Followers

Wednesday, 7 December 2011

Hati yang ingin kuhabisi.

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Saat menjejakkan kaki disana, sesampai sahaja, mata meliar memerhati, bukan sahaja kiri dan kanan, tapi atas dan bawah turut tidak terlepas dari pandangan. Lantas mata tertarik untuk berhenti di satu sudut, melihatkan ia terbuai-buai di situ. Kadang kala, dek hembusan sang angin, bergerak gerak sang buah di atas ranting paling hujung.

Keterujaan terhadapnya mengajak diri untuk meluru kesebelah pohon. Mata mencari-cari galah, mahu dikait ia turun kebawah, tapi tidak berjumpa walau sebatang pun. Lalu, ditunduk pula ke bumi, lantas dicari sama ada berjumpa batu atau apa sahaja untuk dilempar, juga hampa. Setelah lama merenung, kaki berganjak ke pohon. Di cari-cari batang paling kukuh, kemudian ditepuk tepuk batang sebelum kaki berani memanjat nya. Satu demi satu dahan di selak, daun yang menghalang pandangan ditolak tepi, dan akhirnya, buah ditemu dan dipulas, alhamdulillah berhasil, akhirnya dia menjadi milikku.

Kaki akhirnya menjejak ke tanah. Tanpa banyak soal, buah tadi digigit. "Ouchh masam". Lantas digigit lagi. Namun akhir sekali, ia dcampak, kerana rasa yang langsung tidak menepati pandangan tadi. Terjelepuklah buah di satu sudut, bergulingan dan bercampur pasir. Rosak dan kotor. Kemudian ditinggalkan.

Situasi sama dengan hati yang didamba. Semasa ingin kepadanya, lautan duri sanggup diredah, hujan api sanggup ditelan, pahit tidak terluah, manis tetap dikendong, namun pabila sudah tidak disuka, dibuang ditepi tanpa mahu menoleh lagi.

Kira diri tak ingin menghabisi buah yang dipetik, jangan ianya diambil. Saat ia mula turun dari sambutan si ranting, hanya 2 kemungkinan pasti, menjadi darah daging, atau membusuk dan diurai cacing. Pastikan lah hati yang dipetik cintanya dijaga penuh amanah, bukan dirosak dan ditinggal tanpa hemah. Kerana kita tidak tahu mungkin satu masa nanti, hati kita juga bakal diuji perihal sama, mungkin lebih teruk membusuknya atau lebih hina, terendam dalam saluran busuk penuh geli menghilang dan lenyap bersama kepedihan dan kesengsaraan.
Published with Blogger-droid v1.7.4

10 comments:

Anum said...

suka baca entry dlm blog nie

azam said...

:) :) :) suka

mas saari said...

nice... i like!

Iffah Afeefah said...

erm lain dr entry nadh y lain

kiera'sakura said...

tepat sekali.. :)

Munnafendy said...

thanks mengingatkan =)

H.J said...

buah apa yang masam tu..?buah oren eh..?hehe

~SaL IjOu~ said...

hmm, selalu dipermainkan..hingga membuatkan diriku tidak lagi mempercayai cinta seorang lelaki~

Nong Andy said...

Tajuknya sangat menarik utk ku 'klik'

ingatkan puisi.. atau cerpen. Rupanya cerita tauladan :)

NICE N3 Sgt-sgt... suka sgt! minta izin share kat fb boleh?

reenapple said...

mempunyai maksud yang mendalam... =)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA