Followers

Friday, 10 February 2012

Along tak marah ka?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Hari semalam rasa cam badan ni kena gasak tahap gaban. Letihnya tuhan ja la yang tau. (Ka sebab badan makin manja ye? hihihi ). Apa pun, hari ni Nadh nak kongsi dengan readers apa yang Nadh jumpa semalam masa Nadh dekat site.

Masa Nadh di sana semalam, Nadh dapat beberapa respon dari orang yang lalu lalang kawasan tu.
1. "You tak payah buang la, nanti malam ha, depa lekat balik tau. Itu polis pun tak mau tangkap sama itu olang, sudah bayaQ kot, itu pasai polis buat tatau." (Apek kedai buah)


2. "Tak payah buat la , nanti malam diorang lekat balik. Kawasan ini susah la." (Akak lalu lalang)

Jawapan Nadh kat mereka semalam : "Saya dah dibayar, saya kena lah buat menda ni. " *sambil senyum*



nampak dak gambar atas ni? Ini adalah buah tangan golongan Along yang merosakkan reta awam dengan sewenang-wenangnya. . Itu baru Nadh tunjuk kota meksis. Ini tak dak la apa sangat kan, nak dibandingkan papan tanda jalan, wrong way, no U-Turn, dan sebagainya yang telah di-modify oleh golongan ni.


Lepas sejam lebih beraksi, ini hasilnya.

Sebenarnya kan, Nadh pun tak tahu apa yang Nadh nak kongsikan ni, cumanya kan, Nadh nak petik satu Sabda Nabi Muhammad saw bermaksud:


Barang siapa meletakkan benda di jalan yang mengganggu orang yang lalu lalang, maka Allah mengutuknya.” (Riwayat Ar Tabrani).

Dengan apa yang kita tengok ni, adalah salah satu yang mengganggu jalan orang lalu lalang. Dari pandangan Nadh la kan,. katalah, orang tu datang dari jauh, nak mencari rumah saudara la katakan, dok cari-cari nama jalan, tapi jalan tu kena tutup dengan sticker merapu ni semua, last sekali orang tu sesat, tak ke kesian dekat dia.

Masa Nadh sekolah dulu kan, Ustazah pernah pesan tau, bila kita jumpa satu sampah, kutip, lepas tu buang. Nadh masukkan dalam situasi sekarang ni kan, baru nadh paham yang ustazah Nadh nak didik kita tentang kebersihan, dan rasanya mungkin sepertimana yang Nadh selitkan di bawah ini.

"Seutama-utama iman ialah mengucap syahadah. Serendah-rendahnya ialah membuang gangguan di jalanan”. (Riwayat Bukhari dan Muslim)

Tapi itulah hidup kan? Dunia yang mengisahkan tentang DUIT-DUIT-DUIT. segalanya duit. ke mana sahaja duit.

Salah siapa? Nadh akan cetuskan buah fikiran tentang ini kemudian.

6 comments:

azam said...

:) untung la .....

along rugi

Fay said...

perghh... jadi bersih terus..hehe

.........cP~ said...

Memang rimas tengok orang tampal2 merata-rata macam tu. Tak faham betul. Kadang ada je papan tempat tampall iklan, tapi tampal jugak kat tepi dinding (ni kalau apartment la).

mas saari said...

vandelisme semua ni... rosakkan harta benda awam!

Ayuni said...

selalu nmpk org tampal....tp mmg semak pun...

Yumida said...

menyemak jer kan bende tu....mencacatkan pemandangan...

Buta+Pekak+Bisu=CINTA