Followers

Tuesday, 19 April 2011

Bicara Sang Pengangkut Sampah


Kamu Jijik denganku
Ya aku tahu..
Siapalah aku, busuk pun aku,
Ulat-ulat, bangkai suma mainanku
Yang menggelikan,
Yang tak digemari,
Dipegangku, disentuhku hari-hari

Kamu jijik denganku,
Aku akui, aku tak sekacak si lawyer
Tidak juga sesegak si pilot,
Mungkin kau kata tak sepandai si sarjana,
Tapi aku juga pnya rasa, walau diriku
Busuk tak seperti kamu pria yang mewangi tiap masa

Kamu jijik denganku.
Kerjaku tak sehebat kamu,
Tugasku mungkin tak mencabar bagimu,
Hanyalah mengutip dan membuang,
Bukankah itu adikmu yang 5 tahun juga mampu melakukan
Tapi setidaknya, adanya aku,
Ada juga yang memungut hasil buanganmu..
Ada yang mengambil sampahmu untuk dilupus

Kamu jijik denganku
Aku tidak sehebat imejmu,
Tidak segah namamu,
Tapi, aku mahu bersyukur
Dikurniakan aku keselamatan
Dikurniakan aku kesusahan
Dari aku bersenang dah akhirnya digoda sang mata wang
Diserang cinta keduniaan

Aku bersyukur dengan kurnia Tuhan padaku
Alhamdulillah...
Walau Aku busuk
Walau Aku jijik pada pandanganmu
Walau Aku dipandang rendah dari tiap darimu
Tapi Aku, dijauhkan dari rasuah,
Aku jauh dari perihal mempermainkan orang,
Aku terpelihara dari kasar bicara pada orang,
Kerana aku,
Aku adalah si Pengangkut sampah. 


Note :: Jangan di hina mereka, kerana tiap dari kita juga punya fungsi sendiri dalam masyarakat, pandang mereka dengan penuh harapan, dengan penuh hormat dan pandang tinggi pada Si Pengangkut Sampah, mereka mulia dari yang kita fikirkan, tanpa mereka, membusuklah kita dengan sampah-sampah kita tiap hari.  Renung-renungkan.

27 comments:

Oopss..Cikgu Cinta said...

better buat keje macam n..dari buat keje tak tentu halan kan?

mai singgah...komen anda dialu alukan :)

selami cinta....disebalik takbir cinta seorg single
http://cikgucinta.blogspot.com/2011/04/ukhwah-dialam-bercinta.html

angah said...

ang jgn la cakap cm 2...sedih aku nie..uhuhuhuh

Izzat Nazmi Saiful Bahri said...

kalau tiada yang kerja mcm mereka ni... sudah tentu tkkn terangkat sampah2 semua tu...

*asaLkan dari sumber yg halal..lg pon bkn mereka buat benda salah... cuma slalu org sekeliling yg slalu pndg hina org mcm mereka...

kiera'sakura said...

terbaek.....

.::.MY.s.e.l.f.::. said...

oarng yang macam nie banyak berbakti pada kita.. hargainya....

terbaek!!! :)

perrydaus90 said...

xdak depa..berlambak la sampah kt taman2 ni...hurm...syukur ada depa

Pakcu said...

itu pintu rezeki mereka..halal..kita sanggup buat macamtu?

naqiah said...

setiap org dikurniakan kekurangan n kelebihan masing2... :)

Mohamad Farhan Bin Shamsuri said...

isk3x..sedih la plak baca..betui tu..depa pun manusia..kita xdak hak nak hina depa..rezeki halal tu

ainina jelani said...

ish ish ish, masyraakat x penah sedar ttg kepentingan mereka. hanya taw mencaci dan menghina.

rara pinkmafia said...

betol tu.kalau dorg tak de.mcm mana lah rumah kite.cuba byg kan.

fazRina said...

kerja mereka mulia...

Fauzie Jasmani said...

Singgah gegar sini..salam kenal..nak follow boleh?

Latest Entry : Jom ExChange Link dengan Blog UpProfits!

and : Bagaimana jika dunia ini tiada internet?

