Followers

Wednesday, 8 February 2012

Internet Slow kan?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semenjak 2 menjak ni kan, ramai betoi orang komplen kata internet depa slow. Meh Nadh nak share dekat semua kenapa internet tak laju semenjak 2 menjak ni.

Kalau kita rujuk kat pasaran sekarang kan, banyak service provider kan? Selkom, meksis, yeszzaa, Antu kunen, Q1, Unipie, banyak lagi la yang kita sedia tahu. Kalau readers nak tahu, sebab utama kenapa dia lembab adalah sebab capacity la. Perasan tak? Masa mula-mula service tu, memang laju tahap gaban. Contoh terdekat Nadh pakai Q1, dulu memang la laju , tapi lama kelamaan, lembab sangat, sampai Nadh komplen pun tak ada jawapan. Dia pun tak tahu dah nak buat macam mana.

Maksudnya macam ni  la, bila dah ramai pakai, makin lama dia makin menyempit, sebab tu dia jadi lambat. Macam highway, ada 3 lorong ja. masa mula-mula tu memang la boleh speed, 180 ka, 200kmj, tapi lama kelamaan, bila kereta dah makin banyak, jalan tu pun mulalah sibuk, trafik dah makin packed, tambah la trafic light bagai sebab nak elakkan kesesakan. Jalan tu tak pula tambah besar kan? Memang la jammed. 


Tapi kan, dalam kehidupan ni. Ada satu yang lain dari yang lain. Coverage untuk REDHA, Ini lain sikit tau, makin lama makin laju, makin cepat, makin hebat coverage dia. Walau seramai mana yang memohon.

"Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang taubat dan menyukai orang-orang yang mensucikan diri." (Al Baqarah : 222).

Ada baca kat atas tu kan? Tu coverage lagi kuat walau makin banyak dan makin packed yang memohonnya. 
"Katakanlah: "Hai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (Az-Zumar: 53)

Apa yang Nadh nak sampaikan adalah pintu taubat yang sentiasa dibuka kepada hambaNYA. Walau seramai mana yang memohon, ALLAH tak penah menutup pintu itu. Kalau kita lihat internet, data kita pakai banyak, download la, apa la sampai packed, ramai pula yang menggunakan masa tu, lama-lama dia stuck, dia hang, tapi dengan ALLAH, tak pernah jadi perkara ni. 

"Jika kalian melakukan kesalahan-kesalahan (dosa) hingga kesalahan kalian itu sampai ke langit, kemudian kalian bertaubat, niscaya Allah SWT akan memberikan taubat kepada kalian." (Hadist diriwayatkan oleh Ibnu Majah dari Abi Hurairah, dan ia menghukumkannya sebagai hadits hasan dalam kitab sahih Jami' Shagir - 5235)



ALLAH tak pernah menutup pintu tu, walau sebanyak mana dosa yang kita lakukan. 


Sabda Rasulullah bermaksud: Sesungguhnya Allah tetap menerima taubat seseorang hamba-Nya, selagi roh belum sampai di kerongkong (hampir sangat dengan ajal). (Riwayat Tirmizi).

Jadinya, 
JANGAN PUTUS ASA MEMOHON AMPUN KEPADA ALLAH.

6 comments:

.........cP~ said...

Maha Pengampun. Setitis air mata membasahi bulu mata pun boleh membawa seorang lelaki ke syurga.

Fay said...

thanks atas perkongsian nadh.. =)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

perkongsian yg hebat.tak mampu akak nak tandingi penulisan nadh

Suhaili Sarif said...

Nadh T__T

ingatkan cite psl internet
rupanya analogy je tu..
sedih sangat
betul apa nadh ckp
kita je yg sombong xnak usaha..jalan da ada
hmmm

Nong Andy said...

nice one!!

Iffah Afeefah said...

Nadh sgt best entry ni
igt cte internet smate2

Buta+Pekak+Bisu=CINTA