Followers

Thursday, 7 February 2013

Baby Diaries #bila ummi mula tak sehat

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Selamat tengah hari readers. Sibuk nya minggu ni. Tak sempat nak menaip
Bebanyak untuk bacaan semua. Hari ni cari masa juga sekejap waktu makan ni nak naip sesuatu.

Semalam, tanggal 06-Februari-2013. Elok tengah hari dalam 11 lebih macam tu ummi hantar sms. Tapi x perasan pun sebab dok asyik kerja. Then suddenly telefon berbunyi, tengok kat screen tu nama ummi, kita pun angkat la, elok demgar suara da risau, lemahnya suara. Rupanya ummi pening pening hari ni. Dia tidur di surau lepas rasa tak sehat, konon akan ok la, tapi tengok tengok tak juga. Makin teruk katanya, dunia rasa berpusing.

Pastu dia kata dia nak pergi klinik. Rasa syukur la sebab ada orang back up, kak elly kesayangan dia tu bawakan ke klinik. (tengkiu kak elly) M know what, doctor bagi terus MC dua hari kat dia.

Abinya apa lagi, dah ummi minta tolong ambil ja, terus kalih belakang, cari boss la. Tapi boss dah keluar. Jadi abi keluar dulu sementara tunggu bos. Sebaik boss sampai ja, terus jumpa boss dan minya balik. Dia tanya juga, "ada apa?" saya cuma balas ada hal dirumah. Dia bagikan aje. (alhamdulillah sekali lagi).

Elok permisi tu dapat, terus balik rumah. Sampai dirumah, ayah cakap nak hantar. (alhamdulillah lagi). Kat stesen bus, sekali lagi dipermudahkan, dapat buss terus, pun tak lama tunggu bus pun gerak.

Dalam bus tu diam ja. X reply sgt text ummi. Sebab nak kasi dia rehat. Alhamdulillah. Dalam sejam lebih tak silap smpai kat sana. Jumpa ja orang tu terus pegang dia. Belek demam ke tak. Pimpin tangan dia pastu masuk kedai makan. Mulanya ummi taknak makan, tapi lepas kena paksa dia makan. Syukurlah.

Cuma satu ja la, rasa pelik, yang masuk perut ummi tu kurang dari masuk perut abi. Saya tanya, "haiii apa ni? Masuk mulut saya 3x da, mulut awak baru satu?"

Jawab dia,
"heyyy mana ada la. Sama lah"

Sama sama tersenyum. Tu peel ummi semenjak dua menjak ni. Yang tak tahan tu, suka ja sebut,
"segan la dengan abi, semenjak dua menjak ni keja nak merap je dengan abi"

Saya kata, "tak apalah.."

Then ummi sambung,
"iyee, tahulah ustaz awk cakap kau dah ngandungkan dia, kau tanggung n sabar la dengan perangai dia masa bawa anak kau"

Apa pun mendoakan yang terbaik la. Sian. Makan kalau tadak abi makan tak lalu. Ada abi terlebih plak lalunyaaa~~hihihi



Ya ALLAH peliharalah dia Ya ALLAH. Andai dapat ditukarkan demam ke sakit tu padaku pn aku sanggup, dia dah penat bawa baby.

3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

semoga cepat baik ya

najihahfara said...

kesian ummi. kirim salam ya

Cik Sara said...

Wahhh... Tahniah!. Semoga ibu dan kandungannya dalam rahman ALLAH. Semoga selamat semuanya..=D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA