Followers

Friday, 28 November 2014

Jauh hati

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Khamis akhirnya. Seronok tak terhingga. Sebab minggu ni tak perlu tunggu sampai jumaat untuk jumpa kedua bush hati saya. Saya balik duduk tak lama dah sampai keduanya. Perkara pertama saya buat selepas buka pintu adalah kiss driver kereta. Tanpa dia yang 'sanggup' mungkin tak berasa saya nak jumpa keduanya seawal ini. Terima kasih kepada nya. 

Selesai saya beri hadiah pada yang besar, yang kecil pun hulur tangan dekat saya. Menjerit jerit dia seronok kena agah dengan saya. Dari jauh memang tengah tunggu kata umminya, tapi kekonon menyorok la belakang kerusi tu, nak kejutkan saya. Saya ambil dan cium dia. Kemudian hantar masuk rumah sebab saya nak angkat barang. 

Bila dah jumpa saya. Pepaham saja lah. Ibarat bayang bayang yang nak ada bersama si pemilik bayang. Langsung tak pernah lekang. Bila hilang dari mata mesti nak kejar atau paling senang nangis supaya saya datang dan dukung dia.

Malam ni sedikit buas. Aktif tu macam biasa cuma hari ni dia panjat tempat yang tak pernah panjat. Iaitu atas alas tangan sofa. Bayangkan la punya tinggi dia berdiri dan lepas tangan. Mula tu saya layan. Tapi dia bila dah boleh sekali, dengan gagahnya nak ulang ulang. 

Sebagai abi yang garang terlepas la cakap. TERmarah dia. Apa lagi. Nangis bukan main. Teruk juga nangisnya. Sampai nak termuntah. Serius teruk dia nangis. Wan dengan Tokma pujuk pun tak jalan. Saya ambil peluk. Terus diam. Air mata jangan cakap . Merambu rambu. Saya lap air mata kemudian terang kenapa dia kena marah. Dan dia pun ok. 

Ummi lepas tu baru datang. Ummi cakap jauh hati la gamaknya tu. Dah la baru jumpa. Dah kena marah. Sedih la tu. 

Hai la anak.. Kita kena belajar yang salah tetap salah. Dan kita kena betulkan bila salah. Sebab kalau tak dibetulkan satu hari nanti awak akan ingat apa yang awak buat semua betul. 

Wednesday, 26 November 2014

Bermain emosi

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Bermain emosi. 

Sedar tak sedar dah 1 tahun lebih putera sorang kami tu. Satu satu menda dia boleh. Satu per satu. Dari meniarap. Merangkak. Memanjat. Berjalan. Berlari. Sekarang sudah mula ringankan mulut nak bercakap. Walau takbanyak perkataan yang dia pandai sebut buat masa ni. Tapi banyak yang dia dah faham. Antaranya bila suruh dia ambil atau simpan barang. Dia akan buat. 

Satu lagi dah pandai bermain dengan emosi. Kalau dulu tu tak peduli dekat dia. Tak ada nya dia nak heran. Tapi sekarang ni. Kalau menangis tak pujuk. Panjang. Dah la bunyi macam kena pukul plak tu. Contoh kemarin dulu la. Masa saya nak mandi. Saja saya panggil ummi beri dia susu sebab saya nak mandi. Tak boleh nak temankan dia. At last. Sekali dengan saya sangkut dekat atas katil tu dengan bertuala nya. Sebab nak pujuk dia yanh menangis. Terus saya kata dekat Umminya. Hai jenuh la macam ni. Abi nak mandi pun tak boleh dah. Takkan sampai tak boleh tak nampak langsung kot? Umminya senyum ja. 

Cerita lain. Bila dia nampak satu benda dan dia nak menda tu. Dan dia tak dapat. Tu akan jadi salah satu sebab lagi untuk dia menangis. Tapi yang ni hal kecik ja. Senang nak pujuk. Either buat tak tahu atau ubah topik supaya dia terarah kat menda lain. Tapi saya paling suka memujuk. Macam hari tu. Dia menangis mak main di playground depan rumah. Tapi bila kami masuk kereta, tak bawa dia pergi sana. Dia mengamuk. Nangis. Saya angkat dia. Letak atas riba. Terangkan pada dia kami nak ke mana. Apa kami nak buat. Pastu dah tak menangis lagi. Faham la tu. 

Satu lagi. Bila dia duduk atas saya. Lepas tu ummi datang nak ambil. Dia akan pusing kepala dia. Tu satu la kan, bila siap dengan bunyi huh tak tahan tu. Tak cukup dengan tu, bibir munggil kecil tu tersenyum, seakan akan puas dapat menyakat umminya. Bukan sekali tapi berkali kali dia akan buat menda sama. Sampai last sekali ummi buat merajuk. Masa tu baru dia akan bangun pergi dekat ummi, lepas tu hug kekuat dan kiss Ummi. 
Camni la datang nya kat kita bila nak mmujuk tu. Sapa tak geram?? 

Hai.. Pandai ambil hati ya awk ni....

Tuesday, 25 November 2014

06:24

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

06:24

Pagi ni sampai juga akhirnya. Pagi di mana kami bertiga akan berjauhan buat seketika. Minggu ni bermula di Selasa. Sepatutnya Isnin la kan, tapi bila datang pagi Isnin tu, rasa tak laratnya lah tubuh ni, Ummi kejut beberapa kali pun cakap tak larat, tu satu la, satu lagi Ummi tu pun memang harap tak pegi la, dah saya pun tak larat, memang tercapai la cita cita dia tu kan.

Bangun di pagi hari nya kan, budak kecil tu dah buka mata awal awal pagi. Nampak saya tepi muka dia, punya la senyum dia tu. Dah bangun apa lagi ajak main la. Abi ngantuk la sayang. Tak ada nya saya nak bangun, tapi last last gagal juga la dah dia kejut kan.

Kemudiannya, bila dah bangun tu, Ummi mengadu, katanya dia sakit kepala. Tapi sambil sambil tu dia dok tengah basuh baju, lepas tu bila saya tengok anak dah mula usai usai muka dia saya angkat dia letak dalam buai, masa tu jam 8 lebih dekat 9 macam tu, tak ada nya dia nak tidur, ingat dalam setengah jam lebih buai dia langsung tak mahu lena, akhirnya saya turunkan dia. Tapi biasalah dia tu bila dah mula mengantuk dia akan buat perangai, Ummi bawa dia atas katil nak bagi dia tidur, saya ada sekali mulanya tapi lepas tu keluar sebab nak mandi. Mula tu susu ok ja, tapi sebaik nampak saya ilang depan mata, mula la mengamuk. budak ni semakin pandai. Tak boleh tengok saya ilang dari mata sekarang ni. Lepas tu dah pandai merajuk. Susah juga nak memujuknya, kalau tak dipedulikan, memang lagi menjadi jadi. Saya plak yang tengah mandi terpaksa keluar memujuknya.



Tengah hari tu, selepas selesai semua, kami keluar. Mula bawa Ummi pergi klinik, lepas tu pergi cari makan tengah hari. hari ni sedikit special, Ummi bawa pergi kedai yang kami tak biasa makan lagi. Gulai ikan temenung. Perghh. Superb! Pestime makan kedai ni saya dah rasa macam sempoi ja, sorry tak ada gambar, mungkin lain kali pergi sana saya review sikit kot kan? Lepas selesai makan, dah orang tu beritahu, dah tak sakit kepala. Acewah, suma tu alasan ja, nak ajak saya bawa dia pergi kedai beli barang dia nak buat kek dia tu. mula tu malas nak layan, tapi dah masa tu anak pun dah lena, dia kata dia dah ok, saya layankan ja la. bawa juga pergi kedai tu. Sepanjang jalan, anak tidur, sampailah ke rumah. Alhamdulillah, seronok rasa, tapi sampai rumah dia jaga.

Next, Ummi dah ready nak buat kek dia tu, since hari ni dia nak cuba macam lain, saya la tukang kacau adunan tu, ada la dia ajar cara kacau, saya layankan juga, dah dia teringin kan, saya tak kata apa la, buat juga la. si kecil kami tu, tahu kita nak buat menda, dia pun nak jugak sibuk tu, macam biasa, saya ni layankan ja, dah dia tengok kami mengacau adunan tu, saya sengaja ambil tangan dia tu, lepas tu bagi dia rasa buat menda tu macam mana. punya la happy dapat mencuba buat. tak cukup dengan tu, mulut tu dok "nak.. nakk.." sampailah bila kek dah siap, dia mula mula rasa selepas ummi, punya seronok.

Petang tu, kami bawa dia main dekat bawah Menara Alor Setar, kali kedua bawa dia ke sini, tapi kali pertama juga la dia main dengan kereta yang ada kat sana tu. Disewakan dengan harga RM5 untuk 20 min. Sampai tak mahu balik la. Dah la tu, langsung tak peduli dah dengan playground kat sebelah tu.

Malamnya, macam biasa, siang dia dah main banyak, malam tu, awal la lenanya. Seronok saya bila time kami makan, dia yang macam anak burung, dok "nak.. nakk", suruh suap nasi dekat dia. bagi nasi dengan sayur, punya happy, tak benti mulut tu ngunyah. Syukurlah, dia lalu makan. Seronok bila tiap kali tu mulut minta nak makan. kami layankan ja, tapi tengok juga la apa yang kami makan, kalau pedas tu, tak bagi la. tapi nya, abeh la selera Abi, taleh nak makan pedas pedas lagi sebab selalu memang nak kena masak yang tak pedas demi anak. Tak apalah, bukan elk sangat makan pedas tu, kan kan kan.... :D


Tuesday, 18 November 2014

Kan? makin lama makin merepek!

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Jenjalan kat timeline FB malam ni terjumpa quote yang saya rasa harus kita renungkan.

