;(

Tuesday, 16 November 2010

Fitrah Manusia

Fitrah manusia..
masa baek..
segalanya nampak sempurna..
segalanya ta nampak buruk..
ketidak sempurnaanmu.. akulah pelengkapnya..
kelemahanmu, kekuatanku..
keburukanmu, kecantikanku..
semuanya nampak indah belaka..

begitulah fitrah manusia,.
hanya yang cantik2 saja di mata, di fikiran, di ingatan..
semua ni ketika langit itu biru, sebelum tibanya awan gelap.

setibanya awan gelap..
langit menjadi itam..
menandakan akan tibanya ujan lebat.. ribut dan sbagainya..

masa itu,
setitis keburukan, berubah menjadi selaut keburukan,
secolek kelemahan, menjadi sejuta cacian,
secebis kesalahan, se-ela makian ..
segalanya nampak serba tak kena..

akan tetapi.. itulah hidup..
itulah hakikat yang tak mampu kita ubah dari perspeksi masing2..

Namun,
saya berbeza.. dan saya tanak menda tu didalam kamus idup saya..
yang lepas.. biarlah lepas..
usah dikenang ag..
yang baik tu tak pernah luput..
yang buruk tetap ada..
tapi biarlah sedikit buruk tu, ditutup ng sebanyak2 kebaikan yang ada..

Salam AidilAdha..
Semoga kebahagiaan menjadi milik semua..
semoga keberkatan bersama semua,
semoga perlindungan tak pernah jauh walau sedikit dari semua..
"Pengorbanan" untuk kita selami.. kita fahami..
DIA sentiasa ada bersama..

;)

Alhamdulillah.. akhirnya

alhamdulillah..
akhirnya persoalan selama ni terjawap..
thx to enchik Luqman..
kalo anda tak interview.. mesti tadapat jawapan persoalan saya tu..
apa pn.. pas dengaQ.. saya agak marah..
tapi saya berjaya kontrol meluap2nya perasaan saya ketika tu..
apa pun takpa la..
suma ni da ditentukan ALLAH..
suma adalah dibawah kuasa NYA..
semesti NYA dia sudah merencanakan sesuatu yang lebih baek buat saya..

bagi kamu,
yang da buat saya terasa ng kenyataan dan apa yang kamu buat..
T E R I M A K A S I H yang tak terhingga dari saya..
saya redha dan H A L A L-kan segalanya yang penah saya beri pada kamu..
yang pernah tercoret dalam diari idup saya..
yang da terpahat dalam hati saya..
yang da tersimpan dalam fikiran saya..
cukuplah apa yang pernah jadi..
saya R E D H A dengan takdir DIA pada saya..

malam ni dengan takdir DIA..
saya dapat tahu kisah sebenar, dan saya SYUKUR sangat..
A L H A M D U L I L L A H..
syukur sebab dapat tau..
sekarang... saya perlu fikir untuk move on..
sekarang, saya perlu cari tetikus..
dan lepas tu.. click kanan.
lepas tu.. pilih DELETE..
dan cuba untuk REMOVE data2 dalam otak saya ni..

Pengertian sebenar pengorbanan akan dijawap hari ni..
jika berjaya untuk benar2 REDHA..
dan tiada "ngomel-an" tentang kisah2 lalu..
maksudnya saya da berjaya..

semoga mendapat kekuatan..

Amin Yarabbal alamin
;')

Selamat Hari Raya Aidiladha

Diambang menyambut hari raya aidiladha..
1st raya aidiladha ng keadaan saya sekarang..
that mean something..
tapi its ok..

cuma saya nak tanya..
apa pengertian pengorbanan pada anda?
apa yang anda paham tentang pengorbanan?
sejauh mana anda rasa anda telah berkorban?

Pada saya.. pengorbanan ni macam sesuatu yang kita lakukan untuk dapatkan sesuatu..
sama ada dari segi kebaikan atau apa sahaja.. maksud ny macam kita buat sesuatu yang selalunya susah untuk kita lakukan.. contohnya.. kita korbankan perasaan kita untuk kebaikan seseorang.. padahal ianya sangat susah untuk dilakukan..dan bagi saya kan.. saya rasa ALLAH tu MAHA ADIL.. dia korbankan "kegembiraan" saya dulu.. dan DIA kurniakan saya kebahagiaan sekarang.. benar la.. saya cuma hilang 1.. tapi yang saya dapat.. berlipatkali ganda.. syukur sangat.. Alhamdulillah..

tapi.. saya sendiri pun masih tatau sejauh mana saya telah berkorban.. apa yg da saya korbankan kepada jlan ALLAH.. cuma yang saya arap dan impikan, saya, yang sy syg, family, para sahabat saya, dapat berkorban keenakan dunia ni, orang kata posa la sat dari nikmat2 dunia.. dan kami semua sama2 menuju ke jalan REDHANYA.. saya doa sangat.. arap sangat, agar kami suma berjaya wat menda ni..
semoga ng kedatangan Aidil adha bawa banyak makna dalam idup kami semua,.


untuk kamu, tunggu apa ag..? ha jawap2.. ;)

Monday, 15 November 2010

doraemon dan awak..

boleh tak saya nak jadi doraemon awk?
Sebab doraemon selalu ada bila nobita perlukan.. Sebagai kawan baek..teman, sahabat..

Sebab doraemon stiasa ada waktu nobita ngs.. Sebagai tukang pujuk..pastu dia mesti kuakan alat dia untuk nobita guna..

Sebab doraemon selalu ada bila Giant dan Suneo buli nobita.. walaupun sama-sama kena buli.. tapi selalunya nobita akan dipertahankan..

Sebab doraemon ada alat2 ajaib.. Ibarat seorang y tak pernah lokek ng "senjata" bagi menenangkan nobita..

Doraemon ada pintu ajaib.. Selalu ja bawa nobita p mana nobita mau.. ni la sahabat.. kemana sahabatnya perlukan.. dia ada..

Doraemon ada mesin masa.. jadi mereka (nobita dan doraemon bisa pulang ke masa silam dan imbau kenangan2 manis depa dulu)

Doraemon ada telekopter.. Alat bawa terbang.. depa bisa terbang sebebas burung..
melawat awan nan biru.. indah sangat..

Walaupn doraemon n nobita sllu gado..
Tapi doraemon sgt syg nobita.. Dia sntiasa nk y tbaek buat nobita..
sebab tu la dia selalu marah nobita, dia tanak nobita manja sngt..

Tu juga la sahabat.. Sntiasa da ng shbtnya.. Tak penah lokek ng idea meneman sahabatnya..
Jadi.. Boleh tak saya nak jadi doraemon awk..?

Cinta tidak mudah

cinta itu tidak mudah..
malah ia bukan sesuatu yang menuntut kita untuk terlalu dengan nya
tapi perlukan pengorbanan..
pengorbanan demi mengekalkan sesuatu yang ada dalam tangan kita..
demi menjaga satu gelaran,
satu hubungan
menjaga dan melindungi perasaan..
ia tidak mdh
tapi jika berjaya dilakukan..
pastilah cinta itu sgt indah..
sgt manis..
dan sntiasa menyenangkan..

nadz
12:48am

Sunday, 14 November 2010

CINTA ITU UMPAMA MENUNGGU BAS

Bila bas tu datang, awak nengok bas tu dan awak kata pada diri awak, "Eee... penuhnya... tak de tempat duduk." Jadik, awak katakan pada diri awak, "Saya akan tunggu bas yg lain." Awak pun biarkan bas tu berlalu dan awak tunggu pulak bas yg lain.

Kemudian, datang pulak bas yg kedua.Awak nengok bas tu dan awak akan cakap, "Eee... bas ni buruk sgt... mesti tak selesa. Dan mungkin bas ni akan rosak kat tengah jalan." Jadi, awak pun biarkan bas buruk tu berlalu dan awak bercadang untuk tunggu bas yang seterusnya.

Setelah beberapa ketika, datang lagi sebuah bas.

Bas yg datang tu kosong, tak penuh dan tak seburuk bas yg tadi tapi kali ni awak kata, "Emmm... tak de air-cond... cuaca pulak panas. Lebih baik saya tunggu bas yg lain." Dan sekali lagi awak biarkan bas tu berlalu dan awak bercadang utk menanti bas yg seterusnya.

Tiba-tiba awan mula gelap, cuaca semakin mendung dan baru awak perasan yg awak pula dah terlambat rupanya. Awak mula panik dan terus naik bas yg datang ketika itu, walaupun bas itu tak sebegitu sempurna.

Dan kemudian barulah awak sedar bahawa... awak dah naik bas yg salah. Jadi, selama ni awak dah membazir banyak masa dan wang untuk menunggu apa yg awak nak.

Walaupun yg datang tu adalah bas yang berair-cond, adakah awak dpt pastikan bahawa bas tu tak akan rosak di tengah jalan atau mungkin bas tu tak terlalu sejuk untuk awak?

Jadi, mengingini apa yg awak idamkan tu memang tak salah. Tapi, tak salah juga kalau anda sanggup memberi satu peluang pada orang lain, kan?

Sekiranya awak dapati "bas" itu tak sesuai dengan awak, apa yg perlu awak lakukan hanya tekan loceng dan turun daripada bas tu.

Tapi... saya pasti awak semua tentu ada pengalaman yg macam ni. Awak nampak sebuah bas datang (tentulah bas yg awak nanti-nanti kan), awak tahan bas tu tapi pemandu bas tu pulak buat tak faham dan pura-pura buat tak nampak awak dan terus berlalu tinggalkan awak!

... .Bila ada bas yang lalu melintasi saya macam tu, apa yang saya lakukan ialah BERJALAN! Bodoh sebenarnya untuk mengejar bas tu sebab setiap kali, awak akan terjatuh dan menyakiti diri awak sendiri.

Jadi, bercinta tu adalah ibarat menunggu bas, sama ada awak nak naik dan beri peluang pada bas tu... semuanya terpulang pada diri awak. Dan bila awak berjalan, awak sebenarnya cuba melarikan diri daripada cinta!


Credit to : SharifahHajjar Al-Kharead



thanks to awk.. sebab "isi" dia dalam sangat.. ;)

Saya dan Merah.

macam da taleh dipisahkan plak saya ng merah..
sebab.. tatau napa..
sebenarnya my fav kaler is Orange..
tapi ntah la camna leh byk barang2 merah saya ni..
adakah ini angkara ex-gf saya..
belajar sukakan apa yang kamu suka.. (ayat cilok dari Lis)

hahahaha..

:p

bawah ni antara barang2 kesayangan saya yang berwarna merah..
jom tgk2..

ni ketiga-tiga kesayangan a ni..


Beg Laptop saya.. saya dapat ni masa beli laptop tahun lepas..
kenangan ng beg ni.. ada orang tanya.. "weyh ni beg gepren ang ka? "
ayat taleh blah kan.. tapi saya tak duli la.. merah tetap merah..
saya pilih beg ni sebab nak kelainan.. ye la.. asal beg laptop ja itam, itam ja beg laptop.. apa barang? ta besh aa.. ;))


arta ke2 saya.. ni yang paling lama saya simpan.. my Pouch bag..
nak diberitau dan habaQ mai ni..
saya sorang yang agak memilih dan cerewet..
n untuk pengetahuan ni la satu2ny beg pouch yang saya berkenan.. selepas dari ni..
p kedai mana pn.. tgk suma tak kenan.. walaupn beg ni dalam dia da tak ok..
tapi masih simpan.. sebab tak jmpa lagi la yang cantik di mata.. ;)


Arta ke 3..
nama menda ni beg mekap saya.. hahaha.. cam lawak ja nama beg mekap kan..
tapi reality ny.. dalam ni la saya letak barang2 mekap saya,
Perfume, deodorant, Gel Shampoo n Shower gel, Cotton buds, shower cream,
Shaver, after shave cream, kepit kuku, dan minyak rambut saya beserta gel saya..
banyak kan.. ??

