Followers

Saturday, 2 April 2011

PENULIS SENJA TERAKHIR - Sebiji Benih

Assalamualaikum
mendapat perkhabaran mengenai page Penulis Senja dari seorang Sahabat.
dia mencadangkan agar mengikut page ni. dan cuba dalam contest ni.

jadi saya nak join, 


terbuka pula hati, semalam dah post satu cerita, tapi lupa pula tentang nak letak dalam ni.
terfikir plak pasai Yang Tadak Nama, tapi tak leh nak letak jugak dalam ni.
takpa la. malam ni terfikir sal ni. jadi cuba ja la..


Sebijik benih.
Yang ku simpan buat kesekian kalinya..
Ku tanam didalam tanah,
Yang ku letakkan dalam pasu
Pasu kecik yang ku siram berhari-hari
Pagi dan petang ku beri perhatian
Tiba harinya ku tabur baja
Ku tarik2 rumput yang mengganggu tumbesaran

Akhirnya, 
Tiba hari di tunggu, 
Muncul pucuk pertama si biji benih
Aku menjadi girang, 
Perhatian kulebihkan.
Tak terlepas aku dari mencarik tanah
Agar mudah udara dan air bersemadi
Agar dapat kau hidup dengan sihat sekali
Kalau dulu si rumput ku tarik setiap hari
Kini setiap pagi dan petang ku perhati
Harapan agar kau segar dan sihat sentiasa

Kau pun menumbuh,
Semakin hari kau semakin membesar.
Dari dulu sehebai daun,
Kini kau dah punya bunga yang cantik
Haruman indah tiap kali aku mendekatimu

Aku puas, 
Aku gembira, hasil dari usahaku.
Kau sihat membesar
Kau bebas dari gusar
Kerana kau sntiasa dalam perhatiku.
Langsung tiada yang dapat mengganggumu.

Siapa kamu sygku?
Dikaulah iman, 
Yang jika sakit kau
Sakitlah jiwa aku,
Rosak kau, rosaklah jiwaku.
Keperluan menjaga kau, terlalu berat nak diluahkan
Namun itu tanggung jawapku, 
Mati kamu, matilah aku
Rosak kamu rosaklah aku
Dari kau akan ku bertemu Tuhanku,
Sama ada jalan indah atau berliku,
Di sini tempatku menentukan jalanku.

Moga aku memperoleh Rahmat dari NYA
Untuk aku corakkan kamu indah selalu
Agar tiba hari itu,
Aku bersama yang berbahagia di situ
Bertemu Tuhanku, bertemu keluargaku, bertemu rakan dan taulanku
Doaku, izin dari MU Ya Tuhanku
Peliharalah anak benih ku ini
Peliharalah juga anak benih dari hati keluargaku
dari hati sahabatku, dari hati semua hamba-hambamu
kami lemah tak berdaya, kami lalai dalam segala
Mohon agar diberi telunjuk, 
Jalan Yang Lurus, Jalan Yang Nyata.


p/s : tak besh pn.. hihi. apa pun maceh beri ruang mencuba buat Nadh. 
nak tag 3 orang ni..


Bagi yang nak mencuba, leh la click kat SINI.
Tarikh tutup 25 April. ;)

25 comments:

nora amila ghazali said...

kalau tak kenal along.. mmg nora kata.. eh jiwang awek nie.. hahha

Muslimah Optimis said...

nadh : sangat menarik dan sangat suka...

nadh..oo..nadh...kami paling tak suka bila di setiap penghujung karya ampa ada ditulis "tak besh pun".. rasa nak ketuk2 ja pala ampa tau..huhuhu..best atau tidak itu hak pembaca nak menilainya...

anda mempunyai bakat yang sangat baik...

p/s : tetiba nak sokong NORA..
jiwangnya awak ni... hahah

fRaMe+LenSeS said...

Nora :: hihi.. nasib nora kenai kan.. hihi..

Aimaa :: maceh sebab suka.. :) okeh2.. kami mtk maaf na.. ;) kami mmg macam tu. segan ng diri sndiri.. malu kot.. tak rasa istimewa macam orang len punya.. maaf sangat wat ampa marah.. suka noh nak perli kami. :P

Muslimah Optimis said...

hhahahahah.. bukan marah pun... ermmm.. kalo ikut psikologinya.. kalo kita nak orang kita suka kita, kita kena suka diri kita dulu.. kalo kita nak orang suka entry kita,kita kena suka entry kita dulu..sebab bila kita suka apa sahaja yang berkaitan diri kita tu maknanya kita beryukur dengan apa yang Allah bagi kat kita.. kami ni bukan pandai sangat pun.. banyak kelemahan juga..cuma optimis ja..hehe

nora amila ghazali said...

along: tue la... nasib2..

kak aima: a'aa kan... betul gak nak org suka tapi kita macam tak.. err. along jgn marah

fRaMe+LenSeS said...

hihihi.. sangat bersyukur sebenarnya.. mungkin rasa rendah diri yang tak rasa diri sehebat orang lain tu kot keluar kenyataan tu. apa pn. maceh sangat kerana menegur. insyALLAH masa depan nadh cuba elakkan kenyataan macam ni lagi. apapn. kamu terbaek sahabat. maceh sangat ya.. ;)

fRaMe+LenSeS said...

Nora :: ehhee.. tapa2. adik alg y tegur takpa.. kenai dah.. hehe

Muslimah Optimis said...

hihihi..sory r menegur ampa yang lebih tua ni..heheheh... orang malayu emang terkenal dengan sikap humble tapi jangan inferior... kamu lebih daripada apa yang kamu sangkakan...

shahjiehan said...

rajen tol nadh bab2 penulisan ni!! jeles2!!!


jom baca dan komen 10 Fakta menarik. | ! !shahjiehan [dot] com ! !

udin said...

peh! sempoi bro.. gud luck!!!

waN Mohd Salim said...

fuyoooooo ,,, jeles nye sye ngan karya awak ni ..thnks dah ikut my contest ye

fRaMe+LenSeS said...

Aimaa :: hihi. takpa2.. kalau betul teguran tu.. kami kena tima la. pa pun maceh.. ;)

SJ :: hihi.. rajin ka tara ni. leh la cket2.. hihihi

Udin :: hihi.. maceh bro.. doakan aku..

Wan Mohd Salim :: sama2 awk.. sebab awk wat kontest. maceh kat awk la.. ;))

Farhan Zulhusmi said...

menarik kata2 tu...emmm...
god luck erk..keep it up.:-)

Arol Mubin said...

Arol suka puisi nie! Ingatkan pokok apa, rupanya IMAN. :) Btw, good luck yeah!

nora amila ghazali said...

along meh baca sini plak... tapi jangan kutuk2.. errrr hahhaha...

http://noraamila.blogspot.com/2011/04/penulis-senja-terakhir-warkah-buat.html

.::.MY.s.e.l.f.::. said...

nadh, memang best.. asalnya fikir cam jaga orang yang kita sayang.. rupanya jaga iman.. betul cakap nora, lau tak kenal memang dah ingat pompuan.. heheheh

CikTomyam said...

aip..tak gtaw pon tag kami..wahhh baru perasan..huhuhu buleh wat lagi ka la ni eh?

NuR 'aQiLaH said...

wahh pandainya berpuisi.. :D

Woofer Storm said...

mcam best je ni,tapi tak kreatif la..ermmmm

oshin said...

sumpah best . menusuk dalam kalbu lah ;) keep it up oke ! gud luck

HajarRasdi [BdkKck] said...

all the best abg nadh.. hajar support! haha.. =p

HajarRasdi [BdkKck] said...

all the best abg nadh.. hajar support! haha.. =p

fRaMe+LenSeS said...

Farhan :: terima kasih.. ;)

Arol :: maceh Arol.. ;) insyALLAH, akan cuba improve lagi.

Nora :: da baca.. hhe. jiwang adik alg ni.. ;)

Myself :: hihi.. Nadh laki tau.. hihi. tadi ada orang kata camtu jugak. kat atas cam puisi cinta.. ;)

Naniey :: hihi.. leh masuk lagi. kaih2.. smpai 25 hebulan tau..nur Aqilah :: maceh.. nadh newbie. baru belajar.. ;) salah silap arap tunjuk ajar.

Woofer :: ya ka. mana kurang ya? leh tunjuk ajar nadh tak? masih baru.. perlu tjk ajar..

Oshin :: maceh kamu.. ;)

Hajar :: maceh sokong abg.. ;)

hadiee said...

nice one! bagus la kalo macam tu. :)

keep on writting good entries!

fRaMe+LenSeS said...

Hadiee :: maceh noh.. :) doakan akan muncul lagi dan idea2 lagi menarik untuk nadh wat entry peringatan ni. ;)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA