Followers

Friday, 3 June 2011

Saya pun nak jadi PEMES la..

Assalamualaikum.
Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Lately, ramai sangat orang nak jadi famous ni. Dan bermula dari situ, mula la ada cerita-cerita reality macam Akademik Funtasia, Satu Dalam Sejuta Satu, Mentol, dan banyak lagi la, yang modal dia hanya satu, mencari artis-artis yang sora sedap (kononnya) untuk diketengahkan dan diasah lagi bakat nya.

Dan seraya dengan itu, berebut-rebut remaja remaji kita pergi audition, sehinggakan yang tiada bakat pun turut sama pergi untuk mencuba nasib kononnya. To be honest, Nadh dah rasa muak dengan program yang bagi Nadh tak menyumbang pape yang positive dalam masyarakat. Dan rasanya menda macam ni, akan terus buat kita tenggelam dalam arus dunia dan hiburan ni akan semakin lama menghakis nilai dalam masyarakat kita sekiranya tak dibendung.

Hari ni Nadh nak share tentang menjadi popular, glemer, dikenali, dan segala macam la yang membawa kepada menjadi public figure kepada orang. Yang bagi orang best kan, tapi disebaliknya ada kekurangan. 

1. Semua kena baik-baik aja - menjadi public figure yang menjadi simbol kepada masyarakat (kononnya, padahal tak patut pn amek sebagai idol) . Dalam keadaan ini, sebarang bentuk kekurangan, ataupun kesilapan akan dipandang slack oleh masyarakat. Kena ingat manusia ni, SERIBU TAHUN KEBAIKAN PUN, BILA MULA 1 SLACK, ABEH SUMA 1000 TAHUN DILUPAKAN.

2. Menjadi ikutan - ni paling berat. kalau dipandang dari segi seronok semestinya la kan, sapa tak mahu apa kita wat ada pengikut, tapi kena ingat jugak, 1 DOSA YANG KITA WAT N MENJADI IKUTAN, KITA AKAN DAPAT JUGAK PERCENT DIA. Tapi sekiranya apa yang kita wat itu kebaikan, cth bertudung, dan menjadi ikutan, ada jugak la percent tu. 

Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasaii dan Ibn Majah).


3. Mengumpul saham NERAKA. Apa yang Nadh nak sebut di sini adalah, aurat yang tidak dijaga tu, contoh tidak bertudung, YES!! KUBUR LAIN-LAIN tapi kan KITA SEBENARNYA SEDANG MEMBERI RUANG UNTUK LEBIH RAMAI MELIHAT BETIS KITA YANG GEBU, PAHA YANG CANTIK, RAMBUT IKAL MAYANG YANG BERSHAMPOOKAN SUNSILK. KALAU DULU SATU TAMAN JA DAPAT TENGOK, SEKARANG SATU MALAYSIA TENGOK, LAGI BANYAK SAHAM TU. KAYA.. KAYA. KAYA..

Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)


4. Beri ruang buat para suami dapat title "DAYUS" . Kita asyik dok kata DAYUS tu bila LELAKI pukul PEREMPUAN, menzalimi Isterinya kan,sebenarnya itu DAYUS versi MELAYU. Perbuatan DAYUS DISISI ALLAH ADALAH SUAMI YANG MEMBENARKAN ISTERI TERUS-TERUSAN BERBUAT DOSA dan TIDAK DIHALANG PERBUATAN ITU. Contoh, benarkan isteri terus-terusan menayangkan aurat, dan berpegangan tangan dengan BUKAN MUHRIM dalam lakonan. TOLONG INGAT YA, DAYUS NI BALASANNYA NERAKA. SEBAB ATAS PINTU GERBANG NAK MASUK SYURGA TU, ALLAH DAH TULIS, LELAKI DAYUS TAK BOLEH DIHARAMKAN MASUK SYURGA. 


"Tiga yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )


5. Dapat benda SEDAP. YES !! betul la kan, sapa nak bagi peluk perempuan free-free kan, KONPEM TAK KENA MARAH, TAK KENA PENAMPOR PUNYA. Dan dapat balasan punya, sebab nak menjayakan babak dalam cerita kan. TAPI PERLU DIINGAT. 

"Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya." (Riwayat At Tabrani dan Baihaqi)


Note :: Pemes kan? Kita mengejar DOSA dari PAHALA dan kebaikan dengan TERKEDEPAN dalam hal macam ni. Tak salah sekiranya kita nak kedepan, dan jika ianya untuk kebaikan SILA TERUSKAN, tapi jika sekadar nak bersedap-sedap kejar glemer, DINASIHATKAN TAK PAYAH.. Berkoyan-koyan DOSA nak dapat dari ciput ja pahala kita buat tu dengan message dari cerita (kononnya). Ingatlah, yang MATI TAK IKUT JAM KITA. Sama-sama kita tambah amal dan ibadat kita, Moga kita dalam golongan yang sentiasa dalam rahmat dan lindungannya.

