Followers

Wednesday, 7 September 2011

Manusia kebal-super-ultra

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Hari ni bagi Nadh agak best jugak bekerja. Lama tak rasa kerja macam ni selepas boss take over balik tempat Nadh lepas kes hari tu. Walau just watak smpingan, tapi rasa nya okeh la bagi Nadh. Tak dak la tekanan sangat kan, and plus yang ada tu mudah nak dikawal.

Sebenarnya nak tanya readers. Pernah tak jumpa atau kerja dengan someone yang "kebal" ?
Maksudnya segala apa yang dia buat tu betul?

Pernah tak kerja dengan yang superpower?
Maksudnya dia mengaku semua benda dia leh buat.

Pernah tak kerja dengan orang superkomited?
Maksudnya semua dia mengaku dia nak buat.

Dan sememangnya dia leh buat semua yang dikatakan tu, TETAPI AKHIRNYA MENYUSAHKAN HIDUP ORANG LAIN DAN KACAU BILAU LAGI MENGHURU-HARAKAN KERJA ORANG LAIN? Bila mana, last minit cakap tak boleh buat.

Okeh, Nadh sedang menghadapinya, dan Nadh sangat kecewa dengan orang tu sebab dulu Nadh harapkan dia akan beri support yang terbaik, tapi sekarang dia sangat memberi masalah pada Nadh. Dan menyusahkan hidup bukan saja Nadh, tapi team Nadh.

Kepada readers,
1. Kita jangan mengaku semua kita boleh buat. Lebihlah down-to-earth sikit sebab anda mungkin OTAI, tetapi, kita tak tahu mungkin satu masa kita pun tak mampu nak bergiat cergas sangat kan, jadi kita kena berpada-pada. Bagi peluang pada orang lain juga untuk buat, sebab orang lain PUN MAMPU JUGAK NAK BUAT cuma mereka perlukan kepercayaan dan keyakinan dan peluang untuk cuba.

2. Kita jangan terlebih sangat. Maksud, semua kita nak buat, semua kita betul, semua kita, kita dan kita. Sebab kita tak tahu, orang lain mungkin boleh juga. Tak baik mengecewakan orang yang dah terang-terang cuba membantu anda dengan harapan selesaikan masalah, tapi anda mengaku semua anda nak buat dan last sekali anda TAK BUAT dan MENYUSAHKAN ORANG.

3. Jangan mementingkan diri dalam tugas. Bila kita fikirkan kita penat, orang lain pun penat juga. Tapi bila ada tangan sedang dihulur untuk membantu, kenapa tidak kita menghulurkan sebelah untuk dibantu?

4. Tugas adalah "team work". Ibarat Rooney kat atas padang. Kalau dia seorang nak jadi keeper macam De Gea, dia jugak nak act sebagai Ferdinand, lepas tu Nani dan jadi striker, memang mati, tapi kalau dia act sebagai watak dia, dengan kerjasama rakan-rakan, kerja pun tak susah. pass-pass, crossing, dia tunggu depan goal letak kepala, dah dapat goal, Mudah pun mudah. Semua pun senang hati.


Note :: Sedikit peringatan buat semua dan diri sendiri juga. Moga kita amek pengajaran.

2 comments:

aimie amalina said...

huuuu
pendek cite
sume owg same kan..
so..
otai ke x...fitrahnye same =]

fRaMe+LenSeS said...

Aimie :: betul tu. otai ka tak otai ka.. sama ja suma. :D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA