Followers

Monday, 20 April 2015

"Immediate Guarantee Fund Security"

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Baru baru ni ada bingit seketika dunia apabila ada ura-ura cadangan dari entah mana pihak saya tak ingat, katanya nak menaikkan umur pencarum KWSP kepada 60 tahun dari 55 tahun. Masa tu memacam la keluar bunyi dari serata lapis masyarakat, terutamanya yang bekerja dalam bidang swasta. Dilihat lihat, diperhatikan memang bagi saya apa yang mereka katakan itu ada benarnya.

Satu. Dah kerja swasta, bertahun tahun, kemudian datang masa rehat, masa tu la nak gunakan wang yang dah disimpan. Bagi saya, alasan nak 'jaga' wang tu dari dihabiskan oleh pencarum yang mana menurut kajian dihabiskan sangat cepat tu, tak boleh pakai. Senang cerita macam ni la, dia punya duit, dia punya suka dia nak buat apa. yang nak sibuk kenapa? by the way, kalau dia dah habiskan duit dia la katakan, ada ka dia pergi minta dekat kerajaan agar bayar dia bulan bulan, sebab duit dia dah habis? langsung tak masuk akal.

Lagi, alasan menaikkan umur persaraan tu memang dah saya tak setuju, inikan pula menaikkan umur bagi pekerja swasta. Yang kerja govt memang dah tahu, cukup masa boleh pencen, boleh dapat wang pencen tetiap bulan, ini yang swasta, apa lagi yang tingal pada mereka? ini ja yang ada last. Tapi bukan ini sahaja la, kalau yang terbuka minda ada wang tepi dari pelaburan tu ok la jugak, yang tak ada tu? harap ini sahaja macam mana?

Saya ambil contoh ayah saya sendiri, kami dah memang bukan orang berada kan, hari tu sekali ayah sakit, nak masuk wad, minta la nak keluarkan duit sendiri dari dalam KWSP tu, tahu apa jawapannya? tak boleh sebab sakit itu bukan sakit kritikal. Masa tu saya macam Watdepakk lahh, duit sendiri pun tak boleh nak keluarkan ka? gila, bagi saya memang tak boleh pakai alasan tu, kita menyimpan, dan kita perlukan, kenapa perlu tahan dari ianya dikeluarkan?

Sumber : FB - Lulu Caldina

Moral of the story senang ja, tak kiralah hak kita ka apa ka, andai kata ianya dikawal orang, susah nak kita keluarkan, nak gunakan. Tapi kenapa kita tak gunakan peluang yang ada nak dapatkan simpanan lain yang mana dah trusted boleh dikeluarkan dan digunakan?

"Immediate Guarantee Fund Security"

Yang pasti,
IMMEDIATE -  terus boleh guna bila diperlukan - Masuk wad, sakit dapat GL - terus guna.
GUARANTEE - hak kita, kita guna. Asal bayar cantik, policy hidup, Jalan..
FUND - wang cepat! wang benar! wang pasti!
SECURITY - tak boleh diambil orang lain, nak caras pun tak mungkin. sebab atas nama kita.

Ingat, sakit tak datang selalu, dia juga datang tak diundang, tapi yang pasti, bila dia datang, dan kita tak bersedia, memang garu kepala. Nak cepat, nak lambat dapat rawatan, atas kita, pilihan kita!

Ingat, Sihat sebelum sakit. !

2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

betul tue ingat sementara sihat

ummi aqilah (LM) said...

Akk yg x keje ni pun sentap. Padahal kwsp ada la ciput je

Buta+Pekak+Bisu=CINTA