Followers

Thursday, 10 November 2011

Topic ini lagi?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Tadi kan, Nadh sembang dengan sahabat. Tengah gelakkan dia sekejap. Sebab last few weeks ada cakap sal calon isteri dekat sahabat Nadh tu. Lepas tu, tau ja la mulut Nadh ni, boleh plak pergi sound kat akak sorang tu suruh tolong cari, alek-alek tadi dia datang and kabo kat Nadh n sahabat Nadh tu. Seyes merah muka sahabat Nadh tu tadi. hihihi.

Lepas selesai tu kami bersembang berdua ja la. (Actually kebelakangan ini subjek ni agak popular sebab kemarin dahulu masa Nadh balik KL dengan kezen pun dia ada cakap pasal topic ni juga.).

Okeh, back to topic, kemudian dia kata dekat Nadh.
"Sebenarnya aku ni kalau ada simpanan, aku fikir dah sebab hal ni, tapi memandangkan aku pun tak cukup makan, aku taknak fikir bab ni lagi."

Nadh pun apa lagi,
"kalau kita nak ke arah jalan yang mendekati DIA tu kan, mesti DIA pun akan tolong. Abang cuba fikir ya, kalau abg tak fikir sekarang, bila abg nak fikir? Kata la abg kata tak ada duit, kalau abg tak ambil tindakan sekarang, agak-agak abang akan ada duit tak? "

Nadh tambah lagi,
"kalau ambil langkah sekarang, dari matlamat, akan datangnya cara, dari cara wujud usaha, dan akhirnya akan ada juga simpanan untuk ke arah itu. Ingat kalau abg tak fikir sekarang, bila umur abg dah 50, abg rasa abg akan fikir tak bab tu? KONPEM TAK sebab masa tu abg akan bagi alasan yang sama 'aku tak ada simpanan juga'. "

Lepas habis apa Nadh cakap tu, dia jeling Nadh. (memang cara Nadh menegur dengan nada sinis, dan gelak-gelak, supaya teguran itu tak berat, tapi jauh dalam sudut hati, Nadh tahu sahabat Nadh pun menginginkan nya)

Nadh mendoakan sahaja, dan dengan sedikit suntikan semangat, diharapkan dia akan berubah. Amin.

Dari Aisyah Radiallahu-Anha, telah bersabda Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam: Berkahwinlah kamu kerana perempuan itu juga boleh menolong kamu mencari harta atau boleh menolong kamu menjimatkan harta. (Riwayat Al-Imam Al-Bazzar).

3 comments:

aimie amalina said...

kekekke
toink2!lelaki sekalian sila pikir dari skrg ye

bak kata omak, kena ada cito2, kalau x do cito2, kita takkan berusaha ke arah itu, kiki

ai like! =]

Iffah Afeefah said...

Erk tula
lau tak usaha sampai bile2 la bujang

erk crik calon skng gak wakaka

fRaMe+LenSeS said...

Aimie :: wahh.. omak geng ng Nadh. fikir y sama ye. :D

Iffah :: sila2.. :D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA