Followers

Tuesday, 28 April 2015

Kerana ALLAH

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Readers rasanya roughly tahu apa yang saya buat sekarang. Alhamdulillah, dalam perlahan, sedang berusaha membetulkan apa yang saya nak buat ni. Supaya jadi lebih baik. Tak dinafikan, hari hari jumpa orang tu kadang kadang rasa lemah, rasa malu, rasa semacam tambahan bila kita kurang bersemangat nak approach orang ni. Namun berkat usaha lambat laun syaa yakin perubahan bakal muncul.

Sejak saya mula ikt boss agency, follow dia, ikut direct coaching dengan dia rasa makin berubah juga diri ni. Satu yang saya suka dia nak terapkan kami "buat kerana ALLAH" , makanya tiap langkah perjalanan tu dengan zikrullah, selawat semua la. Hati pun kena niat juga perbuatan hari ini, hanyalah demi mencapai redha ALLAH. Dari sana hati makin tenang.

Dalam pada itu, bila kita niatkan kerana ALLAH, memang Dia jaga kita sungguh sungguh. Macam saya semalam la, aiaeahkan buat survey, dan disebabkan saya nak buat juga, masa saya pergi jumpa orang saya gunakan perkataan, "saya nak buat, esok saya nak tunjuk pada boss'. 

Nak dijadikan cerita, masa saya cakap macam tu saya jumpa seseorang yang  'ahli' agama. On the spot dia suruh saya duduk kat sana, perlahan lahan dia tegur saya. Dia educate saya agar "jangan menipu" bila kita buat kerja kerana nak "tunjuk" yang kita bekerja. SubhanaALLAH, ALLAH Maha Mengasihani, on the spot dia tegur saya dengan melorongkan seseorang demi membetulkan niat saya dan langkah kerja saya. Satu persatu diterangkan, diperjelaskan perbuatan saya tu. Syukurlah, kita dibetulkan secepat mungkin supaya tak terusan membuat salah. Saya bersyukur. Sangat berterina kasih pada ALLAH, juga pada pakcik polis yang diamanahkan menyampaikan teguran penuh hikmah tu. 

Di akhir kata sebelum kami berpisah, saya peluk dia, saya ucap terima kasih atas teguran yang diberikan. Alhamdulillah, ALLAH memang sayang kita. 

Monday, 27 April 2015

Berlakon kuat

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Dua minggu lepas, masa saya, isteri dan anak keluar berjalan. Tiba tiba isteri tunjuk carseat anak ni kat saya. Katanya murah. Memang murah banyak pun, sebab beberapa bulan lepas kami tengok harga dia dalam RM140+, sekarang tinggal dalam RM120+. Mula hari tu memang ada consider nak beli juga sebab rasa macam kerusi anak yang ada sekarang macam kureng untuk dia.

Tapi hari ni dok fikir banyak juga, jenuh fikir budget apa semua sebab takut overspent bila beli juga. Mungkin pada satu sudut ia nya macam satu kemahuan, tapi gali gali balik dia sebenarnya dah jadi macam keperluan. Tambah bila ada anak yang dah mula aktif meragas merata ni, jadi macam serik bila kenangkan anak pernah jatuh sebab tak reti nak duduk dendiam kat tempat dia masa saya drive.

Akhirnya, saya beli juga. Tu pun lepas ugut ummi ng baby, kalau kata tak guna juga, dah keluar duit ni, potong duit belanja dedua sebab tak cooperate. kakakakaka.

Dipendekkan cerita, memang digunakan dengan baik sebab kami cuba educate anak untuk guna sekarang sebab tak mahu jadi perkara yang tak diingini kepada dia. Alhamdulillah. Pertama kali guna, dah terbongkang dia lena atas tu. Alhamdulillah, selesa gamaknya kan?


Ni lagi satu, like a boss,  tengok cara duduk sudah la.


Ni berlaku kemarin dahulu. lihat cara dia duduk, konon nak minta bantuan la tu, nak suruh Ummi dia angkat dia, sampai senget-senget badan tu duduk. Tapi semestinya la Ummi pun dah tak bagi chance, ummi biar ja dia duduk macam tu, selagi tak sampai maka selagi tu la dia duduk sana, kecuali dia nak menyusu, barulah ummi dia ke belakang dan bagi dia susu.


Satu lagi, bila dia dah lama kena ikat dengan tali tu kan, mula la panggil panggil, antara Abi dan Ummi la, "Abi.... sangkuttt". nak suruh buka. saya tak layan pn, tapi saya tunjuk seat belt yang saya juga gunakan, maka dia pun diam.

Cuma satu lah......

Kalau jalan jauh, elok dia duduk sebelah saya la, kat belakang kalau, macam macam bunyi. Bukan boleh sekarang ni, nak kena pegang tangan abi masa atas kereta tu.

Manja sangatt~~

Sunday, 26 April 2015

Kurang sikit kott....

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semenjak hampir sebulan tinggal sama ni. Memacam perangai si anak ni. Dahulu Ummi nya pernah la kata, nanti bila dia dah tinggal dengan Abi dia, mungkin kurang sikit la manja dia tu sebab dah nampak hari hari ni.

Last sekali, tak juga la. Anak lagi tak leh nak pisah dengan Abi dia. Nak mandi Abi, nak makan Abi, nak buat apa semua kena ada Abi. Sampaikan Abi nak menge-chef sekejap pun kena dukung dia. Dah tu tak jenuh nak ngangkat? Sekejap sekejap ubah p tangan kiri, sekejap sekejap ubah p sebelah kanan, sebab nak mengacau masakan dalam kuali tu.

Bawah ni gmbar masa kat stesen minyak, tengah dok menyusu tu, bila kita berhenti ja, terus nak ikut, lepas habis susu dia tu, lepas tu menapak naik atas kita. Mula malas ja nak bawa, tapi kang menangis pula, layankan aja la..



Terlalu banyak la jika nak disenaraikan sekarang kan? tapi takpa, pelan pelan ada perangai dia yang rasa macam nak geget lagi akan diupdate, bukan apa, satu masa nanti belog bakalan jadi arkib kenangan tuan putera kecintaan hati kami ni.

Monday, 20 April 2015

"Immediate Guarantee Fund Security"

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Baru baru ni ada bingit seketika dunia apabila ada ura-ura cadangan dari entah mana pihak saya tak ingat, katanya nak menaikkan umur pencarum KWSP kepada 60 tahun dari 55 tahun. Masa tu memacam la keluar bunyi dari serata lapis masyarakat, terutamanya yang bekerja dalam bidang swasta. Dilihat lihat, diperhatikan memang bagi saya apa yang mereka katakan itu ada benarnya.

Satu. Dah kerja swasta, bertahun tahun, kemudian datang masa rehat, masa tu la nak gunakan wang yang dah disimpan. Bagi saya, alasan nak 'jaga' wang tu dari dihabiskan oleh pencarum yang mana menurut kajian dihabiskan sangat cepat tu, tak boleh pakai. Senang cerita macam ni la, dia punya duit, dia punya suka dia nak buat apa. yang nak sibuk kenapa? by the way, kalau dia dah habiskan duit dia la katakan, ada ka dia pergi minta dekat kerajaan agar bayar dia bulan bulan, sebab duit dia dah habis? langsung tak masuk akal.

Lagi, alasan menaikkan umur persaraan tu memang dah saya tak setuju, inikan pula menaikkan umur bagi pekerja swasta. Yang kerja govt memang dah tahu, cukup masa boleh pencen, boleh dapat wang pencen tetiap bulan, ini yang swasta, apa lagi yang tingal pada mereka? ini ja yang ada last. Tapi bukan ini sahaja la, kalau yang terbuka minda ada wang tepi dari pelaburan tu ok la jugak, yang tak ada tu? harap ini sahaja macam mana?

Saya ambil contoh ayah saya sendiri, kami dah memang bukan orang berada kan, hari tu sekali ayah sakit, nak masuk wad, minta la nak keluarkan duit sendiri dari dalam KWSP tu, tahu apa jawapannya? tak boleh sebab sakit itu bukan sakit kritikal. Masa tu saya macam Watdepakk lahh, duit sendiri pun tak boleh nak keluarkan ka? gila, bagi saya memang tak boleh pakai alasan tu, kita menyimpan, dan kita perlukan, kenapa perlu tahan dari ianya dikeluarkan?

Sumber : FB - Lulu Caldina

Moral of the story senang ja, tak kiralah hak kita ka apa ka, andai kata ianya dikawal orang, susah nak kita keluarkan, nak gunakan. Tapi kenapa kita tak gunakan peluang yang ada nak dapatkan simpanan lain yang mana dah trusted boleh dikeluarkan dan digunakan?

"Immediate Guarantee Fund Security"

Yang pasti,
IMMEDIATE -  terus boleh guna bila diperlukan - Masuk wad, sakit dapat GL - terus guna.
GUARANTEE - hak kita, kita guna. Asal bayar cantik, policy hidup, Jalan..
FUND - wang cepat! wang benar! wang pasti!
SECURITY - tak boleh diambil orang lain, nak caras pun tak mungkin. sebab atas nama kita.

Ingat, sakit tak datang selalu, dia juga datang tak diundang, tapi yang pasti, bila dia datang, dan kita tak bersedia, memang garu kepala. Nak cepat, nak lambat dapat rawatan, atas kita, pilihan kita!

Ingat, Sihat sebelum sakit. !

Sunday, 19 April 2015

Agent VS Hantu kak Limah

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semenjak dua menjak menjadi seorang full timer takaful consultant ni, rasa macam seronok juga. Paling best semestinya sebab masa tu masa sendiri lah. Nak ke sana, nak ke sini, nak buat itu dan ini, semua tanpa perlu dapatkan izin sesiapa nak buat. Kekadang tu terfikir juga la, "adoihh asal rasa diri ni terlalu banyak masa terluang ni?" sampai tak tahu nak buat apa. Tapi cuba cuba juga la cari aktiviti supaya tak terbuang masa yang ada tu.

Tapi ada satu juga la yang kekadang tu merunsingkan diri, iaitu bila tak ada sale. Itu paling selop bila difikirkan tu. Ya lah, pernah satu masa dahulu, saya menolak habis kerja kerja marketing ni sebab saya tahu kena kejar target, kalau tidak susah. Tapi alih alih akhirnya ini bidang yang saya pilih masa saya berhenti dari makan gaji dan mengharapkan bidang ini akan memberikan kejayaan pada saya.

mahu tak mahu kena buat, betul tak?

Hari ini saya cuba berdiri dengan motivasi yang tinggal ni, nak buat yang terbaik. Renung renung tenung tenung ALLAH dah tunjuk dah jalan pada saya. Dimudahkan lagi jalan demi mendapatkan 'lesen' sah supaya boleh beroperasi, sekarang dah ada semua tu, adakah masih saya nak tunggu? nak tangguh?

Die Die Do!!

Buat yang mencari plan terbaik untuk diri dan keluarga, let me know, consultation is for FREE. 

Nadz
011-10952450

Sunday, 12 April 2015

Sekali lagi dipermudahkan

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Maaflah. Lama saya juga saya menyepikan diri. Bukan apa. Semenjak pindah ni. Nak settle down dengan environment baru ni memang ambil masa sedikit. Satu per satu nak diselesaikan dan rasanya akan ambil sedikit masa lagi untuk betul betul bertenang. Lepas dari tu kena betul betul buat. Dan kena pastikan boleh dan berjaya. 

