Followers

Wednesday, 21 October 2015

Aman Sentral - Parking Paling Loser Pernah Jumpa

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Sepanjang hidup, merata mall dah saya pusing. Baik yang kecik sampai yang besar. Baik yang biasa biasa sampailah yang ke canggih manggih, pertama kali jejak tempat ni serius boleh cakap ini lah MALL DENGAN SISTEM PARKING PALING LOSER SEKALI!! 

Pertama yang boleh cakap sebab apa tahu, konon system nak canggih la dengan sensor bagai, tapi sensor haram tak berguna pun. Banyak sensor yang tak function pun. 

Kedua, dah tahu sensor tak berguna, tak ada pengawasan plak tu. Bayangkan kita masuk mall, cari parking lima belas ke 20 minit, last sekali tak ada parking dan kena plak keluar balik dari mall cari parking lain. Dah la tu, sah sah kena bayar untuk pusing dalam ni ja. Teruk!!

Ini kesannya. Orang akan parking ikut suka. Bukan tempat parking pun letak juga. Asal boleh ja. 

Tiga, signage yang mengelirukan. Dua kali saya sampai. Kedua dua kali macam blurr dengan signage dia. Nak lalu kot mana? Keluar kot mana? Mana haluan keluar dan masuk. Last sekali sangkut di haluan bertentangan. Pening! 

Lagi, yang ini saya tak perasan banyak mall ada ka tidak, tapi still nak compare dengan mall lama kat alor setar ni iaitu city plaza tu. Walau parking basement dia tu kecil dan selalu penuh, tapi atleast solution untuk pencari parking tu ada bila mana tak berjumpa parking di bawah basement, mereka masih lagi boleh terus guna jalan ke atas untuk dapatkan parking. Mall lama kot tu? Mall baru cmni ka? Hampeh! 

Dan last kot rasa buat masa ni. Planning. Ini bab keluar dan masuk parking. Yang nak masuk dan yang nak keluar dari parking kena cross sesama mereka untuk masuk ke parking area. Kesannya, traffic jam la apa lagi. Serius sampai sekarang pun saya pelik macam mana planning ni? Kita yang agak tak berapa reti bab ni pn boleh fikir, "apa depa buat ni? Yang masuk patut masuk terus, yang keluar patut keluar terus, bukan berselisih di jalan sama, crossline untuk masuk parking." Serius pelik dan tak mahu datang dah kalau boleh. Loser!!


No comments:

Buta+Pekak+Bisu=CINTA