Followers

Wednesday, 6 July 2011

Panduan, Resepi, Work Orders?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Nadh masih lagi di site ni. Masih menanti DB team selesaikan tugas mereka. To be honest, Nadh rasa sakit hati ni, ye la, yang membuat kerja macam orang nak mati ni, yang di atas-atas buat pekak. Nadh geram sebab kononnya mereka sekarang nak upgrade la pakai system baru, tapi system baru ini menyusahkan kami sebagai contractor. 

Nadh cakap banyak nanti readers pasti akan sakit kepala memikirkan. Tapi diibaratkan macam ini la, chef besar suruh kita masak, ikut sukatan dan resepi dia, tapi dia tak sediakan resepi untuk kita buat kerja, sedangkan lauk tu dia nak sebijik-sebijik macam dia masak. Begitulah kami yang kerja tanpa Work Order ni. Tekanan perasaan juga la. Dan nak ditambah lagi, team tu kerja cukup time dah kalut nak balik rumah.

Yang kita ni dok duduk dekat site macam tiang tower ni tak dikira pula,. Tak paham tak apa sebab Nadh nak ingatkan reader sahaja, itu mungkin salah satu hal dalam kerja kan? Tapi Nadh nak readers fikir sejenak mengenai kehidupan kita.

Rasulullah ada pernah berkata, "ditinggalkan kita dengan 2 perkara, dan sekiranya kita ikut, kita takkan sesat sampai bila-bila, iaitu Al-Quran dan As-Sunnah.."

Macam tu juga la hidup kita, dan kerja kita seharian, selagi mana ada panduan, kita takkan sesat dan buat silap. Sebab apa manusia menjadi hebat? Sebab ada nya panduan. ALLAH dah sediakan semuanya, dan kita HANYA PERLU MENGIKUT.

Ibarat memasak macam Nadh kata tadi, kita nak buat Red Cheese Cake. Tapi kita dah masukkan Blueberry, agak-agak ada tak kaler tu? Konpem tak kan? Renungkanlah...


Note :: Ini entry ke 1000. alhamdulillah. Hampir mencapai 999 juga. tinggal lagi beberapa sahaja. Bermakna akan ada perubahan besar dalam blog ni kemudian hari. Apa dia? tunggu dan lihat nanti..

2 comments:

Iffah Afeefah said...

erm tula

kadang kepala org ty nk kene penggal je rase

kiera'sakura said...

Al-Quran dan As-Sunah panduan sepanjang zaman .. =)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA