Followers

Saturday, 17 December 2011

Lebih dan Kurang

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Ishhh.. Bersawang dah belog ni. Tak ada orang nak update ka hari ni.? Hiihi shian dia. Tak ada orang nak sembang dengan dia. Ops, apa nakk sembang malam ni ya? Kenduri dah selesai, semua pakat nak balik dah. Mana yang tinggal tu, tinggal la, yang tidak balik dah.

Esok dah nak balik. Penat ni. Rasa nak pengsan pun ada. Leh tak nak apply cuti lebih? Rasa pelik pn ada. Selalu balik x pernah nak cuti pun, tapi kali ni sapa call men cakap tidak ja. Malas nak melayan.

Kesimpulan yang dapat beberapa hari ni. Jumpa ramai ja yang well established kerja n life malah segala-galanya dalam hidup depa. Jelesnya rasa.

Bila jumpa yang elok pelajarannya, rasa rugi sebab satu masa dulu x ngaji betoi-betoi. Sekarang ni kita pun x tara mana.

Jumpa yang kerja bagus, kita ni kuli batak ja. Depa tu gaji besaQ, kerja pun bagus bagus. Lecturer la, cekgu la. Aishh dengaQ pun dah kagum sangat aa.

Bila tengok suma tu, cm jeles ja, tapi kan, tanak fikir sangat la. Ada la kot lebih tu kat kita kot mana-mana. Ada yang kita ada yang kita tak ada.

Dalam dunia, walau sikaya raya pun punya ruang kekurangan yang si miskin ada. Sebagai contoh, harta berjuta bukan bererti keluarga bahagia, mengejar harta bebanyak, tapi pincang dek kerana anak kurang kasih sayang.

Teringat tak banyak cerita selalu buat, ayah mencari harta, ibu bekerja saja, tapi anak tiada cinta. Bibik menjadi penjaga, kasih sayang anak lebih untuk bibik, malah sampai masa, anak tercari cari ruang untuk SAYANG, akhirnya tumpas bila tiada tempat buatnya.

Ibubapa yang disoal memberi jawapan ''aku kerja teruk untuk kesenangan kamu''.

Soalnya, senang itukah kesenangan? Kesenangan terbahagia kepada luaran dan dalaman. Akhirnya, siapa sangka kan, si miskin kedana adalah yang mendapat kesenangan LEBIH.

Hidup dengan 'cinta', senantiasa bersama bahagia. Bukan wang tanda utama, tapi perhatian itu tunjangnya.

7 comments:

Miss Nadya said...

besederhana selalu..cian kt nadh penat ea..nti dtg r umah nad tgok sg bru nad..hehe..ok..bkak blog jap je..nk smbung jge anak..

Rozuan Ismail said...

ada kurang,ada lebih biaselah.x kan semua nak lebih je kan

kiera'sakura said...

insyaAllah ade tue lebih kot mane2.. Allah tue kan Maha Adil :)

AmirFX said...

Hari nie sempat lagi nak update.. Jom singgah.. :D

mas saari said...

kalau terlalu senang kita akan terlupa saat kita susah... jadi lebih baik bersederhana!

Iffah Afeefah said...

Xtaw nk komen pe
bz mnjng jirn ai ni

aimie amalina said...

weee
sokong dgn nadh :)
x pe..kalo kite ade kurg disitu tap kita ada lebih di mana2..mesti ada
sebb tu kita sling melengkapi !

Buta+Pekak+Bisu=CINTA