Followers

Friday, 14 December 2012

Kistot : Tukang masak Master

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Kistot : Tukang masak Master

Hubby : uummmmmmm... Dapnyee nasi goreng awk ni yayang.

Wife : elee. Ye ke sedap. Nak amek ati la tu.

Hubby : mana ada. betul sedap. Walau rupa dia tak cantik, tapi rasa dia sedap. Sangat sedap.

Wife : ye lahh. Ye lah. *muka tak puas hati, dengan soalan di hati "does he mean what he said to me just now?"

Hubby : Tahniah. Anda telah diterima masuk Masterchef.

Wife : n awak ke jadi juri nya?

Hubby : tak boleh n tak mahu lah.

Wife : kenapa plak?

Hubby : kalau sy jadi chef mesti awak nangis nanti.

Wife : nak buli la tu. grrrrr

Hubby : tak lah. Kalau saya jadi chef. Cepat la habis cerita tu sebab hari pertama saya dah pilih pemenang. *muka selamba


Psst : Food is love. everytime you are chewing it, U feel it, taste it. The best food will always remembered as ur favourite. Same as love. U remember every moment spend together and treasure every moment u are with LoVE. ;) not forgotten, the best food always come with LoVE in it. Cook with LoVE. Piece! ;)

Thursday, 13 December 2012

Kistot : Attracted

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca.

Attracted
Wife : dear, orang tua tua kata kan, klu kita mengandung baby perempuan, baby laki mesti suka kat kita. Dia berlawanan

Hubby : ehh ya ka? but inside there kan twins ? Then cmna plak ?

Wife : entah.

Hubby : so that means , we need to find a baby girl and do some experiment. If that baby gurl is attracted to you, means, kita memang ada twins la dalam tu kan? *sambil senyum penuh makna

Wife : grrrrr *geram hubby x pernah serius

Hubby : i hv just discover something la. baby laki attracted to baby perempuan.

Wife : so? Ok tacing dgn awk. U want to tell me dat u might attracted to other girls kan?

Hubby tersenyum* kemudian sambung

Hubby : everything got pair. But why hearts dont? Cause there is another part of it in others. In our case my another one is in u. Dats why u r wit me.

Nw i understand why im attracted to u?


Psst : love is about attraction. Doesn't mean that u need to be handsome, cute, rich or anything to get that , u just hv to be urself. Because u r special in ur own way. ;))

Wednesday, 12 December 2012

Kistot : 10 11 12

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Wife : Awak, cer list kan SEPULUH penarik yang buat awk fall in love dengan saya . Maksudnya tarikan la.

Hubby : 10? Awak nak saya list kan SATU satu ke ni?

Wife : ye la. Saya nak tahu satu per SATU.

Hubby : saya tak mampu la.

Wife : Kenapa? Awak mesti tak sayang saya kan? #merajuk dan berlalu

Lalu encik suami mengikut dari belakang lalu merangkul isterinya.

Hubby : kalau saya perlu hanya satu untuk saya kisahkan tentang awak tentulah saya tak mampu, kerana awak adalah SATU - satunya. Dan pastilah bila ada satu, semuanya adalah yang terbaik. Dan saya pasti awk juga sedang usahakan utk jadi lebih baik bukan?

Wife : (sambil senyum) ya saya. Saya pasti berusaha untuk kekalkan senyuman dibibir awk wahai suami.

Hubby : pasti. Tu yang DUA kat dalam tu. dok senyum senyum ja tengok ummi majuk ng abi. Eeuuuu maluuu maluuu...

*cubit

Hubby : wehhh sakit lahh.. Apa ni main cubit cubit?

Wife : sapa suruh mula? Padan muka.


Psst : tak perlu SEPULUh sebab untuk cinta, tak perlu SATU SATU kata untuk bersayang, cukuplah SATU dihati dan yang pasti DUA hati dah pun bersemi. Bahagia dah hadir. Moga kekal hingga akhir nanti. Dengan izinNYA membawa ke Syurga abadi ;)

Tuesday, 11 December 2012

Selamat Ulang-bulan Pertama 10.12.12

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Alhamdulillah hari ini 10 Disember 2012 bersamaan kalau dihitung hari nya samalah dengan satu bulan tempoh saya dan dia disatukan. Tarikh paling ditunggu sepanjang kami berkenalan. Hari "aku terima nikahnya".

Sepertimana semua orang tahu. Bila kit dah punya seseorang. Apa lagi yang kita mahukan? Tentulah bernikah dan punya hubungan yang sah. Sama lah juga saya dan dia.

Tempoh perkenalan kami pendek saja sebelum kami decide untuk "tanya ALLAH" dan jawapannya saya rasa anda semua pun tahun bukan, jika bukan kami sesama adalah jawapannya mana mungkin ditautkan dua hari menjadi satu. Jawapan dari persoalan hati itu saya terus panjangkan dengan satu ikatan yakni pertunangan. Pertunangan yang sesenyap boleh hingga kalau tak kerana kesilapan gambar, mungkin hingga saat kami nak bernikah baru orang tahu kisahnya.

Kurang setahun berlalu. Kurang lebih 11 bulan. Akhirnya bersatu juga kami dengan lafaz ailebiu ehh silap lafaz "aku terima nikahnya". Terus terang saya katakan. Kami tak punya banyak masalah sepanjang bertunang, cuma cabaran terhebat bagaimana hendak dijaga batas batas hubungan selagi belum sah menjadi suami isteri. Malah saya pernah cakap, kalau ada yang lebih baik dari saya silakan. Saya takkan menghalang. Tapi memandangkan ini jodoh ALLAH, kami jaga dan bendung mana yang tak patut tu sebaiknya. Alkisahnya itu dulu la. Sekarang ni saya pasti akan jadi yang terbaik walau dalam sekecil kecil hal.

Tempoh Semakin dekat dengan hari nikah saya belum pernah cerita kan? Ini saya petik sikit apa berlaku dalam jangka masa terdekat tu. saya selalu sebak tak kira waktu bila terkenang diri dan dia bakal disatukan. Tapi bukan faktor "lama menunggu" tapi sebab saya takut andai masa nanti saya tak mampu pikul tanggungjawab nya. Selain sedar yang selepas ini saya adlah ketua keluarga juga bakal menanggung dosa dosa isteri dan anak. Takut jadinya. Jadi saat sebak inilah masa saya gunakan memohon ampun dari ALLAH moga dihantrkan saya ke status baru ini dengan sebersih bersihnya dari dosa dosa agar saya bisa membina hidup baru dari titik kosong juga. Amin.

Hari nikah. Sebaik selesai akad nikah. Deme nak terus dengan sesi membatalkan air sembahyang. Tapi saya minta izin untuk kami bersolat sunat bersama. Kata makciknya, "haa dah solat sama deme batalkan je la air sembahyang kat dalam tu".

Inilah antara moment paling penting dalam hidup. Solat pertama sebagai suami. Solat pertama sebagai imam sebuah keluarga. Solat dia yang pertama saya imamkan. Permulaan yang saya doakan adalah permilaan baik yang bakal membawa yang baik baik dan diakhiri dengan baik juga. Selesai bersolat kami berdoa. Waktu ni la empangan pecah. Saya memang dah tak boleh tahan. Entah knapa moment ni ALLAH cuit hati saya. Sepanjang doa ianya berlaku. Saya toleh belakang dia pun sama. Saya tanya kenapa awak nangis? Katanya dia tak tahu. Kami bersama mengaminkan doa yang saya bacakan. Sesudah selesai, saya pusing dan bersalaman dengannya. Gayat rasa masa tu. gigil juga katanya. Orang yang diluar pula dah ketuk ketuk pintu. Mungkin lama gamaknya kami kat dalam kan. Semasa solat pun dah diketuknya. Tapi mana tak lama. Dah solat, doa yang panjang, nak lap air mata dia lagi, pujuk dia lagi? Memang amek masa. Sampaikan bila keluar ja merah merah mata. Dah kena perli denan jirang terbaik diseantero dunia belog tu. tettttt

Selanjutnya tak perlu lah saya khabarkan. Sebab rasanya dah pernah update alkisah majlis kami kan. Cuma
Masih nak panjangkan rasa syukur pada ALLAH atas kiriman kasih sayang yakni sahabat sahabat yang hadir juga pada majlis tu. walau dari jauh, bersusah dengan bus, dan memacam lagi la. Terima kasih banyak kami ucapkan. Kami x mampu bagi apa apa cuma mampu doa anda juga bertemu kebahagiaan anda. Dan hidup
Sentiasa bersama redha ALLAH dan diberkati ALLAH.

Buat Puan Nadzri,
Selamat menyambut hari ulang-bulan pertama kita. Semoga ALLAH terus limpahkan kita dengan kasih sayang, terus berkati perkahwinan kita, terus hadirkan rasa cinta kita pada DIA yang terutama kemudian pada yang sepatutnya kita cintai, moga dirahmati sentiasa perkahwinan ini dan dilorongkan kita ke jalan takwa agar kita dapat lengkapkan separuh lagi sesudah nikah yang melengkapkan separuh agama seperti kata Rasulullah. Doa saya juga andai dikurniakan kita permata hati, jadilah dia seorang soleh solehah yang taat pada ALLAH, menjalankan perintah dan menjauhi larangannya, mendengar kata juga taat juga pada kita selaku ibu bapa dan akhir sekali moga dia menjadi para tentera ALLAH yang berjuang menegakkan panji IsLAM dibumi bertuah ini.

Juga, trrima kasih buat awak yang menghadirkan perasaan yang baik tiap kali saya ada dengan awak. Menggembirakan saya, membahagiakan saya dengan munculnya awak. Moga ALLaH sentiasa pelihara awk, lindungi awk, jaga awk dari sebarang kejahatan manusia dan bencana. Amin yarabbal alamin. Ai leb yu lah awakk.

P/s : every moment counts. Tapi takkan saya nak update selamat ulang minggu , ulang hari ke ulang jam plak kang? Kang ada plak yang banned blog sy ni kan? Hihi

Friday, 7 December 2012

Cita cita

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Just now tengok upin dan ipin. Tajuk apa menda entah. Cerita pasal cita cita mereka. Saya teringin nak kongsikan dengan readers. Tentang cita cita. Saya rasa murni sangat cita cta tu.

Yang pertama saya rasa murni tapi kalau kita tengok mesti kita gelak. Well rasanya kita mesti pandang rendah nya cita cita dia tu. Mungkin sebab rasanya kalau kita kata takdak standard la menda tu. Silap silap kita kutuk lagi. Cita cita dia jadi pemungut sampah.

Saya terkedu. Tapi senyum. Murni bukan. Tika suma nk hebat jd dokte, jd engineer. Dia nk jadi pemungut sampah. Dia nk bgtau betapa kita lupa memandang kebawah dalam asyik menuju kehadapan. Sebagaimana dipandang rendahnya operator dan diangkatnya engineer, dijulang dokte tapi dilupakan nurse yang sebenarnya banyak menyumbang.

Itulah hidup bukan? Sebab tu Islam pandang berat hal status ni. ALLAH kata, "semuanya sama di sisiNya kecuali yang paling bertakwa antara kita? "

Kita tahu ka sapa paling bertakwa tu? Tak bukan? Itu maknanya kita tak patut pandang rendah pada orang. Jauh sekali menghukum dan mengesampingkan peranan sesiapa pun di alam ini. ALLAH Maha Mengetahui. Sedangkan sesiapa pun diberikan peluang membetulkan diri.

"tidak mengubah satu kaum melainkan diri mereka sendiri"

Kita sentiasa diberi peluang kan?
Published with Blogger-droid v1.6.9

Wednesday, 5 December 2012

Mereka yang hebat

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Dalam asyik berdunia semalam, ALLAH limpahkan ilham untuk kami bersama bertukar pendapat dan buah fikiran dalam hal bersifat rohaniah ni. Antara yang keluar adalah kisah manusia manusia yang hebat ni.

Antara yang timbul adalah kisah hamba tua yang menangis pada ketika dia x mampu untuk bertandang ke masjid menunaikan solat berjemaah kerana tlalu tua dan jatuh dalam pjalanannya . Terinspirasi bagaimana indahnya dan hebatnya iman. Tua, uzur tp msih cb kuat semangat demi ALLAH yang akhirnya d ampunkan dosa dia dan orang kampung dek ikhkasny dia ni jugs akhirnya iblis muncul membantuz krn x sggp jika kali ketiga dia jatuh d ampunkan semua dosa umay Adam ni.
ikhkasnya niat hingga ALLAH kurniakan keampunan buatnya.

Kedua mengenai seorang hamba ALLAH yang meninggalkan kerjanya tiap kali masuk waktu solat. SubhanALLAH. Bagaimana hebatnya dia berbanding kita? Asal boleh je kan?

Dan terakhir, penderma hebat. Yang sanggup keluarkan apa yang ada dlm beg dan derma tanpa fikir . Ada ceritanya. Seorg abg derma not besar smbil membeli kacang dr seorang adik kurang upaya. Dia cuma tinggal itu sahaja dalam beg. Sedang dia sedang makan. Byk ms dtunggu d meja due to sudah tiada duit. Akhirnya, tanpa d minta shbt muncul entah dr mana bkeras membayar. Sekali lagi kisah hebat. Kepercayaan pada ALLAH dengan sekuat kuat yakin bahawa ALLAH bersama. Dan dibuktikan ALLAH dengsn bantuan tanpa disangka. Adakah iman kita sehebat itu? Hamba yang berserah 100% pada ALLAH??

Itulah dia readers. Sedikit dari spa yang muncul tadi. Diharap sepertimana ianya menginspirasikn hari kami, ia juga bakal bantu anda juga.

"kita tak hebat tara mana selagi keyakinan kita tak teguh pada ALLAh"

Perjumpaan malam

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Baru pulang dari meeting dengan kawan kawan. Dari jam 8, n baru sekejap tadi (02:10) sampai ke pangkuan rumah.