Izyan Masri said...

SAYA TAK JIJIK DENGAN DIORANG ! XD

||aLeaSaRa|| said...

kite tabik spring pada keje diorg ni tanpa duorg dah tentu sampah memenuhi tmpt tggl hinggakan nak masuk umah pun dah tak nampak gate.lagi bgs dorg ni cr rezeki halal bukan merempit,merompak,meragut.

EJA said...

sedihnye cerita..awak sebenar nye keja cam ni lagi mulia dari org kerja yg haram tu :) dah folllow gegar sini

.: noor badriah :. said...

wah serius sdih..bad tak pernah jijik ngn depa =)

Fauzan 'Jahn' Abas said...

assalamualaikum...Jahn datang ke sini dengan cermat, takut terkena gegaran sebab blog ni 12 skala richter...hehe...thanks nadh kalau nanti nak join game ke apa... ajak Jahn ye...

Fauzan 'Jahn' Abas said...

Jahn lagi... nak komen sikit post ni...

rasanya kita kena respek mereka ini dengan gelaran 'sanitation engineer' bukan pengangkut sampah...

Cik Asma BLuppy said...

tanpa mereka, hidup kite pnuh sampah..
huhuhu..

Revablogspotlive said...

hmm..
banyak msg..
semoga beri pelajaran pd kt semua~

thankss :)

kAmi dAn mEreKa said...

aish, siapa2 yg hina orang yg kerja pungut sampah ni, kite bakor je, hehe =)

Parapara Sapura said...

assalamualaikum.. tuan tanah ooo tuan tanah.. saya datang nak penuhi jemputan.. ada kenduri kawen ke sini.. ke besday party? :P datang menggegar dri MATAHARI.. baik2 terbakor..

nak komen sikit entri ni..
saya tersangat le respeknya dengan mereka yg sanggup melakukan kerja ni. kalau boleh masa mereka lalu.. nak bagi tabik hormat! kalau mereka tak buat.. siapa yg sanggup buat???? hidup penyelenggara sampah!!!

Parapara Sapura said...

kalau free jom baca.. http://mataharidua.blogspot.com/2011/04/orang-kita-kepochi.html

alam silaturrahim :))

fRaMe+LenSeS said...

Cikgu :: betul tu.. :D

Angah :: awat bro? sedih napa?

izzat :: setuju sangat dengan izzat..

Kiera :: alhamdulillah..:)

Dek Nazzs :: ya.. kita kena hargai depa..

Daus :: syukur2 jugak.. hehe

Pakcu :: betul. HALAL tu y penting.. :D

Naqiah :: yup. depa dengan kelebihan depa kan? hati mulia. kita?

Farhan :: itu la. tapi nak wat camna kan. janji bukan kita y pandang depa enteng sudah la ye. ;)

Ainina :: biasa la tu. cuba masy dok dalam kedudukan depa? apa rasa?

Rara :: sebab bayangkan tu kua cerita ni.. hehe. muhasabah diri Nadh ni. .;)

Fazrina :: betul. kerja mereka mulia..

Fauzie :: silakan, kalau sudi

IZyan :: Nadh pn tak jijik dengan depa.

aLea :: setuju. depa tak meragut, tak merompak, depa wat kerja halal kan?

eja :: nadh sedih jugak la.. :( shian depa kan?

Badh :: alhamdulillah. bgs Bad tak penah rasa macam tu. bgga jadi abg kamu dik.. ;)

Jahn :: insyALLAH, ada game ka Nadh ajak. Nadh suka ng gelaran Sanitation Engineer yang Jahn bagi tu. sedap sangat.. ;)

Asma :: betul tu. depa tade, sampah ada.. :D

Reva :: kita amek message tu simpan dalam ati ye. :D

kami dan mereka :: kita bako.. kita bako. hehehe

Papapara :: meh sama2 tabik la. Nadh nak join kamu tabik. hehe

Alan Rizque said...

sekurang-kurangnya beri senyuman..

fRaMe+LenSeS said...

Alan ;: yup. tu sekecil2 y kita leh bagi kan.. :D

Buta+Pekak+Bisu=CINTA