Followers

Friday, 9 September 2011

Kita menghukum, tapi akhirnya?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Jahat! pangai macam iblis! setan! jin! segala macam la kita hamun orang bila kita tengok dia kena tangkap, masuk dalam penjara. Lepas tu, patut kau kena hukum gantung ja, pangai tak tentu. tak ketahuan punca. Muda-muda telan apa la yang pangai jadi jahat sangat ni? Kan?

Itu reality hidup bila kita menghukum manusia bila kita mengenal mereka kerana kejahatan mereka. Namun tahukah kita yang mungkin ada sebab musabab yang menyebabkan perkara berkenaan berlaku kepada mereka? Penyebab segala tindak tanduk jahat mereka? 

Kita begitu mudah menghukum. Namun tahukah kita, disebalik jahatnya mereka, mungkin ada kebaikan masih terselit dalam hati mri minum ereka? Yang mana kebaikan itu akan membawa mereka ke dalam syurga satu masa nanti? Pernah dengar tak kisah pelacur yang dimasukkan kedalam syurga dek kerana memberi minum kepada anjing?

“Barangsiapa yang bersaksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan ba­hawa Muhammad adalah utusan Allah, nescaya Allah haramkan ke atasnya neraka.” (Riwayat Muslim) 

Apa yang ingin disampaikan adalah, kita dilarang menghukum orang swenangnya. Mungkin mereka meninggal dengan Syahadah, sedangkan kita masih belum tahu lagi? Mana lebih baik "pemergiannya" ?

4 comments:

aimie amalina said...

=]
betol!
jahat baik org tu
biarla Dia sahaja yang menghukumnya
siaplah kita utk menjadi Hakim alam kan?

kiera'sakura said...

sbb tue jgn mudah menghukum org.. btol x..

qhaizaa said...

yg jahat xsemestinya baik....yg baik xsemestinya jahat...:)

fRaMe+LenSeS said...

Aimie :: setuju ng kamu.. :D

Kiera :: betul tu..

qhaizaa :: cam penah dgQ ja ayat2 tu.. hehe :P

Buta+Pekak+Bisu=CINTA