Dari hal berkaitan perniagaan membawa ke cerita kehidupan, politik hinggalah agama dan masa depan.

Banyak ohh terlalu banyak yang ALLAH kirimkn buat kami malam ini.

Mudah mudahan kami bisa mengaplikasikan perkongsian malam untuk manfaat masa hadapan.

Amin yarabbal alamin

Tuesday, 4 December 2012

Cikgu

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Kawan tanya. "camna life pas tawen? "
Kata saya, " besa ja lah. PJJ kan?"
"Ehhh bukan cikgu ka?" Tanya dia.

Bila bab jodoh.
Haihhhh suma nak cikgu aihh.

Saya hairan. Tp lepas tu senyum.

Napa ae?Saya juga ada cikgu.
Dia kan guru cinta saya.
Guru yang aja saya pasal bahagia.
Yang guide saya apa itu gembira.
Guru yang bersama saya mengejar redha.

#ehhh

Walau dedua sedar, yang manis x mungkin kekal selama bila dugaan dtg mjelma, tapi kami juga pegang yang hakikat derita membawa bahagia, bahawa ceria kn mjelma bila mbawa ALLAH sebagai paksi, dan pasti hidup itu adalah terlalu indah bila mana DIA menjadi kiblatnya.

Kenapa perlu risau.
"hidup kita bersama hikmah"

Pasti pasti dan pasti.
"sesiapa x lupakan Dia, Dia juga terlebih mengingati kita"

Sebab janjinya,
"sesiapa hidup untuk Dia dengan menjadikn akhirat sebagai target utama, dunia akan terkejarkan dia, dan akhirat menunggu nya. "

Monday, 3 December 2012

Ohh sweet sweet

Apabila dia pulang

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca.

Entry pg sebaik selesai jalankan tanggungjawab dengan menghantar si dia pulang ke negeri kerjanya. Bangun seawal mungkin untuk bersiap, lepas tu kejut selambat mungkin saya bangun. Itu perangainya.

Bila dah bangun masing masing dengan aktivity sendiri. Saya bersiap dan bersihkn diri untuk solat dan dia bersiap untuk bekerja. Last skali saya turun brsama bag si dia dan panaskan engine kereta baru bergerak.

Seterusnya menghantar si dia. Selalunya hambar ja dalam kereta tu. mungkin melayan perasaan mungkin dedua. Saya dah konpem konpem la sbb mengantuk. Kikiki. Tiba d tempat biasa. Menanti seketika sebelum housemate nya tiba.

Saat masing masing bersalaman rasa susah ja nak lepas . Ada juga la masa siap tu saya pengaruh dia. "awk ambil mc ja lah", balasnya pada saya "taknak lah. Bukan awk ada pun di rumah". Senyum sahaja saya. Dulu dia pantang saya approve. Nak aja dia mc, sekarang ni tak pula. Tak kisahlah. Betul juga katanya. Tak ada saya dia nak mc pn buat apa kan?

Saturday, 1 December 2012

Difference between u and us

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Hari sabtu yang indah i guess. Today got something new to me oso. Conversation with Nepal ppl .

Conversation start wen me n someone mention bout hw 'wealth' is some of the foreign workers here. Using an expensive handphone .

Then the Nepalist come. He answered,
"we dont have family here. U all got family. Mom, father , children that is why we can save money."

Actually he is right. They were alone here. Their expenses is for one person only. Then, if they choose to post money to their families, still they can manage their money. Others, house, transport all were prepared by the employer. See how save they are.?

I ask him bout one of my fren on my last company employed, bout no money sended to his wife and family but they were still managed to live. He replied, YES?! Eventhough you were in Nepal. You can still live. You hv the free supply of food. You hw ur cow, chicken, sheep and even plant yr vegetables. Save is it?

He shared hw bad is our water. At forst he's here he cannot eat food which are using our water. "air busuk" he told me. He even suffered a week withour rice due to that. But now getting better as he adapt to our water. Also he told me that cow with our price now at their place we can hv 2 bigger cows.

Then at his country. They only work from 10-5 everyday. No place there whether office or factory work after that hours plus saturday and sunday like what we practiced here.

Ahahahaha. A lot of difference huh?

I used to tell my fren,
"we (Malaysian) suppose to take the foreign worker as our role when it comes to survival"

Reason why i say that is because of the loneliness and no one around. N know matter how it is, life still need to go on. That is survival, when what u got is just to live. U'll make use of everything around you. And frm there you developed. Something that we dont have in life. When we were badly affected in life we still hv family to lean on. But not them. They are on their own.

Buta+Pekak+Bisu=CINTA