Followers

Wednesday, 31 August 2011

Merdeka tahun ni owyeahhh

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Hari ni hari kemerdekaan yang ke 54 negara.
Nadh tengok kurang sambutan tahun ni. tapi bagi Nadh, bagus jugak, sebab memang patut pun macam tu.
Nadh sangat tak kenan cara kita menyambut kemerdekaan ni. 
Yang lain tu boleh lagi la, yang kawad-kawad, perbarisan tu kan. 

Tapi yang taleh blah tu,

KONSERT, KONSERT, KONSERT !! 

Apa yang barisan pelapis negara tahu kalau dsambut dengan penuh acara penuh lagha ni?

Kemerdekaan itu KESERONOKAN? Lupakanlah kalau itu maksud kemerdekaan pada anda. Sebab kita bila wat macam tu LANGSUNG TAK HARGAI pengorbanan atuk nenek moyang kita yang menumpahkan darah mereka demi satu KEMERDEKAAN..

Tuesday, 30 August 2011

Berkenaan dengan dia

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Owhhh letihnyaaa la. Nadh otw nak balik rumah da ni. G umah mcik jap tadi. Ramai betoi kat sana tadi. Smpai ja kezen smpai, bawa tunang dia. Tetiba tingat sembang dengan mama kemarin.

''depa suma modern-modern punya, freehair, kaler-kaler lagi''

''Arie x dapat la Mama, biasa-biasa saja. Arie dah pesan ciap-ciap dah Arie nak macam mana..''

''abang ni, baru kawan ja kot, takpayah la nak control, dia tu muda lagi kan abang, bagi la dia nak bergaya cket, nak tudung gaya-gaya.. Nanti dah kawen baru la nak kontrol ka apa ka..''

tetttt~~ tu Mama yang kata ye. Nadh tatau pape.

Pastu tadi jumpa Kak Ana, dia tanya.
''sapa dia tu? sapa dia tu? S ka?''

''ehh mana ada. Mana ada..''

''ala, u bagitau la dekat i.. I nak bagitau u sesuatu ni''

''ya, dia la ni..''

''okeh la tara tu Arie, sesuai, macam pinang ng buah kelapa. Kelapa muda n kelapa tua..''

''adehhh.. Ramai orang kata muka sama tau..''

''ha memang pun, sesuai wat bini..''

''erkkk..? Nak kna p raya uma ni, bakal MIL da tanya tu..''

''nak p ka? P sorang ka?''

''dak aihh igt nak p dengan Mama. ''

''ha.. P lahh. Amek gambaQ bebanyak tau. Nanti update dalam belog tau?''

''belog? Ehhehe''

P/s:: sejak bila kezen Nadh tau Nadh ada blog ni? Hadoihhh segannyaaaa..

Sentapp sat

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Maaf zahir n batin ikhlas dari Nadh.
Mohon anda memaafkan diri andai ada tersalah bahasa, terkasar bicara bila mana readers membaca.

Hari ni Nadh jumpa spesis kawan baru dalam hidup Nadh. Kita punya la semangat nak msg dia, leh plak dia reply,
''adaApa?''
''tgh msg bf''

sentappp kejap. (bukan pasai apa, sebab Nadh x pernah kena lagi wohhh)

okeh la. Tak kesah la macam mana pun kan?
Kawan-kawan kan? Moga berbahagia la nohhh.. :p

Sunday, 28 August 2011

Pasni Nadh tunggu anak menakan plak

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semalam Nadh ada program Berbuka Puasa bersama geng kelas Diploma Nadh dulu.
Seronok dapat jumpa ni. Macam-macam hal seorang-seorang. Dan semestinya, kecoh sangat.
Bawah ni nak share sikit.

 Suami berseorangan belah kiri tu. Mat Li. datang tanpa isteri yang dok kat kampung dah
Di kanan, depan sekali. Pak Ngah. Dia kata tahun depan dia plak.
Sebelah Pak Ngah tu Pak Long n isteri

 Pasangan sebelah Kiri, Pak Lan n Isteri. 
Sebelah Kanan Encik Latib n isteri. (PA kami)
Di tengah, (baju hitam) Panjang, dia kata dengan orang Kulim jugak
Sebelah kanan Panjang, Along. Orang kaya dari Kay Ell (bak kata Mamu)

 Yang berdiri tu abang badan tuff, Pak lah. terus lepas habis makan dia balik Tengganung

Dua abang emsemmm. 
Yang Kiri tu Najib. Dia kata tahun depan bulan 5. 
Sebelah kanan, Mamu. orait, baru kasi dia 2 number. Pandai la dia nak ekjas noh.. hat ni kena cepat, tada orang nak hentikan dia. lalalalalala~~


Opss. Tu saja. (Bukan kekuatan penuh tau)
- Shedh call tak angkat.
- Husna - anak tak sihat. tak jadi datang. 
- Mat Latif, tak jadi datang. kena keja. Akad nikah 3hb ni. Akan pergi ng Mamu. 
- Mat Quan, bulan ni jugak ni.
- Mat Paris, tunang hari tu 2hb Julai. 

Hat lain memang tak konpem nak datang. 

Apa pun, 
Semalam memang BEST SANGAT !!!

Harap dapat jumpa depa lagi


Note : Tak sabaQ menimang anak menakan DEM yang pertama ni.


Ozil VS Villa

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Nadh baru kembali dari kubur arwah Wan Nadh. Pergi dengan Mama pagi tadi lepas Mama kejutkan Nadh tadi. 

Umm, Nadh nak cita satu menda ni. Rasa cerita yang agak dah lapuk kan, tapi nak sebut jugak. Cerita ni Nadh dengar semalam dari kawan-kawan. Pada yang mengikuti arena bolasepak antarabangsa mesti tahu kes Barcelona n Real Madrid gaduh hari tu kan? Besar juga ke pergaduhan tu. Rupanya baru Nadh tahu kenapa kes gaduh tu berlaku.

Rupa-rupanya sebab David Villa tu hina Mesut Ozil yakni dia menghina Islam ketika Mesut Ozil menadah tangan dan berdoa. Sebab tu la Mesut Ozil marah sangat-sangat. Tu yang Mesut Ozil attack dia kaw-kaw sampaikan kena Kad Merah. 

#Owhhh man.. Nadh sangat terkejut. tapi SANGAT IMPRESS sebab sampai macam tu sekali dia mempertahankan ISLAM. Dia marah bila ISLAM dihina oleh orang lain.

Tu dia, kita ni macam mana? Islam terus-terusan dihina di Malaysia. Tapi kita? Lembik macam orang takdak teloQ nak bangun mempertahankan? 

Kita dan dia? 

hadoiiii =.="

Saturday, 27 August 2011

Hujan tangisan

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Kita diambang berbuka pada hari ke 27. Lagi 3 hari untuk berakhirnya bulan Ramadhan Al Mubarak.

Nadh terbaca satu status tadi. Mengenai bumi menangis kerana bakal ditinggalkan Ramadhan.

SubhanALLAH. Bila difikirkan, mungkin ada jugak benarnya kan.? Hujan tak berhenti sekarang kan? Seperti mengiringi dukacita para solehin yang mendambakan kecintaan ALLAH yang dikirimkan melalui bulan barakah ini.

Kita macam mana? Silap-silap bergembira plak kan? Ye lah, nak berakhir dah bulan ''cuti makan'' kan?

Akhir bulan kita ni diisi dengan apa plak? Amalan yang makin bertambah, makin kalut nak beraya sebab melipatgandakan kemeriahan dengan persiapan yang berlebih-lebihan?

Kita mana satu ya?

Tepuk dada tanya hati. ;)

Jiran dah sedar. Alhamdulillah.

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Nadh sedang menanti sahabat datang jemput, ada majlis berbuka puasa + gath setelah lama tak jumpa dengan sahabat-sahabat seclass masa zaman Diploma dulu.

Umm. tak senang hati ni, sebab akan meninggalkan Mama berbuka sorang-sorang dekat rumah. Nadh ada majlis, adik ada outing, Jiah kerja, Ayah pula pergi rumah Tok pagi tadi. 

Jumpa kawan pagi tadi, dia kata dah tak minat nak kerja dekat tempat dia sekarang. Manager kot, dah nak blah dari sana. Ni kan plak kita yang besa-besa ni. Tapi tak kata lah, kerja dia teruk kot, busy memanjang, kalau dulu baik ja dengan dia, selalu ja SMS, call la, tapi sekarang dah tak lagi. Orang berkerjaya la katakan. hihihi.. :P

Okeh, Next topic, pada yang membaca entry Nadh tadi, nadh nak gtau, Jiran belog Nadh dah sedar. Alhamdulillah, dia selamat. Syukur sangat. Walau habis rosak arta menda dia kan, tapi apa boleh buat, dah itu ketentuan kan, yang penting SELAMAT. 

Umur masih panjang untuk menabur bakti pada anak bangsa. 

Cepat sembuh tau Jiran. :D


Ops, nak gtau ni, andai ada ahabat-sahabat blogger dan sesiapa yang berkeinginan meringankan beban dia dan keluarga : bolehlah menyumbang ke akaun CIMB ibu Iffah, Puan Latifah Mohd Isa (14350069250524). Moga dengan sumbangan ni boleh membantu Iffah dan keluarganya. Terima kasih.

Moga ALLAH melindungi kita.

Jaga diri. Hati-hati memandu semua.

Tolong doakan Jiran Belog Nadh - Iffah

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Dari belog Boss Sunah :
Dapat mesej dalam inbox. Ada voicemail. Satu miskol. No Iffah. Kol voicemail.

"Assalamualaikum. Ni ibu Iffah. Nak bagitau, Iffah accident. Sekarang dia kat Hospital Seremban. Kereta dia terbakar habis."

Innalillahi wa inna ilaihi rajiuun.

Doakan Iffah. Moga semuanya selamat.
 
Readers, sama-sama kita doakan keselamatan Jiran Nadh tu ya.. Isau neh.. Baru call Boss jap tadi, dia belum ada pape berita lagi. T.T

Kita + Lappy + Online = Hidup?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Pagi ni Nadh nak cita pasal lappy. Sapa yang online pkai lappy, sila angkat kening kanan anda. hii..
Okeh, bagi yang guna lappy kan? Mesti kena macam Nadh kan?


Pikir balik kan, ketiga itu kan, bila kita relatekan dengan hidup kita kan, punya persamaan yang rasanya kalau kita amati, mungkin dapat kita nak bermuhasabah diri kita sikit-sikit.

1. Bila kita dok online, tetiba lappy jerit, (nak bagitau yang battery dia nak abeh).
- Bukankah dalam hidup, ALLAH senantiasa letakkan alarm (iaitu sama dengan UJIAN dan DUGAAN buat kita), sebagai pemberiitahu yang memberitakan, Iman anda perlu untuk dicharge lagi.

Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan.” [Al-Anbiyaa’: 35]

ALLAH berpesan lagi.
"Dan barang siapa yang bertaqwa kepada Allah nescaya Allah akan menjadikan baginya jalan kemudahan dalam urusannya." (Ath-Thalaq : 4).

Lappy menjerit, sebab nak bagitau kita battery nak habis, tapi Ujian menjerit sebab nak memberitakan PANGGILAN KASIH SAYANG ALLAH.

."... kecuali orang-orang yang sabar (terhadap bencana), dan mengerjakan amal-amal saleh; mereka itu beroleh ampunan dan pahala yang besar." (Huud : 11).


2. Bagi yang tak pakai battery (macam Nadh jugak), tetiba bleh plak la kawan TERsilap pergi OFF kat plug tu, habis la terpadam lappy kuh syg ni, dah kena ON balik.
- bagi yang masih hidup, seperti anda readers dan juga Nadh yang mencoret ketika ini, ketahuilah, yang Hidup kita InsyALLAH, tapi mati kita PASTI. tiap masa dan ketika merupakan masa kita beringat dan berpesan-pesan sesama kita. Sama macam lappy, kita confident ja kan, tak pakai battery, sebab dah cucuk dengan power, tapi tak tahu plak tetiba kawan OFF power tu, tu kawan, kalau kata tetiba BLACKOUT pn kita tak tahu kan?
"Secerdik-cerdik manusia ialah yang terbanyak ingatannya kepada kematian serta yang terbanyak persiapannya untuk menghadapi kematian itu. Mereka itulah orang-orang yang benar-benar cerdik dan mereka akan pergi ke alam baqa' dengan membawa kemuliaan dunia dan akhirat.”
(HR. Ibnu Majah dan Abiddunya)

Kita tak tahu bila kita akan TURNED OFF kan? Sama macam lappy yang tiada battery, kita manusia tanpa IMAN, bagaimana nak menghadapi MATI?

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “(Barang siapa yang ucapan terakhirnya Laa ilaaha illallah maka dia masuk syurga).” (Hadis Hasan)

Laa ilaaha illallah bukan skadar ucapan pada mulut, tapi mengiakan dalam hati dan IMAN dalam hati.


3. Nak online, tapi tak cukup power, sebab lappy tak charge battery. 
mari kita aplikasikan "power tak cukup" dengan kehidupan tanpa IMAN, dan "online" sebagai kehidupan selepas ini, iaitu dunia akhirat. syg, sedarkah anda yang HIDUP CUMALAH SEKADAR PERSINGGAHAN. Kita tidak hidup melainkan untuk HIDUP. Faham maksud quote tu? 

"Dan tiadalah kehidupan di dunia ini melainkan senda gurau & main-main. Dan akhirat itulah sebenar-benarnya kehidupan." (Al Ankabut : 64)

Dan ALLAH sudah berpesan sebenarnya dalam Surah Az-Zaariyat ayat 56,
Tidaklah Aku jadikan jin dan manusia, kecuali agar mereka beribadah kepada Ku

Kemudian ALAH tanya lagi,
"Adakah kamu lebih redha dengan kehidupan dunia dari kehidupan akhirat? Tidaklah kehidupan dunia melainkan kesenangan yang sedikit jika dibandingkan dengan kehidupan akhirat" (Surah At-Taubah : 38) 

Dan benarlah apa yang ALLAH katakan. Walau kita masih tak mengambil isi nya, tapi apa yang dah disediakan buat kita disana itulah yang akhirnya menjadi "santapan" diri hasil dari bekalan yang tersedia di sini. 


Note :: Sekadar mengaitkan apa didepan dengan perjalanan kita. Diambang terakhir Ramadhan ini, mari bersama kita muhasabah diri kita, amal kita. Adakah kita telah mengambil dan mempergunakan sebaiknya peluang kita pada tahun ini? 

Moga sama-sama mengambil peringatan. :')

Friday, 26 August 2011

Owhh hujan.. Owhh hujan..

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Hujan.
Lebat kau turun menemui bumi.
Tibamu satu isyarat yang ALLAH menurunkan rahmatNYA..
Turunmu bersama barakah ALLAH buat hambaNYA.

Hujan.
Saat kau terjatuh,
Bumi merekah kau basahkan.
Bumi yang panas kau sejukkan.
Tanah nan gersang kau legakan.

Hujan.
Pada yang berterima kasih,
tidak terkira syukurnya dengan tibamu.
Namun ada juga yang merungut
tapi biar apa pun, kau tetap muncul
Sebagai pemberian tanda besar kasih Illahi.


Note :: berapa ramai antara kita turut ''hujan'' saat dilimpahkan rahmat tanda syukur kepadanya? Berapa ramai pula yang ''berhujan'' bila tiap kali memohon ampun dan maaf atas khilaf dimuka bumi??

Tepuk dada, tanya iman.. :)

Seseorang n someone

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Currently masih dekat site ni. Berbuka dengan seteguk air saja jap tadi.

Masih dengan mood pelik. Malam tadi call someone, cakap dengan dia, hari ni nak wat kejutan dekat seseorang. Lepas tu tak sangkat plak yang seseorang bagitau someone tentang tu. Sebaik saja berlaku kejutan tu kan. (ehh terkejut ka? Ehhe)

Seseorang sangat gembira dengan someone tu, sebab seseorang tengok someone tu sedang berbahagia. Nadh nak tumpang happy ja untuk seseorang n someone tu. Alhamdulillah, bagus la kan, bukan senang kita nak senang ati kan?

Bak kata someone, kerana dia telah menemui jalan yang bawa dia kembali kejalan NYA yang sebenar-benarnya. Seperti telah menemui pintu masuk untuk satu perubahan.

Kita tumpang gembira saja ye.

Syukur alhamdulillah.. :)

Panjat tinggi-tinggi

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Tahu apa dia ni? Ini namanya tower.
Nampak tak ada 2 orang dekat atas platform menda ni? Mungkin x nampak kot sebab terlindung dengan platform n kaki tower.

Anda berani ka buat kerja ni? Memanjat n buat kerja dekat atas sana? Walaupun ada peralatan keselamatan macam body harness etc, tapi still ngeri kan?

Ada sapa nak ikut Nadh memanjat tak? Weeee~~

note :: Nadh x memanjat la, orang yang buat. Cuma memerhatikan sahaja.

Berbahagialah!

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Berbahagialah! karena iman adalah nikmat yang paling indah dari Allah sebagai kurnia kepada orang yang dikehendakiNya diantara makhluk-makhlukNya. Sebagaimana Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala.  "Sebenarnya Allah, Dialah yang mencurahkan nikmat kepadamu dengan menunjukkan kamu kepada iman." (QS. al-Hujaraat : 17).

Iman adalah nikmat yang membuat umur kita menjadi berguna juga berisi dan hidup menjadi berkat. Iman menghapus kebergantungan hati kita kepada dunia dan segala yang sememangnya bergantung kepada ALLAH, serta Iman membuat kita selalu berusaha menggapai keredhaanNYA. Dari Iman akan timbullah Takwa, dan dari sana akan lahirnya keyakinan yang ALLAH pemegang segala urusan dan pengizin segala kejadian.

Dengan adanya keyakinan itu, maka lebih kukuhlah keterikatan kita kepada ALLAH, hal itu kerana kita yakin segala urusan dalam genggaman NYA dan segalanya pasti akan kembali kepada ALLAH. Dan begitulah yang sepatutnya bagi seorang Mukmin, iaitu hanya berharap kepada Allah.

"Jika Allah menimpakan suatu kemudharatan kepadamu maka tidak ada yang dapat menghilangkannya kecuali Dia. Dan jika Allah menghendaki kebaikan bagimu maka tidak ada yang dapat menolak karuniaNya. Dia memberikan kebaikan kepada siapa yang dikehendakiNya diantara hamba-hambaNya dan Dialah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (QS. Yunus : 107).

Sehebat apapun kita pada hakikatnya kita adalah makhluk yang lemah. Sebagaimana Firman Allah.
"dan jika lalat itu merampas sesuatu dari mereka, tiadalah mereka dapat merebutnya kembali dari lalat itu. Amat lemahlah yang menyembah dan amat lemah pula yang disembah (selain Allah)." (QS. al-Hajj : 73).

Seorang Mukmin menyakini bahwa Allah mengetahui segala sesuatu. Allah Maha Kuasa atas segalanya. Beriman kepada Nya, selalu bertaqwa kepadaNya adalah jalan yang terbesar yang dapat menyelamatkan kita dari kesedihan. Apabila itu semua telah terpenuhi maka akan muncullah kebahagiaan dan ketenteraman di dalam hati, dengan demikian tidak ada tempat bagi kesedihan, bahkan setiap kali iman bertambah maka setiap itu pula kesedihan menjadi lenyap dan menghilang bagai setitis embun dipagi hari. Hilang tak membekas.

"Sesungguhnya orang-orang yang mengatakan, 'Tuhan kami adalah Allah' kemudian mereka tetap istiqomah maka tidak ada kekhawatiran pada mereka dan mereka tidak pula berduka cita" (QS. al-Ahqaaf. 13)

Berbahagialah!


Credit to : M. Agus Syafii

Thursday, 25 August 2011

Anda sememangnya tidak paham kan?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Entry ringkas, mengenai kekecewaan. 

Kita berharap kat dia.

Mulanya kita kata, "tak payah la, proceed apa ada sekarang.."
dia kata, "tak boleh, depa ada, kenapa dia pun tak boleh ada..? "
Kita pun cakap, "okeh, tapi make sure, anda buat yang terbaik ya? "
"Ya, PASTI saya buat yang terbaek.. " (Penuh semangat ketika ini)

Tetapi, baru-baru ini......
"Saya dah tak ada semangat.."

Memang la saya hangin. Sebab dah diambang penamat. Sepatutnya ianya ditamatkan. Lepas tu anda buat la apa anda nak buat. Tetapi, anda masih dengan dunia anda. Melambat kan diri, tiada komitmen, langsung tidak komited, dan anda hairan kenapa orang bertindak "menentang" anda. Sedangkan anda tidak pula melihat dari sudut "semangat" anda untuk meneruskan juga menghabiskan apa yang sudah anda mulakan.

Bukan saya marah sebab apa, itu adalah masa depan anda. Come on la, atleast anda perlukan sesuatu sebagai jaminan untuk masa depan anda. Saya tidak kata perjalanan anda itu SALAH, cumanya, ANDA PERLU SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN. Dan selalunya orang BIJAK akan memilih UNTUK MEMBUNUH 2-3 EKOR BURUNG DENGAN SEBIJI BATU.

Anda sememangnya tidak paham kan?

Saya tak nak kata apa lagi, anda dah besar. Buatlah apa anda suka. Saya tiada kuasa nak pilih, sebab memilih kebaikan untuk anda pun anda menolak. Sekarang anda pegang sendiri keputusan hidup anda. 

Selamat berjaya anda. Anda sememangnya sudah kecewakan saya sangat-sangat-sangat.

Segmen Miss Nadya :: Selamat Hari Raya

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Cik belog comei kat bawah ni buat Segmen Hari Raya.

Dikesempatan ini, 
Nadh menyusun 10 jari memohon maaf, andai ada sebarang salah dan silap, sepanjang Nadh berblog dan sepanjang readers mengunjung kat belog Nadh yang serba kurang ni. Mana la tau kot ada yang tersentap, terambil hati terasa apa yang jadi dekat Nadh. Dan sekiranya ada, Nadh nak minta maaf sangat-sangat.

Nadh doakan Ramadhan yang bakal berakhir berjaya menjadi medan "penambahbaikan" kepada kita. Diharapkan di masa depan kita sebagai blogger dapat tambah "isi-isi" lagi dalam belog dalam mendekatkan diri dengan ALLAH Yang Maha Kuasa.


Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin.


p/s : jum la join sekaki, kasi ramai. Jika nak, leh la click kat SINI.

Ketika Cinta Terluka

Ketika Cinta Terluka


Cinta itu indah namun juga rapuh. Manis tetapi pahit. Bahagia tetapi derita. Semakin dalam cinta, maka semakin sakitlah akan luka kerana cinta. Sehingga kita memerlukan kekuatan dan kesabaran. Ketika kita terjatuh, dan berada di tahap "lemah", tika itu diri mudah menyerah kerana tidak memiliki kesabaran dalam menghadapi kesulitan. Cahaya yang dianggap indah selama ini menjadi redup dan terpaksa-rela menerima kenyataan yang bertentangan dengan harapan.

Cinta yang hakiki bukan semata-mata pujian dan sanjungan, ianya dibentuk dengan berbagai peristiwa ujian dan bermacam lagi hal yang bisa membuatkan hati itu terluka dan menderita. ALLAH membentuk dan melatih kita melalui luka itu, bukan atas seberapa besar luka itu tetapi seberapa besar kekuatan dan kesabaran yang kita miliki untuk menjalani luka itu.

Kekuatan dan kesabaran yang dihiasi kasih sayang itulah yang akan tetap membuat bahtera rumah tangga anda seindah impian sampai akhir hayat, karena Allah mencurahkan rahmat dan kasih sayangNya untuk keluarga anda.

Sebagaimana Sabda Rasulullah,
"Seorang suami apabila memandang istrinya dg kasih sayang & istrinya pun memandang dengan kasih sayang maka Allah memandang keduanya dengan pandangan kasih sayang. Bila suami memegang telapak tangan istrinya maka dosa-dosa keduanya berguguran dari celah jari-hari tangan keduanya." (HR. Rafi'i).

Note :: Sebab itu lah Kahwin itu satu yang indah. Kerana di dalamnya terselit banyak sangat rahmat ALLAH. Pun begitu, belum bersedia jangan cari pasal ya.  ;D 



Credit to: M. Agus Syafii

Wednesday, 24 August 2011

SAGONG NYOR

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Tak dak kerja hari ni. Berjalan-jalan FB-ing. Jumpa ceramah ni dari Ustaz Azhar Idrus.
Tajuk dia mengingatkan Nadh akan team Futsal Nadh dulu masa dekat tempat belajar.

Tapi isi ceramah ni bab akad kahwin, meh la tengok, mendalam maksudnya tu.

Kita amek kisah sikit ya bab kawen-mawen ni ya?

Wordless Wednesday #WW16

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.


Eksiden tak jatuh. lalalalalalala~~

Buatlah sendiri

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Someone baru ja SMS Nadh, nak mtk tolong buatkan drawing untuk dia. Nadh terus ja reply, "buat la sendiri, aku tak rajin, aku nak keluar. "

Lepas tu dia kata dia tak reti. Terus Nadh balas, "aku rasa ang pernah diajar, tu bukan alasan."

Pada Nadh, simple ja, sekali diajar, patutnya dah tahu la, macam mana nak buat sebab menda tu memang simple aja. Nadh bukan nak berlaku kejam pada dia, tapi Nadh memang kureng bab yang tak ambil tahu, tak ambil perhatian apa yang kita pernah bagitau dekat dia. 

Sebab, dah banyak kali dan banyak menda dah diberitahu, tapi tak ambil perhatian, jadi sekarang, memang Nadh akan lepas tangan, (tak buat macam tu sampai bila pun dia dok kat perangai sekarang)

Jadi sebagai peringatan, buatlah sendiri, memang tak buat punya, lagi buat lagi manja, lagi mengada-ngada.

Tuesday, 23 August 2011

Menjauhi A.L.P.A

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Dalam diam, dok buat itu dan ini, tetiba terlintas dalam kepala Nadh mengenai ALPA.
Terus susah hati, dan nak beri peringatan pada semua tentang ALPA.

Apa dia ALPA? Kenapa ALPA itu perlu diingatkan?

ALPA adalah.
A - AKU
L - LUPA
P- PADA
A- ALLAH.


Semua nya bila :

Bila tiap kali aku diberikan NIKMAT. Aku lupa untuk BERSYUKUR

Bila aku diberatkan dengan UJIAN, aku pula membebel, "kenapalah aku diuji sedemikian rupa"

Bila aku SENANG, aku tak ingat pula kepada yang SUSAH, aku berat untuk menolong, yang aku tahu, aku nak lagi dan lagi dan lagi.

Aku lupa bila aku ada AYAH dan IBU, aku MARAH mereka sebab menegur aku yang tengah asyik dengan dunia ku.

Aku bila dah jumpa kawan-kawan, aku tak teringat akan keluarga aku yang menunggu aku di rumah

Aku teringin merasa nikmatnya CINTA, bila diberikan, aku lalai dan aku jana dia sebagai SAHAM NERAKA terbesar dengan keterlaluannya aku kepadanya

Aku diberikan pangkat dan kedudukan tinggi, tapi aku tindas orang bawahan aku tanpa kasihankan mereka

Aku diberikan AMANAH. Tapi aku nodainya dengan RASUAH.

Lagi, lagi dan lagi.. terlalu banyak perbuatan ALPA kita.



Beringatlah semua, yang kita ini hanyalah HAMBA atas muka bumi ALLAH ni. HAMBA SAHAJA semua. HAMBA seperti mana yang kita tafsirkan di dunia adalah yang TERTAKLUK SEPENUHNYA KEPADA TUANNYA. Pergantungan sepenuhnya kepada tuan tanpa mampu berkata apa, melawan, walaupun ditindas, dibuli sesedap rasa tapi TIADA KUASA LANGSUNG. Tu dengan manusia. Bayangkan kita dengan ALLAH? Segalanya dari kisah kejadian, nafas kita, sumber udara, air, rezeki, malah hati walau berada dalam diri, tapi KUNCINYA ADA PADA ALLAH yang mengawal segalanya.


Note : Semesti dan TERLALU PASTI bila tiap perkara dilakukan dengan ALLAH berada di atas, TIADA KEMUNGKARAN atau PENYELEWENGAN bakal berlaku, tapi sejauh mana kita beringat akan ini? Intergrity dan Intergrity. tapi mana Dignity?

Takkan kita masih nak keras kepala?

Segmen | Jom join bloglist AIDILFITRI BEN ASHAARI

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.


Segmen : Camana nak tinggi trafik tanpa PING entri di FaceBook ?


Minat? Sila click kat SINI.

Bicara Petang

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Bosan plak hari ni dengan kepala otak seolah terstop dari mengeluarkan kata-kata untuk ditukarkan kepada entry hari ni. Bukan bererti tiada mood cuma entah, seperti tiada tajuk besar untuk dihebahkan kepada semua melalui hasil penulisan hari ni.

Tinta petang ini rasanya nak meluahkan saja kot. Bagi yang mengetahui perkembangan terkini kat FB sekarang ni tengah dok panas dengan gambar-gambar yang dikontrobesikan la. Hairan, pakat dok tanya sokmo, iyolah, tau la jarang ada gambar macam tu masuk kat dalam FB Nadh kan? Tu jadi panas lebih tu. Tak kurang juga yang mendoakan, tanya itu, tanya ini.

Apa pun, maceh atas doa anda semua la ye. Kalau ALLAH kata ada, tu akan ada la, kalau DIA dah takdir tiada, takkan kita nak paksa-paksa kan?

Note : Nak kata harap sangat tu tak berani, biar masa ajalah yang menentukan..

Monday, 22 August 2011

Sedetik Lebih Dari Yang Lain

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Malam ni malam yang sejuk. cuaca yang baik untuk berkelubung dalam selimut seawal mungkin. ehhe..
Malam ni Nadh nak kongsi mengenai "Sedetik Lebih". Boleh kan?

Apa yang nak dikaitkan dengan sedetik yang lebih tu adalah dari banyak segi, antaranya :

1. Sihat. - Masa kita sihat, badan terketar nak cari duit, kononnya dengan duit itu akan dapat KEBAHAGIAAN.  Tapi terlupa pula akan kesihatan diri, diabaikan pula, akhirnya bila dah sakit, baru sedar yang SIHAT itu murah sebenarnya bila nak bandingkan dengan SAKIT YANG DIHADAPI DEK KERANA KELALAIAN MENJAGA DIRI.


2. Harta Kekayaan - Dalam bank banyak dah duit. Tapi masih di cari-cari lagi. Untuk mengeluarkannya diberikan kepada yang memerlukan pun susah, Alasan, "Aku kerja untuk ini, kamu tak layak dapat duit ini". Mungkin kedekut atas alasan, "sayang nak guna". Apa pun alasannya,

Ambilah sebahagian daripada harta mereka menjadi sedekah (zakat), dengan itu kamu membersihkan mereka (daripada dosa) dan menyucikan mereka (daripada akhlak buruk)” (Surah At-Taubah: Ayat 103)


3. Masa. - Semua happy bila dapat bergembira, membuang masa, berpeleseran, enjoy kan? Tapi kita tak sedar yang tiap masa kita gunakan ini, bakal dipersoalkan sekiranya diisi dengan hal yang tidak bermanfaat. Andai kata perjalanan kita hari ni disampahkan dengan hal yang sia-sia, dikhuatiri kita bakal terpengaruh dengan jalan tak baik dan menyesal di kemudian hari nanti. Hargailah mereka yang ada bersama kita, TERUTAMANYA AYAH DAN MAMA. Selagi mereka ada, berbaktilah, jangan menangis satu hari nanti dek kerana terlalu sibuknya kita dengan urusan dunia hingga tak dapat bersama mereka.


4. Umur. - Orang selalu cakap, bila bertambah (hari lahir) kita bergembira, ye la, sebab umur panjang kan? Tapi tak ada plak yang nak fikir , MASA SEMAKIN SUNTUK UNTUK KITA. Kita tak tahu pun sampai bila kita akan hidup kan?


5. Hidup. Kita mungkin leka kan? Tapi ALLAH senantiasa memberikan kita semboyan peringatan dengan pemergian orang disekeliling kita. Mati itu sebagai peringatan kepada kita, bagi sesiapa yang mengambil iktibar, maka beruntunglah dia, pada yang tidak? Hurmmm...

Firman Allah SWT di dalam Surah Al-Mulk ayat 2:
"Dialah yang telah menciptakan adanya mati dan hidup untuk menguji kamu, siapakah antara kamu yang lebih baik amalannya, Dia Maha Perkasa (dalam melakukan pembalasan terhadap orang yang derhaka) lagi Maha Pengampun (bagi orang yang bertaubat)".



Note : Sedetik lebih kita dari orang yang dah pergi meninggalkan kita. Andai kata kita ambil hembusan selepasnya sebagai peringatan, baguslah, tetapi andai kita masih leka dengan kehidupan sekarang, takut pula "sedetik" yang kita dapat itu pun tak lama mana, mungkin selepas ini kita pula? 10 minit lagi ka? 1jam? 10 jam? sebulan? 2 bulan? Setahun? TIADA YANG TAHU KAN? 

