Followers

Monday, 7 February 2011

14 Hours of journey

whoaa.. sampai jugak la akhirnya..
setelah berhempas pulas sepanjang perjalanan. (konon)

cita dia dipendekkan macam ni la.
gerak kul 3, smpai kul 5.
ditengah2 cita tu, adalah keta yang banyak, pastu guna jalan lama kot Changkat Jering > Bukit Gantang > Kuala Kangsar > Sungai Siput > Ipoh.
tiba di Ipoh, keta taleh nak start dah. mula tu lepak aa, p makan dulu, fikir positif, mungkin keta nak rehat kot, dia penat weyh, ya la, kul 9 lebih dekat 10 baru smpai Ipoh, bayangkan aa,, bapa jam da dia bekerja.. so kami pn pergi la makan kat kedai tepi tu..
mai balik, dalam kul 11, still taleh start.. Nasri da cal AAM suh mai tgk... depa kata 1 jam lagi baru smpai.. so kami pun tunggu aa, Mama n Ayah da isau tu, Ayah call abg wan suh mai tgk kami sat kat sana.. aduyaii.. Ayah sangat isau semalam, macam-macam dia suh mama tanya. kawan laki ka kawan ppn la.. benti mana la.. apa la.. (maceh ayah, syg ayah laa.. ;D )
pastu abg wan mai nak check, taleh. bateri da kong. mai plak abang AAM tu, pn kata menda yang sama.. so kami pn nak tukaQ bateri tu, tapi terpaksa bergerak ke bengkel AAM terdekat, dalam 15 minit dari lokasi kami. since keta da leh stat n taleh mati engine, kami pn terus la ke bengkel AAM tu ng di escort oleh enchik Polis aka abg wan.
sampai sana, menunggu lagi la, since abang AAM kena p tarik keta sat..
dalam dekat 30minit jugak rasa dia mai..
kami U-turn balik, dan p tukaQ bateri.. tengok da bengkak da bateri tu, rasa nya dia mmg tunggu masa tu, atau rasanya sebab terlalu panas, dia jadi gila dan rosak.. huu.. tu kesimpulan dari aku n Nasri aa.. selesai da suma, dalam kul 1 lebih la, kami gerak balik..
mula tu nampak kat highway tak jammed, upanya jammed jugak.. huu.. dari sana kul 2.. smpai KL pn dalam dekat kul 5 da.. p hantar cik gepren adik nasri kat seksyen 7 Shah alam n baru la aku balik umah..

whaaaaaaaa.a... panjang sangat perjalanan kan?
kata enchik sahabat, "weyh, sorry la ang ikut aku ang kena hadapi suma ni..da la kita baru nak jumpa balik, jadi macam ni pulak dah... "

aku jawap, " tadak la.. suma ni kan takdir ALLAH, bukan kita mintak pun jadi macam ni.. lagipun ada baik jugak apa, lama tak jumpa, dia bagi masa lama sikit nak sembang.. ok la tuh.. "

Both senyum.. ;))

apa pun,. syukur kepada ALLAH la.. sebab apa tau, kami mula benti kat Bkt Gantang benti solat, engine tak dimatikan, pastu gerak sepanjang perjalanan, pun masih okeh, ianya berlaku cun-cun lepas berhenti kat depan CIMB Tasek, Ipoh, tempat tengah town, pastu tempat orang ramai, dekat plak dengan kedai makan, bayangkan la.. kalau kata dia jadi kat highway ka, kat tempat len, tengah utan ka. mana hala ka. kan ag teruk, dah tu jammed, keta auto, kalau kena pakai manual camna? tobat ngs la sakit kaki, so kesimpulannya, its not so bad after all kan? ALLAH tu atur baek untuk kami, syukur sebab masih beruntung dengan keadaan yang tadi, sebab bukan lagi teruk.. alhamdulillah, sebab akhirnya smpai jugak.. terima kasih bebanyak sahabat sebab tlg hantarkan, syukur alhamdulillah.. selamat semuanya.. ;))

No comments:

Buta+Pekak+Bisu=CINTA