Followers

Thursday, 3 July 2014

Monolog tengah hari 5 Ramadhan

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Pejam celik pejam celik dah 5 Ramadhan. Cepatnya hari berlalu kan? Sampai kita rasa hai la, macam baru celik minggu baru dah nak hadap minggu baru lagi. 

Bila tercepat tu mula la rasa menggagau. Kita cuba jangan tengok hal lain, tapi dekat Ramadhan sudah. Bila sudah lepas mula la konon sedih bulan ini bakal meninggalkan kita. Tapi adakah waktu dia ada dia 'dihargai'?

Adakah betul betul kita beramsl sebaik mungkin? Atau terkesan dengan amalan baik tu walau bila Ramadhan dah berlalu? 

Peringatan ja. Terutama buat diri sendiri. 

Awal bulan Ramadhan adalah rahmat, tengahnya adalah pengampunandan akhirnya adalah pembebasan dari neraka.” 

Ianya bukan hanya take it or leave it, tapi lebih dari tu. Take it, or miss it. 

Ingat. Mati tak bagitahu bila dia nak datang. Mungkin hari ni, mungkin esok atau mungkin lusa, jika tak digunakan satu dari lima sebelum lima. Tergolonglah kita dalam golongan yang rugi.

Moga kita tidak tergolong dalam kelompok ni. Amin.

4 comments:

Nurzakiah Hanum said...

AMIN

uncle gedek said...

Aaaminnn...

ninie said...

huhu take it or miss it...insaf!

ummi aqilah (LM) said...

Salam ramadhan adik akk

Mcm kejap je kan.. Hehe. Err tp akk rasa lama sgt masa berputar.sgt x larat

Buta+Pekak+Bisu=CINTA