Followers

Tuesday, 13 September 2011

Pengalaman sehari bersama Khalisya.

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Pengalaman sehari bersama Khalisya.


Opss.. nak cita pengalaman bersama sayang selama sehari masa Mama keluar tadi pergi kedai dengan Jiah n Yaya.

Mula tu kan, Mama kata, "Abang, Mama nak keluar pergi Tesco sat, abang tolong ngasuh Icha na.. "

"Okeh Mama. ". Sambil turun bawah lepas tu amek Khalisya naik atas duduk dekat atas toto.

Masa mula-mula, buat tatau ja dekat dia. Sebab biar dia memain sendirian.
Lepas tu, angkat, main dengan dia. Pebret dia, bagi dia meniarap, lepas tu sergah dia, memang gelak mengekek-ngekek (owh dear, sangat comei, rasa macam nak geget aja budak kecik ni..)

Selesai tu, dalam setengah jam, dia dah sapu-sapu mata. (Hokkeh.. da mengantuk dah ni..). Iya ka? tak sure, tapi yang pasti kat atas panas, maka dengan itu, angkat dia lagi, bawa turun bawah..

Kat bawah, letak dia atas tilam, still boleh blah lagi. Dia main dengan penuh keriangan. Dia sangat suka bersembang. (ouchhh.. comeinya.. memang kena gomoi tak hengat donia..)

Maka bermulalah dia nak meragam, (dah tahu, mengantuk ni..) jadi dia dimasukkan kedalam buai. Buaikan dia dengan penuh perasaan. Tapi dia masih tak tidur, ciap dok bergelak sakan. (elloww syg, abg bukan ajak main la. nak bagi tidoww la..)

Tak berjaya, dia dikeluarkan dari dalam buai. Letak atas tilam balik. Lepas tu kan, dia nak mragam lagi. (Saya pasti dia lapo plak, jadi amek susu dan cuapkan. ). Masa ni dia dah mula pejamkan mata. (Baru saya tahu, rupanya dia lapo n mengantuk.. ). Susu dicuap sambil tangan mendodoikan. Last sekali, selesai susu sebotol, dia dah terlena. Nak angkat tak berani, sebab takut dia terkejut, maka lenalah dia terkedang atas tilam tu. Diambil sebijik bantal dan diletakkan diatas dada dia, sebab takut burung murai (nama samaran Kakak Yaya yang suka bercakap) balik.

**Arap maaf, lupa amek gambaQ dia tdo dalam keadaan kiut itu. arap maklum. :P **

Mama pun sampai 15 minit lepas tu. Jiah tanya, "haaa, nangis sampai keras apa budak tu.."
"Shhhhhh.. dia dok lena la..jangan buat bising, nanti dia terkejut.. "

Mama masuk dan tengok dekat buaian. "Ehh mana dia abg?".

"Ada kat atas tilam Mama. ".. Mama tengok aja. Senyum tengok Icha tidur. "Napa tak bagi dia tidur dalam buai?". "Dah masukkan Mama, tapi dia dok gerak-gerak. tak tidur pun.". jawap Nadh. "Tak bedong dia, memang la macam tu..". (Opss, bukan taknak bedong, tapi malas, ehehehe)

"Yaya diamm la...". Suruh Yaya diam. Sebab dia tak berhenti cakap. nanti adik dia jaga..

8 comments:

msredcheesecake said...

Calon suami mithali ni....mesti suka budak...

aimie amalina said...

alooooo
jeles!
nak jage baby juga
alololo
comeynyeeee la aiii
huhuhuhu
huk3... pndai gak nadh jage baby ye
hehehe

Qaseh dalia adelia said...

amboi2 .. mcm nak baby je hahaks ..
bedong lah belajar2 bedong ..tapi jgn smpai ketat xleh nafas lak hihi

padlie said...

baby besar ni mmg best layan dia...
hati rasa sejuk je bila tengok insan tanpa dosa..

Eera Shera said...

pandai abg jaga adik

kiera'sakura said...

baby kene slalu bedong...

1) nak elakkn dari terkejut2, and nk bg die tido lena.
2) nak luruskan kaki and tangan die, tulang baby kan lembut, so mase nie la pembentukan sebenar tulang tue terjadi... klu x bedung masa kecik tkt bila besar nanti kaki atau tgn die bengkok...
wallahualam...

pape pown sume tue kuasa Allah kan.. =)

haslinda said...

ada ciri2 jadi bapa penyayang da ni. hehe :)

fRaMe+LenSeS said...

msred :: amin2. hehehe :D

Aimie :: ehehe. maceh2. nak p tawen kaih.. :P

Qaseh :: suh cik kyle ril mai cpt.. kaih2. nadh nak anak sedara jugak. :P

padlie :: kan? anak2 tanpa dosa.. subhanALLAH..

Eera :: ehhe. maceh2.. tak pandai sgt. biasa ja..

Kiera :: ehh toi ka ni? :P

Haslinda :: ehhe. amin2.maceh2.. kamu juga ada kan? bakal ibu penyayang. :D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA