Followers

Friday, 30 September 2011

Membuang air kecil

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca. 

Pagi ni Nadh nak kongsikan mengenai buang air kecil. Nama pun kecil kan? tapi sebenarnya kecil ini tidak lah sekecil yang kita sangkakan, kerana banyak amalan yang tidak di kira hanya kerana kecil ini dipandang enteng. 

Amalan dibawah ini tidaklah dirasakan lucu atau lucah, tetapi sebagai panduan hidup sebagai umat Islam di muka bumi ini, Insyaallah Ramai orang merasakan dirinya cukup bagus dengan banyak amal ibadahnya, sedekahnya dll tetapi masih tidak terlepas dari azab api neraka.

Syedina Abu Bakar pernah hendak menyembahyangkan mayat si polan tetapi tiba-tiba tersentak dengan suatu benda bergerak-gerak dari dalam kain kafan si polan itu. Lalu disuruhnya orang membukakannya. Alangkah terkejutnya apabila seekor ular sedang melilit kepala anu mayat sipolan itu.

Syedina Abu Bakar mencabut pedang lalu menghampiri ular tadi untuk dibunuhnya. Tetapi ular itu dapat pula berkata-kata, Katanya” Apakah salah ku kerana aku diutus oleh Allah untuk menjalankan tugas yang diperintahkan” Diselidiki amalan sipolan semasa hayatnya, jelas dia merupakan orang yang mengambil ringan dalam hal menyucikan kemaluannya apabila membuang air kecil.

Untuk kaum lelaki, apabila lepas membuang air kecil, disunatkan berdehem dua atau tiga kali supaya air kencing dipastikan keluar kesemuanya. Lepas itu urutlah batang dari pangkal ke hujung beberapa kali sehingga tiada lagi air kencing yang berada dalam saluran. Kemudian basuhlah dengan air sesucinya.

Untuk kaum wanita pula, apabila membasuh kemaluannya, pastikan dicucikan bahagian dalam dengan menjolok sedikit dengan jari dan dipusing-pusingkan semasa dilalukan air bersih. Bukan dengan hanya menyimbahkan air semata-mata. Jika dengan melalukan air sahaja ia tidak membersihkan bahagian dalam kemaluan wanita yang berbibir-bibir itu.

Dr Masitah Adam
Fakulti Perubatan Islam
Sektor Kebahagiaan Rumahtangga

6 comments:

azam said...

kira x istibro' ke bro??

msredcheesecake said...

Pernah baca tentang ni... Mmg diamalkan... Bagus untuk kesihatan juga...

Iffah Afeefah said...

Terime ksih jiran

aimie amalina said...

takotnyeee
amalan yg remeh ni cm ni bile nampak hukumnye kelak
huuu
x mampu nak ckp ape
ayooo
maceh nadh dgn info ni!

kiera'sakura said...

trima kasih...

fRaMe+LenSeS said...

msred :: ye baik untuk kesihatan. :D

iffah :: sesama.. :D

aimie :: itulah. takut kan..

kiera :: sesama. :D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA