Followers

Wednesday, 26 January 2011

terfikir tak?

Kenapa hari ini kita berjaya?
jawapan dia sebab ALLAH izin kita berjaya, kerana dah sampai masa kejayaan tu kita capai, itupun setelah kita berusaha, kesabaran yang dah kita curah sepanjang masa sebelum kita perolehinya. setelah kita selesai menghadapi getir, pastu kena sabar, terus usaha, kemudian redha dan tawakal. setelah cukup tempoh masanya.. tibalah kejayaan tu.

apa dia kejayaan tu?
kejayaan tu adalah satu bentuk "hadiah" atau juga satu "ujian" buat kita. apa maksud dua perkara ni? hadiah tu adalah hasil dari titik peluh kita seperti kata saya diatas tu, iaitu perit, jerih perih kita, hasil kesabaran kita, hasil gigihnya usaha kita. jadi akhir sekali diberikan la kepada kita kejayaan tu. Ujian pula adalah ALLAH nak lihat, sejauh mana kita manfaatkan kejayaan yang dah dia beri kepada kita tu. sama ada kita manfaatkan untuk lebih mendekatiNYA atau kita plak dah tersasar, atau sedikit lari dari landasan perjalanan yang disukainya.

apa pula tindakan kita selepas itu?
langkah seterusnya adalah, bersyukur, sebab kejayaan tu akhirnya menjadi milik kita. bila kita makin tunduk atas apa y diperoleh..tuhan makin mmberi..sbaliknya jika kejayaan diperoleh kita smkin alpa...maka....Allah tarik semula pd bila2 ms shj..spt y saya katakan kjayaan itu sbg ujian..tiada perkataan lebih tinggi apabila peroleh kjayaan mlainkan ALHAMDULILLAH... MENANGISI DAN MENSYUKURI apa kurniaan Allah SWT.

Mari muhasabah,
di mana kita, setelah dikurniakan kejayaan ini, adakah kita makin bersyukur dan makin hebat amal mendekatinya, atau kita leka dan lalai dengan kejayaan yang diberikan tu? adakah dengan sedikit kekayaan tu, kita makin kedekut, atau makin murah hati memberikan.. adakah kita makin tunduk atau kita makin mendongak sombong di muka bumi NYA ini? sama-sama kita renungkan. semoga mendapat manfaat.

No comments:

Buta+Pekak+Bisu=CINTA