Followers

Sunday, 16 October 2011

Nadh masuk dapur - Nasi Ayam Putih

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada yang membaca.

Salam petang ahad semua. Petang ni Nadh nak cerita cket pasal peel Nadh di dapur. 

Kalau semua orang kan, sebelum masuk dapur dan bercita-cita nak masak apa, Nadh ni punya 'peel' lain cket sebab Nadh hanya akan terfikir nak masak apa bila Nadh masuk dapur. 

Macam tadi tengah hari tadi, Nadh mulanya ingat nak buat ayam masak black pepper, tapi lepas dah keluarkan ayam, berubah sikit, nak wat Ayam black pepper + Nasi nak wat nasi ayam style, tapi lepas call Mama, semuanya mula berubah. 

Nadh :: Mama, Arie nak ingat nak wat nasi ayam la Mama. Macam mana ae? 
Mama :: Abang amek ayam tu, abang rebus ayam tu. Lepas tu, nanti abg tumiskan bawang putih, bawang merah n halia dengan margerine. Kalau ada daun pandan lagi best dia wangi. Abang jangan lupa plak nak letak bunga cengkih, bunga lawang, kayu manis n buah pelaga dalam tu. kemudian masukkan air bila da naik bau dan biar sampai mendidih. (air tu adalah air yang abg rebus ayam tadi tau). Lepas tu baru masukkan beras.

Nadh :: untuk ayam plak Mama? 
Mama :: untuk ayam tu, Abang ambil ayam yang dah rebus tadi, lepas tu abg ambil bawang putih, bawang merah n halia yang telah ditumbuk tu, letak sekali sos tiram, serbuk cili (kalau tak ada gantikan dengan cili giling), letak kicap dan garam cket, lepas tu perap dia seketika. Nanti dah boleh goreng.

Mama :: cabai dia abg tau dak nak buat macam mana?
Nadh :: Mana la Arie reti mama, nak wat camna? 
Mama :: Abg ambil cabai hidup, abg tumbuk sekali dengan bawang putih, lepas tu abg letak la sos cili, letak gula sikit. 
Nadh :: bukan kena ada cuka ka Mama?
Mama :: tak payah letak la abg, nanti abg sakit perut. 
Nadh :: okeh2 Mama.

Mama :: Abang tau kan nak wat sup macam mana?
Nadh :: yup, tahu Mama, wat sup macam selalu kan? 
Mama :: ha. Nanti dah siap jangan lupa gtau Mama. 

Dan inilah hasilnya :


Lepas habis masak, Mama call, 
Mama :: Macam mana nasi abg? 
Nadh :: ok Mama, leh la nak makan, tapi nasi tawar la Mama, pastu nasi kurang kaler.
Mama :: abg letak garam cket tak tadi? 
Nadh :: tak pula Mama. 
Mama :: padan la pun, len kali letak la garam cket. 

Lepas tu Nadh MMS gambar kat Mama. 
Mama kata camni : Ok je nampak sedap. Kalau bubuh warna pn boleh jugak. Atau bubuh kunyit cket macam pulut kunyit tu. Apapun dan kenyang kan? Alhamdulillah len kali buat lagi.

Nadh reply,
Leh mama, len kali dah pandai, Arie masakkan kat mama ye? (doakan Nadh ye. :D )

Tu perangai n peel Nadh kat dapur. Saja ja nak share ng readers. Lagi satu bila masak tu, call men tanya ja nak pakai apa, nak letak banyak mana tu, ikut hati, lepas tu rasa la. 

Yang Nadh tahu, peraturan umah ni, sedap tak sedap hasil akhir sama dengan SEDAP. hihi

6 comments:

^^eKaTiKaH^^ said...

Alahai, sedapnye...terliur tngk nasi kat atas nie..heeh ^^

bulat said...

nanti masak tuk kami sama tapi tak amu la nasi tawar :)

Papa Mifz said...

pernah sekali wife cubo buat follow resepi melalui google...utk 1st attempt kiro ok la...habis la jugak..:)

fRaMe+LenSeS said...

eka :: ehhe. ya ka ni. tak sgt. nasi tawar. huu. :)

bulat :: nak masak kat ampa ka. insyALLAH. ne tau ada rezeki nt kan?

Papa :: hhihi. mesti akak ska kan? papa makan bagi abeh. hihi

JIJI YU said...

nasi ayam le paling senang nak wat

fRaMe+LenSeS said...

Jiji :: aku baru blajaQ wat.. hihihi

Buta+Pekak+Bisu=CINTA