Followers

Tuesday, 6 November 2012

Mr business

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Hai readers. Alkisahnya pagi ini saya kongsikan apa yang saya dapat semasa bekerja dengan dua orang staff yang dikira 'senior' di tempat keja ni.

Yang pertama berkongsi, malah menuntut saya mengikut cara orang cina berfikir. Katanya, apa yang dipelopori orang cina yang belum ada orang melayu buat patut saya buat. Dia ambil contoh perniagaan makanan dan perniagaan orang mati. Satu yang mengejutkan saya juga yang, perniagaan orang mati yang dipelopori mereka terhadap kaum mereka tu dari sekecil hal sampai ke besar. Dari A ke Z, yang penting punya wang.

Kedua adalah moving car wash. Juga merupakan idea yang sangat brilliat bg saya . Dan terakhir perniagaan makanan. Yang mana dia sifatkan melayu adalah yang paling untung andai pandai memainkan peranan dalam bidang ini kerana kata nya, makanan orang melayu senang dijuai kepada 3 bangsa dan blawanan dengan makanan cina dan india yang susah juga disasarkan kepada semua.

Saya tersenyum. Sampai
Macam tu dia bagi pendapat dan cadangan kepada saya. Cadang suruh saya buat in the future.

Beruntung saya kan.? Bukan mudah mereka hendak buka mulut. Alhamdulillah. ALLAH punya kerja ni. ;)

5 comments:

Anum said...

untung

Iffah Afeefah said...

otk bisnes sume ley jalan kan?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

akak pun nk bisness

Z@i Z@mR33 said...

manager kami(cina) pon penah cdgkn hasrat buka piagaan mknn...dia kata kt kami+mber 'cuba kita kongsi buka katering kecik2 suply utk majlis2 kecik dlm kilang...msti untung.Skali event dh beribu...hampa 2 melayu jd owner...aku kuaq modai'...

ha gitu cara org cina pk...

kiera'sakura said...

Alhamdulilah nak jugak dorg berkongsi tue sebab bukan mudah dorg nk berkongsi kan

Buta+Pekak+Bisu=CINTA