Followers

Sunday, 11 September 2011

Datangnya Pertolongan Allah

Datangnya Pertolongan Allah

Semalam Nadh terbaca satu kes dekat dalam surat khabar yang sepasang kekasih bertindak menamatkan nyawa masing-masing dengan meminum racun. Semuanya sebab kecewa cinta tidak direstui.

Kekadang, Macam kes Nadh sebutkan kat atas tu. Setengah dari kita berpendapat apa yang berlaku itu adalah berakhir segalanya. Namun ternyata pertolongan ALLAH telah tiba. Berapa kali kita merasakan jalan itu telah buntu? Namun ternyata kebahagiaan, kebaikan dan keberhasilan telah datang untuk kita.

"Katakanlah Allah menyelamatkan kamu dari bencana itu dan dari segala macam kesusahan.'' (QS. al-An'am : 64). Segala kemudahan datangnya dari Allah. Tidak ada daya dan upaya anda kecuali hanyalah ALLAH yang menentukan segalanya.

Ibnu Taimiyah menyebutkan "Dengan 'La haula wa la quwata ila billah" 'Tiada daya dan tiada upaya kecuali hanya ALLAH' semua beban dapat ditangguhkan, semua bencana dapat diatasi dan semua kesulitan mendapatkan kemudahan.

Abu Dzuaib al-Huzali lapan anaknya meninggal dunia dalam masa satu tahun. Ditengah derita, dirinya percaya, berserah diri hanya kepada Allah, dalam doa yang dipanjatkan, "Ya Allah, Engkau turun kelapan anakku sebelumnya Engkau memberikannya kepadaku, maka berikanlah aku kekuatan dan ketabahan agar aku mampu mensyukuri setiap apapun yang Engkau berikan & Engkau turun dariku". Bagi dia hanya kehilangan sebahagian kecil sahaja dari keseluruhan nikmat yang diterimanya maka tidak berapa lama Allah menggantikan dengan memberikan anak-anak yang soleh untuknya.

Demikian juga ketika Raja Namrud melempar Nabi Ibrahim Alaihi Salam kedalam api yang berkobar tidak mampu membakar tubuh Nabi Ibrahim semua itu terjadi karena pertolongan Allah. "Wahai Api! Jadilah kamu dingin dan penyelamat bagi Ibrahim."(QS. al-Anbiya' : 69).

Oleh karena itu janganlah merasa terhimpit sedetikpun kerana setiap keadaan akan selalu berubah. Sebaik-baiknya kemuliaan dalam hidup kita adalah bersabar menanti datangnya pertolongan Allah. Betapapun memerlukan masa untuk bersabar hari demi hari, malam demi malam, di setiap titis air mata telah kering. Yakinlah, Allah mengerti apa yang terbaik dalam hidup anda, Allah memberikan pertolongan untuk anda!


Edited By: Ust. M. Agus Syafii

6 comments:

gedek! said...

thank you share!

Fay said...

ikut rasa badan binasa..

Muslimah Optimis said...

kadang2 kita tak sedar, itu adlah pertolongan Allah rupanya

kiera'sakura said...

Allah sentiasa ada....

aimie amalina said...

=]
Dia sentiasa ada utk kite kan?

fRaMe+LenSeS said...

Uncle :: sesama uncle. :D

Fay :: setuju ng kamu. :D

MO :: yup.. kekadang diri tak sedar pn akan hal tu kan?

Kiera :: yup..

Aimie :: senantiasa ada.. satu2 yang tak pernah tinggalkan sisi kita. :D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA