Followers

Tuesday, 12 July 2011

Kita kesian orang, orang kesian kita tak?

Assalamualaikum. Dan salam sejahtera pada bukan Muslim yang membaca.

Nadh baru nak g kerja ni. Mama SMS jap tadi. kata Mama, "amboihh, kalah boss besar dah aih, time ni tak masuk kerja lagi." hihi.. Tettt~~ kena dah perli dengan Mama.

Yang sebenarnya Nadh nak cerita pasal Mama dan Anak-anak kecik dia.

Kata Mama dah 2 hari anak-anak kecik dia tak dihantar. Sunyi katanya, tapi Nadh dan dia tau dah kenapa hal ni berlaku. Rasanya rentetan dia bagitahu dekat Mama budak-budak tu yang dia taknak mengasuh dah. Hujung bulan ni last. Tu pun sebab Nadh gesa Mama suruh cakap. Dia kata dia letih mengasuh ramai-ramai. Memang la dapat lebat kan, tapi Nadh kata, "Mama mengasuh sebab Mama nak ada kawan ja, tak boring duduk sorang-sorang, bukan mengasuh nak buat duit, tak suka Mama teruk-teruk kan diri. Lagipun bukan anak-anak Mama tak boleh bagi makan.. "

Mama kata dia kesian kat depa, Nadh setuju, Mama kesian kat orang, tapi ada orang kesian tak dekat Mama? Pernah dulu sekali tu, tetiba tak dihantar budak-budak tu, tengok-tengok dah ada bibik. tak bagitau pun, masa tu Mama n Ayah sedih sangat. Ingat kes tu Nadh jadi geram plak tapi nak wat macam mana, bak kata Mama, "tu anak orang, kita sayang teruk-teruk pn anak orang, bila-bila masa ja depa boleh ambil balik."

Lagi satu Mama nak berhenti ngasuh depa tu sebab hujung bulan ni Yaya akan kembali. Tapi dengan Icha, adik baru dia. (Yayyyy... weeee~~~) And Mama bagitau Nadh, walaupun 3 bulan Kak Azza berhenti hantar Yaya, tapi tiap-tiap bulan dia bayar duit ngasuh Yaya. Nadh terkejut la, Nadh tanya Mama, tau Mama kata dia bagitau Mama apa? "Alaa kak, Azza 3 bulan cuti pun dapat gaji, Mama pun kena la dapat gaji jugak.."

To be honest, Nadh terharu sangat sebab ada orang layan Mama baik camni. Nadh tak harap lebih, cuma harap Mama happy, tu aja. N to Kak Azza n Family, terima kasih banyak, Moga ALLAH pelihara anda semua dan murahkan rezeki anda. Amin-Amin.

Apa pun, tak sabar nak balik ni, berbulan dah tak balik tengok Mama, Ayah, Jiah n Adik, PLUS Yaya. wohoooo.. Winduuuuuu terok2...

11 comments:

NasZ said...

mungkin parent kanak2 yang dah ada bibik tu anggap dorang bayar jaga anak dorang.mcm hubungan kerja la plak. takpe. Allah Maha Adil.

MOHD NASER.com

Iffah Afeefah said...

ERM tula kan nadh

tp kalau kite pentingkan diri

die pentingkan diri sampai bile2 tak kan aman

erm rindu terok2? pes time dgr jiran haha

rosak bhse=P pe kate nadh smbung cte

H.J said...

lorh..baiknya kak azza tu..org baik tetap ada walau org jahat tu ramai

Aku Ibu Muda said...

mama nadh duk mana? kalau dekat2 leh tinggalkan anak2 akak kt mama nadh..huhuu

payah tau nk jumpa pengasuh yg betul2 ikhlas sekarang ni :(

...Minah BluR... said...

kesian mama awak...
pape pon biase lah hdup.. pntgkn dri sndri je rmai

mama comel said...

kita tak tau hati org kan. sbb ianya dlm sgt. kdg2 bila kita dah terkena baru kita tau.. tp beruntunglah masih ade yg baik dgn kita..

ibu penah pesan..kalau kita selalu nak kesiankan org, jge hati org, siapa pulak nak jaga hati kita n kesiankan kita..

kdg2 kita perlu pentingkan diri sendiri..ikut keadaan..

kiera'sakura said...

smoga Allah berkati n bagi kebahagiaan smpi taman2 syurga tuk kak azza , abang arul sekeluarga... amin

ninie said...

baik sungguh anak yang bernama nadh ni =)

Sunah Sakura said...

rindu gak kat family kat umah nun nadh... T___T

msredcheesecake said...

mr nadh,
tupasal kalu msred tolong org, tanak harap sangat org ingat...nanti kalu org tak appreciate takde la sedih sgt...

nanti mama dapatla kawan baru...

Подтверждаю said...

as salam..
ha~ balik jangan tak balik~ musim buah ni~ pakcik pun balik dalam hujung bulan ni.

yum2~

oo..mak nadh pengasuh..rumah andh, taska ya?



by : http://fadzli-rt.blogspot.com

Buta+Pekak+Bisu=CINTA