Followers

Wednesday, 10 December 2014

Bila ada kawan

Assalamualaikum dan dalam sejahtera pada yang membaca.

Sabtu yang lepas, saya balik ke Alor Setar. Well macam biasa bila dah tak kerja sabtu saya yang akan balik ke sana. Macam minggu ni kena kerja jadi Ummi dan Baby yang akan balik sini. Sungguh tak sabar. 

Okeh balik pada cerita. Sabtu lepas ada kenduri anak boss pejabat isteri tu. Since dah nama pn pejabat dia maka nya nak pergi tu haruslah bersama kawan kawan tempat kerja dia. Dalam jam 11 lebih macam tu kami gerak dari rumah nak ke rumah kawan dia tu. Kat sana geng geng tu dah tunggu pun. Asal plan nak bawa kereta kami. Tapi tak jadi sebab geng tu suruh bawa kereta mereka. Syukurlah luas sikit kereta Alza tu nak dibandingkan dengan kereta kami. Kesian plak satgi kalau tersepit kan? Dah la ada anak kecil..

Si kecil kami tu. Bila dah ada kawan. Seronok tak ingat la. Nak main tu ada orang menemankan. Haa nama abg tu Adief, adiknya pula Aqiel. Yang adik tu kecil lagi. Tak ada la dia heran. Tapi yang abang tu. Pegang tangan dia bawa p main sana. Bawa p main sini. Kekadang tu sampai tersungkur si kecil kami. Ya lah, orang tu dah nak masuk pre school. Dia ni baru nak belajar lari. Mahu nya tak jatuh. Tapi tak ada pula dia nak menangis. Seronok gamaknya ada kawan ajak main. Sampaikan dalam kereta tu, join sekali abang duduk belakang. Acececehhh. Tapi dah tak berapa pandai, bila kita brek ngejut. Pala tu dah terkena bonet: tak menangis tapi kesian. Mujur abg Adief pandai. Dia susun habis benteng tak bagi adik Uwais dia terhantuk. 

Habis kenduri. Sampai rumah. Kami tumpang solat sekejap di rumah kak tu. Masa ni tak dapat la saya nak pegang anak. Budak Uwais sibuk betul. Abang ajak main. Tapi bila dia dah bosan bosan, teringat abi datang jugak dekat saya. Suruh angkat. Tapi tak lama sangat pun. Dah abg Adief datang ajak main.

Kiri sekali Abg Adief, tengah Adik Aqiel dan ujung sekali gebu gebas kami, Fateh Uwais

Haa.. Balik tu mama Adief tu temu ramah anak dia la. 

Mama Adief: Adief suka ka baby tu?
Adief: suka suka. Baby tu dah pandai jalan. Boleh berdiri. Tinggi sikit dari baby ni (adik dia)

Pastu mai makcik dia kat umah. Dia pun cerita;

"Acik acik, semalam kawan Adief mai main sekali.. "

Kawan tu.. Acececehhhh~~~

2 comments:

Kira Sakura said...

alhamdulilah baby kita senang berkawan dengan orang yang dia tak biasa jumpa

Nurzakiah Hanum said...

sukanya dia

Buta+Pekak+Bisu=CINTA