Followers

Friday, 30 January 2015

Friday Morning thoughts

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 


Bersedialah... 

Hanya iman n takwa sahajalah bekalan y mampu untuk kita hadapi semua KEMUNGKINAN ini. 

Wallahualam

Wednesday, 28 January 2015

Satu persatu jalan ku susun

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

beberapa hari dengan projek nampak nya sangat sibuk. tak sempat nak buat banyak menda sewaktu masa lapang ni. Actually bukan sibuk dengan projek sahaja, tapi masa ni la perkara lain lain tu datang. sabarlah wahai hati, seronok juga disibukkan macam ni kan? ha, dah dekat nak masuk February dah, by early of next week bakalan kehilangan dua sahabat baik saya kat kilang ni. keduanya keluar dalam masa yang hampir sama. Keduanya pergi dengan jalan cerah dihadapan mereka, mungkin dengan melihat mereka sedikit membuka mata saya bahawa, masa saya juga akan tiba.

Since masa saya pun bakalan tiba tak berapa lama lagi lepas ini. Saya sememang nya sedang menyusun strategi untuk saya menghadapinya. Dan since plan A saya sudahpun menemui jalan buntu, terpaksa saya wujudkan plan plan lain demi meneruskan cita cita yang dah lama dipendam sejak sekian lama tu. satu persatu sedang saya plan.

Malam ini, ada perjumpaan dengan seorang 'insan hebat' dari Pantai Timur, saya kenal dia melalui FB ja, nampak bagaimana kekadang dia sangat mengispirasikan kerjaya sebagai businessman ni jadi terbuka hati nak ajak dia jumpa since dia datang ke tempat saya ni, alhamdulillah, dia pun tak pernah lupa pada permintaan tu, malah, dia yang awal awal tag saya di FB tu menghebahkan kedatangan nya pada hari ni. Alhamdulillah, bak kata isteri sahabat yang call saya petang tadi, Nadzri pergi la jumpa dia, ambil "energy" dari dia. ya sememangnya itulah plan dari awal sewaktu orang tu cakap nak datang sini.

Sabtu pula, alhamdulillah di beritahu isteri yang sahabat tempat kerja dia free. Jadinya kami bakal meng-awalkan perjumpaan yang sepatutnya dijangka pada awal bulan 2 nanti. Syukur dipermudahkan. haa, ini kes lain pula ni, sebab sama juga macam perjumpaan malam nanti, hanyalah perjumpaan sharing sharing ja. For info, suami kawan isteri ni dia dulu seorang pekerja bank, kemudian melompat dalam agriculture, kemudian, melompat plak kat marketing field, sebelum membuka company sendiri, saya tertarik nak jumpa sebab dia nak share, bagaimana dahulu dia bermula tu semua, bak kata dia, sebelum kamu melompat elok kamu ambil dahulu pengalaman dalam bidang berkenaan, rasa dahulu sepak terajang bidang tu, at least bila satu masa nanti kamu dah tahu apa kesusahan bidang ni. Saya setuju, sebab tu saya sangat excited nak berjumpa ni..


Tuesday, 27 January 2015

Langkah ke depan

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semalam, rasa dah lama saya simpan rasa nak luah, saya panggil jiran depan saya, group leader untuk group kami kat kilang ni, saya khabarkan, saya bersedia nak ambil projek yang mereka tengah jaga currently. Sebab saya kata saya rasa mereka tengah struggling dengan projek yang mereka jaga. Saya nampak juga mereka begitu sibuk saban hari. Sebenarnya dah lama simpan rasa nak ambil, tapi tak diluahkan pun.

Elok pagi saya beritahu, petang terus buat meeting untuk kami bertiga. Untuk beri kerja, mana syaa nak buat, mana mereka nak buat, maksudnya tak adalah saya ambil semua, tapi bahagi task sorang sedikit, dan bakinya masih engineer yang lama uruskan. Tetapi nampak task yang smpai ke tangan saya tu agak banyak juga. Mula rasa macam wah, tapi fikir balik, tak apalah, kekadang fikir fikir sangat bosan kot duduk tak ada banyak kerja ni.

Hari ni, alhamdulillah,, dalam banyak task yang sampai ke tangan saya, beberapa dah diselesaikan, cuma ada sedikit yang saya perlu hold sekejap, sebab nak kena review part dan juga keluarkan report sbelum saya boleh pass barang yang ada di tangan saya kepada pihak lain untuk meneruskan kerja mereka. Saya plan akan siapkan dalam minggu ni juga perkara ni sebab akan datang, bulan 2 ni kan Chinese new year, saya yakin bakalan melambatkan kerja kami sebab masa tu tool maker akan cuti selalunya, kilang pun shut down, jadi nampak sangat la yang akan ada sedikit delay kalau tak dipercepatkan dari awal.

So far saya rasa bagus, dengan tindakan yang saya ambil ni, mungkin akan susahkan saya dengan menambah workload yang kekadang saya juga rasa tak padan dengan position saya, tapi tak apalah, tak berapa lama dah saya pun, berilah peluang untuk kedua team member saya kurang sedikit sebelum mengundurkan diri kan?

Monday, 26 January 2015

05:50AM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Salam isnin. 05:50AM. Shahab Perdana.

Hari ni seperti kebiasaan tiap tiap isnin, pasti akan terpacak di sini seawal jam 545 sebab perlu ambil bus awal pulang ke Penang atas urusan kerja. Pagi ni sedikit lambat. 0515 baru jaga. Nak mandi nak siap lagi. Gerak dr rumah jam 0532. Alhamdulillah trafik sgt lancar kecuali beberapa lampu isyarat yang sewel. Since dah sedikit lewat. Tak sempat pn nak kiss kiss si kecil tu lelama.  Btw, selalu kalau dia tidur, tak rasa nak kacau dia pun sebab nanti kalau dia jaga, bahaya ummi drive. Kesian ummi.

Minggu ni. Ahadnya memang best. Pagi hantar Ummi. Lepas tu dalam kereta acara bersuap suap makan kueh dengan anak. Sampai rumah, langsung dah tak mahu kueh tu. Ya lah, nak ajak saya main. Sampai rumah pun dah dekat jam 9, sebab patah balik 2x ke opis Ummi nya. Sebab ada terambil barang. 