 

Kan? makin lama makin merepek!

18-Nov-2014

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Sibuknya tidak tapi kekadang tak mampu nak buat apa apa in between. Dari pagi sampai ke petang, kekadang bersyukur juga tak ada banyak menda yang perlu diselesaikan, tapi kadang kala tertanya juga la, apa nak buat, sampaikan kekadang bila ada apa apa yang nak dibuat, sengaja dilengahkan agar sampai ke petang ada sesuatu nak di buat, dari duduk saja, sambil menengok gadget depan mata, atau berbual bual kosong dengan rakan sekerja.

Ada juga sekali tanya dekat rakan sekerja, "ada apa apa bagi i ya, i tak ada apa nak dibuat.", terus dipotongnya kata kata tadi dengan menjawab, "u jangan oo, ini saya punya pantang tau, dulu pernah cakap macam tu la, sekali mai kerja, sampai tak menang tangan..jangan ooo..". Senyum seketika saya, baiknya hati awak pesan dekat saya macam.

Lepas tu mula tanya kiri dan kanan, ada apa apa yang nak dibuat tak? Jawapannya tak ada. Sebab kalau ada dah pasti mereka akan pusing dan berikan saya sesuatu untuk saya assist. Macam hari ni, ada menda nak buat, saya tumpu ja buat perkara tu, alhamdulillah, rasa terisi masa yang ada tu dengan aktiviti. Syukur nya rasa.

Apa pun, sememangnya ALLAH sedang mengaturkan sesuatu. Hari ni tak ada, mungkin esk ada, lusa ada, terima apa juga yang diberikan, dan cuba manfaatkan tiap apa yang ada tu, untuk ke jalan NYA.

Sesungguhnya solatku,dan ibadahku, dan hidupku, dan matiku, adalah kerana ALLAH.. Tuhan Semesta Alam.

Sunday, 16 November 2014

Abi's First Bridge Run

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semalam saya dah cerita saya pulang awal untuk bridge run kan? Hari ni awal saya dah bangun. 5 lebih kot dah bangun. Turun mandi dan bersiap. Walaupun semua dah tersedia awal awal di malam hari lambat juga siapnya. Satu satu buat. Jam 615 macam tu dah turun. Tapi lambat juga gerak nya. Dah nak keluar. Mula tu tertinggal kasut kat atas. Naik balik. Lepas tu dah nak gerak. Tinggal duit tol plak dah. Naik lagi sekali. Dalam hati dah niat. Ada yang tinggal lagi takmau patah balik dah. Hihihi

Masa gerak tu moto plak macam buat hal. Lampu tetiba malap. Pastu signal tak boleh guna. Lagi meter minyak pun turun padahal dah isi minyak semalam. Tapi redah jugak la sebab dah macam lambat.  15 minit ja dah sampai dekat pulau. Jalan agak jam. Untung naik motor. Mana nampak sempoi boleh park ja. Ehe. Elok sampai tu call la sorang sorang. Tudiaaa line sangat teruk. Payah betul nak lepas call. Sakit hati kita. Last tu berjaya juga call. Sonoknya dapat dengar suara kesayangan berdua sebelum lari. Jadikan semangat kan? 

Pastu jam 730 macam tu dia lepas laki laki lari. Aduuuu sesak sungguh. Rasa tak selesa pun nak lari. Sangkut. Nak gerak sana nak gerak sini susah. Rasa banyak tenaga habis sebab langgar orang dan mengelak dari orang ja. Tak macam lari selalu tu. Selesa. Rasa cam nak jerit ja. Kenderaan berat dok kiri. Kanan untuk memotong ja tahu?? Grrrr

Macam saya cakap. Sangkut sangkut memang buat letih. Masa dah dalam 7km lari dah penat sangat rasa. Berhenti jalan juga la. Sampai jumpa air, baru sambung balik sampai garis penamat. Rasa perlahan geraknya hari ni. Tak puas hati rasa. Tapi alhamdulillah la. Sampai digarisan penamat dalam masa yang ditetapkan tu. Ingat awal 10 min kot sebelum masa habis. Syukurlah. Selesai juga. 

Bila dah sampai garisan penamat cuba juga nak hubungi kawan kawan. Kot kot la dapat jumpa kan. Tapi know what, line memang hampeh gila. Bukan tu sahaja, lepas saya restart telefon, dua kali kot. Dok searching searching tak jumpa jumpa. Shame on you la selkom. Elok tukar nama la jadi SucksCom. X reliable langsung. Geram sungguh saya. Tambah sakit hati. Balik rumah pun line teruk juga. Geramnya rasa. Bila la nak improve taktau. Bayar untuk dapat service macam ni ka??? Sadis!


Kali ni saya cakap kat Ummi. Ni Ummi punya plak. Hari tu juara futsal untuk baby, kali ni hadiah untuk Ummi plak la. Lari penat penat ni. Pingat ni. Hadiah Ummi plak. 