Oleh itu, JANGAN MENUNGGU UNTUK SATU PERUBAHAN. 

Moga beroleh manfaat.

Segmen | Saya join Bloglist Afiqah IsmaiL

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

BW pagi ni jumpa plak blogger cumil ni nak wat bloglist.

Nadh join " Bloglist Afiqah Ismail " .


4 blog akan dia review nanti, 2 blog laki, 2 blog perempuan. cubalah, mana tau terpilih ka. hihihi

p/s : Sapa minat leh click kat SINI.

Kisah pagi Nadh n Lagu

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Selamat pagi semua. Apa khabar iman? Pagi 22 Ramadhan ni, lagi lebih kurang 8 hari untuk pemergian bulan mulia ini.

Pagi yang hening mungkin, pagi yang syahdu juga memandangkan pagi ini Nadh dengan lagu-lagu kenangan dalam hp ni. Mendengar saja kan? Yo lahh, sambil menanti bus. Apa lagi nak buat kan? Nasib ada hp, smbil dengar lagu boleh update entry kan?

Meh Nadh nak cita lagu apa yang berbicara pagi ni. Lagu yang membawa Nadh untuk berfikir dan berfikir.

Demi waktu.
Waktu sepanjang bulan ni. Apa isi kita dekat diri? Sejauh mana diri kita ditarbiahkan oleh bulan ALLAH ni?

Percaya Padaku.
Sejauh mana kita percaya pada ALLAH. Kita berpegang padanya dengan berserah sepenuhnya kepada dia. Seperti lirik dia juga. ''Percaya padaku, ku kan menjagamu, hingga waktu menjemputmu''.

Muhasabah Cinta.
Mengenai rintihan setelah mendapat ujian. Pasrah kita dengan ujianNYA. ''kini ku harapkan cintamu, kata cinta terucap indah, mengalir berzikir dikidung doaku, sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku''. Biarlah sakit kita hari ini, menjadi penawar dosa kita. Moga kita kuat, dilindungi dari putus asa.

Sebelum Cahaya.
Tahukah kita? Yang amalan sebellum cahaya itu (solat tahajud dsb) itu sebenarnya memberikan kita kekuatan. Tapi kita buat tak? Mari kita buat, kita cari kekuatan dari amalan soleh ini. 8 hari yang tinggal ini, mari maksimakan sebaiknya masa yang ada ni.

Cahaya.
Iaitu Nur. Nadh nak kongsi pasal ni. Semalam Nadh terfikir masa dalam bus. Kita dapat dah 'nur' tapi tubuh masih berdiam diri dari bertindak. Sedihnya. Kita tak ambil kesempatan dari kelebihan kita ni. Rugi sgt. Ayuh semua.

Istikharah Cinta.
Kita selalu rasa tindakn kita betul tapi akhirnya kecewa. Dan kita bebel mengenai tindakan kita tu yang kita rasa salah, kenapa tidak kita TANYA ALLAH sebelum bertindak? DIA kan Maha Mengetahui?


Note :: mungkin sekadar tajuk dan bait tertentu dalam irama lagu, tapi setiap yang kita amati itu juga mampu memberi janaan kepada iman yang mkin hari makin lesu dibadai ombak hidup. Bermuhasabahlah setiap masa, ucapkan 'lailahaillallah', moga setiap nafas kita sentiasa bersama redha Yang Maha Pencipta hendaknya.

Sunday, 21 August 2011

Segmen | Angah ini blog Jiwa Jiwa - Ertinya Cinta Pada Anda?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Jenjalan dalam kesibukan hari ni. Jumpa kat page jiran mengenai Segmen ni.


Haisehhh.. nak cita banyak pn tatau sebab Pakar Chenta ni semestinya Yang terutama Cik Jiran la.

Ertinya Cinta pada Nadh? 
1. Bererti melengkapi. Kekurangan tidak dicari, tapi KEKURANGAN DIPERBAIKI
2. Bererti menerima dengan seadanya.
3. Cinta itu memberikan hati, BUKAN MENYERAHKAN BODY.
4. Cinta itu SUCI selagi mana DIJAGA BATAS-BATAS NYA.
5. Cinta itu UNIVERSAL. kalau tak orang tak cakap "Ikan di laut, asam di darat, dalam periuk, bikin muafakat"
6. Cinta buta bila ianya menjadi PETUNJUK KEBODOHAN DIRI dengan terlampau mengikut kata hati.
7. Cinta tidak selalunya indah, tapi setiap keindahan itu bila dijaga batas-batas syarak dan dijaga kesuciannya, CINTA bisa menjadi terlalu dan tanpa kata untuk diluahkan.
8. Cinta itu terbaekk bila ianya membawa kita mendekati penyesalan, menghampiri keinsafan, dan akhirnya ternoktahnya PERUBAHAN.
9. Nak chenta MANUSIA? Cari redha family, usaha mendekat PERNIKAHAN. Kemudian EXPLORE cinta itu. Semestinya yang terbaekkkk~~~


Note : Cinta itu terlalu subjektif untuk dihujahkan. Apa pun yang pasti, Cintailah yang Maha Pencipta, PesuruhNYA, Ibu dan Ayah, Adik beradik anda, kemudian diri sendiri, barulah belajar untuk mencinta yang lain. Kita hamba ALLAH, bukan Hamba CINTA.

Golongan manusia-manusia yang marah

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Selamat petang semua. Sekarang dah diambang berbuka kan? Nadh nak berkongsi tentang "Manusia-manusia yang Marah" dengan readers hari ni.

Ada beberapa golongan ''Manusia-manusia yang Marah'' ni..

1. Golongan Cepat Marah Lambat Sejuk
Spesis paling TERUK. Si telinga nipis jugak ni. Hangin satu badan. Tapi satu bezanya dia ni, marah tu jenuh la nak sejuk balik. Tacing teruk-teruk ni. Buruk jenis ni, kekadang tu, perkara kecil nak marah, lepas tu taknak bermaafan. Kekadang makan tahun.

2. Golongan Cepat Marah Cepat Sejuk.
Golongan pertengahan. Spesis ni jenis telinga nipis. Cepat betul marah. Pantang ada yang tak kena, marah terus. Tapi baiknya dia ni, bila da marah. Cepat pula sejuknya.

3. Golongan Lambat Marah Cepat Sejuk
golongan ni golongan paling special. Tebal sungguh hati tu, susah nak terasa, nak naik angin, dan bila berlaku, cepat pula redanya. Golongan ini terbaik, dan PATUT DICONTOHI.

''bila marah itu, kamu sedang duduk, maka berdirilah, bila kamu sedang diam, maka bangunlah berjalan. Sekiranya tidak boleh, ambillah wuduk. Marah itu api. Dan api itu syaitan. Dan air itu 'pemadam' kepada api''

Bulan Ramadhan ni bulan KESABARAN. Apa kata kalau kita golongan Pertama n Kedua, kita guna untuk Upgrade jadi golongan yang terbaik tu. Bukan senang nak jumpa kan bulan ni, setahun sekali ja, tahun depan plak tatau nak jumpa lagi ka tak. Umur ni entah panjang atau tak sampai waktu tu. Kita guna kaw-kaw jum. Kasi Bersih sebersihnya lepas selesai bulan ni.

Note : kita kira kita saja boleh marah, cuba fikir murka ALLAH tengok. Kalau DIA marah camna plak?? Tetttt~~

Note lagi :: tak nak marah? Jangan buat bagi orang marah. Hati-hati dalam tiap tindak tanduk kita. Boleh aihh.. :)

Photos | Program Kembara Ramadhan

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Semalam, kalau semua ada membaca entry Nadh tentang intro Program Kembara Ramadhan mesti tahu kan yang group Kami Blogger Utagha ada buat satu event kat Perlis.

Program yang diberi nama Program Kembara Ramadhan ini bertempat di Masjid Al-Sakinah Kampung Padang Melangit, Perlis.

Rombongan dari Pulau Pinang bermula seawal jam 2:00pm (sepatutnya la). Tapi telah terlambat disebabkan kelembapan teknikal oleh Nadh sendiri. Rombongan 3 biji kereta oleh, Mikro, Naim, Tatia, Fatyn, Atin, Cik Zai, Nadh n Nadzli.

Kemudian kami sampai di RnR Gurun untuk menunggu kereta dari Sungai Petani yang dinaiki oleh, Nur Lina, Farhana, Siti Jusiza n Hafiz Rahman.