Sampai rumah tu kami main sekejap. Lepas tu dalam 930 macam tu saya mandikan dia. Dah mandi siapkan dia. Bagi dia pakai baju pa suma. Lepas tu sambung main sekejap sebelum dia minta susu dan since ambil masa susu nak panas, saya sumbat dulu makan nasi. Habis makan nasi, dah kami dok main tu saya tengok dia dah semacam. Suspek mengantuk la tu. Saya tanya dan dia ok ja siap tunggu bawah buai masa saya cakap jum tidur. Alhamdulillah, dalam 15 min enjut dia dah masuk tidur.


Sebelum dia masuk tidur tu masa dia dok asyik main saya sengaja buka bungkus makanan yang beli tadi. Satu nya sebab saya dah janji nak makan dengan dia bekal tu. Tapi masa saya ajak dia, sebaik dia nampak ada sambal tu, terus buat gaya pedas lepas tu tolak taknak makan. Alhamdulillah bagus juga sebab kalau dia makan karang pedas saya juga yang susah. Masa ni la yang fia dah mula nampak gaya mengantuk tu. Alhamdulillah. Senang ja tidurkan dia tu.

Bila dia dah lena. Apa lagi. Chef lagi saya. Hari ni lauk kari daging. Lama tak buat kari. Gugup plak rasa. Sebab dah tahu kari saya selalunya fail. Bukan fail mana tapinselalunya kari saya cair. Tu yang jadi malas dah nak buat tu. Tapi hari ni alhamdulillah. Jadi lah juga kiranya. 

Masa kari dah nak siap tu la budak tu jaga. Jam 12:05 macam tu tak silap. Saya tengok tengok dah turun dari buai. Saya pergi dekat. Angkat. Peluk cium dia. Macam biasa la. Senyum tu. Senyum tu yang mahal. Saya biar dia terus main. Rupanaya dia nak buang air besar. Agak saya nampak selesai. Saya salin dia. Terus pergi ambil ummi. 

Petang ni bercadang bawa dia ke klinik. Nak ambil ubat yang boleh buang kahak anak. Kesian. Dah 2 minggu rasanya selesema kahak tak hilang hilang. Lama hari ni di klinik. Dalam 2 jam. Anak pun dah mengamuk. Mana tidaknya dia mengantuk. Masa belum selesai jmpa misi lagi dia dah meragam. Kami cepat cepat habiskan. Masa dalam kereta alhamdulillah. Lena jugak anak tu. 

Selepas satu jam lena dia jaga. Petang ni mood tak baik. Saya tak tahu nak buat apa. Bawa pergi playground. Dapat la dalam setengah jam dia main tu. Lepas tu bawa jalan jalan pusing taman, trngok burung la. Balik mandi dan siap. Tunggu maghrib baru keluar balik. Ada nak beli barang ummi tu. 

Ni ha.. Tak reti duduk diam sangat. Kan dah kena. Kkakakakakakaka aproh boy. 

Alhamdulillah la. Dalam dia dok tak diam tu sebenarnya dia sangat behave. Acapkali saya ingatkan dia. Masa dia nak sangat jalan di bawah sambil menolak troli tu. Saya katakan, "yayang, sekarang orang ramai. Bahaya menolak troli ni. Naik dulu ya. Nanti nampak tak bahaya abi lepas yayang ya?"

Alhamdulillah. Msndengar kata. Mudah mudahan sampai bila bila pun macam ni. Amin. 

Saturday, 24 January 2015

Apabila kita bersama ALLAH.

Assalamualaikum. Dan selamat pagi pada yang membaca. 

Sesetengah perkara buat kita takut. Tambah tambah hal yang menentang manusia. Sebab selalu ada ugutan balas. Tapi tak pernah pula kita lebih takut bila berkait ALLAH pula. Sedangkan dah terlalu banyak pesan yang ALLAH bagi. 



Ittaqullah.. Ayat yang selalu dengar masa khutbah jumaat. Setiap minggu. Ni yang mula mula sekali khatib baca. 

Bertakwalah.. 

Dengan sebenar benar taqwa. 

Friday, 23 January 2015

Bila balik abi manjakan awak ya?

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca.

Anak kecil saya balik semalam. Kata ummi masa dalam kereta dia memang buat perangai. Dalam minggu ni saya perasan dia memang asyik buat perangai seperti ada yang tak kena.

Semalam atas jalan pun sama. Atas kereta dia buat perangai dia. Tak mahu duduk diam. Sampaikan mengganggu ummi tengah drive. Kaki sangkut kat kerusi sampai ummi kena berhenti nak betulkan . Kena pujuk sampai dia diam. Sungguh saya tak suka. Sebab bahaya. 

Dah balik. Elok depan rumah nampak muka saya. Terus dia cepuk saya. Peluk kekuat tak mahu lepas. Rindu gamaknya saya rasa. Lepas saya pass pada tokma dia suruh pegang sebab saya nak angkat beg. Masuk rumah nampak wan dah tukar pakai seluar sebab nak bawa dia pusing dengan moto. 

Habis dah balik, dia tak meragam pun. Gelak mengekek ngekek main dengan kereta dia. Ada sekali tu dia langgar karpet, dah sekali jatuh tersembam. Nasib la atas karpet. Jadi tak ada nya nak menangis. Sampai jam 9, kami salin dia. Bawa naik atas. Nak tidur la konon. Sampai kat atas, macam saya pernah cerita dalam entry lalu, dia tarik baju saya. Ajak naik atas katil. Rupanya nak ajak saya main dengan dia. Maka bergelak lagi kami berdua atas katil tu. Sampai Ummi naik ummi dia kata, anak manja nampak abi. Bukan main dia. 

Masa tidur tu. Nak tidur tengah. Kena tidur sebelah saya. Sampai pagi. Saya bangun siap nak pergi kerja. Dia jaga. Saya tak perasan pun sebab gelak. Kata isteri dia cari saya tak ada dah nangis nangis cari saya. 