Kata dekat Ummi nya. Tahun depan nak p lagi. Kata nya masuk la. 

Syukur. Seronok rasa dapat orang yang support apa sahaja yang saya buat. Tak pernah walau sedikit pun halang, atau bagi apa apa komen negatif dalam apa pun yang saya usahakan. Malah sedaya mungkin support yang saya tak pernah idamkan. Tu tu hat kaler oren tu, dia yang hadiahkan sebagai satu pedorong kat saya. Syukur. Alhamdulillah. Terima kasih ALLAH! Kirimkan saya bidadari in advance. Dan saya akan pastikan saya layan dia sebaiknya. Selagi ada hayat. Lindung dia selagi ada kudrat. Hargai dia selagi mampu. Amin.!

Saturday, 15 November 2014

18:55

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Awal entry Diari Abi minggu ni. Selalu pagi Isnin keluar hari ni petang Sabtu dah keluar. 

Alkisahnya hari ni kena minta diri awal dai tatapan kedua Ummi dan baby sorang tu. Kerana esok saya ada Penang Bridge Run. Hari ni pun tak spend time banyak dengan keduanya. Balik kerja dah pukul 1 lebih. Terus gerak ke stesen bus tinggal moto saya di sana. Ummi datang jemput dah jam 2. Dari nak balik ke rumah terus Ummi request nak pergi cari tudung dia. Lepas tu dah melarat pula tengok kasit anak. 

Jam 3 baru sampai rumah. Bersiap. Makan tengah hari. Solat. Jam 4 macam tu tak silap baru gerak. Sampai rumah jam 5:15 macam tu. Anak mula buat perangai. Tak tahu kenapa. Mungkin x cukup tidur. Mungkin juga lapar. Bagi makan kemudian 5:50 keluar rumah. Niat nak bawa dia main sekejap di playground area Menara Alor Setar tu. 15 min sahaja sempat. Jam 6:30 dah gerak ke Shahab Perdana. Beli makanan untuk Ummi malam ni dah kena gerak balik sebab bus gerak jam 6:50. Elok cun saya patah balik dari hantar Ummi dan anak ke kereta. 

Tak seronok pun nak pisah ni. Ummi muka dah berubah. Tu Ummi. Anak belum kira lagi. Xnak lepas saya. Kepala lekat dekat cermin kereta memerhati Abi yang nak tinggalkan dia petang ni. Muka kelat. Tak mahu tengok sangat. Tak boleg letak. 

Hurmmm... Sedihnya. Jangan la macam ni sayang. Betoi la kata Ummi tu. Jangan la macam tu. Satgi x jadi plak abi nak p lari.

:"((

Thursday, 13 November 2014

300-3000-Yakin!

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Baru pulang dari kelas Bahasa Mandarin yang saya join minggu lepas. Ini minggu kedua kami di kelas bahasa ni. Semakin menarik, bila ada makin banyak perkataan baru yang dapat belajar, selain hari ni cikgu suruh ulang balik nota minggu lepas, dia nak kami 'master' cara menyebut nya. Alhamdulillah, walau rasa berbelit lidah tu, tapi takkan sesekali kami putus asa. Macam saya sebutkan pada sahabat saya tadi, insyALLAH, kita akan usaha, dan belajar, moga moga satu hari nanti kita bisa gunakan bahasa ni sebagai bahasa sembang kopi kita dekat kedai kopi. *penuh bersemangat*

Masa dok sembang tadi dia ada share sesuatu dengan saya, mengenai kisah seorang Ustaz yang agak top jugak la. Dia cerita kisah Ustaz tu masa mula mula dia kenal bahasa Arab, masa mula mula nak belajar dulu. masa tu umur pun lebih kurang umur kami katanya. Cara dia, dia hafal 300 perkataan arab, lepas tu dah boleh, dia hafal lagi jadi 3000 perkataan arab. bila dah pandai, baru dia belajar nahu bahasa, macam past tense- present tense bahasa arab tu pula.

Bila dengar tu kata sahabat, masa orang tu share dekat dia, dia terus teringat kelas kami. Ya, kami akan berusaha, mesti berusaha, dan mesti berjaya.

Tak ada yang mustahil dalam dunia. Asalkan hati kata mahu, mesti boleh!

Yakin!

ALLAH pun dah janji kan? "Tak aku ubah kamu melainkan kamu yang ubah"

Apa nak takut? Dia dah janji kot... :D

Monday, 10 November 2014

Happy 02 YEARS

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Happy Anniversary to me, and to one of the most precious person i met in life, which is my beloved wife.

Thank you for everything.

Thanks for being my "semangat tak terkalah", thanks for being patient especially when the volcano started to blow, thank you, thank you, thank you for all the sacrifices you had made towards our family.



If someday someone asked me, hey, you got another 3 more quota, please give them this answer:

Abu Hurairah related that the Prophet said: “Men choose women for four reasons: for their money, for their rank, for their beauty and for their religion, but marry one who is religious and you will succeed” (Bukhari, Muslim).

And you have already completed all four quota. i love you for your religion, i love you for your money, i love you for your rank, and i love you for your beauty. I love your for every single thing we share together, every seconds with you is the most memorable moment which never can be replaced with anything.

Thank you again.



Friday, 7 November 2014

Offended

Assalamualaikum. 

Offended. 

Saja berbual dengan seorang sahabat tadi. Situasi semasa. Both feel offended by the other party, but just decided to put aside those feelings and still wishing all d best in their journey. 

Eventhough both me n her want to join, but our current situation just wont allow us to follow. If im feeling uneasy this full week, shes a lot worst. She got a dream bout accident while driving at late night, the dream which i believe had effect her mentally n emotionally. Know why? By the time i went back from my mandarin class, she were still awake. N when i asked she got told me bout her nightmare. 

Ohh well, people wont understand. Its okay. Offended but just keep it. Like we discussed. Let ppl think what they want bout us. Atleast we got tried our best to 'repair' what is happening now. N fr my side, ive already prepared fr any consequences. Ive used to b a lone ranger in everything i do. Means even it'll take time to recovered, but i just dont bother bout what going to happen in d future. Let it be. 

Ppl may come n leave in life, but got 1 who will nvr leave ur side no matter what n where u go. ALLAH. He stays as the only one who'll be by your side in whatever situation you are in. Trust in Him. It'll Be easier fr u. ;)

Okeh. Thats all. Ahha. Long time didint use this language in my blog rite? Correct me if im wrong ya. Im learning. ;)

Thursday, 6 November 2014

Menda baru pengubat hati

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Minggu ni minggu yang pelik bagi saya. Entah kenapa, dari hari Isnin rasa tak sedap hati, dari pagi membawa ke petang, sampai ke hari ni dah hari Khamis. Hari ni, dek kerana tak rasa hati best, saya batalkan trip dengan kawan kawan ke Cameron Highland tu. Tak rasa langsung nak pergi. Kemudian, bila dah batalkan, entah, hati rasa lega, tapi rasa pun tak berapa seronok juga. Terasa rasa ada menda yang tak best disitu.

Satu nya, bila saya mula declare saya tarik diri, terasa satu makhluk tu macam tak syok. lepas tu muncul yang kedua. bunyi seakan akan menyindir saya. Last sekali masa balik kerja, makhluk yang ketiga pula, selalu tu kalau balik nampak saya kat depan pintu, mesti angkat tangan, tapi hari ni meluru laju semacam.

Saya pun malas nak komen lebih la. Dah tak terasa kan. nak buat macam mana. sampaikan Puan Isteri pun rasa pelik. siap nak suruh saya pergi jugak jugak sebab dia nak balik kampung. last tu saya da naik temperature, terus diam. Malam ni plak lain ceritanya. Sengaja saya post dalam group nak memulakan perbualan, langsung tak ada respon dari sesapa kecuali seorang amoi tu yang sama macam saya. kami berbual dalam group tu sampai akhirnya dia PM saya kat tempat lain, katanya kita bual di tempat ni la, depa macam dah tak syok kita ja.

Mungkin la kot kan? ada la tu yang terasa ka apa ka tu. Mula tu rasa nak amek tahu, tapi malas lah nak ambil port. Doa ja la depa selamat p dan balik.

Ohh ya, minggu ni ada juga sesuatu yang baru berlaku. Tahu apa dia? saya akhirnya dapat juga kenal dengan bahasa mandarin. syukurlah. ALLAH nak bagi juga tu sesuatu nak ubat hati yang lara ni kan? dia bagi sesuatu yang boleh nak distract saya. Alhamdulillah, rasa gembira sangat dengan menda baru yang saya dapat ni. InsyALLAH akan berusaha lebih untuk lebih memahami. cepat cepat faham, cepat cepat boleh guna. tak apa, dah ada sparring partner dah. dia dah commit nak berbual dengan saya nanti. yayyyyy~~~

Wednesday, 5 November 2014

Janganlah camtu yayang

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Alhamdulillah. 01-Nov hari tu, putera kami cukup 1 tahun dan dua bulan hadirnya dalam hidup Saya dan isteri. Cepatnya masa berlalu. Dari keluar dari perut Ummi, tak tahu apa apa dah mula pandai tunjuk itu dan ini, sebut itu dan ini bila berkehendakkan sesuatu. Syukur, dikurniakn si kecil yang bijak lagi pandai mengambil hati ni. 



Pernah dahulu saya khabarkan pada isteri, satu hari nanti kita pasti akan rindukan dia. Ya benar, sekarang memang pun rindukan budak ni. Hari hari teringat dia. Ingat keletah dia tu. Ada sahaja yang menambat hati kami. Macam baru baru ni murah ciuman. Bila dia asyik main ja, dan kita panggil dia, "baby, mai nak hug sikit, dia mesti akan datang hug kita, lepas tu dia kiss skali pastu baru dia sambung main. ". Satgi lama lama dia main kita panggil dia akan datang dan buat lagi.

Dua hari lepas Ummi ada share satu video dia. Sebak plak sebagai seorang Abi tengok video tu. Dalam video tu saya ada nyanyikan sebuah lagu buat dia. Ummi pasang lagu tu dekat dia. Sampai dekat bait saya kata "abi takkan ada sentiasa", terus budak tu nangis. Sayu hati saya. Malah yang tengok rata rata pn trasa apa y saya rasa ni.

Aduuu jangan la camtu yayang~~~

Monday, 3 November 2014

05:47AM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

05:47AM. 

Satu lagi minggu baru. Satu lagi permulaan baru. Diharapkan ALLAH berkati langkah perjalanan kita melindungi perjalanan kita meningkah setiap langkah tersasar juga menguatkan lagi iman di hati moga setip nafas kita berada dalam rahmat Nya. 

Minggu ni saya pulang ke Alor Setar. Selepas sahaja habis kerja, terus ke stesen bus untuk pulang ke sini. Dalam bus tu. Jari tak henti berfikir dan menaip. Tedia. Rasa dah beberapa entry semenjak dua menjak ni makan masa hampir satu jam untuk disiapkan. Nak tahu yang mana, cari la yang lain dari yang lain tu kan. Hihi. 

Sesampainya di stesen bus, saya tak senang duduk. Terus mendekati seorang kakak yang menjaga kiosk makanan bertanyakan jaket saya yang tertinggal tempoh hari. Jawapannya hampa. Apa boleh buat bukan. Bak kata ummi, redha ja lah. Bukan rezeki kita. Doakan la
dia bersama orang yang lebih berhak, yang lebih memerlukan. Berat tapi apa yang ummi katakan tu betul. Saya redha.

Selesai tu kami pulang. Dan petang harinya keluar sekejap untuk cari kedai merepair tab baby yang rosak yang mana end up dengan ummi belikan saya jaket baru. Alhamdulillah. Dia pun sedih upanya sebab dia juga suka yang itu. Tapi tak apalah. Yang baru ni dia juga yang pilihkan. Mana yang suami dia nak pakai. Bagi dia puas hati sebagaimana dia pilih kasut sukan saya tempoh hari. Saya juga rasa relieve sebab dia yang pilih. Lain rasanya bila kita dapat apa yang isteri suka. Kita yang jadi terlalu sayang dengn barang ni nanti.



Pastu alang alang dah sampai. Cover balik petang tadi tak dapat bawa dia main lelama dekat padang permainan. Sebabnya kat sana basah. Kami juga rasa tak selesa. Dengan kotornya lagi. Tahulah budak budak kan. Dengan kaki yang kotor naik gelongsor tu. Anak pula bila kita tarik dia. Masuk kereta, menangis kuat. Tapi syukurlah. Dia faham bila saya pujuk dia. Saya cakap "sayang, bukan abi taknak bawa awak pergi main di taman. Abi bawa kan sebab abi dah janji. Tapi hujan. Tempat tu kotor. Tengok tadi, awak pun bukan boleh main sangat pun kan?" Terus dia senyap. Faham gamaknya kan. Lega hati ni. Ha. 

Ahadnya, macam selalu. Jadi Abi fulltime la. Tapi hari ni tak seperti selalu. Pagi nya dia tidur dengan mudahnya. Dua jam dia tibai tidur. Tapi once bangun. Mengamuknya lain macam. Hampir setengah jam dia tibai menangis sampai teresak esak. Saya memang jadi kalut gila masa tu. Sangat risau. Apa plak yang ganggu Fateh Uwais saya ni. Saya call umminya. Suruh pujuk pun tak jalan. Akhir sekali cuba guna alternatif lain. Iaitu rumah mengasuh dia. Alhamdulillah. Walaupun mula tu memang langsung tak mahu. Akhirnya dia senyap dan ok. Syukur. Saya syak dia bermimpi ngeri gamaknya. Kemudian terbawa ke realiti. Aduu kesiannya Fateh uwais ku.

Tengah hari tu. Ummi yang ambil dia. Kemudian kami rehat dirumah. Cerianya dia masa balik tu. Melompat nampak saya. Masuk rumah pun main kejar kejar elok sahaja dengan saya. Kemudian sesama la dengan abi terkedang atas katil. Sampaikan nak pergi checkup pun lambat. Hihihihi

Petang. Sebab dah janji, macam biasa la. Ke padang permainan la kami. Dan sudah pasti tempat nya adalah Taman Jubli. Tapi petang ni hanya setengah jam dari 1 1/2 jam anak dapat main. Sebab nya elok nak sampai tempat tu ja dia dah tidur. Jadi nya saya lari sorang ja dekat sana. Dalam 4 round besar macam
Tu ummi call, katanya anak dah bangun. Cun cun saya sampai dekat garis mula iaitu dekat dengan mereka. Terus saya ambil keduanya. Bawa anak main di playground tu. Lepas tu bagi dia makan ikan. Alhamdulillah. Jadilah kan. Tak dapat lama. Sekejap pun dah sangat bersyukur. Terima kasih Ya ALLAH..

Sunday, 2 November 2014

Demam lagi

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Minggu lepas, dalam hari selasa macam tu. Masa tu saya tengah minum minum lepas habis jog. Tiba tiba Ummi call. "Abg, anak demam, badan panas tiba tiba.". Mula tu saya ok saja, risau juga sebab dia jarang demam, da bila demam selalu mesti beberapa hari. Tapi tak apalah kot. 

Tak lama lepas tu ummi call lagi. Katanya badan anak terketar. Aduu punyalah saya risau. Terus saya minta dia bawa anak ke klinik. Masa tu hujan lebat katanya. Risaunya jangan kata. Saya cuma msmpu masa ni tenangan isteri sahaja sebab dia dalam situasi, kalau saya pun rabak macam mana dia nak kuat kan? Maka nya terpaksa, kuatkan dia. Suruh dia elok elok dan kalau boleh minta bantuan mak mengasuh FatehUwais temankan. Alhamdulillah. Orang tu tak banyak masalah. Temankan aja. 

Malam tu katanya anak tak berapa lena tidur. Merap sahaja kerjanya. Sekejap sekejap jaga. Sekejap sekejap jaga lepas tu menangis. Sampailah ke pagi. Waktu saya bangun subuh, isteri minta saya datang. Saya pun memang ada plan nak datang. Tengok sendiri kan. Mana tahu rindu kerana tak jumpa abi lama kan. Saya pun gerak. 

Sesampainya kat sana. Anak tengok muka saya. Senyum. Tapi senyum tawar ja. Muka tu nampak. Tak sihat. Badan masih panas masa awal saya angkat dia tu. Tapi yang manisnya dia. Bila kita minta senyum, dia masih senyum. Dengan muka tak sihat. Tubuh yang tak larat tu. Masih ingin hadiahkan satu senyuman sampai tak nampak mata tu dekat saya. 

Sampai rumah pun dia tak banyak main. Senyap ja. Kekadang menangis. Letak atas badan atas riba ka. Senyap la. Memang merap sikit la tak macam selalu. Jalan pun kalau tersasung kaki. Tak jatuh pun menangis. Saya rasa badan tak larat sangat ni. Kesiannya yayang kecil saya ni. Petang nya. Saya sengaja bawa dia main dekat playground depan rumah. Saja nak bagi dia ambil angin luar. Seronok nampak dia. Mana tidaknya dah abi layan kan. Dok asyik dengan gelongsor dia la apa lagi. 

Malam nya dia juga masih lagi merap. Menangis kadang kadang kata isteri. Saya tak sedar apa. Sebelum tidur tadi saya check tubuh dia dah ada surut panas ya. Tapi rupanya malam dia panas balik. Kata isteri sengaja dia yak kejutkan saya. Nampak saya sangat letih. Aduh kesiannya isteri. Dah la pagi nak kerja lagi. Saya ni ambil juga cuti emergency dua hari sebab nak jaga anak. Balik kilang tu. Ramai yang tanya bagaimana anak. Alhamdulillah. Ramai yang ambil berat rupanya.

Pagi lepas isteri pergi kerja. Sengaja saya biarkan dia main diluar rumah. Alang alang ruang depan kosong. Punyalah seronok dia main. Ni ha bukti kat bawah. 

Bila masuk rumah lepas tu. Mula la merengek balik. Rupanya dia mengantuk. Tahu apa yang best pagi ni. 3 round dia tidur hari ni. Punya la lega saya. Bukan apa. Kita tahu badan dia tak ok. Jadi bila dia dapat tidur. Memang kan improve kesihatan dia sikit. Syukur sangat lagi bila menjelang petang. Tubuh ok. Suhu pun dah turun. Dah tak demam lagi. Alhamdulillah. Sihat dah yayang kecil saya. Walaupun dah tak demam, tapi masih tak larat dan fully recovered tapi masih syukur. Sebab da bertambah baik. Terima kasih Ya ALLAH!!

Saturday, 1 November 2014

Bus kehidupan

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera.

Jam 1:55 petang. Atas bus Transnasional menghala ke Alor Setar, jangkaan bergerak jam dua, bermakna lagi lima minit untuk bus bergerak menuju lokasi yang dituju. Dalam bus sambil dok termenung tu terfikir sesuatu yang rasa saya mungkin boleh juga kita tenung tenung renung renung sebentar. Moga ada manfaat nya. 

Bus dan tujuan. 

Bila sebut naik bus ja mesti dah tahu yang kita sememang nya tertakluk kepada driver. Kemana hala tuju nya, kemana perginya, dan dalam segala hal adalah berkaitan adalah dia. Katakanlah dia bawa macam setan, tak jaga keselamatan, sudah pasti yang dapat panggu nya kita, yang mana hanya menurut sahaja didalam bus tu. Dalam hidup kita, ada ketikanya didalam kita menempuh jalan harian kita, kita juga seperti driver. Jadi sudah semestinya kita ada penumpang. Bayangkan kita sebagai 'pemandu' telah salah jalan, telah memandu dengan tidak berhati hati, pasti penumpang juga dapat balasan nya. Mana tidaknya, bila eksiden dia tak pilih kerusi mana nak kena, tapi semua yang ada bakal terlibat. 

Kedua. Waktu memandu, katakan la sesuatu datang dihadapan kita, ianya akan melanggar kita, adakah kita bakalan membiarkan ia merempuh kita, dah pasti kita akan ubah haluan supaya yang dilanggar bukan kita, mesti kita nak selamatkan diri kita dahulu kan? Jadi waktu rempuhan tu, mungkin kena la kat tempat lain, bahagian tepi bus ka, belakang ka, mungkin di mana mana sahaja. Dipendekkan cerita, kita akan selamatkan diri kita dahulu baru kenangkan orang dibelakang kita. Soalnya didalam hidup, bukankah kita punya amanah? Sejauh mana kita menjadi 'pemandu' yang beramanah? Adakah kita akan terus terusan menolak amanah yang kita pegang untuk diri kita? Ada ketikanya kita perlu fikir bagaimana menyelamatkan amanah kita, baru kita fikirkan diri kita. Pernah dengar tak orang cakap "nasib la driver mati, kalau tak jenuh nak menjawab nanti". Sama situasi nya. Kita pilih meninggalkan amanah untuk diri, tapi sebenarnya lepas apa pun yang berlaku kita pasti akan disoal untuk apa yang berlaku. Mungkin kata disini terlepas, tapi di sana nanti, tak ada satu bahagian tubuh pun yang akan berdiam diri, malah menjadi saksi kuat yang mengaku tiap salahnya perlakuan diri ketika didunia.

Lagi, bila kita dalam bus ni, kita pun tak boleh nak suka suki ikut kepala kita, contoh, jalan jammed, boleh ka kita nak arah driver ikut jalan shortcut ka, sudah pasti tidak kan? Sama lah didalam hidup. Ada ketikanya kita punya pilihan pilihan yang banyak, lebih lebih lagi pilihan yang kita suka. tapi ada ketikanya kita perlu mengikut sahaja pilihan yang dah ditetapkan. Dan dalam konteks kisah ini suka saya nak ambil bus dan driver sebagai satu satunya pilihan yang ada. Tempat tujuan itu syurga yang abadi. Bus sebagai salah satu jalan nak menuju ke sana. Dan driver sebagai penunjuk jalan ke sana. Kita tak boleh nak tunjuk lain walau mampu tapi ambil dan ikut sahaja. 

Begitulah dalam berbuat keputusan juga. Kita rasa best dah apa kita pilih, tapi kita tak tahu kan sama ada kita dah pilih sesuatu yang salah. Macam juga dalam bus ni. Kita suruh driver ubah haluan. Tapi kita lupa, dan terabai jalan atau haluan penumpang yang lain. Bayangkan dalam driver mengikut kita, ada penumpang lain ingin turun di tempat lain, bukankah dalam kita seronok memilih kita dah susahkan penumpang lain yang sebenarnya menuju ke tempat lain? Nampak kan bagaimana sikap mementingkan diri kita tu dah effect jalan orang lain? 

Point lain. Sebagai penumpang. Adakah kita mampu didalam satu bus, yang dah ada tempat tujunya tiba tiba melompat ke bus lain dan memaksa dia mengikut jalan kita? Tidak mungkin bukan. Setiap satu bus sudah ada jalan jalan yang dah pun ditentukan buatnya. Tak mungkin tiba tiba kita hi-jack bus lain lepas tu paksa dia ikut kita kan? Sama dengan hidup kita, tak mungkin kita buat sesuatu dengan mengubah jalan yang dah ditentukan tu. Sewajarnya kita mengikut haluan yang sudah diberikan. Tak mungkin kita kacau laluan bus lain tu, hanya sebab nak ikt kepala kita. Betul tak?

Akhir sebelum menutup bebelan saya petang petang ni. Suka saya ingatkan diri saya juga yang membaca bahawa jalan mana pun yang dituju, keputusan apapun yang dibuat, pilihan apapun yang diambil, tak ada jalan lain yang kita ada melainkan pulang ke jalan yang dah ditetapkan. 

"Inna solati, wanusuki, wamahyaya wamamati lillahi rabbil alamin. "

Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku kuserahkan hanya pada Allah tuhan seru sekelian alam. 

Selagi mana Dia menjadi satu satu tempat teratas dalam hati, jangankan  sebagai driver, sebagai apa pun kita di muka bumi ni, pasti tak akan tersasar. 

"Selagi TuhanMu ada, takkan engkau tercela"


Abi Uwais
14:42 
Sungai Petani

Buta+Pekak+Bisu=CINTA