cerita sal makan

hari tu..
masa tgh makan..
aku tegur sorang kawan aku ni..
depan2.. elok2 dia lepas makan..
terus aku bersuara..
"weyh.. aku nak tanya soalan.."

dia jawap.. nape?

aku tanya.. awat ang suka makan tak abeh..?
n dia jawap.. makanan ni pedas bha..
terus ja aku kata.. tadak alasan.. kalau tau taleh abeh.. napa nak amek byk2?
aku tgk ang ni tiap kali makan.. mesti tak abeh..

then my boss bersuara,
tu la Nadzri.. aku rasa kan.. ppn mmg macam ni kot.? suka buang makanan..
bini aku pn sama.. aku selalu marah dia.. smpai ngs2 la..

n aku cakap..
tatau la abg, sebab ada kawan saya ny kawan sorang.. bila makan ja kan.. mesti nak buang separuh.. tu da jadi habit dia.. bila mai makanan ja.. separuh dia akan letak kat tepi.. tu bahagian untuk dibuang. n separuh ag untuk dimakan..

persoalannya sekarang..
napa orang suka wat macam tu ae? tak sayang makanan ka? bazir la..
kita ni skg leh makan.. bygkan tak satu hari kita susah nak makan..
masa tu baru la kita tau camna.. rasanya tadak makanan..

ampa plak camna? ada rasa pape tak? pasai apa orang suka buat macam ni..?
ada pengalaman dak?



whoaaa.. food stadium.. bapa hari saya nak amek untuk abehkan ni.. :p

Down Under

baru ja tgk pix Mat Li da kawen..
akad nikah da pn.. kemarin tak silap aku..
goshh.. baru terkenang plak sumthing..
kawan aku sorang ni da selesai da..
mgu lepas Pak Lan..
pn da selesai..
2 kawan baik aku da selesai..
aku ni..
lum ada hala tuju..
dok terhuyung-hayang lagi..
seyesly macam agak tekanan berlaku di situ..
camna la agak aku ni..
T E K A N A N...
sebab tak settled down lagi..

;(

blind date

Preparing for another Blind Date..
tahun ni dah 4 termasuk yang ni..
cam sket je..?
chaiyok3..
lagi.. lagi... dan lagi...

;)

Saturday, 13 November 2010

Nyamuk ohh nyamuk..

Artikel ni adalah disebabkan kerana umah aku tetiba ada nyamuk..
sebelum ni tadop pn.. tetiba ja..
tah dari mana dia mai..

Ha.. sal nyamuk ni..
bila ada peluang ja..
mesti aku akan menjadi mangsa..
kat umah tokmak.,
kat umah abg daniel,.
dan di mana2 saja yang ada enchik nyamuk..
semestinya aku yang akan jadi mangsa..
penuh la kat kaki, kat tgn, kat mana la yang dia rasa nak "cium"..
pastu da jadi takut nak pakai suaQ pendek..
tapi pakai jugak la da panas kan..

kata orang..
dia menyerang sebab darah manis..
manis la sgt..

:p


kenyang ya.. takpa2.. jaga ang.. :p

PSP-ku sayang

Arta menda saya yang paling saya sayang..
PSP saya..
saya rindu PSP saya..
saya akan bawa dia kembali ke pangkuan saya selepas selesai exm saya..
saya akan pastikan menda ni jadi kenyataan..



posing ng arta menda kesayangan.. ;)

Tahniah lagi

Ucapan Tahniah buat sahabat
Mohd Azli Azizan sebab hari ni akad nikah ng Tunang tersayang..
n ujung mgu depan.. ada 2 kenduri..
1 kenduri Pak Lan.. hari tu akad nikah.. ni da kenduri..
pastu kenduri Kak Wanie Motorola..
geng motorola yang pertama yang kawen.. (yang list aku kenai n tau aa.. )
pastu ada jemputan kenduri abg ika..
ada 3 la weyh.. tatau la leh p ka dak..
sebab 20hb ada kelas Math.. persiapan last before exm..
skg ni da jadi antara 2..
Diri n Kawan2..
mana satu nak dipilih ni..?

pelik-pelik

nak rasa pelik sikit leh dak..?
awat sejak akhir2 ni.. ramai sangat dak2 lelaki yang tidak ku kenali dok add2
dalam pesbuk ni..?
ta besh aa.. kot la awek2 cun ka yang add..kan syok..
iskh3.. pelik2...