Sebelum saya pergi kerja tadi, wan dah ambil awal awal bawa naik moto. Tapi lepas nampak saya kalut nak turun mai dekat saya. Wan ajak jalan lagi pun dah tak mahu. Nak juga datang dekat saya. Suruh saya bawa dia pula. Bila dah lepas bawa senang ja bagi balik dekat ummi. Tapi dah dia lambai suma orang. Konon saya nak bawa dia pergi kerja gamaknya..


Hai anak. Awak manja sungguh sekarang. Ka sebab awak menuntut abi pujuk dalam telefon rabu lepas. "Bila balik abi manjakan awk ya."

Thursday, 22 January 2015

Bebel pagi, 01:30AM

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Jam 01:30AM, sebelum lelapkan mata. 

Tadi, selepas class Bahasa mandarin, macam biasa lah, weekly meeting, tapi dah tukar jadi weekly usrah sebab topik akhirat dah mula masuk dlm perbincangan. Malam tadi kurang sikit sebab jemaah kurang, cuma tadi lebih pada topik serius, iaitu perancangan masa depan. Siapa kami selepas dari hari ini? 

Perbincangan masuk banyak bulan dan belum ada kata putus, sebenarnya dah tetapi plan A nampaknya susah dilaksana tetapi diubah jadi plan backup 10 tahun lagi. Satu per satu diperhalusi. Yang akhirnya buat kami sedar yang matlamat dan hala tuju perlu dimuktamadkan dahulu baru bermula. 

Mscam kami bincang semalam, kereta dah ada. Nak bawa ke mana tak tahu, main jalan ja. Last mungkin sampai alor setar, tapi pun bukan jadi gerak lagi, perlis, dan jika terus lagi mungkin ke siam, last mungkin dah sampai di vietnam baru sedar yang kita sudsh tersilap jalan. Begitu juga saya simpulkan kami, tanpa arah dan matlAmat cukup susah naik trntukan hala tuju. 

Amazingly apabila hala tuju ditentukan, ilham datang macam air dari bukaan paip, menderu deru keluar, satu per satu datang, yang akhirnya terbuka minda untuk satu per satu rancangan kami. Alhamdulillah, ALLAH dah permudahkan pun untuk ilham dan idea. Sekarang bagaimana mahu kami interpretasikan idea idea berkenaan untuk serasi dengsn kami juga situasi semasa. 

Hati juga perlu tekad, tak ada yang bermula esok dah berjaya. Lalui dahulu liku liku nya. Ingat, ALLAH mesti bagi klu kita usaha. Yakinlah!

Wednesday, 21 January 2015

Tak boleh lama

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Fateh Uwais ni sejak dah besar sikit. Cukup susah nak letak apa apa di kepala dia. Sekejap sahaja dia mesti akan buka. Rimas gamaknya kan ada benda tutup kepala dia tu. Banding dengan dahulu, topi punya banyak, Ummi Abi ni bila jumpa yang kenan di mata ja mesti beli sebab suka tengok dia pakai. 

Baru baru ni, peel manja dia datang. Budak ni bila dia buat sesuatu mesti nak kita tengok, selagi tak tengok dia akan pakai ja la. Macam contoh bawah ni, pakai kopiah. Dah pakai dia pusing la nak suruh kita tengok. Dah tengok dia buka pastu buang la. 


Ni minggu lepas punya, dia nampak adik pakai headphone, dia pun nak. Minta. Tapi tak boleh snap photo pun, letak sekejap ja, jari comel tu dah tolak nak buka menda tu. Padahal tadi dia yang tarik tarik nak pakai. 



Macam time mandi pun sama. Saya suka bagi dia main air jadi saya bagi dia cebok air tu. Sementara dia dok ralit tu saya akan sabun tubuh dia, mandikan dia. Masa tu la dia ambil cebok tu buat topi, sambil tunjuk pada saya. Selalu tu saya akan cakap comelnya, pastu pepaham la. Senyum ja. Hai manisnya awak anak..

Elok bila dah selesai mandi, saya kabo "dah habis yayang". Masa tu nanti dia akan buang air dari dalam bekas mandi tu. 

Bila dia tahu dah selesai. Jadi mudah la saya. Ambil towel, lap lepas tu dah boleh siap. Alhmdulillah la. Dah faham bahasa ni. Mudah sikit. Mudah2an sampai bila bila pun dengar cakap, taat. Amin.

Tuesday, 20 January 2015

MC

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

MC pertama untuk tahun ni. adalah pada hari ni, 20 January 2015. Reason, rasa tak selesa sebab dah banyak hari saya sakit kepala. Dari minggu lepas lagi, masa di kampung sampai ke hari ni. Masih ada sakit sakit dia tu. Masa nak ke klinik tadi pun rasa juga dia berdenyut di belakang kepala tu, macam dia tekan tekan belakang kepala tu, tapi lepas dah sampai klinik macam dah okay pula.

Mula tu rasa macam tahu sebab apa, ya lah, minggu lepas kan slumber badak ja saya pukoi setiap malam 2-3 pagi baru balik, paling dasat malam Rabu tu, pukul 4 baru sampai, dalam 430 baru nak siap siap masuk tidur. 3 jam tidur, pepaham la macam mana weng nya kepala otak ni. Tapi jiran sebelah kat office kata, you lagi bagus tidur lambat la, you tidur awal yang mata merah muka tak ok, bila tidur sikit jam macam ok ja nampak. kakaka. aduh. sekarang saya pun tak paham mana satu ni.

Fikir fikir balik tidur lambat tu nak lena dekat office la masa rehat tu, tapi tak menjadi pun. Entah kenapa tak mampu plak nak power nap dalam setengah ja ke sejam ka masa rehat sebab takut jadi overnap plak. Jadi bila terhati hari sangat tu maka tak jadi saya nak lelap sekejap pum, sebab takut nanti tak jaga, jenuh plak kan. takkan nak psan suruh orang kejut kan, segan ahh.

Ha, minggu lepas ada kawan share pasai power nap tu. Saya tak berapa ingat la , tapi macam ada baca dari segi kajian, sunnah Nabi ni sangat pawer.

kenapa pawer? sebab hanya setengah jam ke sejam tu, mampu beri kekuatan macam kita tidur beberapa jam di waktu malam. Dan ini boleh jadi 'kekuatan' la bila kita berkeinginan nak bangun solat malam.

Sungguh berkuasa kan?

Apa lagi? moh cuba. Kita kejar mana kita boleh kejar. Dunia tak lama dah weh... Jangan sampai dia melangkah pergi meninggalkan kita. dan masa tu kita la yang paling rugi sekali.

Renung renungkan..

Monday, 19 January 2015

10:10PM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Selamat hari isnin. lambat plak nak selesaikan entry hari ni kan? dah malam, jam 10:10 baru selesai entry ni kan. Asalnya, pagi tadi saya tak ada internet. Broadband saya dah tamat tempoh selepas 100 hari. Hari ni lepas sampai rumah pagi tadi baru nak topupnya.

Pagi tadi, dari rumah, sampailah ke stesen bus, sampailah saya naik bus dan Ummi gerak sampai rumah, anak masih lagi dok terkedang lena atas seat empuk belakang kereta tu. Mula tu rasa macam tak mahu pergi kerja sebab rasa kepala dok ding-dong lagi pagi ni, tapi akhirnya decide nak pergi juga sebab rasa ada menda menda yang perlu diselesaikan dekat office tu. Masa sampai kat stesen bus tu pun tak rasa nak cium anak sebab takut dia terjaga, tapi akhirnya mengalah, kang tak cium nak tunggu Khamis plak kan baru nak dapat peluang ni, last buat jugak la. Kesian juga tengok anak tu, letih sangat gamaknya kan dok main seharian.

Pagi sebelum balik tu, kami bawa Mama ke Mydin, ada menda yang nak dibeli, dan untuk kami pn ada juga. Pampers anak dah nak habis, kena lah topup, karang tak ada langsung jenuh mana nak cari kan? Masa gerak tu dia seronok la, sampai kat sana pun, sengaja saya lepaskan bagi dia berjalan merata dalam tu, memang dia seronok la boleh jenjalan kat sana, luas kan, lepas tu bawa pula dia main dekat playground dalam mall tu, lagi la dia seronok. Sampaikan, masa kami nak balik tu saya tengok dah melelong lelong dah budak tu, suruh angkat dia, saya letak terus dalam troli tu, macam gambar bawah ni, tak bangun dah, letih sangat la tu.






Sehari sebelum tu, seharian saya tak ada nak temankan dia. Sebab ada class dekat KL. Jadinya dari pagi sampai ke malam saya tinggal dia dekat kampung tu. Pagi tu biasa lah kan, orang dah tahu dia nak kena tinggal, tak lepas saya dari depan mata dia, sampai saya atas kereta nak gerak, dia dh mula menangis, Ummi suruh tinggal ja sebab saya dah macam lambat, tapi tak sampai ati pulak, saya ambil dia , bawa pusing satu round kat tempat ni, bagi balik dekat Ummi, baru ok. Hamboih sangat awak ya. nak suruh Abi bawa pusing ya.

Malam tu saya balik, sama, dia dok asyik main kat depan, saya dekat dapur, sekejap sekejap panggil syaa, bukan kata panggil mulut ja, tangan tu sentap baju saya, pastu konon heret saya la, suruh ikut dia pergi depan. bila sampai depan, saya tengok dia nak main dengan abg sepupu dia ja pun, so saya tinggal la dia kat depan saya ke belakang balik, rpanya tak boleh, dia datang, jerit jerit nak nangis tu, suruh datang dekat dia. pastu saya pergi tak dihiraukan pun sya, saya patah balik, dia buat lagi..
ghihihi, memacam la awk yayang oi..

Jumaat, petang tu since tak ada aktiviti, saya bawa budak kecil sayang ni pergi main dekat taman, dalam masa sama boleh la juga saya nak berjogging kan, alhamdulillah, dua perkara dpat diselesaikan sekaliguskan. Lain sikit sebab hari ni tak ada ramai orang, saya slumber ja bagi dia lepas, tengok dia nak buat apa, seronoknya tu bukan main. Sekejap sekejap ke sana, sekejap ke sini, berlari dia masa turun dari gelongsor nak naik meniti melalui jalan ke atas ni.Bila dah naik, kami letakkan dia kat gelongsor, dah turun berlari nak naik balik.


Dah semakin besar, semakin aktif, dan perangai tu, memacam, sampai tak larat rasa nak gelak dengan keletah dia. Makin tak sabar rasanya saya nak sampai masa tu, sabar ya. tak lama dah. InsyALLAH, tahun ni mesti mencapai cita cita, zero debts. Amin amin.. 

Perhatikan muka bahagia tu..

Wednesday, 14 January 2015

Akhirnya, berkereta juga

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Saya pernah cerita kan, kekadang bila rajin rajin bawa anak main dekat menara alor setar tu, bagi dia main kereta control. 

Pertama kali datang. Punya seronok dia
 
Kali kedua. Ummi abi rasa tak seronok, satu sebab ramai sangat, kedua, kereta salah pilih. Control tu interface dengan kereta lain buatkan susah kawal juga MEMBAHAYAKAN anak. 

Ini yang bahaya tu

Tukar kepada yang ni. Tapi tak seronok juga. Bateri nak kong dah. Jadi lambat dan sangkut. 

Setelah beberapa kali pergi. 

Akhirnya... Ummi abi decide nak hadiahkan juga satu buat Fateh Uwais. 

Mula tu mata saya nampak antara dua ja. Satu tu kereta idaman saya Range Rover Evoque, konon macam abi tak pakai anak boleh pun jadilah. Tapi dah sampai 700+ ummi tak kasi. Saya tunjuk yang kedua, Audi R8 tak silap, pun ummi tak setuju juga. Sebab dalam 500+, akhir sekali decide yang ni, perkenalkan, 

Bugiati Veyron. Jadilah, pun cantik juga ni. Hihihi

Punyalah seronok dapat kereta dia tu. 

Afternoon quotes

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 


Benar kan? Ibarat nya dikejar x dpt. Ending nya?? Kuburan..

Tuesday, 13 January 2015

Monday, 12 January 2015

05:55AM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Jam 0455, dikejutkan ummi pagi tadi. Berat nak bangun bukan sebab tak larat ka apa, tapi sebab rasa belum cukup puas lagi habiskan masa bertiga minggu ni. Bersiap apa semua lepas tu gerak sampai ke Shahab Perdana. Elok saya bangun nak beli tiket anak pun jaga. Tapi saya redah ja pergi tak ambil dia. Biar ummi setekan dia. Elok saya patah balik, dah senyum senyum nampak saya. Terus saya angkat. Jari tu mula la tunjuk sana sini. Agak rasa dah ready, saya letak balik. Dah mula menangis. Tak mahu letak. Saya pegang lagi. Last bawa duduk kat tempat dia. Sama juga. Saya letak tak mahu. Ummi pujuk, dia diam terus gerak. Berat, Tapi apakan daya. Perlu juga balik kan? 

Semalam macam biasa la. Jadi Uwais sitter. Pagi tu, lepas hantar ummi dia. Kami balik terus saya letak dia dalam rumah. Sambil sambil saya kemas dan keluarkan barang dati kereta. Mana tahu srkali saya sedar, dia dengan kereta dia. Dedua dah ada dekat luar. Lajunya.. Lepas tu dah saya kena angkat masuk balik. Dalam jam 10 macam tu kot, dia lena. Sampai jam 12 macam tu. Sempat la saya memasak masa tu. Lepas bangun pun ok ja. Sampailah dia rasa nak buang air besar. Sakit gamaknya. Memusing musing. Kalau selalu membuang tu sendiri semdiri, ni dah membuang kena ada abi. Peluk la saya. Pegang kekuat saya ni. Habis tu. Saya mandikan lagi sekali. Alhamdulillah selesai. Senyum la dah gamaknya rasa selesa dah. 

Tengah hari macam biasa la. Ambil ummi dan lunch bekal sama sama. Lauk tak ada gambar la hari ni. Tapi simple sangat. Ayam goreng perap versi nasi ayam dengan sayur kacang buncis goreng sos tiram ja. Jadilah kan? Seronok juga bila da kembali memasak ni. Atleast satu lagi yang baik. Petang kalau lepas aktiviti tak perlu risau lagi, dah boleh rehat. Makan awal, tidur awal. Kalau tak nak kena masak la apa la lagi. Kacau juga.

Dah makin besar, makin bijak ni. Semalam rasa mencabar juga la. Saya sangat letih sebenarnya semalam. Plan nak lelap la lepas balik petang tu. Dia plak tak mahu tidur. Saya lepaskan ja. Mana tahu sekali dia senyap ja.  Buka buka pintu dia buka laci barang ummi dia. Dah la dalam tu ada macam macam. Saya tutup dan ambil barang tu. Lepas habis tu dia transfr ke dapur pula. Lagi saya risau. Agak tak tahan saya bawa masuk bilik. Tutup pintu. Ok plak dia. Tak mengamuk. Tapi lepas tu saya keluar balik. Sebab nampak dia dah kusai mata. Pertamda Dah mengantuk la tu. Saya pujuk dia. Mula tu jalan. Dia nak tidur. Saya bancuh susu kat dia lepas tu masuk buai. Dia tak mahu pula. Saya kata kalau yayang tak mahu tidur petang ni jangan harap abi bawa main kat playground. Terus saya pusing. Mana tahu sekali dia menangis. Saya buat tak tahu mula mula. Tapi lama kelamaan saya angkat dia. Dia tunjuk buai dia. Nak ajak tidur. Saya masukkan dia. Tak lama pun. 10 minit dah lena. Alhamdulillah. 

Dalam jam 440 saya agak dah ready nak keluar tengok temgok dia jaga sendiri. Keluarkan dia dari buai. Peluk dia. Lepas tu kami keluar. Alhamdulillah. Sangat behave. Kat kerusi tu la dia duduk sampai dah dekat office ummi baru berdiri. Ambil ummi. Kemudian bawa dia pergi seperti yang dijanji tu. Memang dia seronok sangat main. Kami pun seronok juga. Tak ada orang mah. Memang layan aa. Kikikikiki

Petang balik. Siapkan dia (ummi la yang buat, masa ni saya dah pengsan) . Letih sungguh rasa hari ni. Malam tu dah flat dah. Mujur la ummi masih lagi kuat. Kalau dedua flat? Jenuh....

Thursday, 8 January 2015

Bebel pagi 03:13AM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Hari ini Rabu. Hari kelas saya. Tapi memandangkan kelas petang dibatalkan, berniat juga nak teruskan usaha ke arah salah satu target 2015 ni, tapi mungkin bukan rezeki saya, petang ni cuaca tidak mengizinkan sayameneruskan cita cita tu, walaubagaimanapun, ALLH kirimkan juga kegembiraan tu kepada saya, sebab dia beri masa lebih untuk saya bersama keluarga. Bila dah lebih dah tu, lupa daratan plak, sampai lewat saya ke klas Mandarin saya malam ni.

Di kelas juga rasa seronok. Mungkin bagus datang selalu sebab semangat lain macam. Ya lah, dah berbulan kelas, tapi tak nampak apa apa yang menarik untuk saya banggakan, jadinya malam ni saya tetapkan satu target juga, satu hari 10 perkataan, dan satu ayat sehari, (moga dipermudahkan la) supaya saya dapat nampak progress tu, ini tidak, balik ja, buku masuk bawah meja, langsung lupa apa yang saya dah mulakan ni. Rugi nya rasa kalau tidak dimanfaatkan, dan tak dibuat sesuatu untuk kejayaan . 

Tamat kelas dalam jam 1030. Macam biasa la, akan ada meeting kami plak lepas dah habis kelas tu. Mula mula duduk, dedua dah set dalam kepala, jam 12 dah nak balik. Lepas tu sekejap datang jemaah ketiga, Alhamdulillah, dari dua dah tambah tiga, ada penambahbaikan ni nampak gayanya bila ada bertambah jemaah kami. Macam biasa, perbualan nak kata kosong tak kosong sangat, memasing dengan cerita masing masing, yang mana malam ni mengenai attitude, mengenai perubahan, visi dan misi memasing VS apa yang dah dilakukan oleh orang bangsa lain VS juga dengan apa yang kita ada VS juga dengan pegangan yang mana sepatutnya dipelopori oleh kita, tapi sayangnya, yang melingkupkan, yang merosakkan, kita la.

