Followers

Monday, 22 December 2014

05:47AM

Assalamualaikum dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Lambat lagi pagi ni. Dah gerak separuh jalan baru ummi kabo kata tertinggal beg. Serius saya lupa beg tu. Pagi ni mandi macam mandi air ais tu. Punya la sejuk. Pastu jaket ada dalam kereta. Kalut nak keluar ambil jaket. Pastu terus lupa beg. Nasib baik la ummi ingat. Kalau tak....

Sampai stesen bus. Terus ambil tiket. Cipika cipiki ummi dulu. Kemudian nak kiss baby. Elok buka pintu dah memusing budak tu. Jaga dah. Atak atak. Katanya la bila nampak bus. Mata belum boleh buka penuh masa ni. Silau lampu kan. Saya ambil, pass kat ummi. Kiss dia sekali lagi. Baru naik bus. 

Minggu ni. Terasa lama dan terisi. Bestnya. Sebab dapat cuti 2 hari dan boleh tnggal sini lama skit. Hari Jumata tu sampai. Dari jauh anak dah nampak. Kata ummi nya melompat. Menjerit jerit seronok. Abi pn seronok la sayang nampak awak berdua. Lepas da jumpa gerak ke AeOn tu. Ummi nak cari barang. Lepas tu baru balik. Sampai rumah. Kena teman anak main dulu. Makan. Naru tidur. Letihnya rasa sehari penuh diisi.

Esok nya , Sabtu. Tak ada plan pn nak ke mana mana. Satunya hujan. Kedua malas. Tak apalah. Hari ni kita memasak ja la. Pepagi dah bangun. Ke pasar beli apa nak guna nak masak lepas tu baru masak. Anak tak kacau pun sebab ummi awal awal dah bagi dia tidur. Sebenarnya dia dah mengantuk sangat, masa balik dari pasar tadi dia dah lena. Sampai rumah dia tidur. Kat umah lagi sedap la. Naik atas katil tu. Aumm, ehe. Lepas tu abi pun masak la. Menu hari ni koey teow ladna. 
Ni wajah model of the day. Menunggu menu masuk dalam mulut comel tu. 

Petang kami tak ada plan mulanya. Tapi ummi teringin ice kacang. Saya pn macam nak jugak. Jadinya kami keluar la petang ni. Sambil mencari skali beras juga sabun cuci yang habis. Selepas ja selesai membeli baru singgah makan ice kacang tu, malam balik. Makan nasi dah rehat. Seronok juga sambil sambil memain dengan anak ni. Tapi dah berjaga jaga la. Bila dia mengekek jerit tu saya slow down sikit. Kesian ummi karang dia tak jerap tidur. Saya ok. Memang pengsan sampai pagi. Ehe

Esoknya. Hari ahad. Ummi pergi kerja sendiri hari ni. Saya kat rumah. Ummi dah sediakan makan pagi dah. Saya plak menanbah ja makan tengah hari pagi ni. Asalnya macam malas nak masak. Tapi memikirkan ada orang teringan makan. Saya buat juga la, cumanya pagi ni sebab lambat mula. Putera kecil kami dah jaga. Mujur masak menda ni senang ja. Saya masak sambil letak dia dalam basikal dia. Bagi minum yakult juga majan apam milo ummi buat tu. Syukur. Jadi pun yang dimasak. 
Di kiri lauk tengah hari dan di kanan. Peneman yang setia.

Dan dia. Sangat behave. Lepas makan saya mandikan dia dulu. Lepas tu saya suapkan dia pula makan. Lepas tu sambung main,sampailah ummi sampai rumah. Makan tengah hari dengan ummi lepas tu hantar ummi ke tempat keja. Balik tu. Tak ambil masa lama nak tidurkan dia. Sambil menyusu tu dia dah lena. Alhamdulillah. Satu jam setengah dia tidur. Bangun tu saya mandikan dia. Terus jemput ummi dia. Lepas tu pergi cari pisang goremg cheese yang ummi nak makan tu. Betoi betoi rezeki. Ummi yang last. Tu pun dia kira kira.cukup ka dak. Alhamdulillah, dapat juga merasa. 

Dua hari yang sangat bermakna. Looking frwardto this near future plan. Moga ALLaH pmudahkan. Amin..


2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

selamat pagi... singgah pagi isnin

Wana Rahman said...

Haiii.. dah follow blog akak.. cantik sangat.. :)sudi tak follow blog saya? Thank you, God bless you http://ehcerita.blogspot.com/

Buta+Pekak+Bisu=CINTA