Followers

Sunday, 8 January 2012

Cobaan 1 2 3 | Sizzling Fettuchine

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Dah lama rasanya sejak kali terakhir Nadh duduk kat dapur tu. Ya ALLAH, serious rasa rindu nak menjerit meroyan kat dapur tu, buat ja apa nak buat, last sekali telan. (tak heran dok membelon, asyik nak makan sesedap ja kan? ahahahaha)

Hari ni, selepas hampir sebulan dapat resepi n berkali-kali adinda tersayang tanya, akhirnya Nadh cuba juga, tapi dengan sedikit pngubahsuaian sebab Nadh tak jumpa bahan nak ikut resepi asal dia ni. 

Sizzling Fettuchine 

Bahan-Bahan (Untuk 2-3 orang makan)
Fettuchine - (Resepi asal ni guna 2-3 sanggul Yee Mee)
5 ulas bawang putih
5 biji cendawan Shitake (kering punya) - rendam sehingga lembut pastu potong la besaQ mana ampa mau
1 keping dada ayam - Potong kecik-kecik
3 biji ciling kering - potong 2. 
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap pekat
1/2 inci halia - hiris nipis
Serbuk lada hitam
Garam - secukup rasa
Minyak bijan
Tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Minyak masak - untuk menumis
Air - 2 cawan
Sedikit sayur - (Nadh guna sawi. )

Cara-caranya
1. Tumiskan bawang putih, halia, cili kering sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam yang dipotong kecil tadi sehingga agak empuk. 
3. Masukkan 2 cawan air.
4. Masukkan sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Lepas tu masukkan serbuk lada hitam. Biarkan ianya mendidih seketika.
5. Masukkan cendawan serta sayur-sayur lain. Tunggu 2-3 minit. 
6. Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan air tadi dan kacau.
7. Titiskan minyak bijan tu. beberapa titis ja cukup. 
8. Akhir sekali, masukkan Fettuchine tu dan biarkan sebentar. 
9. Hidang n makan.


Credit to : Kawan adinda tersayang yang bagi resepi ni kat Nadh masa pergi rumah dia.

10 comments:

Sunah Sakura said...

peh peh peh!

Rozuan Ismail said...

yang penting kita serbu rumah nadh

azwa amani said...

nampk sedapla nadh..huhuhu..nanti nk try.

Cik Pulau said...

nadh..
tak sangka..
lalala~

myblog said...

Macam sedap ajer...
yumm.yummm
datang dari bloglist

shida anwar said...

ho ho ho..ni dia..bebila boleh try..

aimie amalina said...

nyum2 :))

lelaki yg masak mang suwit
kekeke..

faa.rosli said...

kalo mkn ngan ko teow msti lg sedp kan?

Iffah Afeefah said...

Bole cube ni
fetucini siap

kiera'sakura said...

Alhamdulilah siap jugak :)

tp kan rresipi mcm resipi aym cendawan cina ai jer... hihihihi

Buta+Pekak+Bisu=CINTA