Betul juga, bila memasing bercerita apa pemerhatian yang dilihat pada bangsa berjaya ni. Seorang sahabat ceritakan, macam mana mereka begitu komited dengan apa yang mereka lakukan. Tak kiralah apa sahaja yang mereka buat, dan dalam perniagaan macam mana mereka boleh berjaya dengan sikap yang hebat ni. seorang lagi kongsi pemerhatian dia ke atas generasi muda mereka VS kita. macam mana mereka walau tengah melepak, masih lagi dengan buku di tangan. Lagi mengenai layanan mereka, macam mana tak kira dari sesiapa dari bangsa berjaya ni, walau tua, layanan waktu kita ke kedai mereka sangat baik, beza sangat dengan apa yang kita dapat dari sebangsa kita.

Next. mengenai perubahan. Sahabat ceritakan bagaimana brutalnya seorang dari pakcik dia yang tinggal di satu kawasan di Sarawak sampaikan orang dari daerah lain juga kenai dia.tapi mungkin kenai satu side diri dia la, dan sekarang dah berubah jadi Ustaz, lari selepas insaf ke pondok, belajar dan berubah. Sungguh inspiring. Bagaimana begitu dahsyatnya dia sampaikan ke mana sahaja kata sahabat, dihormat macam ketua yakuza kat Jepun tu, pergi market, orang bagi ayam la apa la, kena serve bagaikan raja. Tudiaa,.. saya tak dapt bayang macam mana dia dahulu, tapi yang pasti, hebat. sekarang lebih hebat. Tapi satu cerita perubahan tu positif, ada juga seorang kawan dia yang insaf tapi lepas tu buat balik menda yang tak baik tu. tapi katanya, tak apalah, biasalah manusia melakukan salah, jangan pernah ilang rasa nak berubah, nak bertaubat tu, sentiasa renew solat taubat kita tu, kerana kita tak tahu bila kita bakal dipanggil, jadi biarlah kita sentiasa renew Iman kita, walau kita masih galak dengan dosa yang on off tu.

Cerita azazil, asal usul dia, bagaimana kisahnya dia dihalau dari Syurga, dan janjinya merosakkan anak anak adam. Kisah mengenai asal usul NAFSU, apa yang menundukkannya, Apa itu resm Usmani yang kita dok jumpa kat Al Quran tu, apa dia qiraat tu. Dosa yang sebabkan ALLAH melaknat manusia. Pendapat sahabat kenapa walaupun banyak dosa lelaki dan perempuan, tapi ALLAH masih lagi mampu beri keampunan,tapi kerana homoseks, negara di zaman Nabi Luth diterbalikkan ALLAH. Banyak info berguna yag kami dapat malam ni, mungkin juga pulang sampai jam 3, tapi ALLAH beri masa sedikit tu untuk kami isi juga dengan pengetahuan pengetahuan baru.

Alhamdulillah sebenarnya, walau kami masing masing gagal untuk pulang awal, tapi ALLAH beri kami peluang untuk isi masa meeting ni dengan hal hal keagamaan, banyak, sungguh banyak info info yang kami dapat dari masing masing, juga alhamdulillah, akhirnya saya dan sahabat jumpa juga dengan guru bahasa Arab juga pelajaran Al Quran kami yang kami sedang tercari cari ni. Rupanya sahabat ni seorang guru sekolah tahfiz, alhamdulillah, tak sia sia pengorbanan tahan mata kami malam ni, bukan hanya ilmu yang dapat, tapi selit juga dengan doa yang dimakbulkan, yakni jumpa guru yang dicari cari tu. syukurlah.




Wednesday, 7 January 2015

Bebel pagi, 01:04AM

Assalamualaikum. Dan salam serjahtera pada yang membaca.

Saya baru pulang. Haishh, masuk hari ni dah berturut turut dah balik lewat sebab keluar dengan kawan aih. Semalam Saham part 1, hari ni Saham lagi part 2. Asal plan nak balik awal, lepas ja selesai berbual bual dengan akak tu, dah rasa nak balik, tapi mana tahu sekali sangkut lagi. Kalau semalam topik lepas saham adalah perancangan masa hadapan, hari ni topik sedikit serius, topik masa depan juga, tapi masa hadapan yang selamanya. tediaaa...

Bual punya bual punya bual tadi, ada banyak persoalan sahabat yang bagi saya menarik untuk saya kongsikan dengan readers, satunya boleh juga readers ambil pengajaran, selepas saya ambil pengajaran darinya, satu lagi, sedikit sebanyak harapnya dapat membantu kita dalam menghadapi masa hadapan yang makin mencabar ni kan.

Dipendekkan cerita, dari kisah sahabat, dia kembali setelah dia diuji uji berkali kali, dan dia rasa ujian tu sebenarnya ALLAH kirimkan sebab ALLAH nak panggil dia balik. Dan buat pertama kalinya saya rasa saya gunakan perumpamaan matahari, hujan, dan pelangi kepada seorang lelaki demi menerangkan lebih lanjut apa yang saya rasa mampu untuk diterangkan kepadanya. Salah satunya bila dia kata dia rasa rendah diri, bukan kenapa, kawan kawan yang masih lagi hanyut diarus dunia, masih tak solat pun dah berkira kira nak bertunang, nak kahwin, dia macam mana?

Saya terangkan kepada dia, mungkin ada kalanya ALLAH tak beri lagi sebab dia nak beri yang lebih baik kemudiannya,. Saya gunakan cerita kisah masa silam dia nak kaitkan dengan hujah saya, bagaimana, dahulu begitu susah dia diuji, ALLAH sengaja tak bagi lagi apa apa sebab ALLAH nak bagi dia betul betul kembali ke jalan tu, sengaja sebab takut mungkin bila tiba tiba dapat nikmat yang banyak kita mungkin boleh lupa balik kepadaNYA dan kembali melakukan perkara perkara yang berdosa.

Kedua, soalan yang akhirnya ALLAH beri dia jawapan sendiri selepas dah lama dia mencari jawapannya. Soalannya, kenapa bila dia menegur sahabat dia yang lain mereka tak nak terima teguran tu, malah marah sebab dia dahulu salah seorang dari jemaah mereka. Rupanya ALLAH nak dia jawab sendiri soalan yang dia tanya tu malam ni, alkisahnya sewaktu menegur, dia berada dalam keadaan yang memberi orang persoalan kepada teguran tu, ibarat macam ketam sedang mengajar anak nya berjalan straight, begitulah keadaan sewaktu dia sedang memberi teguran, Alhamdulillah saya rasa sebab ALLAH sendiri beri ilham kepada dia tentang jawapan yang dicari tu.

Soalan seterusnya, adakah bila diuji macam ni barulah kawan kawan saya akan kembali ke jalan fitrah. Susah juga soalan ni, tapi saya cuba simpulkan dalam cerita yang mudah, saya katakan tak semestinya dengan ujian sahaja orang tu boleh berubah. mungkin jalan 'mudah' juga boleh membawa kepada perubahan. Seperti contoh pakaian yang terkena lumpur, cuci sekali tak hilang, kali kedua juga tak hilang, tapi tak semestnya bila dah cuci sepuluh kali kotoran tu tak hilang kan? macam tu juga dalam berdakwah, mungkin kali ni kita buka cerita sedikit, lama kelamaan, kita tambahkan info info dalam perbualan kita tu, mungkin satu hari nanti beroleh pengajaran dari kisah kita dan mengispirasikan perubahan pada sahabat kita yang lain. Saya ambil contoh lain supaya dia lebih faham, bagaimana seorang yang nak join MLM boleh berubah fikiran bila melihat seorang leader yang datang dengan kereta BMW yang mewah, macam tu juga kita yang berdakwah ni, kita lah leader dengan BMW mewah tu satu hari nanti di mata para sahabat bila mereka melihat kita dah berjaya berubah jadi yang lebih baik, tak mustahil mereka akan terikut, hidayah tu ALLAH yang bagi, tak kira masa dia bagi, insyALLAH boleh dicapai.

Terlalu banyak sebenarnya kisah yang kami bualkan tadi, dia memberi soalan, dan kami sama sama fikirkan solusinya, dan cuba cari jawapan terbaik pada persoalan tu, dan paling penting, mengambil contoh baik itu dalam kehidupan seharian kami. Alhamdulillah, satu jam lebih yang sangat sangat bermanfaat, moga ALLAH terus pelihara kami dan letakkan kami sentiasa dalam mood kebaikan. Amin yarabbal alamin.


Tuesday, 6 January 2015

Bebel pagi, 02:11 AM

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Saya baru pulang. sebentar tadi jumpa kawan, ada penerangan dari seorang kakak mengenai saham. menda baru juga bagi saya, walau dah ada basic sikit, tapi yang diterangkan kali ni lebih details, lebih menyenangkan nak faham sebenarnya. alhamdul illah. habis selesai dah pukul 11:00 macam tu tak silap, tak lama lah nak dapat sembang pun, orang dah ada family kan, bawa satu keluarga datang, masih sangat bertuah sebab dibenarkan memberi penerangan, secara percuma plak tu pada kami.

Selesai penerangan, macam biasa, saya dah sahabat suka ada sesi bual bual ala ala sesi penggulungan apa yang kami dengar, masing masing akan bagi hujah hujah masing masing apa yang mampu nak dilorongkan nak capai target masing masing. Saya dan sahabat. Saya pulang tadi pun dah jam 1:30 macam tu, sampai rumah, mandi sebab dah basah kuyup, dengan tak ada baju hujannya, lepas tu dah selesai mandi semua, tak selesai rasanya hari kalau saya tak berdatingan dengan lappy demi mengupdate cash flow masa depan kami tu. Saya akui, beberapa hari sedikit down, sebab saya belum nampak cara nak confidentkan diri untuk perancangan besar tu, tapi bila fikir fikir renung renung balik apa yang Ummi pujuk saya semalam tu ada benarnya, saya langsung tak guna duit yang ada tu ke jalan yang salah langsung, semuanya atas menda yang perlu untuk digunakan, bagi saya memang betul pun, hal hal yang bermanfaat ianya digunakan, jauh sekali pada tempat yang merepek, yang sebenarnya membazir. Akhirnya, hati jadi tenang balik.

Sebelum saya mula mengupdate cash flow tadi, saya dah hantar msg pada sahabat saya. Saya suruh dia senaraikan apa matlamat 2015 dia. Kemudian apa plan dia, dan bagaimana dia nak initiate satu per satu plan yang dah ada dalam kepala otak dia. Saya nampak dia begitu risau apa yang nak dibuat tahun ni, jadinya saya accidentally arahkan dia untuk senaraikan perkara di atas. Sebab saya nak dia jelas matlamat dia, kemudian bila dah jelas matlamat, otak akan lebih mudah menggarap ilham ilham yang datang kepada bagaimana hendak mencapai pula matlamat tu.

Perkara yang sama saya buat bila saya buat kira kira masa depan kami ni. Betul cakap, kekadang agak risau juga, tapi kenangkan balik, apa yang kita buat, dan diniatkan demi kebaikan keluarga, jangan rasa takut, ALLAH tu takkan la dia nak aniaya kita? Dia Maha Mengasihani, mesti dia akan lorongkan sesuatu buat kita, ungkapan tu buat diri rasa lebih kuat dan selesa nak bergerak. Makanya saya sediakan beberapa plan masa hadapan yang akan dan sudahpun saya mula beberapa darinya.

Dengan lafaz bismillah saya mulakan, apa nak jadi masa hadapan saya tak tahu, tapi saya pasti, saya pasti berjaya, dan saya akan pastikan, bila saya dah jumpa kejayaan, saya akan tuju pada matlamat asal saya ke atas ni, saya nak membantu mana yang perlu dibantu.

Mudah mudahan ALLAH bantu, moga moga ALLAH mudahkan. Amin Yarabbal alamin.

Monday, 5 January 2015

05:42AM

Assalamualaikum, dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Salam pagi isnin, salam subuh. Selamat datang bulan lagi. Pagi ni bangun awal. Anak pun sama awal. Kat stesen bus da menangis nak ikut. Saya terangkan pelahan lahan buat kali yang kedua. Lepas bagi balik pada Ummi dia pun duduk diam dalam carseat. Dan ummi beredar. Saya perhati sampai tak nampak di mata saya lagi. 

Minggu ni, dua hari anak tak mahu tidur siang. Sabtu nya sekali: sampai kami balik dari jogging tu, dia dah lena. Hari ni tak diangkat. Sebab tahu dia letih sangat. Cumanya sebelum kami masuk tidur, kami lap tubuh dia dan salin pakaiannya kemudian sama sama Tidur bersamanya.

Ahad juga sama. Kalau selalu jam 9 dah pengsan entah ke mana. Pagi tadi ni dia tak nak tidur. Jam 10 baru nak lena. Tak lama. 3 minit saya buaikan dia dah tidur. Membawa ke jam 1237 waktu saya angkat dia masuk dalam kereta. Kemudian terus ambil ummi. Next stop, carikan dodoi durian kat kak dia tu. Lepas beli singgah depan masjid zahir. Hari ni berbekal lagi kami makan. Nasi putih dengan ulam tomato bersama sambal tumis sotong bersama saderi + carrot Goreng taucu. Jadilah kan? Kekadang seronok juga dapat macam ni. Seronok berkongsi sebenarnya. Dan mesti la paling seronok sekali beri si kecil tu makan. Syukur. Berselera sumgguh dia. Sampaikan waktu kami makan pun dia nak sekali. Suap ja. Sayur kat dia. Ok kan bagi dia makan sayur banyak banyak. 


Petang nya lepas balik rumah. Hari ni tak terus balik. Sebab kereta dah lama tak servis. Kami berdua, saya dan anak singgah dahulu kedai servis kereta. Alhamdulillah, dia tak meragam. Tapi jenuh nak kejar juga. Ni gambar bawah ni. Ramai tegur kata dia tonggek baik punya. Tapi sebenarnya dia tengah letak sebelah kaki dalam kotak sport rim tu. Padal tu nampak lentik baik punya tu. Memang jenuh. Satu satu kotak dia masuk kaki. Tu belum kira baring atas sport rim satu satu.


Selesai tu balik rumah. Dia tak mahu tidur pun. Saya tak pasti kenapa. Tapi rasanya perut tak sedap jugak kot. Tapi tak adalah dia buat perangai pun. Main sahaja. Sampai dah petang. Kami bersiap. Ambil ummi. Dan terus ke taman jubli. Alhamdulillah hari ni ada Mummy GK dia ajak dia main lagi. Semalam ptang tak puas main. Saya tinggalkan aja mereka bermain. Saya ada misi saya sendiri. Mulakan balik yang terberhenti hari tu. Moga dipermudahkan. Amin.

Balik dari main. Seperti dijangka. Atas kereta dah lena. Tapi hari ni kena kejutkan. Dia belum mandi dan dia buang air besar. Kesian kan? Kalau tak memang saya bumiar ja. Lap badan pun sudah memadai. Apa pun semoga trrus membesar dengan sihat yayang, abi Ummi love u sangat.!!

Friday, 2 January 2015

Upset:

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Stesen bus butterworth : 6:39PM


Selamat datang tahun baru. Ucapan dititip dari mulut saban generasi untuk tahun yang baru datang. Tapi sayangnya. Otak bukan lebih baik tapi degraded. 

Ini antara yang saya kesalkan. Nampak gambar atas ni? Manusia manusia berebut untuk masuk ke dalam bus. Tapi terlalu mementingkan diri sehingga orang yang nak keluar dari dalam bus yang sampai pun tak boleh. At the end susah nak keluar. Dapat la ruang, berebut rebut dengan yang dok nak masuk tu. Sama sebenarnya situasi ni dekat stesen stesen lrt, komuter, dan sebagainya. 

Berebut tu bukan yang paling saya hairankan sebenarnya. Tapi hairan. Kat mana kepala otak tu ya? Akai tadak ka???

Thursday, 1 January 2015

01.01.2015

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Salam tahun 2015. Bermula sudah perjuangan yang ditunggu. Permulaan tak begitu baik rasa saya. Di tekan kerana janji yang tak ditepati, menda yang lemah sangat saya rasa. 

Disiang hari sepatutnya hari ni ada Heritage Run. Tapi tahu apa jadi tadi? Sedar sedar dah jam 7. Memang tak jadi dah nak ke sana. Bermula pun jam 7, Time ni bangun, nak siap lagi. Memang tak sempat la jawabnya. Sayangnya. Tapi apa nak buat kan?

Siang nya rasa alahai. Lain nya hari cuti tak ada dedua orang tu. Selalu kan cuti ada dedua tu. Hari ni lain. Sebab Umminya kerja hari ni. Jadinya tak balik la. Esok dia cuti saya plak yang kerja. Nak tak nak kena tunggu esok baru saya balik sana. Since tak ada apa nak buat hari ni, selain selesaikan apa yang tertunggak, saya melayan anime hari ni. Layan jugak sampai Mama panggil tak dengar la. Hihi 

Lewat petang keluar dengan Mama. Pergi cari barang dapur nak masak untuk bulan ni. Sambil jejalan tu jumpa menda ni. Bestnya rasa kalau boleh beli. 


Dah tanya Mama pun kalau nak beli boleh ke tak. Tapi jawapan Mama tu buat terus saya batalkan niat tu. 

"Baik beli kereta kat anak tu, boleh juga bawa dia main kat taman."

Betul la jugak kan, dah ada ni kat rumah mesti nanti dah malas nak bawa anak ke taman permainan kan? Rugi rugi. 

Maka nya tak jadi beli. Tapi sambil tu gtau adik. Takpalah. I redha tak beli. Tapi nanti esk esk bila i dah capai target i tahun ni. I beli juga bubuh kat rumah i tu. Hihihi

Jenuh...

Buta+Pekak+Bisu=CINTA