Followers

Tuesday, 12 July 2011

Bagaimana Sabak Bernam, Behrang mendapat nama?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Hari ni kita belajar sejarah, nak tak?

Meh Nadh nak share. 

Menurut Enchik Jijol, Behrang ni dulunya adalah tempat penghasilan Belerang. Masa tu ada banyak sangat Belerang. Kat sana la tempat mercun kebanyakannya dibuat. Tapi lepas sahaja kerajaan mengharamkan mercun, maka dengan itu ter-stoplah industri kecil, besar, sedang-sedang dekat sana. Lepas tu, kerajaan Thailand pun mengambil tempat dan menjadi pembuat mercun terbesar di Asia Tenggara. Cerita bermula semasa penduduk nak menyebut Belerang cepat-cepat. Masa sebut-sebut tu, ilang huruf "LE" . Maka sebab itu la jadi Behrang. Tak caya? Cuba la sebut laju-laju.. :P

Untuk Sabak Bernam plak. Sebenarnya kan, masa dulu, ada 6 orang sahabat dekat tempat yang tiada nama itu. Dua berasal dari Utara, dan bakinya adalah dari Negeri-negeri lain. Satu hari, berlaku sedikit pergeseran antara mereka, dari pergeseran itulah Sabak Bernam mendapat nama. Semua apabila si dari negeri lain ni bergesel, dan mereka tak puas hati. Si Mamat A dari Utara naik angin, dan seorang lagi cuba menyabarkan dia "SabaQ mat, SabaQ...". yang dari negeri lain pula terikut-ikut, tapi sayangnya mereka tak reti nak sebut sabaQ, tapi dah tukar jadi "SabaK" .. Mengingatkan sahabat yang lain ini cuba nak ajuk kata sahabat dari Utara ni, berlaku pergaduhan, ketua kampung yang datang menyabarkan mereka akhirnya mendapat idea nak beri nama SabaK Bernam, SabaK untuk perkataan SabaQ, dan Bernam untuk sahabat Berenam. 

Begitulah ceritanya, permulaan kedua nama tempat ni.

Note :: Ini idea merapu masa Nadh n Jijoi balik dari Ipoh hari Sabtu yang lepas. Semuanya kerana nak menghilangkan mengantuk Nadh waktu melalui signboard ke kedua tempat ini. Serious dah mengantuk sangat.. nak aja berhenti dan lena, tapi gagahkan juga, Alhamdulillah, dengan merapu sikit-sikit ni, terubat rasa mengantuk Nadh n Jijoi. hihihi

18 comments:

shida anwar said...

hahahaha..

nora amila ghazali said...

la ya ka?? hoho baru tau.. :)

Sunah Sakura said...

wahhhh~ macam tu ye? sabar enam orang jadi SABAK BERNAM... ekekkke..

kiera'sakura said...

ipoh lak mcm mane dpt nama? hahaha :p

NadiRah said...

TG Malim lak?? huhuhu

SHAFIQ HASHIM said...

Hahaha..Ptut la..Mcm2 Jenis Nama Sekarang..Nama Menunjukkan identiti sesutu tempat tu, klau di Bandar2 Besar bnyk sdh tkr ke English..

tomatokering :) said...

hihi macam tu ke ^^

cik pulau said...

adehhhh nadh.
kretipnya lah..

rekala nama lain lgi..
hahahahaha

aimie amalina said...

hahaha..sabaq no =)

aiyakk..minum kopi la jap kalo nantok =.<

zezolla_atin said...

hahaha..merepek ja kja ampa noh

forever love said...

awat tak singgah tempat atq dulu.. hehe

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

KREATIF SGT KAN? HAHA

msredcheesecake said...

mr nadh,

nak ilangkan ngantuk buat citer rekaan plak...hheee...betul ke terubat ngantuk?

Iffah Afeefah said...

sabak nadh sabak

drive mmg ngntuk

zuwaidah said...

citer cam ni kdg2 boleh jadi obat gak...

H.J said...

masuk akal gak citer macam tu

Farhana Jafri said...

laa~~ mati2 caya kwsan tu dpt nme mcm tu.. nsib baik bce prggan last tu.. adoi~~

Подтверждаю said...

as salam..
adei..
macam2 XD

SABAK BERENAM =P
yang mercun beklerang tu, ada la kaitannya dengan tempat kilang tu meletup. ada la dalam 5 km dari rumah pakcik. hehehe

Buta+Pekak+Bisu=CINTA