Followers

Sunday, 10 April 2011

Sifat NEGATIVE Yang Baik Di Amalkan.

Assalamualaikum..
rasanya dah lama kan nadh tak berceloteh dalam ni.. hihi (macam la ada yang membaca kan)
hari ni nadh ada menda baru. nak kongsi tentang sikap NEGATIVE yang baik kita patut amalkan.

Tamak - Sangat la TAMAK dalam nak wat amal ibadah ni.. abeh suma waktu dia PULUN nak wat kat Masjid, abeh suma waktu dia yang FREE dia isi dengan MENGAJI, Solat Sunat, Berzikir. kan baik TAMAK ni dari TAMAK DUIT, TAMAK segala ARTA DUNIA?

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman & yang beramal soleh bagi mereka adalah Syurga Firdaus yang menjadi tempat tinggal mereka.Mereka kekal di dalamnya ,mereka tidak ingin sekali-kali berpindah darinya". (Surah al-Kahfi:107-108)


Sombong - Buat Para Wanita. Sombong lah kamu dengan kaum LELAKI GATAI yang mata Keranjang yang dok ngorat2 kamu. takyah la dok wat baik, nak kata apa kata la. yang penting selamat. bila dilayan, lagi menjadi2.. bek la sombong.. ini tak salah. jangan isau..



Kedekut - YA saya kedekut.. saya kedekut nak beli menda yang merepek2.. tapi saya tak kedekut bila nak membeli untuk keluarga saya. saya tak kedekut berbelanja untuk jalan ALLAH.

Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: " Tidak akan berkurang harta orang bersedekah".

 Lazer - dalam konteks menegur la. menda yang betul jangan ditakutkan untuk ditegur. tegur penuh hikmah.

Sabda rasulullah s.a.w:
Sesiapa diantara kamu yang melihat sesuatu kemungkaran,maka hendaklah dia mengubah dengan tangan (kekuasaan),jikalau tidak berkuasa hendaklah dengan mulut(menegur), jikalau tidak berkuasa juga hendaklah dicegah dengan hatinya (membenci kemungkaran itu), dan ini adalah selemah-lemah iman”.

Note :: serba sedikit pesanan buat semua.. kita tak rugi bila kita rajin untuk NYA kan.. sedikit2 lama2 jadi bukit.. semoga mendapat manfaat.

6 comments:

meaw said...

nadhhhhhhh,point kedua tu haaaaa,huhuhu....bukan onie okay :)

fana farhana said...

suka point kedua n point keempat! mantap lah post ni~~ :DD

angah said...

hahahah yg terbek dr blog 'hijau'

Muslimah Optimis said...

huhuhu.. setju dengan kamu... yeahhh..ada ka ciri2 tu kat kami xtau..hahah..sat nak check.. thax 4 sharing

CiK LiYzA ^^, said...

erkk..tamak??
hehee...just w0nder sumthing..
^_^

fRaMe+LenSeS said...

Onie :: eehhee.. takpa aih.. sila la amalkan hat tu ya cheQ.. ;)

Farhana :: terima kasih.. ;)

Angah :: hihi. ya ka angah.. alhamdulillah..

Aimaa :: setuju? alhamdulillah.. sama2 la kita amalkan ae.. hihi,. nadh leh sombong jugak ka? (macam ada nak ngorat) lalalalalala~~

Liyza :: hehe.. apa y kamu wonder tu? :P

Buta+Pekak+Bisu=CINTA