:p

Sabtu yang busan

Hari Sabtu yang busan sangat...
lama da upany tak macam ni..
selama ni.. sabtu je mesti ilang ny..
tadak kelas..
balik kampung..
jumpa family, jmpa mama, jmpa adik2.. ;)
ni mgu ni..
tadapat na balik disebabkan ada sedikit masalah teknikal yang tidak dapat dielakkan..
jadi atas sebab tu.. dok la saya sorang2 kat cni.. huu..
esok.. hari ahad..
masih tade plan..
nak kua., tade kawan.. camno..?
wahai kekawan.. berdamping lah dengan ku.. (duii.. da macam dok menurun / memuja la plak.. tobat orang takut nak kawan ng aku..)
hahaha..

Status

Status aku silap wat perubahan ja weyh..
sila jangan wat sebarang spekulasi..
ramai la plak yang nak like ni..
yang dok ber-tahniah pn bleh tahan la..

kawan2 ku sayang,
tiada apa2 keyh..
jgn dok pikiaQ bkn2 noh..

;)

Friday, 12 November 2010

Blahh

I think already 100+,
but still want to ignore me,
okay.. do as u like..
i wont start again..
no more "bagi muka"..
no more "mengalah"
Chow Chin Chow..

Thursday, 11 November 2010

Cake Story

Hari ni..
tadak apa menda pun yang besh..
melainkan tadi aku tensen sgt..
pastu masa balik dari Motorola..
singgah secret recipe makan kek..
mula tu da lepas simpang da.. pastu benti lampu merah..
masa kat lampu merah dok pikiaQ..
tensen2 ni.. tatau nak watpa.. p makan lagi bgs..
so....
aku U-turn jugak..
hehe.. puas aiihh makan cheese cake..
2 slice plak tu..
alhamdulillah..
puas2.. ;)
smbil makan, smbg2 ng mama.. call ngadu kat mama..
rasa da ok kot..
maceh mama..
Arie syg mama.. ;)

haplod cket aa..
apa aku mkn tadi..

ni yang first skali aku telan tadi.. agak shedap jugak la.. ada marshmallow.. hihi.. nama menda ni.. Strawberry Marshmallow Cheese..


Cappuccino Cheese.. ni yang ke 2 aku telan tadi.. shedap mmg shedap.. tapi kan.. 2 slice pn da selop.. hehe.. len kali peringatan.. 1 slice sahaja..

Strawberry Marshmallow Cheese + Cappuccino Cheese + Green Apple Kasturi = ♥♥♥♥♥♥

Wednesday, 10 November 2010

Kensel~

aduii.. frust ny rasa..
da diambang balik umah seminggu..
tetiba tadi ada email sok bos WS ajak lepak2 minum..
pastu tadi kak Zila plak call..
ada meeting kat KL Sentral Isnin ni..
arghhh.. seyes aku rasa sakit ati..
seyes tensen..
sedih sangat!!

E Drive

">

Saja menjengah Partition E aku dan jumpa lagu ni..
masih segar dalam ingatan,. seumur hidup aku..
1st time aku nyanyi kat seseorang.. ;)
i Do Cherish You ..
have a GREAT journey dear..

;)

Tuesday, 9 November 2010

Final Exam Fever

Sok.. 10 Nov 2010..
mula dah.. perang pertama..
pastu diikuti 23hb..
pastu merdeka.. houu yeahhh.. ekeke
doakan Arie ya mama..
arap sgt selesai cepat..
tanak pk da sal menda2 ni.. semak pala aa..
pas da abeh final..
nak tumpu kerja..
nak tumpu pada menda2 lain plak..
sal satu menda yang wat aku semak pala tu..
lantak laa.. malas da nak layan..

harap segalanya akan berjalan ng lancar..
ni jap ag nak p utm plak..
ada wat last discussion before exm sok.
hopefully suma akan berjalan lancar..
walaupn aku agak susah ati aa..
asgmt aku ata 3hb. tapi 8hb baru depa kutip..
agak pelik berlaku di sana aa..
abeh la.. 15 markah kot..
1 pn tadapat.. skg nak kena push untuk setengah markah dalam final untuk lulus saja..
seyes susah ati.. ;(

Monday, 8 November 2010

Blogging itu S E R O N O K

sebenarnya.. dunia blog ni agak seronok juga untuk diterokai..
namun byk sgt kot yang perlu dipelajari..
semestinya saya suka.. sebab ini adalah ruang bicara saya..
dan dunia ramai orang..
dalam ni ibarat kita menjadi diri kita sendiri..
tade hipokrit..
nak wat apa.. wat la..
nak komen..
nak kata..
nak kutuk..
nak wat apa sahaja..
kita adalah diri kita..

besh kan?

;)

Malam Makan2..

Malam makan2..
haplod sket la gambo2 kami p makan2 malam tu..
Nadzri, Nadzli, Mama, Abg Munet, Kak Ina, Eisya, n Aqil.

suka sgt.. maceh kak Ina, n abg Munet.. ;)

kerang bakaQ itam2.. hahaha


kepala ikan sebelum menjadi santapan beta..


hidangan2 di atas meja


ikan ini sedap.. seyes..


2 yang taleh dipisahkan.. Ultraman n Aqil ;)


Arisya n Aqil


melambai2 di tepi kolam



i love this shot.


arisya


tgk ikan dalam kolam

Chelsea kalah..

hahahhahahhaa..
post ni semata2 sebab nak gelak saja..
hahahahaha lagi sekali..
terima kasih kepada enchik Torres atas jaringan yang anda lakukan..
chelsea belagak sgt.. amek la habuan..
hahahahahahaa sekali lagi..

:p

raii.. raii.. chelsea kalah.. miahahahahahaha

tunjuk sket la dia sepak tu.. wakakakaka..

keliru

since encik blog sudahpun saya login..
N sedang menanti someone..
Baeklah saya mencoret sesuatu didalam ni..

Tajuk post ni..
"Awk nak saya jadi sape? "

haa.. Awk nak saya jadi sape?
Sebenarnya rasa2 saya semakin terkeliru dengan diri saya sendiri..
Apa yang saya mahukan sebenarnya..
Sometime saya rasa "pegi berambus la ng feeling-feeling ni.."
tapi sometime..
Saya sendiri taleh elak dari berharap untuk punya someone..
Untuk sy kongsi tiap satu perkara y berlaku dalam hidup sya..
Sepertimana saya ada dulu..

Tapi., bila fikir2kan kembali..
Mungkin saya ini terlalu cerewet bila datang bab memilih dan membuat keputusan ni..
Sepertinya, sentiasa ada sahaja kekurangan dari mereka..
Selepas 1, 1 keburukan atau kelemahan yang kua..
Disepanjang2 kebaikan, tapi di sana se-ela kelemahan saya rasa..
Di sini perfect, di sana banyak perlu perubahan,
dan jika di sana penuh dengan "impian",
disebaliknya satu ruang tidak berkenan di mata yang mencacatkan "harapan".
Nampaknya saya seperti terlalu mahu yang di mata saya cukup segala selok belok..
Walaupun sebenarnya.. Dan hakikat nyata yang takkan berjumpa manusia seperti itu..

Setelah di scan dan di xray di mana dan dari mana datang perasaan ni..
Saya tak mampu menjawap..
Kerana semua hadir bagai magis..
Sekejap ada dan sekejap takde..
Adakah ni kesan kerana telah saya mengelapkan mata demi menutup segala keburukan "kamu" dulu?
Dan atas sebab itu juga, perspektif saya sudah berbeza sekarang..
Yang dimata "perfect" juga berMASALAH.. Ni kan pula yang sudah awal2 dipandang tidak..

