Followers

Sunday, 28 January 2018

Hard earn money

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Dua hari ini dan minggu ni minggu sibuk. alhamdulillah kebetulan juga la di hari Khamis minggu lepas ada orang call, minta tolong support secara part time di tempatnya dalam empat hari cover tempat pekerja dia yang dah berhenti.

Jadi minggu ni di sini la. Hari ini hari kedua saya. Letihnya subhanallah. Boleh tahan. Kerja yang mengeluarkan keringat. Peluh bercerau bila bekerja. Penat tak payah cakap. Memang penat. Hari pertama semalam, balik setengah hari ja. Memang kelepet juga la saya. Hari ni ok sikit tapi masih penat juga.

Dalam hati sambil bekerja tu. Doa bebanyak, ALLAH buka jalan, suluh jalan, tunjuk jalan. Moga ada yang lebih baik disebalik apa semua ni. Dalam masa sama bersyukur juga, sebab dalam beberapa hari sebelum tu ada terlintas di hati nak buat kerja ni. Teringat kisah guru guru ulama', kerja membersihkan ni depa buat sebagai 'jambatan' membersihkan hati. Subhanallah. ALLAH lorongkan jalan ni. Mungkin ALLAH juga sedang beri saya peluang ni.

Allahu.. Besar sungguh kurniaan ini. Satu peluang buat saya, cuci hati. Betul, sambil kerja terbayang juga diri sendiri, from zero to hero and turning to nobody. Tak ada apa pun yang kekal. Tapi sekurang nya ALLAH bagi hati kekuatan, ketenangan juga redha menerima jalan perjalanan ini. Walau kekadang tu rasa macam "rendah nya la diri ni", malu dan macam macam gangguan, tapi cuba sedaya upaya, percaya, ALLAH dah lorongkan jalan ni. Mesti ada 'cerita' yang dia nak bagitau. Dari situ hati mula surut perasaan tu. Hebat sungguh perasaan di hati ni rupanya bila kita balikkan semua pada Yang Maha Mengatur. Kembali tenang. Mudah mudahan. Ada lah tu.

Bila balik ngadu kat mama saya. Mama kata ha, inilah kerja yang ayah dok buat selama ni. Penat kan? Saya cakap ya. Penat nya mama. Baru sehari dah rasa cmni. Ayah yang dah bertahun cmna la. Pastu gtau mama. Mama doa la sama kat saya ya. Andai ALLAH murahkan rezeki saya, saya akan bela mama ayah. Ayah tak perlu buat lagi kerja ni. Waktu ckp tu sebaknya rasa hati ni. Doa kuat kuat pada ALLAH, "perkenankanlah ya ALLAH, perkenankanlah.." amin amin yarabbal alamin.

Friday, 26 January 2018

Page 25, Chapter 1, 2018

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Hilang plak lagi dua hari. ehehe. Alkisahnya kena demam selesema dah beberapa hari. Kemuncaknya adalah pada 24 hari bulan lepas. Sungguh tak laratnya la rasa. Nak buat apa pun tak berapa selesa. Mujur la ALLAH kurniakan juga kekuatan untuk saya layankan anak anak, hantar ke sekolah apa semua. Alhamdulillah. 

Bila dah sihat semalam, mula beroperasi kembali la. What a hectic day omputih kata. ehehe. Sibuk kemain semalam. Pagi siapkan anak, sedia semua, hantar anak kecil ke rumah mengasuh, kemudian hantar yang besar ke sekolah. Lepas hantar, tunggu dia sekejap dekat sekolah, konon nak tengok dia menari nari, menyanyi nyanyi la sebab hari Khamis selalunya dia akan ada aktiviti tu, hari sukan la katakan. :D

Next saya hantar isteri ke tempat belajar dia. Plan asal tu nak test bawa uber kat area tempat belajar dia la, tapi yang jadi nya kat screen tu keluar error, cannot drive in Penang. Mula tu pelik juga la, frust pun ada sebab memang ingat ikut isteri ke sini pagi ni sebab nak test market kat sini, tapi nampak gayanya kecewa la. Tak dapat la cerita dia nak cuba buat uber kat sini. Jadi terpaksa rela la saya cari tempat nak melepak. 2 jam juga ni nak tunggu dia siap dan habis kelas tu. 

Target pertama, masjid la, apa lagi. Selesaikan apa yang perlu diselesaikan dahulu. Sambil mencari tu saya nampak ada muzium. Dan plan dalam hati, siap tu, saya akan ke muzium la, layan bahan sejarah pn macam menarik juga ya. Makanya nak dipendekkan cerita sampai la saya ke muzium. Masa tu dalam 1030 juga lebih kurang. Sesampai nya kat muzium tu macam amazed sedikit la tengok kat sana ada air terjun. Suasana yang cantik, sejuk, rasa macam pergh.. lepak kat gigi gigi air sambil layan ketenangan kat sini pun memang seronok. 

Tapi akhirnya lain yang jadinya. hihi. mana tidaknya, dalam muzium yang rasa saya tak la besar mana tu pun saya dah ambil masa satu jam lebih. Tu belum kira lagi menelaah artifak yang ada di luar muzium, tengok jam dah 11.45, kelam kabut la saya. Orang tu keluar jam 1200. Maka terkuburlah impian dan harapan nak suka suki di gigi air tadi.

Balik dari tu dah ambil isteri, terus meluncur laju balik rumah. Jam 1:00 anak habis sekolah. nak dijemputnya budak tu pula. Ni pun sampai lambat dari biasa, jam 1.05 baru dapat ambil anak. Dah ambil hantar ke rumah mengasuh dulu, baru la kami berdua bergerak. Niat asal saya hari ni nak buat uber di petang hari. Perkara pertama adalah keluar makan dahulu. Selesai tu baru saya aktifkan uber tu. Mula tu isteri suruh hantar dia dulu, tapi saya kata kat dia sebelum ni, kalau boleh 1st trip saya nak la dia ada bersama, saja nak bagi dia merasa dan hati saya pun sebenarnya suka nak dia jadi orang yang pertama bersama saya dalam trip ni. Jadi saya redah dulu la, tengok macam mana, kalau memerlukan, saya kena la hantar dia ke mana mana sekejap dalam tempoh tu kan.

tapi, Alhamdulillah, dimakbulkan, elok on ja dah ada orang yang ping. Kami la yang mengambil orang tu, mujur juga yang datang tu bedua, kalau tiga kacau juga ya dah isteri ada kat sebelah, nak letak dia kat mana pula kan? ehehe 

Selesai hantar orang tu, baru kami bergerak ke masjid, solat sekejap, lepas tu ambil anak. Ingatkan dah habis, belum lagi tahu, bawa pula anak keluar mencari kasut dia. Bab kasut ni nak kecewa ni, saya belikan anak kasut murah rm5.90 ja kot tak silap harga dia, dah dua tahun pakai. Rilex ja tahan ja, beli yang mahal rm29.90 kot, pakai tak sampai beberapa bulan dah putus. Official souvenir brand plak tu, bleh tak tahan, merepeek sungguh, padahal punya la dok 'pedo' anak pakai, tak boleh lari, tak boleh pakai main, tak boleh itu, tak boleh ini, last last itu yang meniggal dulu. Hampess. ahaha

Opss back to cerita, lantak la kasut tu, nak wat macam mana nak, dah umur dia takat tu ja, nak buat macam mana kan. Dua kedai juga yang kami pergi cari kasut tu, kedai pertama tu kasut tak berapa cantik, plus ada masalah teknikal sikit la, masa nak membeli tu staff tengah buat kerja, kami cuba masuk area tu, tapi tak diendahkan, jadi ambil tindakan sendiri la, cari kedai lain.Alhamdulillah, kedai kedua ada la pilihan sedikit, jadi dapat la anak teruna tu seorang dua pasang kasut. 

Lagi satu, tu la kan, nanti dalam entry lain saya cerita la bab inflasi ni, beli tak banyak mana pun dah dekat seratus. 94.10 semua sekali. ahaa, budget tak banyak la nak membeli kasut sahaja, tapi tudia. pelan liur sekejap. tapi layankan aja la. anak anak kan? :D 

Habis tu, baru la dapat balik rumah. Penatnya la hai.. macam nak pengsan. sakit kaki kaki. (tu mungkin juga tambahan sakit la lepas 2 hari berturut bola padang dan futsal kan?). Tapi alhamdulillah, bila ALLAH nak lorongkan kesempatan, banyak perkara yang nk dibuat semua dimudahkan, berjaya diselesaikan. Alhamdulilah, terima kasih pada Maha Pengatur. Syukur , semua selesai. 


Tuesday, 23 January 2018

Just For Fun

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Dalam dok syok surfing tadi, jumpa satu benda ni. Dari page G.E.M.U.K (Gerakan Evolusi Manchester United Kebal). Tengok macam seronok ja, saya pun cuba la tekan.


 Kaedahnya macam ni. Taip macam kat bawah tu. Dekat nama tu letak la nama anda.
www.mercato.fun#nama

Ni hasilnya untuk saya:

 
Psst: Boleh tahan mahai no.. ehehehe



Penghargaan : page Sembang Bola EPL for this TRIVIA.

Page 23, Chapter 1, 2018

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Hari ni hari Selasa. Hari kedua anak manja besar sekolah bagi minggu ni. Beruntung dia minggu ni sebab dia sekolah kurang sehari. ehehe. Hari Ahad hari tu kan cuti, maka minggu ni cuma sekolah 4 hari sahaja. Saya kata untung bukan apa, tadi dia dah hampir tak mahu ke sekolah dah, dah keluar "alaaaa...." sebab dia segan la tu. Asbab abi tak ada nak temankan dia kat luar sekolah hari hari.

Pagi ni, baby bangun awal sungguh. Dalam 640 macam tu jaganya. Masa tu saya baru nak solat. Kalih kalih tengok dah ada kat luar bilik. Jadinya kena pergi ambil dia. Dengan dok bergosok mata tu, jalan huyung hayang. Dah ambil tu, dia cari ummi. "ummi?" soalnya. Saya jawab Ummi tak ada, dah keluar. pergi kelas. Dia tanya lagi. Saya katakan, tak percaya sudah, pergi la cari. Dia bangun dari atas ribaan saya, menuju ke bilik saya. Lepas dia tengok dan cari tak jumpa, dia kembali. duduk balik atas riba saya. Saya nak bangun solat, tapi terpaksa bagi dia duduk kejap, ambil msa sikit bagi dia sedar. Tapi dalam dok duduk tu, saya dok tepuk tepuk, di bantainya pula lena atas riba. Adess baby.

Lepas tu saya bawa ke bilik. Elok naik katil, saya turunkan dia atas katil. Dah bangun pula. Saya ubah kedudukan, kot situ tak kena, kot sini tak kena. "Tak mau" kata nya. "Ndoiii.". Tiga empat kali dia cakap, ohh baru saya faham, rupanya dia nak tidur dalam buai, tak mahu saya tidurkan atas katil. Saya tunjuk buai kepada dia. "Nak masuk ndoi ka?" dia jawab, "ndoi..". Baru faham. hihihi. saya pun masukkan dia dalam buai. Lepas tu dia cakap "dudukk.." Saya pn duduk. Ehehe, kalau nak tahu budak ni memang pandai. Dia tahu dah kalau sekalu masuk buai tu akhirnya akan di pasang buai elektrik tu nak enjut dia. Dia bunyi sesiap suruh duduk. bermakna nak maklumkan abi suruh tunggu dia la. Memang tak tinggl pun anak aih. Sampailah awak tidur baru la abi akan switch to elektrik tu. :D 

Next tu barulah boleh solat. Mengaji dan selesai ja akhi dah jaga. Masa tu dah jam 730. Macam biasa, anak berdua ni, bangun bukan boleh paksa apa apa lagi. Kena bagi masa bertenang dulu. Masa ni la keluar dialog perenggan pertama tadi tu. Dia tanya tanya tu. Elok lepas saya pujuk pujuk, bangunlah dia, ke bilik air. Mandi. Selesai mandi, bagi susu, dia menyusu dekat jam 750 baru kejutkan baby ajak ke rumah mak. 

Cerita dia hari ni pun lambat lagi la ke sekolah anak seorang tu. nak salahkan baby pun tak juga, dia bangun awai, tapi kena suruh tidur balik. Salahkan akhi, dah biasa keadaan macam tu. Gamaknya salah abi la kot kan? Singgah plak kedai beli sarapan anak. Baru ke sekolah.

Depan sekolah, drama nak mula dah, "abi tunggu la akhi." 

Saya balas, mana boleh, "kan dah janji?" 

"hurmmm.. satgi abi mai amek awai tau.."

Saya hantar dia sampai depan pintu, dia bawa kasut ke rak kasut bawa beg. Sambil tangan 'tabik' tanda dah selesai. 

Steady akhi. :D

Monday, 22 January 2018

Semua Untukmu.

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semua Untukmu.

Haaa. tertaip sudah entry ni. Sebenarnya tadi pagi. Ha pagi tadi la. ada perubahan sedikit. Oh ya terlupa nak cerita dari awal. 

Masuk minggu ni  minggu keempat la anak teruna besar saya masuk sekolah.

Al kisahnya macam ni la. Minggu lepas Ummi budak tu konplen dekat saya, dah masuk 3 minggu dah, kenapa masih layan budak tu, tunggu dia juga kat depan sekolah tu. Orang lain dah entah ke mana hala, saya juga dok layan lagi budak sorang tu. 

Sebenarnya budak tu bukan tak mahu kesekolah, tapi biasalah, manja kededek kata umminya. Dah hantar nak juga di tunggu nya dekat depan pagar sekolah tu. Makanya sebab malas nak bising bising saya layankan juga. tapi bukan sengaja layankan. Sebab saya memerhati hari ke hari, bila dia sampai macam mana karenahnya kat sekolah tu. 

Andai kata lepas hantar saya terus pergi, dia tak nampak lagi, dia akan menunggu di depan pagar sekolah tu. Tu belum kira dia pusing tak nampak saya terus dia lari nak mencari saya. Kan dah satu masalah dekat cekgu dia. 

Oh ya, untuk pengetahuan, saya bagi masa dekat dia. Minggu awal saya tunggu sampai habis. Sedikit demi sedikit saya pendekkan masa tu bila masuk minggu baru. betul la kata orang tak boleh bagi muka sangat, tapi saya pun kekadang confuse juga, kalau saya blah awal apa aja saya nak buat, seronok juga kekadang menunggu dia. Tengok dia beraktiviti kan. hihihi

Masuk minggu ketiga memang saya dah plan, akan jadi minggu terakhir menunggu lama ni. Sebab minggu lepas saya bagi dia 30 minit tunggu sampai dia duduk, kemudian saya pun pergi. Tapi sebelum tu saya dan dia buat perjanjian, minggu lepas adalah minggu terakhir saya menunggu dia, sebab saya kena masuk kerja awal. 

Pagi ni. adalah hari dituntutnya janji dia tu. 

Bangun ja tidur dia dah minta saya tunggu dia. Sekurangnya macam minggu lepas, sampai dia duduk. Tapi saya terangkan perlahan lahan dekat dia. Masa dah tamat, tak boleh lagi nak menunggu dia macam sebelum sebelum ni. Saya juga perlu meneruskan tugasan saya. Dia setuju. Alhamdulillah juga pagi ni ada Ummi menemankan. 

Masa sampai depan sekolah dia minta lagi, saya tahu dia takkan membantah kalau dipaksa pun sebab dia berjanji. Even ummi dia pun tahu, dia 'mencuba nasib' mana tahu abi dia mengalah dan dengar kata dia. Masa dia masuk ke kawasan sekolah. dia tunggu di depan pintu pagar. sambil memerhati kami berdua di luar. Muka sedih. Tapi masih melambai lambai kami yang sedang bergerak meninggalkan dia di sekolah.  

Alhamdulillah. Selesai satu bab. 

