Followers

Thursday, 18 May 2017

Puas

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Puas. Tu ayat paling best nak rumuskan permainan team semalam. Dari biasa-biasa team grow sampai tahap ni. Sepanjang kami main, semalam antara permainan terbaik team pernah produce. Tak dinafikan kekadang kita berada di bawah paras sebenar prestasi, tapi semalam, walau datang dalam lemau kebanyakan player, ditambah plak dengan substitution yang wat perangai bajet star, team grow dan grow dalam permainan.

Sampai last sebelum balik, team member tanya,
"weh, ang kata depa pawer? awat besa besa ja?"

Saya jawab,
"Betoi la depa pawer. Team ni yang aku lawan minggu lepas. lepas aku main dengan ampa, memang pawer. Letih nak melawannya. Tak caya tanya abg sham."

Credit kpada semua player. Dari bawah sampai atas. Keeper yang cun, Abg Sham. Defender yang kental, Anas dan Ilman. Juga Defender yang telah improve banyak, Abu. Kepada Trio atas yang sempoi mempoi, Arif, Din dan juga Nuaim. Thank to all of you.

Tonight teaches me something. No matter how good players that we find, nobody are match to all the 1st team player. The commitment are awesome. Thanks guys! May one day i can fund this team and keep it going. You are the best!

Tuesday, 16 May 2017

Kisah perempuan bernama cina

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Haha. lama tak menaip, rujuk rujuk dalam draft ada kisah kisah banyak rupanya yang belum di siarkan. Jadinya hari ini, kita mulakan dengan ini.

Seorang perempuan yang cantik bernama cina, seorang yang sangat menarik perhatian bak kata sahabat saya ni. Mereka berkawan, berkenalan, dalam satu program menambah pendapatan ni la. Sahabat ceritakan, mereka berbual, dan dia tak berani nak tanya lebih atas dasar respek juga kepada orang ni.

Saban hari, sahabat gemar juga membuka page si dia ni, rajin mengikuti pergerakan perempuan cantik bernama cina ni. Kekadang dibelek belek album gambar perempuan cantik bernama cina ni, wahh, dia memang sebaik baik ciptaan, cantiknya.

Satu hari dia dikejutkan, membaca satu status di laman sosial hasil update dari adik perempuan cantik bernama cina ni, kata adiknya, kakak, (nama perempuan ni, nama melayu), baru sahabat tahu yang rupanya dia seorang melayu, lain sungguh penampilan dia di wajah muka buku ni, lain sangat dari bayangan seorang perempuan melayu beragama islam yang menutup apa yang disyariatkan ditutup tu. Tambahan namanya lagi yang ala ala cina bersama rupa nya, langsung menidakkan yang dia adalah seorang melayu.

Kata si adik, perempuan cantik bernama cina ni sedang tenat dan dimasukkan ke ICU di sekian sekian hospital, sesapa yang berharap nak melawat bolehlah melakukan sedemikian. Dalam tidak dapat menghadam lagi perempuan cantik bernama cina ni sebenarnya adalah seorang melayu islam. Dalam masa sama, dalam terkejut, sahabat masih lagi mendoakan dia. Nota: ayah sahabat meninggal kerana penyakit yang sama, namun bagi sahabat, perempuan cantik bernama cina ni masih muda, mungkin ayahnya sudah tua masa tu, jadi ketahanan badan melawan penyakit lemah, ni masih muda, kuat kot. InsyALLAH esk lusa baik la tu. gumam sahabat di dalam hati.

Beberapa hari kemudiannya, satu update lagi muncul, bahawasanya si perempuan cantik bernama cina sudahpun menghembuskan nafas terakhirnya di dalam wad, dia akhirnya meninggal kerana sudah tak dapat melawan tu. Sahabat terkejut, dan dalam masa sama dia berasa yang

Soalan dalam hatinya satu yang bermain dalam ingatannya, "dia meninggal dengan cara ni, esk Atib dan Rakib datang, macam mana dia nak jawab marobbuka, wa nabiuka". soalan ni terus terusan menyerang hati sahabat sampai akhirnya dia sampaikan soalan sama dengan seorang ustaz ni.

Tahu apa jawapan Ustaz? Teruslah doakan dia, mana tahu doa kita mampu membantu dia di sana.

Satu lagi jawapan Ustaz, tanya diri kita, jika kita berada di dunia baru sepertinya nanti, adakah mampu kita juga menjawab soalan yang sama??

Tanya hati, tanya diri, tanya IMAN.

di manakah kita?

Friday, 28 April 2017

Cara buat Link Whatsapp

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Apa khabar readers?

Hari ini, whatsapp merupakan salah satu medium penting dalam kehidupan kita. Kalau dulu kita SMS, tapi semenjak perkembangan teknologi, whatsapp jadi penting kepada kita. Kerana, memudahkan, dalam paling penting adalah JIMAT. kan?

Hari ini saya nak share cara untuk buat link direct kepada whatsapp kita.

Well semua dah guna whatsapp, tambahan para peniaga yang menggunakan agar mudah customer nak berhubung dengan kita tanyakan mengenai produk kita. Tapi jadi maslah pula bila nak kena save number baru nak dapat berhubung dengan kita.

Jadi saya sharekan tips nak redirected terus ke acct kita tanya perlu save number.

Formatnya mudah sangat.


Format 1 : Nombor Telefon Sahaja

www.wasap.my/60123456789

Tukar kepada no telefon anda
Pastikan ada no 6 kat depan
6 merujuk kepada kod negara. Since kita dari Malaysia, makanya jadi 6 la.
Untuk kod negara andai anda berada di negara lain boleh rujuk SINI.

Selamat mencuba. :D

Tuesday, 18 April 2017

Diari Abi 17 April 2017

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Such a busy day. Tu ja yang boleh cakap. Saat entry ini tertaip jam 12:05 AM (18 April 2017). Baru sahaja tiba di rumah dari tempat Futsal. 

Bermula hari ini jam 1 pagi. Terjaga di tengah malam. Pastu ada setel menda sikit diluar bilik dan terlelap. Jaga balik jam 4:30 pagi bila mana hero seorang tu buka pintu bilik cari Abi dia. Bila dia nak merap. Cuba layankan. Nak susu la, ajak dia tidur balik sebab nak pergi kerja awal pagi ni. Sampai 5:15 AM tak ada tanda tanda dia nak lena. Terpaksa bangun dan bersiap nak keluar. 

5:30AM bergerak keluar ke tempat kerja. Tunggu officemate sampai dekat jam 6 baru bergerak ke Taiping. Tiba di sana dalam jam 8:05 AM. Selesai kerja apa semua patut sampai dalam jam 9:15 AM baru keluar dari sana. Singgah kedai untuk sarapan. Dalam jam 9:45 AM bergerak pulang ke Alor Setar. Tiba dalam jam 11:20. Itupun lewat dalam 12 minit kerana berlaku kesesakan tadi di atas lebuhraya. Sakit plak rasa hati sebab dah target sampai lebih awal. Tapi apakan daya. 

Setibanya di Alor Setar, asal plan terus balik, tapi dah berlaku pertukaran plan. Kerana ada tugasan terpaksa rela siapkan. Maka, ambil moto dan terus ke Kepala Batas untuk bertukar kenderaan untuk ke Perlis pula. Dalam jam 12 lebih, bergerak setelah ketibaan officemate yang seorang lagi. Mula ke Alor Setar kembali untuk ambil barang. Kemudian terus ke Perlis.

Lokasi awal adalah di Kangar. Selesaikan kerja kerja mengukur untuk kerja konkrit kemudian terus ke Ulu Pauh. Di Ulu Pauh tak lama dalam jam 2:30 tiba, makan dan ambil barang kemudian bergerak ke Pekan Pauh untuk kerja inspection manhole. Selesai semua bergerak pulang ke Kepala Batas untuk ambil balik kenderaan sebelum singgah ke Masjid untuk tunaikan solat dalam jam 5 petang. Kemudian barulah pulang ke rumah. Dalam 5:45 petang tiba di rumah. 

Ini lubang manhole. Air tak berapa nak jalan. Ada la sebabnya tu. kena oastikan sebab nak buat report pada customer

Hati gembira tak terkata dapat lihat dua ketoi budak tersenyum tunggu dihadapan pintu. Selesai simpan semua barang kerja, beg apa semua barulah boleh main dengan anak anak. Seorang demi seorang. Nak berat yang kecil pun payah, berat yanga besar pun payah. Keduanya nak perhatian. Main dan bergelak dengan keduanya sampai dekat jam 7 malam. Baru ambil seorang demi seorang, mandikan dan siapkan keduanya. Barulah si Abi boleh mandi dan siap diri sendiri pula. Jam 8:04 siap semua. Mandi solat dan anak anak. 

Masa ini minta izin dari isteri nak lelap mata sekejap. Sebab malam ni ada futsal tiba tiba kawan ajak main. Asal macam tak mahu main. Tapi bila isteri cakap badminton esok batal, terus rasa nak main. Sebab nak ganti sehari yang rugi tu. alhamdulillah. Dia bagi kebenaran. Tapi dia tanya juga, "larat ka abg tu? Dari pagi ni..". Sebab tu saya minta izin nak lelap. 9:30 dia kejut. Bangun dan jamah sedikit kueh yang dibelinya, solat dan siap. 9:50 gerak ke futsal. 

Mula main memang letih. Sampai keluar tu baju bleh perah. Terpaksa minta maaf dari team mate. Main tak cun langsung. Peluang goal tu kata depa kalau tadi cun. Boleh menang 5-6 biji bola yang saya tak dapat score tu. tapi mujur juga la goal terakhir saya juga yang buat kami seri tadi. Maaf ya semua. Letih amat,. Dn mungkin juga saya bukan pemain yang bagus. Mudah mudahan saya bisa buat lebih baik lepas ini. 


 
Bestfriend baru. Musim ni dia sibuk. Sebab saya pun sibuk dengan beraktiviti. Alhamdulillah. Dia masih sihat nak berkhidmat

Saturday, 15 April 2017

Beginning of the new chapter (Maybe)

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca.

Lama sungguh tak menaip. Almost a year ive been stop doing what i love the most during my early days ni. Banyak faktor kejadian yang memisahkan minat dengan aku. Tapi apakan daya. Minat sahaja tanpa ada kesempatan pastinya tak berjaya juga diterjemahkan kepada tindakan. 

Banyak faktor. Tapi antara nya adalah 'putus' dari nama belog kesayangan yang buatkan aku 'ilang' dari radar dunia blog ini sendiri. Entry entry yang satu masa dahulu 'bawa' reader ke sini pun sudah tiada. Sebab, nama bertukar dan diambil entah malaun mana tatau dari luar negara. 

 

Ini buktinya. 

Sekarang cuma berharap dia gagal menyambung nama ini di masa depan, kemudian expired dan dapat semula ke tangan ku. 

Berharap ni. Berharap. 

Nama ni aku guna sejak aku dibangku sekolah lagi. Masa tu belog pun aku tak kenal. Tapi aku guna ia sebagai nama folder untuk fail fail peribadiku. 

Moga moga dapat kembali padaku. 

Oh aku rindu..

Buta+Pekak+Bisu=CINTA