Followers

Monday, 5 September 2011

Cerita yang tak patut siar kat TV kita

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Seharian dok di rumah, lepas tu semua tak sihat (Jiah n Adik), lepas tu Yaya n Icha pun tidur. Apa lagi Nadh nak buat kan? Cuma melayan TV sebab penat tengok lappy. Pemerhatian Nadh sepanjang sehari tengok TV sangat menyakitkan jiwa dan raga Nadh la. Sebab Nadh tengok banyak betul cerita yang SEMEMANGNYA TAK PATUT DITAYANGKAN . 

1. Cerita pagi tajuk Ewah-Ewah Raya. Honestly Nadh rasa cerita ni agak keterlaluan la. Sebab menunjukkan percampuran yang melampau antara lelaki n perempuan. Nak tengok perempuan terkinja-kinja macam beruk? Nak tengok selebrity tak malu pegang-pegang antara satu sama lain, tengok la.

2. Cerita petang - Cerita Venezuela ka apa cita Spanish ka ni? Nadh tatau. Ni pun tak patut la ditayangkan. pakai kain pendek sampai nak tunjuk spenda. Lepas tu baju ketat- sampai nak terjojol keluar dada tu. Hadoi. sangat tak sesuai ditayangkan. Sebab time ni selalunya anak-anak balik sekolah, dah tengok cita macam ni, camna tak terpengaruh nak pakai macam orang barat?

3. Cita hantu raya - Owhh tersangat la banyak di kala ini. Macam dah jadi trend plak. Kalau nak wat cerita ja, mesti cerita hantu. Cerita ja mesti cerita hantu. Ellow, takdak menda lain ka nak paparkan kepada umum? Nadh tengok makin lama makin merapu-rapu. Tahukah depa cita ni sebenarnya sedikit sebanyak merosakkan akidah kita juga. Ye la kan? Kat ALLAH berani plak nak bantah bab solat, tapi mai kat antu, takut sampai terkenching dalam seluar??

4. Cerita Indon -  satu lagi yang makin menaikkan semak mata rakyat Malaysia. Sebab lambakan cerita dari sana. Hairan ada jugak yang mengikut. cerita entah apa-apa (selalunya love rules) makin lama makin mengarut. 


Kata Rasulullah SAW, di akhir zaman nanti, kerosakan umatnya datang dari langit. Dari apa yang kita tahu, dari langit tu la datangnya siaran TV, radio, internet dan sebagainya yang semakin lama semakin banyak menyimpang. 

Kata orang, menda yang kita tengok hari-hari, sedikit sebanyak akan terkesan jugak dalam diri, dalam jiwa kan? Mata yang melihat cantik-cantik dan cantik tu akan menghasut hati untuk menjadi cantik juga, telinga yang mendengar duit-duit dan kaya juga pasti teringinkan kekayaan. Begitulah hebatnya ancaman pandangan kita seharian. Iaitu membawa kesan TERPENGARUH. Oleh itu, berhati-hatilah, nikmat bisa menjadi duri sekiranya digunakan ke jalan yang salah.


Note : makin kurang tengok TV. sebab tu hairan kenapa kurang diambil perhatian berhubung issue ni. Adakah keuntungan itu lebih penting dari kerosakan jiwa anak-anak remaja kita??

13 comments:

ROROI said...

Bincang kecil!! Kecik2 da didik bg jadi sampah...eh,artis!! Artis=sampah?

aimie amalina said...

hahhaa
betol....
raye tapi x macam raye..aigoooooo

fRaMe+LenSeS said...

Roroi :: ahahaha. mendalam maksud ang tu. tepet kat sapa yang terkena. ahahaha. ai like ur komen. sebab mmg betoi pn. konon kerana bakat dalam diri, tapi mai depan2? HANCOOOO

Aimie :: ehehe. nak wat camna cheQ.. dah tu ja yang depa nak tjk kat suma. ahaha

kiera'sakura said...

jarang tgk tibi... tgk lappy pn jarang.. dh tue nk tgk ape ye? hihihihi :p

FasiHaH SupiaN said...

tv ni banyak buruk dari yg baik. buka tv alhijrah je laaa =)

Muslimah Optimis said...

setuju dengan entry ni.. TV sekarang menghancurkan masyarakat..cerita hantu terutamanya..xhabih2

Aishah Amira said...

yay sokong nadh !!

Myra paling tak suka tengok citer telenovela & sinetron segala bagai tuh . citer tak mcm panjang berjela plak kan . berbulan bulan baru nak jejak last episode . pastu , cakap sal citer ewah ewah tu , hmmm . bukan tu je , baju yang host dia pakai , memang tak sesuai . sumpah tak sesuai . eeehe , sakit hati bila bukak tb . tu yang 24 j depan lappy tu hahahhaha :)

oppss sorry panjang sgt komen . peace ^__^

aizamia3 said...

no. 1 tak minat..
no. 2 tak best..
no. 3 bolehler tapi takdelah minat gile..
no. 4 lagi tak minat.. pastu astro siap buat pakej lagi.. berlambak penuhler dalam channel kita.. aduiiyyyaiii.. nape nak dibanggakan dengan hasil kerja luar.. yang dalam ni dah macam dianaktirikan pulak..

CIK PARO! said...

jarang dah tgk tv.

Niena Pengembara Ilahi said...

cite indon bnyak sgt skang ni..cite plak lbih kurang same je..nyampah plak rasanya

cik najihah said...

artis selambe badak je pegang2

fRaMe+LenSeS said...

Kiera :: dah tu dok tgk apa? :P

Fasihah :: a'ah al hijrah best kan? :D

MO :: terlalu byk sgt. da nak muntah dah. macam tade idea dah la.

Aishah :: ehhe. tapa2.. komen panjang tak salah aihh. tak asngka ada jugak memerhati kan cita tu. Nadh tertgk ja.

kak Aizamia :: tu la kak kan? macam drama kita tade nilai plak

cik Paro :: sama2.. kita geng. ehhe

Niena ::ahhaa.. setuju ng kamu cik Niena..

CN :: tu la sebab depa retis. kita nak ikt depa ka? p cari ulama nak blajar. depa ulaQdalamSemak, untuk dikatokk bukan ditengok. :D

cik idora said...

lps je raye teros maen cerita hantu.. elok sgt lah tu.. budak2 pon jd takott..

Buta+Pekak+Bisu=CINTA