Okeh, ni baru la ending nya kepada apa berlaku tadi. yang menyebabkan entry ni saya tak taip, adalah sebab saya nak tengok apa berlaku masa ambil dia tadi.

Alhamdulillah. dia ok. Senyum masa saya ambil dia. dia kata "Abi kena pergi kerja awal kan. esok abi hantar depan pagar pastu dah babai akhi, abi boleh terus pergi kerja."

Saya senyum. Alhamdulillah. 

Semuanya untukmu sayang. apa saya buat hari ini, saat ini. semua untuk mereka. berdoa pada ALLAH terus diteguhkan hati ini. Dimudahkan urusan, perjalanan dan semua nya.

Semuanya untukmu......




Page 22, Chapter 1, 2018

Assalamualaikum. Dan asalam sejahtera pada yang membaca.

Entry di tengah hari hari ini.


Berfeeling feeling gamaknya tengah tengah hari ni kan. Hari ni emosi kurang stabil rasanya. dari jam 930 sehingga 1130, tak banyak akiviti yang jadi. melainkan bermalasan. Golek sana, golek sini. Tak ada yang menarik  yang saya buat. Terasa bazirnya dalam dua jam tak ada perkara lebih bermanfaat yang berlaku.

Dalam pada tu, mungkin ada jugak la selesai apa yang sepatutnya diselesaikan sebagai rutin harian, tapi berasa , sungguh saya berasa apa yang berlaku dalam dua jam ini tak ada yang berguna yang bermakna yang boleh mendatangkan kesan pada diri. Sedangkan sebelum jam 930 tu dah ada target nak selesaikan latihan yang saya dok tengah ongoing dari minggu lepas tu.

Semak semak balik, meralitkan diri dengan media sosial yang entah tak ada apa yang menarikpun pada hari ini. 

ALLAHU... Betul la ALLAH sebut kan dalam ayat Al-Asr tu.

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. "

Kerugian dalam perjalanan yang adakalanya kita tak sangka pun kita buat, sedang perkara itu tidak bermakna langsung.

Ralat rasa.

Mudah mudahan kita lepas ini lebih beringat. BERINGAT yang masa dah tak banyak tinggal. Setiap detik jangan di rugikan walau dengan sekecil kecil zikrullah. Beringat. Every second counts. :D


2018 Challenge

Assalamualaikum.


Good day dear readers.

I thought of something yesterday night,  Since my wife is pursuing her study and repeatedly asked for me to convince her about studying in English. I will create a challenge for both of us. Both of us will need to write something in our blogs atleast 2 entries per week about anything. And it is in english.

I know it means nothing as nobody is going to correct any of our sentences, but lets use this opportunity to strengthen our 'confidence'.

And our blogger friends out there, dare to joint? Lets go...

If any of you are interested to join. feel free to let me know.

We'll think of something.

psst: ahh. cant wait. feel excited already. :D 

Sunday, 21 January 2018

Page 21, Chapter 1, 2018

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

I'm back.

Tu aja nak beritahu. Almost 2 months kot rasanya saya hilang. Rasa tak ada pun yang menanti, tapi itulah, apa boleh buat, ada perkara besar yang berlaku di akhir 2017 tempoh hari yang mengehadkan perjalanan saya dalam alam yang satu ni. Tak terkejar rasanya juga di awal 20 hari lepas untuk kembali ke sini. Banyak perkara yang berlaku, dari yang kecil hinggalah yang besar yang menyebabkan saya 'hilang'.

Hari ini, di muka surat ke 21, chapter satu, tahun 2018 saya kembali akhirnya. For good la diharapkan ye. :D

Di kesempatan ni, saya ambil nak ucapkan, selamat menyambut tahun baru masihi. Bukan menyambut pun, tapi sebagai peringatan, semakin bertambah lagi satu dalam umur kita, tapi di manakah kita lepas ini? adakah semakin bertambah ini menandakan semakin 'teguh' juga kekuatan iman dan takwa kita kepada nya?

Mudah mudahan. Amin.

Buta+Pekak+Bisu=CINTA