Kemudian perjalanan diteruskan hingga tiba di Alor Setar.
Lokasi : Depan rumah Syakira

Ketibaan kami disambut oleh enchik #retiss tersohor KBU Tuan yang Terutama Enchik Syukri Hasshan.

Ramai kan? Ada lebih kurang 7 biji kereta semuanya

Perjalanan diteruskan lagi hinggalah tiba di stesen minyak Petronas Kaki Bukit, Perlis

Pantang jumpa camera depa ni. ;P
Mereka sangat RIANG.

Next, jalan lagi, hingga tiba di Masjid Al-Sakinah
 Hadoi la. LELAKI sikit la.

GambaQ ni memang sadis. Pegang punya lama, 2-3x ja depa snap. hadoihhhh

kat bawah ni Nadh kongsi la serba sedikit apa jadi semalam ya. ;)

Antara penerima-penerima sumbangan semalam.

 Pakciksss n Adikss

 Macik-maciksss

Selesai saja Majlis sumbangan, buka puasa, solat

Semua yang hadir.

 Selesai program di Masjid, bergerak ke Padang Bandaran Perlis (kot), depa dok panggil KERIS ja semalam
 Sesi PECAH AIS sekejap. 

 Tu yang tudung hitam belakang Nadh tu tak reti dok diam. :P

ambik gambaQ dengan #RETISS

Group PHOTOS.
 Tangan di bahu, mata ke atas ye kawan2?

Cer tengok atas..

Shhhhhh

Apabila Tokan mengeluarkan senjata UTAMAnya.. 
(Credit tu Mikro Kokus) <-- dia suruh backlink

Bunga api ja la. Mercun bahaya.

Kanak-kanak RIANG berebut nak membakaQ.

 Masterpiece

 Beberapa yang telah mencuri tumpuan
Adik Rosyam Nor ni. Bakal Blogger masa depan? (betoi ka ni? pepandai ja )

 Suka PIC ni ketat-ketat.. weee~~

  Amboihhh abammm Naim...kami repot.. kami repot. .:P

Nak gambaQ lagi, boleh rujuk kat SINI, SINI, SINI dan SINI.

Selesai bergambaQ, kami pun mula gerak pulang. Tapi yang taleh blah tu, pantang benti, pantang jumpa camera, jadi jugak. Ni pic last ya. 
Lokasi : Plaza Tol AloQ StaQ. 


Selesai sudah aktiviti Kami Blogger Utagha bagi bulan Ramadhan kali ini. 
Alhamdulillah, selesai dan semuanya berjalan dengan lancar. Syukur pada ALLAH, Dan semoga ikatan ukhuwah yang terjalin antara semua, terus kekal mekar mewangi ibarat wanginya perfume Nadh (opss Naqiah yang kata wangi) :P 

Kepada semua. You Are The Best !! Kekalkan moto We Are Family tu ye? Moga-moga panjang umur berjumpa lagi. Sekiranya tak panjang umur, di sana nanti kita berjumpa lagi. (Doa-doakan la ye).

Untuk Versi lain, sila rujuk kat SINI. dan SINI.

Saturday, 20 August 2011

Program Kembara Ramadhan (intro)

Assalamualaikum dan salaam sejahtera.
Sebelum entry keluar malam ni, Nadh kongsi dahulu sekitar majlis kembara Ramadhan ya. :)

 

Segmen | BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Enchik BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA!! 


Nak jugak sila cepat. Sampai pukul 2 ja tau. ;)
sila click kat SINI.

Segmen | Tak nak merokok bersama Pilihan Hati

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Nadh " Tak nak Merokok bersama Pilihan Hati "
(nak join sila click gambar)

Slogan :
Merokok = KAYA. Lebih ASAP, lebih GAYA, lebih DUIT nak bayaQ hospital nanti.

Fasa Akhir. Kita cam mana?

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca.

Salam 20 Ramadhan ye para readers. Bangun ja lepas baca entry ni, hembus tengok nafas ke kiri, lepas tu ke kanan, then ke atas, pastu ke bawah. Kemudian, tadah tangan, dan syukurlah kepada ALLAH, kerana kita dah masuk FASA KETIGA Ramadhan iaitu Fasa dibebaskan kita dari API NERAKA.

Kita dah pun melalui DUA FASA. iaitu, 
FASA PERTAMA - Allah menurunkan rahmat-Nya yang sangat besar bagi umat manusia
FASA KEDUA - Allah memberikan ampunan yang sebesar-besarnya bagi manusia

Sekarang FASA terakhir. Cuba tengok kejap, kita berjaya tak harungi FASA PERTAMA dan  FASA KEDUA? Rasa semua akan cakap YA. Betul tak? Baik mengaku..

Memang la kita akan rasa YA. Sebab kita PUASA tak tinggal. Tapi kan, 
-Solat kita tinggal tak? 
-Amalan-amalan lain?  Ada tambah tak?
-Berjaya tak kita halang diri dari MENGUMPAT? 
-Berjaya tak TELINGA ni terhalang dari mendengar perkara yang tak baik? 
-Mata ni, merah tak sebab menangis mengenangkan dosa yang dah kita buat? 
-Tangan ni, rajin tak dia seluk dalam poket nak kasi sedekah?

Banyak nak kena check tu.. Diharapkan dengan FASA terakhir ni, kita makin RAJIN nak beribadat kepada ALLAH. Sebab di FASA AKHIR ni, ALLAH dah sediakan kepada kita Lailatul Qadar. Yang mana kita tak tahu bila, tapi dalam satu Hadis Rasulullah, 

Daripada Aisyah r.a. Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda: “ Berusahalah untuk mencari Lailatul Qadar pada malam yang ganjil dari sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.” (Al-Bukhari)

Satu malam yang mana didalamnya ALLAH firman dalam Surah Al-Qadar ayat 1-5 :
 "Sesungguhnya Kami menurunkan al-Qur’an pada malam al-Qadar, tahukah engkau apakah malam al-Qadar itu? Malam al-Qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turunlah malaikat-malaikat dan Jibril  dengan izin Rabb mereka (untuk mengatur) segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sehingga terbit  fajar.”

Itu kelebihan yang ALLAH dah sediakan kepada kita, umat yang Nabi Muhammad SAW. Nak rebut ka tak ni? 

Tepuk hati, tanya IMAN.

Friday, 19 August 2011

Tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima

Assalamualaikum. dan salam sejahtera pada yang membaca.

Di bulan Ramadhan ni semua pun asyik nak memberi kan? mengenangkan bulan ni diberikan nikmat yang banyak kepada kita dan juga keberkatan dan ganjaran pahala yang dilipatkaligandakan buat kita. 

Even Rasulullah sendiri amat kasihkan hambanya yang memberi, ataupun bersedekah, TAPI dia lebih sayangkan Hambanya yang susah yang memberikan sedekah.


Apa maksudnya di situ?
- Rasulullah nak bagitahu, memberi bukan bererti bila kita senang sahaja kita memberi, tetapi bila kita susah juga kita memberi yakni MEMBERI DENGAN KEMAMPUAN YANG ADA.
- Rasulullah nak kita sedar yang, BILA KITA SUSAH, SEBENARNYA ADA YANG LEBIH SUSAH DARI KITA.
- Rasulullah sedang bagitahu kita yang kita kena senantiasa sedar yang harta milik kita bukan semuanya milik kita, ianya punya bahagian untuk orang lain yang perlu kita kongsi dengan orang lain.
- Akhir sekali, tindakan kita sebagai kita selalu bersyukur dengan nikmat kurniaan yang ALLAH dah berikan kepada kita. 


Pernah dengar tak "tangan yang memberi lebih baik dari yang menerima"..?
Cubalah memberi dengan hati yang ikhlas, beri tanpa mengharapkan balasan. Dengan penuh rasa kesyukuran dengan nikmat pemberian yang ALLAH beri kepada kita. Baru tau nikmat dia macam mana. Sebab? Kita sedar tanggungjawap sosial kita yakni KITA MENYEDARI YANG HIDUP KITA LEBIH BAIK DARI HIDUP SI PENERIMA, itu tandanya kita syukur dengan nikmat. Sebab tu kita memberi.


Note :: Kita bukan sekadar memberi, TAPI MEMBERIKAN YANG TERBAIK sebenarnya, maksud di situ, andai kita nak beri seketul ayam Kepsi contohnya, bukan kita berikan sebahagian dari sedikit yang kita tak mahu makan, TAPI, KITA BERI BAHAGIAN YANG TERBAIK YANG KITA NAK MAKAN, bakinya baru untuk kita. Inilah yang dinamakan MEMBERIKAN YANG TERBAIK. 



Ingat ya semua. Anda buat, anda dapat. ;)

Thursday, 18 August 2011

TIPS | Pantang larang Power Point

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca.

Aii suma? Rindu Nadh tak? (Ehhe..macam la nak ada kan?). Okeh la, mood demam ni, tapi sehari tak mencoret rasa tak lengkap plak.

Entry langsung xberkaitan dengan puasa kan? Tapi saja nak share jugak. Sebab Nadh pernah ckp dengan readers nak buat entry berkaitan presentation hari tu. Jadi hari ni Nadh tunaikan la.

Iaitu mengenai Pantang Larang Powerpoint.

1. Sepertimana yang kita tahu, nama dia pun Power Point kan, jadi adalah tak ''Power'' dia bila didalamnya terkandung banyak sangat kata-kata atau isi. Atau dalam bahasa mudah, kita letak karangan dalam tu.

2. Power Point yang power adalah yang didalamnya terkandung isi pendek, atau dalam omputihnya 'point form'. Kemudian kita huraikan isi dari point-point kita tadi.

3. Lagi satu, nak power kita boleh coretkan sepatah dua didalam, mungkin untuk kita tau isi apa dari dalam tu, agar kita tahu apa kita nak kata.

4. Power Point yang power selalunya meninggalkan persoalan dalam hati audience. Sebab, apa yang kita tulis dia tak tahu ka, jadi dia semestinya tercari2 isi apa kita nak sampaikan.

5. Adalah tak power bila kita membaca sahaja apa yang ada dekat slide tu. (macam la readers tak nampak apa kita tulis kan?) sebab tu kita kena letak isi dan hurai dengan kata-kata sendiri.

6. Elakkan menggunakan warna yang terlalu terang. Ini menyebabkan audience sakit mata tengok slide kita.

7. Gunakan tulisan yang besar (jangan la besar sangat), dan bukanlah kecil sangat, tapi seeloknya tulisan yang 'just nice' agar audience mudah melihat.

8. Dilarang gunakan background yang pellk-pelik pada slide. Nak tau napa? Pelik tu buat orang gelak. Terlalu menarik pula buat orang lagi fokus pada gambar, bukan pada presentasi kita.

9. Kalau mampu, slide yang bergerak dengan menekan pun okeh, ini dapat elakkan audience dri tahu apa isi seterusnya kita nak cakap. Pun begitu, andai dah tersedia semua pun tak ada masalah, kita yang present kan, olehan kita boleh buat ianya jadi menarik.

10. Last sekali, (rasa cukup takat ni kot), elakkan kesalahan-kesalahan bodoh diatas slide kita. Sebab, kekadang audience ni suka ja cari kesalahan kecil untuk diperlekehkan. Nak elakkan, double triple check dulu sebelum mula.

Itu sahaja setakat ini ya. Mungkin dilain kali, Nadh boleh huraikan tentang presentation skills plak ya. :)


Note :: slide power yang mempresent tak pandai pun jadi tak menarik jugak, jadi kenalah pandai. ''best presenter always know hw to attract the audience''

Sekali Lagi | Tinggalkan dengan persoalan?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Mood chenta di pagi hari ya. Mood baru baik demam sama ni. 

Nadh tengok cerita Sekali Lagi semalam. (cheh, suma nak cita kan?)
Tak adalah, cuma Nadh nak berbicara tentang cerita tu aja dengan semua, sebab dalam cerita tu, Arman, ceraikan Sheila dan tinggalkan Sheila sebab dia tau dia sakit, dia taknak isteri dia ada dengan dia masa dia sakit.

Soalnya kan? Patut ka macam tu? dan ditinggalkan dalam kemarahan isteri dia sebab salah anggap apa dia buat tu sebab dia ada perempuan lain. Dan akhirnya berjumpa juga.  

Kekadang kita tak tahu kan? Perlakuan kita, tindakan kita. Tanpa kita fikirkan kesan dia di masa depan. Kekadang tu kita lebih fikirkan orang (kita la kata) , tapi bila kita tinggalkan seseorang tanpa sebab musabab yang sepatutnya, memang orang akan marah.

Note :: Tiada orang yang suka dengan tanda tanya bermain dalam fikiran setiap masa. 

Note lagi :: Kisah tinggal dengan persoalan kat SINI

Spontaneous Thursday #2

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca..

"Semua benda yang jadi bersebab, Kadang-kadang Tuhan nak tunjuk kat kita supaya kita boleh selesaikan masalah, supaya kita boleh teruskan hidup, kalau bukan untuk diri sendiri pun, sekurang-kurangnya untuk orang yang kita sayang, kan? "
 
;)

Wednesday, 17 August 2011

Segmen | BEN ASHAARI, PENDAPAT SAYA IALAH

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca.

Segmen petang " BEN ASHAARI, PENDAPAT SAYA IALAH "
mengenai " Kenapa Perempuan Curang? "


Kenapa?

1. GATAI MEGHELAH - Ini merupakan spesis Playgurl jugak buaya perempuan yang hanya nak menggatai dengan lelaki. Curang sebab dia suka macam tu. tukar-tukar pasangan sebab suka suki.

2. Tak cukup dengan satu - Spesis ni masih terkial-kial mencari. mana satu yang dia nak. jadi bertindak declare yang tu, declare yang ni. Reason : takut ilang yang mana dok ada. 

3. Balas dendam - Yang ni sadis la, sebab nya dia pernah jadi mangsa, jadi sekarang nak balik dekat lelaki. Kononnya No Men, No Cry. 

4. LELAKI - lelaki juga perlu disalahkan la. Kalau tak ada spesis menanam tebu di tepi bibir ni mungkin tak ada juga yang nak curang murang ni kan? ye lah, hari-hari mengayat, ati mana tak cair kan? kena plak ayat terlebih manis. Kantoi la.

5. Kurang kasih sayang - okeh, yang ni pun kesian jugak. Ye lah kan, orang dah jatuh chenta tahap jinchiruki ekor lapan tapi sebab enchik bopren tak amek tahu hal ehwal diri dia, mesti la dia nak cari yang leh jaga diri dia kan? Tak boleh disalahkan jugak.. 


Note :: banyak lagi rasanya. tapi cukup la takat tu dulu. Cuma nak pesan, nak cari laki, nak cari perempuan, cari yang SETIA DENGAN ALLAH, DENGAN RASULULLAH, DENGAN AL-QURAN,, DENGAN IBU DAN AYAH.. Yakin pasti susah dia nak curang. Sebab, bila SETIA DENGAN ALLAH, takut dia nak buat perkara tak baik belakang orang yang dia sayang. SETIA DENGAN RASULULLAH, dia akan belajar macam mana Rasulullah sayangkan isterinya, cintakan isterinya, kemudian dia ambil dan jadikan ikutan. SETIA DENGAN AL-QURAN, hidup senantiasa ada pegangan. Dan akhir sekali SETIA DENGAN IBU DAN AYAH, dia belajar menghargai, pengorbanan yang dah dia dapat sebelum ini, susah untuk dia buat tak baik bila terkenangkan apa yang dah dilalui bersama sebelum ini..

Note lagi :: Pokok tak goyang kalau tak ada angin, kan?

Giveaway Raya By Miss Nadya

Assalamualaikum. dan salam sejahtera pada yang membaca.

Lepas satu, satu, sekarang dah terlepas dua, ni yang ketiga. Orait. Taknak terlepas lagi, maaf tuan tanah, bukan tanak tapi tak sempat.

Nadh nak join sekali la " Giveaway Raya By Miss Nadya "


Orait, GA ni akan berlangsung sampai 18-August jam 12 tengah hari sahaja.

Sapa nak sila click kat SINI tau.

Wordless Wednesday #WW15

Assalamualaikum. Atau salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca..


Persidangan kebangsaan. :P

Isu Murtad, Salah siapa?

Assalamualaikum. Atau salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca. 

Baru selesai solat subuh kemudian melihat dashboard blog. Terjumpa satu entry by Enchik Ben yang kaitan dengan isu murtad yang sedang hangat disebut di muka bumi Malaysia sekarang ni. Terkedu seketika, dan sangat mengejutkan sebab mereka buat secara terang-terang memurtadkan umat Islam. 

Menyakitkan hati sebenarnya bila melihat. Dalam sakitnya hati tu, diri terpanggil untuk berbicara. Kenapa begitu mudah kita jatuh ke tangan mereka. Bukan menyalahkan mana-mana pihak pun, tapi nak SALAHKAN DIRI KITA SEMUA. Sebab? yang paling mudah adalah, kita tak HEBAT. maksud tak hebat yang Nadh sampaikan di sini adalah, kelemahan kita sendiri la. 

Kalau kita jaga betul-betul agama kita ni, kita kuat dalam erti kata bersatu padu, mesti orang takut nak buat hal, tapi sekarang ni depa tak takut pun, masih goyah. Kata orang kan, suara kita sekarang ni ibarat geli-geli ja bagi mereka.
Berikut Nadh nak kongsikan apa kata Dr. Ridhuan Tee berkaitan issue ni. :

Perlu diingat, negara ini bukan seperti negara kepulauan Melayu yang lain seperti Indonesia atau Singapura. Janganlah terlalu biadab dan kurang ajar mencampuri hal ehwal Islam. Agama Islam dilindungi oleh perlembagaan persekutuan. Bukan itu sahaja, hal ehwal Islam dan keadaan umat Islam di bawah bidang kuasa penuh negeri dan sultan. Jabatan Agama ada hak untuk bertindak sekiranya wujud keadaan yang boleh mengganggu-gugat kedudukan agama Islam. Selama ini kita tidak pernah bertindak kejam terhadap bukan Islam. Begitulah berhikmahnya kita dalam menjaga bukan Islam dan hak mereka, sehingga hak sendiri terabai.

Sila click untuk SAMBUNGAN

Tuesday, 16 August 2011

Tuntutan Gagal Kahwin

Assalamualaikum. Atau salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Nadh baru terbaca dari belog cik Lulu jap tadi. Ada orang yang menuntut ganti rugi perkahwinan dari bekas isteri dia. Nak tergelak pun ada juga baca kisah manusia zaman sekarang ni. Tu baru satu kisah, ada banyak lagi sebelum ini kan?

Bukan Nadh nak berleter bab tu, tapi Nadh nak ingatkan yang ada membaca di luar sana. Sepertimana anjuran sebenarnya perkahwinan dalam Islam, adalah untuk disahkan kedudukan lelaki dan perempuan dengan satu lafaz akad dan nikah supaya mereka sah untuk bersama, dalam masa sama menjaga kesucian satu perhubungan dari hal-hal yang tak baik.

Tujuan asal walimah tu untuk kita bagitau jiran-jiran sekeliling yang kita dah berkahwin, supaya tiada nanti datang cerita yang tidak sedap dibelakang kita,, mungkin fitnah dan sebagainya sekiranya tidak diberitahu. 

Tapi apabila BUDAYA DAH DI UPGRADE, inilah jadinya. Majlis full set dengan unsur pembaziran, hiburan yang melalaikan, tu belum kira lagi unsur tayangan umum secara besar-besaran kat khalayak umum.

Sekarang, apabila majlis atau perkahwinan gagal dipertengahan, apa jadi? tuntut ganti rugi lah, apa lah. Salah siapa? Islam dah pesan awal kan? sekarang, menjawaplah...


P/s : moga dijauhkan kita dari yang tak baik yang Islam tak bagi buat. Amin.

7 petanda kebahagiaan dunia

Assalamualaikum. Atau salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Petang ni kita kongsi sikit tentang kebahagiaan leh? Asyik entry mengenai hati ja kan? Ni kita kongsi pasal Kebahagiaan plak ye? Sambil membaca. Kita buat checklist, kita tanda. Mana yang ada mana yang tidak dalam diri kita, amacam?

Dari Ibnu Abbas r.a katanya : Ada 7 petanda kebahagiaan dunia, iaitu :


1. Hati yg selalu bersyukur – Bersyukur ni maksudnya dari segala segi, bahagia ka, gembira ka, sedih ka, berduka ka, semua kena bersyukur, sebab, bila bergembira tandanya ALLAH berikan kita kenikmatan. Bersedih itu juga tanda kesayangan ALLAH pada kita, sebab dengan adanya musibah itu, kita kan lebih mendekati ALLAH.


2. Pasangan hidup yg soleh – Pasangan kan pelengkap diri kita. Bila si dia itu adalah pelengkap, bermakna, baik dan buruk diterima semuanya oleh dia. Sebab itu “soleh” dan “solehah” itu penting kerana bila kita ada keburukan, dan dia rasa menda itu perlu diperbetulkan, dia akan betulkan kita. Sama juga kita, saling melengkapi bermakna saling memperbetulkan diri bersama.


3. Anak-anak yg soleh – Rasulullah ada menyebut, bahawa salah satu dari tiga yang akan memberikan manfaat kepada kita selepas harta dan ilmu yang bermanfaat adalah, anak yang soleh. Anak soleh memberikan kita manfaat yang besar, bukan hanya sekarang, malah hingga kita meninggal nanti. Nak anak soleh, kena ada Isteri yang soleh. Isteri soleh pula datang dari suami soleh, baru mendapat keluarga berkat yang diredhai ALLAH. Semua penting kan?


4. Suasana yg baik tuk iman kita – Apa maksudnya? Maksudnya, persekitaran kita lah. Kalau asyik duduk bergelumang dengan dosa, mana nak hidup dalam situasi yang baik untuk iman kita. Sebab itu, Rasulullah berfirman,

Barang siapa diantaramu melihat kemungkaran, hendaklah ia mengubahnya dengan tangannya. Jika ia tak sanggup, maka dengan lidahnya. Dan jika tak sanggup juga, maka dengan hatinya, dan yang demikian itu adalah selemah-lemah iman ~ H.R. Muslim

Itulah yang Rasulullah anjurkan, iaitu menegur bila nampak kemungkaran, bermakna Rasulullah sedang menunjukkan kita supaya hidup dalam suasana yang baik untuk iman. Ingat, masyarakat yang disayang ALLAH, adalah masyarakat yang tunduk dan patuh pada NYA, bukan masyarakat yang asyik dengan dosa dan mungkar.


5. Harta yg halal – Kenapa penting? Sebab harta yang halal tu yang akan jadi isi perut kita, darah daging kita, bayangkan kita memakan harta haram, hidup pun tidak berkat, di akhirat sana nanti?

"Apabila seseorang lelaki mendapat harta yang haram, pasti Allah akan menguasainya dengan air dan tanah yang dia sendiri tidak mampu hadapinya".


6. Semangat tuk memahami agama -  Dengan memahami agama, kita akan makin dekat dengan ALLAH. Orang yang memahami agama akan berfikir panjang sebelum berbuat sesuatu. 

Contoh : Rasulullah s.a.w. tidak melarang umatnya membina rumah kediaman. Cuma baginda menegah umatnya membina rumah melebihi kemampuan mereka. Contohnya, seseorang yang berdapatan yang sangat kecil, tetapi membina rumah melebihi kemampuannya,maka itu bersalahan dan tidak dipersetujui oleh Rasulullah s.a.w. Apatah lagi apabila rumah yang dibina itu dengan tujuan untuk menunjuk-nunjuk atau bermegah-megah sesama manusia.

Bermaksud, dengan lebih kita memahami agama, kita lebih takut untuk tiap perbuatan kita, segalanya akan ada ALLAH di hadapan sekali. Dan bila mana ini terjadi, PASTI, tiada jenayah, tiada rasuah, tiada penyelewengan. 


7. Umur yg barakah – Siapa yang cakap bertambah umur itu panjang umur? Nadh nak betulkan, sebab makin hari kita makin pendek umur, panjang umur mungkin pada kiraan kita, tapi setiap saat sebenarnya kita sedang mendekati MATI. Umur yang barakah membawa maksud, umur yg smakin tua smakin soleh,yg stiap detiknya diisi dgn amal ibadah. Begitulah sebaik-baik umur yang sepadannya kita isi dengan amal dan soleh yang mana akan menjadi bekalan kita di sana nanti.


Note :: Amacam? Dah buat checklist? Kita LULUS semua tak? Jika Ya Alhamdulillah. Jika mungkin ada satu dan dua, kita jadikan semangat untuk mendapatkan semua. Jika satu pun tiada? AMBIL TINDAKAN SEKARANG. Hidup itu InsyALLAH, MATI ITU YANG PASTI !!

Wallahualam. Moga mendapat manfaat.

Buta+Pekak+Bisu=CINTA