Ikutkan kata, binasa
ikutkan hati, mati..
Ikutkan perasaan, ikutkan sangkaan,
buat saya berkeputusan..
Mari bermalas2an.. ;p

Apa pun..
Suma tu hanya pada pandangan hati saya..
Banyak yang perlu saya touch up pada diri saya sndiri..
Semoga berjaya!
Amin yarabbal alamin

:)

nota jam 4:34

saya baru smpai..
Kira-kira 25min yamg lalu..
Agak bleh tahan jugak la bus saya ya..
Gerak dalam 12lebih, kul 4 smpai..
Alhamdulilla.. Saya selamat tiba di kL..

Seyesly lum rasa bsedia nak balik cni..
Tak puas abehkan masa ng mama, ng ayah, ng adik2 saya..
Semalam.. Pas selesai jalan2, ptg cket mengecat umh ng ayah saya n adik saya.
Dah selesai suma... Saya n adik berentap plak main PS..
Seronok juga lama tak main..
Macam geram pn ada la jugak.. Kalah kan..
Walaupn kalah tipis..
Tapi takpa la, sebab ber-ALASAN..
Konsol saya rosak keyhh..
Kalau tak rosak mesti kamu da kalah keyh cik adik.. Hahahahaha

Friday, 5 November 2010

bergosip2 di tengah hari

hari ni bgn2 pagi solat subuh pastu smbg2 ng mama..
then mama grg bihun.. makan dulu..
pastu ajak mama p market..
mula tu nak bawa keta aku aa..
tapi ayah kata takpayah.. bw ja keta jiah..
sebab nt keta aku kua..
orang curik parking plak.. so aku ng mama pn bawa a keta jiah..
leh tahan aa.. suka3.. walaupn kejambuan melanda kan..
tapi aku rasa cam suka je.. hahaha.. :p
ha.. so smpai la aku ng mama kat market..
konon nak cari siput la.. tingin plak la nak makan siput...
pusing punya pusing punya pusing.. tadapat la..
siput tadak.. pastu beli ketam.. jadi tadapat siput dapat ketam..
mama wat masakan kegemaran aku ag.. alhamdulilah suka sgt..

masa nak balik umah tu.. tak terus balik..
tapi aku ajak singgah umah kak ina dlu..
nak tgk budak2 tu.. rindu plak ng depa..
smpai sana.. smbg2 ja la ng kak ina.. dia turun mai smbg ng aku n ng mama..
dia tjk dia beli set kusi kat garden tu..
gle byk brg ng arga yang gle murah..
sangat mengejutkan.. ehehe.. dasat3..

pastu.. masa nak balik tu..
dak2 berdua tu nak ikut.. kak ina tak kata apa aa..
dia bagi ja budak 2 orang tu ikut.. ;)
so kami pn bawa la budak ber2 tu..
masa mula2 tu lawak aa.. dina da tau la manja ng kami..
tu Aqil tu.. masa kami smpai dia lum bangun tdo ag..
pastu da bgn sombong takmau mai kat kami..
pastu mama kata.. jom balik..
elok2 dia dgQ ja terus terpa mai..
aku pn nak amek ati.. bagi dia men game kat ipong aku..
dia men aa..
mama ng kak ina kata.. depa punya mau la..
ada orang dok melayan.. mai kat dia.. kekadang tu malas nak melayan..
tmbah bila budak2 tu dok bebai.. dia lari nek atas ja.. mls nak layan..

