Followers

Tuesday, 22 February 2011

Tuntutan Kahwin


tu dia aihh.. banyak sgt cakap sal hal lain kan..
malam ni nak cakap sal.. tuntutan Kahwin..
since tadi ada sorang abg tu sebut sal menda ni kat aku..

"Sesiapa yang telah berkahwin dikalangan kamu maka dia telah sempurnakan separuh dari urusan agamanya dan hendaklah dia bertaqwa kepada Allah pada setengah atau separuh urusan agama yang selebihnya"

ayat kat atas ni nak bagitau betapa besaQ nya hal urusan kahwin tu dalam hidup kita.. smpaikan dia kata da lengkap separuh da bila kita da kawin.. n separuh lagi tu dengan wat tuntutan agama..
n Nabi Muhammad juga ada sebut..

"kahwin itu sunnahku, siapa yang melawan sunnahku dia bukan dari kalanganku"

hari ni tanak cita banyak.. tapi sal kahwin jugak la..

* Ada yang berkahwin kerana, sebab sudah bercinta so kena kahwin lah walaupun usia masih muda remaja.
* Ada juga yang kahwin sebab dipaksa kahwin… yang ini banyak bercerai ni…
* Kahwin kerana harta, wang ringgit… adoi! “Dia bagi aku kereta sebiji, rumah sebuah…beres kahwin!” - Yang ini paling ramai TAK BAHAGIA!
* Ramai yang berkahwin kerana, semua kawan-kawan sudah berkahwin.
* Dan yang paling kahwin for the wrong reason is… sebab untuk TIDAK BERGADUH LAGI. “Pada fikirannya, perkahwinan itu boleh membaik pulih perhubungan mereka yang sudah retak!”

Pesan saya. : kahwinlah kerana ALLAH, kerana nak menjaga diri, jaga hati, dari berbuat maksiat. cam pesan ustaz dalam Al Kulliyah hari tu.. kahwin la kerana tuntutan, kerana ALLAH. kalau nafsu jawapnya. nafsu la jadinya.. kalau duit sebab nya.. duitlah jadinya.. ikhlaskan diri untuk menunaikan pesanan ALLAH, maka nikmatlah pada kamu dikemuadian harinya..

wallahualam.


2 comments:

SaYraH WonDerLanD said...

Wah cerita pasai kawen plak dah..Hee ramai sungguh yang nk kawen. Blogger pon byk yg nk kawen 11.11.11 x lama ag

Berkahwin lah dgn niat yg betul maka akn long lasting perkahwinan tu ..insyaAllah

fRaMe+LenSeS said...

ehh.. cerita sahaja la SaYrah.. Nadh lum lagi walau ramai dok sebut ja soal kahwin ng Nadh.. siap ada yang dok kenen2 lagi.. tunggu mama ja tak sebut lagi.. ;)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA