Followers

Wednesday, 24 April 2013

Kata Hamka

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Salam sejahtera readers. entry tengah malam hari ni. tak ada apa sangat. cuma nak share sesuatu.

Kata Hamka,
"Apa yang ada ini sudah harapan kita"

Apa yang dah ada ini harapan? apa harapan tu?

harapan kehidupan kita. harapan kita untuk kumpul apa yang kita mampu untuk menuju jalan ALLAH.
Apa lagi harapan yang kita ada? Harapan menjadikan hidup ini seindah mungkin. sebaik mungkin yang boleh kita buat.

tapi bagaimana?

S.Y.U.K.U.R.

kenapa syukur?
bila kita SYUKUR. kita tak lihat sesuatu di atas, tapi kita membandingkan hidup kita dengan yang berada di bawah.

dari sana kita belajar menjadi yang lebih baik.

benar bukan? kita tengok kata kita tak berdaya upaya. bila kita lihat orang yang tak ada upaya langsung, orang yang lumpuh, orang yang susah, orang yang cacat. dari sana kita belajar bahawa kita sebenarnya ada lebih , lebih dari apa yang kita bayangkan.

dan bila kita bersyukur, maka jadilah anggota kita itu anggota yang akan digunakan untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik tu.


Mari melihat dunia dari dimensi AKHIRAT. ALLAH ALLAH ALLAH

Tuesday, 23 April 2013

Di mana dia khalifah?

Assalamualaikum. dan salam sejahtare pada yang membaca.

saya tertarik nak kongsi satu kisah yang saya bacakan dalam satu buku ketika saya dan isteri sedang menunggu giliran untuk checkup isteri. ianya mengenai seorang sahabat dan seseorang yang mencarinya.

tersebutlah kisah ada seorang yahudi ni datang nak berjumpa dengan seorang sahabat . dia pun tanya pada yang ada di tempat tu. bolehkan saya hendak berjumpa dengan sahabat ni? orang pun jawab pada dia, boleh. lalu di tanya di mana sahabat ini berada. dan dipendekkan cerita, dia diberitahu di mana sahabat ini berada. iaitu selepas zohor sahabat ini akan berehat di hadapan masjid, berhanpiran dengan batang kurma.

sepanjang dia dalam perjalanan hendak berjumpa sahabat ni bermacam macam bermain dalam fikiran dia. mesti lah sahabat ni duduk di istana yang mewah. kaya raya. sebab jawatan dia kan besar, sepadannya macam tu la keadaan sahabat ni. kena pula pada zaman tu adalah zaman kehebatan islam. dia yakin yang sahabat ini duduk di tempat yang hebat.

namun sesampainya dia di tempat yang diberitakan itu, dia terkedu sebentar. tidaklah apa yang di bayangkan olehnya ada di hadapannya. dia pelik. memang ada sepohon kurma di situ, tapi cuma sebatang. di bawah nya ada sesusuk tubuh seorang lelaki yang bertibuh tinggi tegap memakai jubah yang kusam. lalu dia bertanya kepada lelaki itu.

"bolehkah saya hendak berjumpa Umar Bin Khattab?" lalu dijawab lelaki yang tadi, ya sayalah Umar Bin Khatab.

si yahudi kehairanan. ditanya lagi sekali . saya hendak berjumpa Umar Bin Khatab, khalifah di negeri ini. katanya. lalu dijawab lelaki tadi, ya sayalah khalifah yang anda maksudkan. saya pemimpin negeri ini.

yahudi tadi berasa sangat takjub. bagaimanalah seorang pemimpin yang kaumnya berjaya, hanya rehat berlapikkan sehelai tikar dan berbumbungkan langit di bawah pohon kurma sahaja. dia pun selepas itu mengumumkan dia yakin dengan Islam, dan memeluk islam.

apa yang saya nak sampaikan mudah. betapa jika Islam itu menjadi tunjang di dalam kehidupan, tak ada apa yang teruk sangat pun. si pemimpin menjadi takut menggunakan apa yang diamanahkan untuk diri sendiri. lihat sahaja bagaimana Khalifah Umar hanya berlapikkan tikar untuk berehat. berumahkan rumah yang buruk. langsung tak ada kekesalan baginya.

p/s : apa yang ada pada maju?  jika jiwa tak ditakluki dengan Iman dan takwa pada ALLAH? mengejar ngejar dunia sedang akhirat yang pasti sedang menanti kita , di lemparkan jauh ke tepi.

renungkanlah.


Note : petikan dari buku Ketika Malaikat Tidak Bersayap

Monday, 22 April 2013

Akhirnya

Assalamualaikum. dan salam sejahtera pada yang membaca.

Akhirnya. tahu akhir nya apa? Akhirnya sakit juga. setelah lama saya tahan diri, hari ni tak dapat tahan diri dah. Saya gugur juga akhirnya. cuti di hari isnin. dengan nekadnya tak nak pergi kerja pagi ni. bukan cuti la sebenarnya MC sebab saya tak sihat.

Kemalasan semakin terasa. bukan malas apa sangat cumanya tak dapat nak tahan diri dah. melayan apa yang saya kena layan di pejabat tu. kekadang tu rasa sedih juga. saya bukan sahaja dah terabai diri sendiri, tapi sian kat ummi dan baby tu. ada juga dia kata, asal dia balik ja mesti saya balik lambat.

langsung tak terlintas kat fikiran ni nak balik lambat bila dia ada. in fact saya cuba nak cepatkan balik bertemu mereka berdua, tapi apakan daya. tak mampu nak elak. menda yang tinggal di pejabat menghalang saya dari pulang. apakan daya kan?

sampaikan. sekarang dah ada ura ura nak cari menda baru nak tanggung hidup saya dan ummi ni. saya cuba dah di area Alor Star. dengan harapan nanti kami dekat. senang saya nak jaga dia. tapi entahlah. hati ni walau susah di sini, masih sayangkan pengalaman yang akan saya hilang jika saya bertindak melulu tinggalkan tempat ni.akhirnya dalam dilema.

sedar yang berlaku semua ini punya hikmah yang sangat besar dalam hidup saya. yakin yakin dan yakin ALLAh sedang merencanakan sesuatu. bersalahlah ye wahai hati, wahai ummi, wahai baby. Abi langsung tak ada niat nak wat sesiapa terasa hati.

Monday, 15 April 2013

BabyDiaries : Baby kickin'

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Perkara menarik y berlaku 2 hari lepas.

Our little dearie inside ummi's tummy is kickin' while her abi is playing badminton. I told my dear that "i wont take u to see me playing futsal."

 We nvr knw kan? ;) #babyDiaries

Thursday, 4 April 2013

Mr postman

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca.

Last week, my boss share with me something.
"we are just a postman, we get the letter, we send it to the sender , that is actually what we were doing now"

I believe he is telling me the truth behind what we were doing. Got the letter or in our field now , part drawing, and then try to get them what they requested to have at the end of the process.

On the way of completing the requirements, many things need to be looked at. Especially process. Same
Like a postman, letter, and how thy plan to deliver it. In this field is how we managed our team, how we plan our tasks and wht we can go to meet the dateline.

If last time i answered im a clerk to every phone call i get, now change already.

A postman, i repeat a postman. ;)

Wednesday, 3 April 2013

Nightmare

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Im homeee..

Hey. i went back earlier today. well , Ms customer keep on pushing me since early morning to get the parts but i really cant go out earlier cause if i do that i end up adding more and more job to my list and also, ive wasted more and more time .

Last few weeks, mr senior did share me his tips, " once you reach guardhouse, before you stepped outside our factory, leave your work there, dont ever think of bringing it home, cause it might make your life being more miserable. "

Ive actually practice the same thing since the frst day i manage this thing, but, dont know why, (maybe cause of the time constraint, i end up thinking of it ever and over again. and the worst case, NIGHTMARE.

What i call nightmare is, sleeping, and dream of your work. i called that as a nightmare.

Owhh my. Please help me.

Tuesday, 2 April 2013

Mr new friend

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Introducing, my new partner. His name is stress.



What i can say bout him is that :
1. can come in any way. either past or present . The present one, will help me adding some more work on the list, and the past will give me more headache cause he will push me to da max.
2. kinda cute but annoying when he come as someone who asked for your help, but at the same time, press you to get what he want, A S A P !
3. someone new in my life. havent meet him before, eventhough he seems to be very near to me.
4. introduced me his two partner, demoralized and fed up. and those two bringing me near to word I  Q U I T!


Ahhhh.. unfriend him. block him. report ! <-- bout="" br="" dearie="" i="" my="" this="" told="">

Monday, 1 April 2013

01. April

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Apa khabar readers? Lama sungguh kita tak bercerita kan? seriously saya sangat sangat sangat melampau sibuknya semenjak diberikan tugasan baru ni. Saya langsung tak sangka saya akan berakhir dengan keadaan macam sekarang ni.

Tarikh hari ni agak istimewa sebenarnya buat saya. 01. April 2010. Hari pertama saya menerima tugasan dalam bidang pengurusan. masa ni diberikan tugasan untuk jadi main-man dalam berurusan dengan customer. Mulanya tu agak gembira. Mana tak nya kan, dari tugasan lain, diberikan peranan baru dalam syarikat. masa tu jadi orang tengah antara staff dan customer, mudah ja, setelkan apa yang customer nak dan uruskan staff buat apa yang sepatutnya mereka buat. Masa ni rasa happy sangat. Akhirnya, alhamdulillah, sukses juga mampu nak buat menda ni.

Sekarang, tahun 2013. Masih dalam peranan sama, cuma bidang dah berubah. Seriously saya tak sangka, apa yang saya buat sekarang sangat sangat sangat menguji saya. Malah kekadang tu rasa macam tak mampu nak tanggung dah. Padahal baru tak sampai dua bulan saya pegang menda ni. Betul, saya rasa dia tak macam apa yang saya buat dahulu. Tak tertanggung rasa. Minggu lepas, sampai kena panggil dengan big boss la , tapi layankan aje la saya. Sampaikan dia suruh saya janji, takkan ulang lagi apa yang jadi ni. Hari ni, tak sangka, apa yang customer gemparkan hari tu tak jadi kenyataan. Kami masih on track nak dapatkan project ni.

Apa pun, saya rasa ini ujian besar yang baru dalam hidup saya. Entahlah, sampai mana mampu bertahan.

Note : saya rasa diri dah tak sekuat dahulu la. mana pergi entah ke-positif-an saya yang dahulu tu?

Buta+Pekak+Bisu=CINTA