kat umah.. dok smbg ng mama aa.. pastu tiba2 kak ana mai..
maka bermula la sesi bergosip2 di tengah hari raya. hahaha..
Kak ana mai.. Dok bersembang la ng dia n mama..
Dia tanya aku la cmna skg..
Topic tadi sal gepren, bopren, kezen2 saya..
Tu la.. Sorang2 aa..
Dimulakan ng kak nor, da btng.. Tng ensem. Keja lect.
Pastu wani.. Dia ni dari dlu.. Bopren ala2 mamu gitu.. Hehe
next is adik.. Kak ana kata gepren dia skg lawa.. Dia ni dr dlu ag gepren cntik2..
N jiah.. Mama kata da x bjiwang da skg.. Da stabil.. Bf dia ni x dsukai.. Sbb xd respek kat org.. Mai amek kat umah kn anak org.. Mai la salam2.. Mtk izin.. Baru gentleman kan?
Pastu cakap sal kak ina ny kawan.. Mama kata dok cari calon suami.. Dia tu suma da ada.. Keta,umah,
cuma jodoh berat cket..
Aku slumber ja ckp.. Ha xpa.. Kenaikan ja kat arie. mama kata.. Umo da lanjut la..
Aku tmbh ag.. Cntik dak? Kak ana kata.. Xcntik xmau ka?
Saja la aku melawak.. Xlawa xmau aa.. Nt x blik umh.. Hahaha..
Kak ana kata.. Ala abg kan rabun.. Bk la cemin mata.. Hahahaahaha gelak kami..
Cm lawak pn ada kan? Hehe..
Cuma berseloroh ja.. tapi dari sana nampak kn.. Da besaQ skg.. Ckp hal2 ni normal aa..
cuma pesanan kak ana sebelum balik, cari yang M A N T H O P2 cket arie..
yang da keja.. yang da ok la dia kata..
tapi masalahnyaa.....
ada ka?cam bermasalah ja aku rasa ng manusia2 lain spesis dari aku skg ni..
payah bebenor nak terjatuh2 hati jantung limpa pakreas usus2 kat depa ni..
aiiii~~

(saja ubah tajuk)
Tapi sonok la.. Tgk2 bdk2 kan..
Dina, aqil, eisya..oya lum tgk ag..
Aku rasa sonok sgt lyn depa..
Mama, ayah suka sgt ng bdk2..
Malah aku sndiri suka..
fikir2 balik kan.. ni anak orang..
camna la kalo tu cucu depa kan?
tettttt~~~ :p

Rentetan 04 Nov

Rentetan kisah saya n Cik Apple hari ni..

Katanya : dia adalah orang yang saya gunakan untuk melupakan "dia"..
dan saya kata.. tidak..

sebab pada saya la..
kalau la saya nak orang.. untuk saya melupakan..
da lama da saya jmpa orang tu..
sebab saya leh pilih mana yang saya rasa nak..
n saya leh belajar untuk mencinta, dalam masa sama melupakan..

tetapi..
saya tak mampu nak wat..
sebab bagi saya.. perasaan ni.. bkn leh buat2..
dia mai camtu ja..
magic tau ka.. tetiba ja mai..
sebab tu la saya nak AWAK..

mungkin agak bodo la apa saya kata ni..
tapi kan..
saya rasa saya ada wat menda baru bersama dia..
ellowww awk.. awk tau tak..
sepanjang bertahun3 saya bersama ng dia..
tade tau saya declare satu hari tu istimewa untuk dia..
n bila ng awk.. saya da declare Hari Muffin saya yang bersamaan dengan 01.11.2010..
bunyik cam bodo je.. tapi kan..
bagi saya.. ianya sangat bermakna..
walaupn saya n awk tidak berkesempatan nak sambut..
tapi hari ni adalah untuk awk..
khas untuk awk tau...

mungkin awk lum cukup kenai kot ng saya..
atau mungkin orang tu masih terlalu kuat dalam ati awk.
n atas sebab tu la.. hari ni awk leh ata sms dan cakap cukup la kita takat ni..
awk cakap tanak ag..
sudah la setakat ni..
saya sangat sedih..
tapi saya masih ng pendirian saya la..
it is about choosing between priority n option,.
eventhough i admit , i am chasing for you..
i am hunger of ur love, n want u so badly for nw,
but if with my existence gonna ruin your love with him, n dats ur happiness,
ive to pick sadness, as long as i know, u r not gonna face that again..

apa pun cik Apple..
awk pilih la.. buatlah keputusan..
saya tanak ng saya ada ni..
lagi wat awk semak kepala..
lagi akit otak pk..
All the besh..
Doa saya.. harapan saya..
manusia pilihan awk tu akan dapat menjaga awk sebaiknya..
tu ja saya nak..
the rest.. awk jangan isau..
Nadzri kan kuat?

;)
01:25am
05 Nov 2010

Buta+Pekak+Bisu=CINTA