Followers

Tuesday, 30 December 2014

The Thomas Crown Affair

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Sampai rumah petang tadi, membawa ke lepas Maghrib tu dok terfikir fikir selesaikan dulu kira kira kami untuk tahun akan datang ni, berkobar kobar juga, sampaikan nak masuk tandas pn dok menaip dulu kat lappy dengan perut yang meragam tu, lepas tu bila dah max tak ketahuan, baru lari turun cepat cepat bersiap nak isya' plak.

Lepas isya, dalam pukul 930 macam tu kot tak silap dok asyik menaip Cash Flow tu, punya asyik, kira satu satu, supaya tak ada yang miss, supaya esok kalau boleh nak dibentangkan pada Puan yang berusaha tu. bagi dia tengok apa yang menanti di tahun depan tu. Alhamdulillah la, siap juga akhirnya. Elok siap tu, turun bawah sekejap, nak jenguk Mama Ayah dok buat apa. Tengok Ayah dok asyik layan National Geography. Saya tanya Ayah Mama kenapa tak layan Movie? Katanya cerita nampak tak best. Saya pun ambil remote control ubah ke channel movie tu. Nampak memang tak menarik pun, tapi Ayah suruh biarkan sekejap. Saya pun masa tu nampak tak cun, so tak peduli pun, sampailah keluar muka Pierre Brosnan mamat James Bond tu. Terus kalih tengok cerita. ehehe

Cerita dia pasal seorang orang kaya raya ni la. dia ni penggila lukisan. Dengan duit yang banyak tu tak hairan la yang dia minat menda menda yang mahal macam ni. Kisah dia bermula pada satu hari ada satu lukisan ni dicuri dari tempat ia dipaparkan. Memang gempar la bila lukisan berharga 100Juta ilang macam tu ja. So muncul la seorang penyiasat peribadi ni, dia muncul untuk cari lukisan tu. Yang bestnya, bila dia jumpa lelaki ni dia dah dapat rasa yang laki ini yang curi. Jadi bermula la kisah dia mengikit lelaki ni kemana lelaki ni pergi. Dia tanya lelaki ini secara kias kias la, kenapa lelaki ini curi sedangkan lelaki tu mampu dapatkan lukisan tu, jawapannya, lelaki ni suka thrill mendapatkannya tu.

Lepas tu, bila dah lelama keduanya ni berdekat dekat ni, hati mula ada rasa. well, menda biasa la bila dalam cerita tu kan, masa ni lelaki tu test perempuan tu, sama ada betul ka perempuan tu suka dekat dia. Dah jeles macam nak gila perempuan ni masa tu. Sebenarnya lelaki ni pun setengah sewel juga sampai kena jumpa kaunselor cerita masalah yang dia sebenarnya dia ambang jatuh cinta dengan seorang wanita ni. Gelak besar kaunselor tu dengar pengakuan lelaki ini. Satu yang menarik ayat dia dengan kaunselor tu, macam mana agaknya si landak jantan bercinta? cam best juga boleh dikaji ni kan? bagaimana haiwan yang agak berhati hati ni dapatkan pasangan kan?

Next, dari sana plot cerita di kembangkan, lelaki ni bawa perempuan ni ke tempat yang dia tak pernah bawa sapa sapa, lepas tu perempuan ni plak, satu hari lepas jeles tu sampai kat rumah lelaki ni lepas tu jumpa lelaki ni bersama seorang perempuan. masa tu pepaham la kan, dah la jeles, lepas tu laki tu bagitau dia, baiklah, saya akan kembalikan lukisan yang hilang tu, saya akan letakkannya di tempat saya ambil. Dan awak, saya percaya pada awak. Sama ada awk biarkan saya setelkan lukisan tu atau tunggu di tempat tu bersama polis dan tangkap saya. Kemudian, tunggu saya jam 4 kat sekian tempat ni, kita jumpa dan tinggalkan tempat ni. Haaa... masa ni la yang saya rasa laki tu dah kalah. Perempuan yang sakit ati tu, bawa polis betul nak tangkap laki tu, satu tempat tu penuh polis, tunggu ja lelaki tu sampai. Masa tengah tunggu laki tu, elok cun plak masa lelaki tu sampai, baru perempuan tu tahu yang perempuan yang dia jeleskan tadi memang kerja dengan lelaki tu pun, dia dah salah sangka, tak percaya cakap lelaki tu tadi. Masa tu cuak gila dia. Ya la dia dah perangkap lelaki tu sebab rasa diperangkap.

Rupa rupanya, laki tu ada plan, kumpul reramai pakai macam dia, satu tempat tu pusing bawa satu beg tu. Habis kucar kacir polis dalam tu, dan akhirnya dia berjaya pulangkan lukisan tu. Tahu lukisan tu ada mana? Rupanya lukisan yang di curi dahulu tu, dia lukis balik atas lukisan tu, Picasso kot tak silap lukisan yang gantikan Monet yang hilang tu, cara dia 'kembalikan' lukisan tu, dia bagi ada air yang dari paip kecemasan kebakaran tu berfungsi. dan air tu dah lunturkan lukisan yang dia lukis di atas lukisan asal tu. Ohh rupa rupanya dia curi sekejap dan kembalikan lepas dua hari dia curi, iaitu masa tu dia 'pinjamkan' lukisan Picasso tu ganti Monet yang hilang tu. Gilelah masa saya tengok apa yang jadi ni. gelak besar saya. Idea dia, muslihat dia, terbaik..

Dan lepas tu, dia curi satu lukisan tu, iaitu lukisan yang perempuan tu kata dia nak lukisan tu. (idea awal perempuan tu masa dia nak perangkap lelaki tu.). Lepas tu, perempuan tu lari pergi cari lelaki tu dekat tempat yang dijanjikan, rupanya lelaki tu tak ada sana dah. (dah lambat asanya perempuan tu sampai), lepas tu ada seorang lelaki tungu sana nak berikan dia lukisan. (lukisan yang dia kata dia akan pilih tu).

Habis tu perempuan tu sedih sangat la. Dia amek keputusan nak tinggalkan tempat tu juga. Kat airport dia beritahu kat orang yang jual tiket tu, nanti tolong hantarkan balik beg berisi lukisan ni dekat pegawai polis yang bertugas tu. Naik atas flight, konon buat tenang la, tapi akhirnya kalah juga, menangis la sebab dia rasa dia dah buat lelaki tu tak percaya pada dia dan tinggalkan dia. Masa menangis tu, ada orang dari belakang pass sapu tangan kat dia. Dia kalih belakang. dan.......

Ehhe.. ending di saya suka. muslihat laki tu. terbaik.....Tak percaya boleh cari cerita ni. ;)





No comments:

Buta+Pekak+Bisu=CINTA