27 comments:

Sunah Mohammad said...

astaghfirullahal'azim... syukran nadh... muhasabah diri pagi2... T_T

Mylady said...

Good article Nadh..semoga menjadi peringatan kepada kita semua...:-)

Jom singgah sini :-
http://ibundadelight.blogspot.com/

~eZmALiZa~ said...

entry yg terbaik nadhhh!! :D setiap kupasan yg bernas!

Miss Ran said...

terbaik ustaz..huhu

siap ada bukti...i like

MYA EL QAYREENA AZRYAN said...

ifo besh...tq...

meaw said...

mesti abg nadh baru lepas nengok mentor,kekeke....hurmmm,dunia zaman sekarang abang nadh, tengok kat mentor pon da cukup, siap salam2 tangan,dorang da lupa batasan sesama mereka sebagai bukan muhrim....

fRaMe+LenSeS said...

Sunah :: tatau camne leh dapat ilham ni pas solat subuh tadi. tu wat tu.

Mylady :: maceh . moga2 la. :)

Ezma :: maceh kamu..:)

Miss Ran :: ehhh.. biasa je.. segan la kamu pgl ustaz. ta layak pn..

Mya :: maceh kamu.. sama2 amek peringatan ya

Onie :: ahahaha.. tade maknanya, abg tak tgk pn mentol tu. tak suka. hari tu abg kurung dalam bilik ja.. dan cam abg kata, ni la keburukan hiburan. bila dah berlebihan..

hadiee said...

nak jadi anak murid nadh. hehe

excellent post!

ilmu yg baik jika dikongsi, menjadi lebih baik dan berakar umbi sambil memberi manfaat. semoga Allah permudahkan segala perkara yg nadh nak lakukan. amiin

tomatokering :) said...

wahhh terbaekk ! betol .. kekadang tgk cite2 kat tibi tu trfikir jgk nape dorg tak letak batas kan .. haishh

Golden Rose said...

sha pun nak femes gak tapi bukan femes di dunia nak femes di akhirat ja

kokser kokdam said...

terbaik!!

like!!

Chempaka Sari said...

olololooo tomeynya kucen..hehehe

XOXO, Chempaka Sari

Chekgu Azrine said...

good infos.. thanks fro sharing

eva_evo said...

nice one..tq abg coz tag sha..sama2 le kita musahabah diri...^_^

fRaMe+LenSeS said...

Hadi :: maceh mendoakan Nadh, mendoakan y sama buat kamu jugak. :)

Erika :: ntah la dik. bkn tade y menegur, tapi tak diambil tindakan.. hurmmm T.T

Golden :: ai setuju ng yu la.. hhihi

Kokser :: maceh kamu. :)

CS :: comei cam Nadh tak ni? hehe

Chekgu :: sama2.. :) thx for reading jugak

Eva :: ya dik sama2 la kita

kiera'sakura said...

sama2 lah kita ambik iktibar... mendoakan yg terbaik untuk kamu..

Honey Barney said...

greatttt~!
thx 4 the info :)

Ash Shikano said...

betul2....sy sokong 200%...org yg duk nengok pom same gak dpt dosa...ye dak?

Si Penconteng said...

stju dgn ape yg nadh tulis nih...
fiqa sgt tak fhm knpe sume org trkejar2 nak jadi glamer yg bkn bwk ke arah kebaikan...tapi merosakkan diri...
astaghfirullahalazim..huhuhu

Belog MTT said...

Nice entri Nadh !:)

cik ungu said...

TERBAEK la nadh.!very gud entry..:)

fRaMe+LenSeS said...

Kiera :: ya betoi. maceh2..

Honey :; maceh kamu..

Ash :: umm.. betoi..

Si Penconteng :: moga kita dijauhkan ya Fiqa.. :)

MTT :: maceh qaisyirah. :)

Cik Ungu :: maceh kamu.. kita sama2 muhasabah diri ya

miss.Addin said...

tak perlu la nak jadi artis , HUHU

macam menyusah kan je .

Epola said...

subhanallah.. blogger itu pendakwah ^_^

fRaMe+LenSeS said...

Miss Addin :: byk y perlu dilihat kan? :)

Epola :: ya kot.. :) doa2kan ya.. penyampaian dapat menarik orang. amin.

~Kirin Selama Perak~ said...

aku pon nak femes gak laaaa
keekeke~

Along Usop said...

aku sayang ko lebih nadh!! hahahaha

Buta+Pekak+Bisu=CINTA