Followers

Friday, 18 November 2011

Dilema Bahasa Elien

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Semalam Nadh dok FB-walking, lepas balik dari jumpa kawan Nadh.
Lepas tu jumpa dalam facebook pasal bahasa Elien. Nadh pun post kat wall.


Tahu tak bahasa Elien tu macam mana? Meh Nadh nak tunjuk.




Nampak kan? So rasanya readers pn pernah juga tengok ayat-ayat macam tu kan? Ingatkan tak ada bantahan, tapi rupanya kan, ramai juga yang terasa ANNOY dengan bahasa Elien yang semakin menyerang seantero dunia bahasa sedunia. Tak caya tengok ni.







Nadh pernah satu masa dulu, kawan dengan seseorang, dia gunakan bahasa Elien ni la, Nadh straight to the point tegur dia. Banyak masa juga dia ambil nak ubah, tapi akhirnya berjaya juga la.

Nadh paham, nak singkatkan mungkin, Nadh pun guna jugak bahasa pelik ni, taip pendek-pendek, tapi tak adalah menambah huruf entah apa-apa kat depan tu kan, jadikan lagi susah nak baca. Dan ianya sangat MENJENGKELKAN!

Moral of the story :: Tak payah la guna bahasa Elien ni.


P /s : Nasib adik-adik Nadh tak guna bahasa ni, kalau tak memang terang kena sekeh pala.

21 comments:

Are_Rull said...

ahahaha..x sgka rupanya mmg sgt2 ramai y annoy kan BHSA ALIEN nih..arul pn menyampah tgok..bebudak bwh umur kbyakannya y ske pkai bhsa nih..jgn kta tblit lidah nk sebut..y bce ni blh tbelit otk dn urt saraf..adoiyai~

Rozuan Ismail said...

pakai bahasa yg kita duk tutur hari2 kan senang.ni duk tulis bahasa gedik.sape je nak faham

Iffah Afeefah said...

Org tlis xrase
y bace tergeliat lidah
kite ikot ejaan
spe suh eja gtu

mas saari said...

ntah apa2 kan! ada bahasa yang elok tapi nak jugak guna bahasa yang ntah apa2 tu...

akak kalau jumpa blog yang tulis bahasa camni memang akak pangkah terus!

azwa amani said...

nadh...tulis mcm tu baru cool...huhuhu

fRaMe+LenSeS said...

Arul :: ehehe. itulah.. kan? igt suka je. :P

Wan :: betul tu setuju ng wan. ;) nasib kita tak guna bahasa ni kan? ;)

Iffah :: ahaha. da nama ngeja, mesti aa. :)

Kak Mas :: nadh pn macam kak, jmpa ja trus click kat X. ahahahahahha

fRaMe+LenSeS said...

Amani :: cool? **pengsan**

merahitujambu said...

budak2 memang cmtu..rosak bahasa

Munnafendy said...

bahasa singkatan ngan bhasa alien ni lain. yg singkat2 tu biasa guna masa sms, kira bleh faham lg.tp bhasa alien yg di tokok tmbh contoh 'tau' jadi 'tawu', 'itu' jadi 'ittewwwww' aduhai tensen!

Anum said...

itu la anum kadang2 dpt msg bahasa nie
2-3 kali baca baru faham

aimie amalina said...

hehehee
tersa tercekik tulang kat anak tekak ni bile bace ayat cenggitu
nasib adik mimi pon x cm tu gak
heheheh

Hanif Idrus Blog said...

betul....
guna singkatan ok tapi terlalu singkat isskkk..
aku pun tak faham

Hanif Idrus Blog said...

Kotak shout u kosong..
inform u now at my bloglist....
Thanks for comment at Hanif Blog

KiD said...

jangan mencik2 taw. shaye elien.. hahaha.. macam2 chort form kekadang kita pun tak paham

putERi-kAtEk said...

hahahhaa nasib baik sy blom jumpa lagi kwn2 sy yg msg cmtuh...kalo x mau kena sembur...hahahaha

sergeant keroro said...

alien pon tak tulis camtu... =,=

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ha'ah, betul tu, rs anoying sgt baca sms bebudak zaman skrg, shortform yg entah apa2!

nadzli azlan said...

ngiahahhahahha alien woksyop menjelma semula :p

feza said...

pelik..mcmna bahasa elien ni boleh wujud. canggih benar otak bebudak sekarang. sampai bahasa pun nak 'diperbaharui'

Nong Andy said...

salam tuan rumah. tumpang mengoment di sini :)

Aku tak suka serabutkan otak baca ejaan yg ntah mcm mana nak faham heheehe

fRaMe+LenSeS said...

merahitujambu :: rosak2. hihi

Munna :: setuju. hihihi. kan? jadi pelik n menghairankan.

Anum :: nadh selalu camtu. **pengsann**

Aimie :: itulah. nasib adik kita baik kan? kan? :P

hanif :: terima kasih hanif. ;) maceh sgt.. ;)

kid :: mana2 alien. meh nak sekeh pale. :P

Puteri :: ehehe. sembur2.. :P

Kero :: ahahaha. kamu elien mesti kamu tau. :p

fifiey :: tu bukan shortform, tapi menambah form. :P

Adik :: zaman tu mula balik pa? jeng3...

Feza :: ehehe. itulah. baru la sgt. semak la..

Nong :; sila2 mengoment. :D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA