Followers

Thursday, 29 December 2011

Tidak susah, kita yang menyusahkannya

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca..

Selamat pagi readers. Pagi ini hari kedua Nadh OJT buat kerja dekat site. Semalam Nadh ckp dkt enchik trainer, hr ni aja Nadh, esok if ada site, let me do it, then u cn take 1 week holiday n i will take care of the rest.

Terus dia perli Nadh, "amboihh, confident betul engkau ye?". Nadh gelak ja.

Bila renung balik dalam hidup ni kan, Kekadang kita akan rasa down, motivated, confident, useless dan macam-macam. Perasaan itu yang kemudian akan terbawa-bawa dalam perbuatan kita lepas tu. Contohnya, mood gloomy akan secara tidak sengaja buat kita nmpak suram ja, macam kurang berminat nk bekerja mungkin? Manakala bila bersemangat, kita seakan bermula dengan penuh tenaga yang mana 'tenaga' itu dikongsi secara tidak sengaja oleh colleague kita.

Macam Nadh terbaca dalam pesbuk tadi, "ia tidak susah, tapi kita y myusahkannya". Nadh nk pnjm quote ni y asalnya untuk menda lain untuk digarap dlm entry ni.

Baik, Nadh nak panjangkan. Tidak susah, tapi kita yang menyusahkannya.
Contohnya : Mula kisah bila terfikir nak punya kenderaan sendiri. Dalam bank ada RM15000. Setelah difikir fikir renung renung last sekali belilah kenderaan tu.

Tak susah bila : beli wira second hand secara cash.
Menyusahkan bila : nak Honda Civic : harga 150k, HUTANG. Tapi lama kelamaan rasa terbeban. Ye lahh, setiap bulan kena tanggung dekat RM1500 untuk installment. Gaji pun tak tara mana sangat. Lepas tu, bila ekonomi meleset, mula la pening kepala.

Macam itu jugalah dalam hidup ni. Kita sebenarnya yang susahkan hidup sendiri, bukan orang. Kaedah termudah nak selesaikan masalah susah menyusahkn ni adalah dengan serahkan semuanya pada ALLAH.

Seperti Contoh yang Nadh bagi di atas ni, y Nadh mksudkn berserah adalah bila kita benar-benar mengikut susunan ALLAH tu la. Dia x semestinya bg kemahuan kita, tapi yang pasti Dia x pernah miss keperluan kita.

Bermaksud, apply hukum y Dia buat tu, kita juga carilah n dptkanlah keperluan, bukan terlalu asyik dengan kemahuan. Sebab bila yang perlu tu dah ada, hidup dah cukup senang, lain pula dengan kemahuan yang sentiasa meluap luap dan tidak pernah habis. Sebab tu x hairan bila tgk berita saban hari, pegawai, malah tahap menteri pun guna duit banyak dan menyeleweng. Padahal logiknya gaji depa pun dah cukup tinggi.


Note :: Sebenarnya banyak lagi bila babit tang tidak susah yang disusahkan ni, terlalu banyak. Tambh tambah bab adat, bab kait dengan orang ni. Nk orang suka, nak orang kagum, nak orang hormat, last skali? ALLAH entah ke mana.
Published with Blogger-droid v1.7.4

7 comments:

haslinda said...

thanks for this sharing...

moral: bersyukur dgn apa yg ada.. jgn terlalu ikut kehendak hati yg melebihi dari keperluan... :)

Rozuan Ismail said...

hidup ni tak susah seperti yang dijangkakan

aimie amalina said...

suke2!
sebab tu kekadang jgnla terlalu berkeinginan yg melampo yg menyusahkan diri padahal byk je solution yg menyenangkan diri kan :)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

bila kita meletakkan Allah di atas pasti semuanya akan baik2 saja kan nadh?

H.J said...

ye ye..utamakan keperluan daripada kemahuan

AmirFX said...

Kemahuan dan kehendak. Dua2 berbeda..

Iffah Afeefah said...

kte y plih jln susa kn nadh

Buta+Pekak+Bisu=CINTA