Minggu ni jadual packed juga. Dari pagi subuh sabtu tu, sampai lebih kurang jam 9 ke kL. Aktiviti sampai jam 5 lebih lepas tu terus pulang ke Ipoh. Sampai dalam jam 8. Bersiap, mandi dan makan lepas tu gerak pula sampai ke Penang. Jam 11:11 di Penang kemudian decide terus ke Alor Setar. Dalam jam 12 lebih sampai rasa dah lembik badan. Masa drive tu tak tahu cakap macam mana melainkan hanya ALLAH y guide perjalanan tu. Banyak kali rasa loss dan melayang. Tapi ALLAH guide dan lindung, sampai juga kat umah. Syukurlah tak ada apa apa yang berlaku. 

Pagi tadi, jam 5:30 bangun dan siap dah terus ke stesen bus. Jam 6:15 camtu sampai dan 6:30 dah naik bus. Alhamdulillah dipermudahkan jalan juga tadi. Sampai stesen dalam 7 lebih. Teksi pun dah ada. Terus naik balik rumah. Bersiap dan keluar pula sebab ada exm pagi ni jam 9. Masa sebelum keluar dan dah sampai memang dugaan betul sebab tak tahu tempat di mana. Masa sampai pun dah lewat masuk pun dah lewat. Tapi alhamdulillah ALLAH sekali lagi sebaik baik tempat berharap dan pemudahcara untuk exam pagi ni. Masuk lambat. Keluar awal juga dan alhamdulillah result saya cukup untuk meluluskan saya untuk lulus. 

Syukur syukur syukur ke hadratnya. Dimudahkan urusan sampai ke tahap ini. Mudah mudahan kemudahan yang diberikan ini berikan saya impak dan momentum yang kuat untuk saya betul betul push dalam business ni. Yakin kepadanya. Moga dimudahkan. Amin. 

Ha pada readers yang mencari perlindungan takaful atau mahu dapatkan maklumat lanjut mengenai takaful, boleh hubungi saya. Jangan risau. Tak perlu bayar pun nak tanya dan nak dapatkan maklumat mengenainya. FREE QUOTATION.

Thursday, 2 April 2015

Page 2/30 Chapter 4 2015

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Page 2/30 Chapter 4 2015. Pertama kali merasa pulang ke kampung isteri di hari Khamis. Pertama juga selepas saya pindah ke sana. Hari ni pagi tu, nak ke kerja dah, nak antar isteri masa tu, lepas tu dia mengadu yang dia rasa pening. dari semalam sebenarnya, katanya nak pitam pun ada rasa nya. Saya katakan tak payah pergi lepas tu suruh dia berehat lepas tu bila dah jaga dah bersiap apa semua terus ke klinik, selesaikan kerja sikit sikit lepas tu terus bergerak balik ke Ipoh. tapi ada dua perhentian la, satu di rumah saya, satu lagi rumah makcik isteri.


Ni ha dia. seronok sungguh dapat berjalan tempat seluas itu tanpa ada gangguan. Menonong ja jalannya tu. jenuh nak kejar.

Pertama kalinya la juga kan kira sampai ke kampung siang siang hari ni. Selalu tu kan memalam baru nak menjengah kampung tu kan. Petang tak banyak aktiviti, singgah sekejap ja dekat pasar malam yang baru nak buka baru balik rumah. Sampai rumah duduk sekejap minum air sikit lepas tu bawa anak keluar lagi.

Dah cakap dekat dia tadi nak bawa dia pergi tngok ikan dekat gunung lang tu. tapi tadi dah sampai rasa tak berapa best dah pun tempat tu. Kenapa ae? kata dekat isteri hari tu kami datang banyak ja ikan. terus isteri tanya, "abg, kita datang sini last setahun 7 bulan yang lalu tau.". terus ingatan mai balik. kakkakaka, lama sungguh dah tu. dari si kecik ni duduk dalam perut sampai dah keluar ni. Mungkin dalam jangka masa tu dah ada perubahan kan.

Esok, ada rancangan nak ke KL plak. Sebab ada kenduri kat sana Sabtu harinya. Perlahan lahan la ye, menyusun langkah. Banyak lagi nak dibuatnya tu. Macam malam semalam pun, dekat jam 1 baru sampai rumah sebab pergi jumpa client. Lepas tu hari ni balik kampung. Bagi masa kat diri beberapa hari nak betulkan diri, nak kuatkan diri, nak persiapkan diri sebelum berperang kembali minggu depan.

Saya rindukan juga dunia traders, sekarang perlu siapkan diri nak kembali macam dahulu. Sebab sudah sebenarnya sebab dahulu tak ada masa, sekarang ada masa, jadi kena tengok balik langkah langkah nak diambil tu, back testing sangat penting buat masa ni.

dunia belog, insyALLAH, andai ada kesempatan, akan cuba buat comeback for good. Sedang berusaha nak naikkan balik apa yang dah saya buat selama ini dengan belog. Bukan untuk orang pum, tapi untuk diri sendiri, kegembiraan sendiri. Seronok ingat satu masa dahulu, menaip dengan penuh minat dan harapan agar apa yang ingin disampaikan menusuk sampai ke hati.


Satu satu bakal menyusul. Jalan tak menoleh lagi lepas ni. Target dah ada. Realitikanlah.....

Wednesday, 1 April 2015

Akhirnya.

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Akhirnya, tanggal yang dinanti tiba akhirnya. Saya akhirnya kembali juga ke pangkuan anak dan isteri setelah beberapa tahun tinggal berasingan. 31-Mar-2015, akan menjadi tarikh yang bakal diingati kerana tarikh ini saya kembali for goods ke pangkuan keduanya.

Kenang kenangkan, mula tu macam berasa takut juga kan,  tapi target masa depan menutup takut tu, lagi, ALLAH dah beri banyak petunjuk buat saya, sesuatu yang tak mudah, tapi inilah jalan yang ditunjukkan. Jadi kenapa dan apa alasan lagi untuk saya berasa resah? Cumanya sekarang saya kena merangka strategi bagaimana saya nak pastikan jalan kerja saya efektif. Itu mungkin subjektif, tapi ini kena juga saya redah diakhirnya. takkan masih lagi nak berasa selesa? Bukan masanya. Malah, sya dah khabarkan pada isteri, saya sedang mencari rentak di tempat baru, setelah jumpa, mungkin saya akan jadi super sibuk buat seketika waktu, tapi percayalah ini bukan untuk saya, tapi untuk semua.

Bab anak, pagi tadi saya bangun nak subuh dia pun bangun. Mula menangis saya tinggalkan dia, tapi bila pujuk elok elok, alhamdulillah dia faham. Isteri kata malam tadi dia jaga di tengah malam, cari saya. See, sekali lagi ALLAH sampaikan petunjuk pada saya. Caranya begini la, betapa anak memerlukan saya di sisi dia. Alhamdulillah, sekarang dah kembali for good. Dan macam saya khabarkan pada isteri la, sesibuk mana pun saya, tapi saya sudah tinggal bersama mereka, jadinya, tak ada lagi masa masa yang dibaazirkan berjauhan macam dahulu. Dan insyALLAH, saya akan buat yang terbaik agar masa berkualiti tu ada antara kami bertiga dan tak lupa juga keluarga di kampung sana.

Hari ini, 01-April-2015. Genap satu tahun tujuh bulan putera kecil kami tu. Alhamdulillah, istimewa sekali hadiah ulangbulan dia yang ke 17 ni. Bak kata isteri la, bila nampak dia nak merap ja dengan saya semalam, "orang baru dapat Abi...". saya senyum ja, tak apalah, saya ok ja melayan, cuma kekadang tu bila dia tak dengar cakap, saya sengaja buat marah, dia terus duduk diam di tempatnya. Lama kelamaan saya angkat balik juga. Dah nama pun trader kan, mesti nak tengok lappy, anak juga nak tengok sekali.

okeh, Abi bagi duduk atas riba, tapi jangan kacau ya?


Buta+Pekak+Bisu=CINTA