Followers

Saturday, 20 October 2012

Entry pagi sabtu

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yng membaca.

Entry pagi sabtu

Alhamdulillah bersyukur kepada hadrat Ilahi kerana dengan izin dan limpah kurnianya kita bnafas di pagi yng indah ini . Syukur pada ALLAH kerana di pagi ini masih kita bpeluang untuk menikmati segarnya udara, mendengar tiap hembusan bayu , melihat indahnya alam ciptaan yang ALLAH berikan ini.

Takwa. Apa itu takwa. ? Ini apa yang dibincangkan dalam masjid dalam khutbah jumaat semalam.

Antara sifat orang bertakwa ini adalah Org y stiasa mdgr pkataan Allah. Menurut ulama tafsir, ada dua juga orng yang sentiasa mendengar perkataan ALLAH . Satunya melalui zahir dan satuny secara batin.

Zahir : org y stiasa dedahkn pdgrn pd peringatan ALLAH, Nabi dan Ulama' malah hidup ibarat kosong sekiranya sehari tidak terdedah kepadanya.

Batin : Sentiasa mendengarkan kata kata ALLAH.

Ibarat spt mn seorang ayah yang punya 6 org anak. Dari anak dari 6 itu, ada seorang yang paling bagus. Dia itulah y mdgr kata kita. Iaitu anak y taat sgl perintah, jaga segala larangan. Maka pastilah dia yang paling disayangi. Jika kita kaitkan dengan ganjaran, yang inilah yang bakal dapat perolehan terbanyak dalam keluarga disebabkan 'kesayangan' dia itu. Tapi ini bukanlah kerana ganjaran, tapi sebab taat dan ikhlasnya dalam hati. Kerana jika hanya atas sebab ganjaran, pastimya jika satu hari tiada yang ditawarkan dia akan hilang meninggalkan tanggungjawabnya.

Samalah dalam hidup. Kita sebagai hamba, dalam semua, yang paling mendengar kalam Nya, menjaga y patut n meninggalkan yang tak perlu itu yang paling DiA kasih . Pastikan kita jaga supaya setiap yang banyak kemungkaran itu dijauhkan agar kita berlapang hati. Bersungguh sunghuh mencari redha supaya kita stiasa akan diberkati n drahmati. N terbesar sekali, kita sanggup bermatian untuk cari keredhaan ALLAH, menjauhi kemurkaan ALLAH.

Tiada yang tak boleh. Sepertimana Rasulullah bsabda:
"setiap sakit ada penawarnya, kecuali mati."

Bmaksud, selagi kita hidup, msih ada peluang. Jadi berusaha lah!!

5 comments:

Rozuan Ismail said...

pandai dia buat analogi antara takwa kepada Allah dengan cerita bapa kepada 6 orang anak. memang kita hendaklah sentiasa mendengar perkataan2 Allah

Hanif Idrus said...

Entri yg menarik

Hanif Idrus said...

Entri yg menarik

kiera'sakura said...

mcm pesan ustazah. buat segalanya kerana Allah. pahala dpt, ketenangan pun dapat. insyaAllah :)

Iffah Afeefah said...

ai smpat bace sblm exam. mkasih jiran

Buta+Pekak+Bisu=CINTA