Followers

Thursday, 29 March 2012

Perihal semalam

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semalam :
Boss baru : korang ok x kerja kat sini? Ada mslh tak?
Abg Madi : takdelah abg. Ok je kitaorang.
Boss baru : keje teruk tak?
Me : takdelah, standard kerja la.
Boss baru : korang kalau ada masalah gtau aku, cepat la, jangan dah teruk baru gtau aku ae.

Lepas tu :
Boss : abang ingat kepas project jalan, abang tarik diri la. GSI lagi best dari sini kan?
Me : aah betoi la abg.
Boss : sini pressure ja, gaji pun sama je macam kat sana, cuma lagi pressure ja. Sana kita rilex ja, happy je.
Me : agak la. Abg once jalan je, kabo sy, terus sy apply resign. Sy support abang nt.
Boss : tunggu jalan dulu, penat abg nk turun utara selalu nanti, ang jaga la sana nanti. Deal apa suma.

Dua scenario petang semalam. Situasi berbeza. Yang baru bertanya teruk tak kerja sekarang. Dijawab tak.sebab memang rasa tak sangat pun. Kerja dulu, berat, sekarang ringan sebab supervise ja. Tapi lain.dengan management yang kena menjawab sakan. Pressure company, customer lagi.

Apa pun, di mana pun kita, ALLAH x pernah ilang dari sisi. Berat ujian, dan tabah hadapi, maka sebatilah kita dengan kesabaran tu, sepertimana kuatnya si pengangkat besi yang hari-hari bekerja untuk menjadi kuat, berotot. Mula mungkin berat, lama kelamaan dah biasa, langsung tak rasa apa. Diri sudah lali dengannya.

Hati yang sabar itu, hati yang kuat. Lebih hebat kalau makin sabar makin dia merapati fitrah manusia yang bergantung pada Ya Rabb. Bukankah semua ujian itu penghubung kasih sayang antara kita dan DIA.

“Dan tahanlah dirimu bersama dengan orang-orang yang menyeru Rabbnya di pagi dan di senja hari dengan mengharap keridhaanNya, dan janganlah kedua matamu berpaling dari mereka.”( Al-Kahfi : 28 )
Published with Blogger-droid v1.6.9

6 comments:

Anum said...

sabar ya

Anum said...

sabar ya

kiera'sakura said...

semuanya ada hikmah yg tersembunyi

Nur-Azam Shahdan said...

blogwalk....

setuju ngn kata penulis, kat mana-mana kita pergi, ada cubaannya, bentuk macam2, so kena sentiasa sabar... :)

latest: http://ajamoppical.blogspot.com/2012/03/mendaftar-sebagai-pengundi.html

لين Si Pipi Merah said...

Ya Allah..mudahkan urusan kami~

aminn....

Iffah Afeefah said...

Bgs pe pglmn br jirn

ehem2 utara lg. Ble la tu

Buta+Pekak+Bisu=CINTA