Followers

Wednesday, 2 February 2011

Mee Hailam

heee.. tatau nak cakap camna la..
happy sangat la hari ni..
sebenarnya da lama da ngidam nak makan mee hailam ni..
dari alik hari tu lagi, tapi ta kesampaian..
so hari ni.. pujuk2 mama, then p Tesco, and beli barang untuk masak..
nahh.. kat bawah ni.. cita cket la apa saya wat tadi.. jadi assistant mama..


ayam, daging, kalau ada sotong pn masyuk gak, daging ka.. ptg kecik-kecik


sayur jangan lupa, bunga kobis, carrot, n juga sawi, kalo nak tambah yang lain terpulang la, tadi terfikir la nak try guna cendawan, huuu..


bawang putih, potong kecik-kecik.


ni tepung jagung, guna dia nak bagi kuah jadi pekat, campur dengan air dan ratakan.


last but not least, nama pn mee hailam kan, tadak mee ta jadi mee hailam la kan.. :p

Cara dia ::


tumis la bawang putih tadi


masukkan ayam n udang tadi,
Note: kalo ada daging, better jika di rebus terlebih dahulu.


masukkan cabai yang telah di tumbuk. kalo tanak tumbuk, potong kecik-kecik dan buh pn tadak hal la..


sila masukkan sos tiram secukup rasa


masukkan sos cili


sila masukkan kicap, kalo tadak kicap pekat, dapat y besa pn kira ok la.. nak bagi kaler ja tu.. :p


kemudian, masukkan kaler-kaler kehidupan ni dalam belanga, whoaa.. sangat suka time ni.. sayur nampak sedapp..


kaco la smpai masak sayur anda, jangan lupa letak garam secukup rasa, lepas tu masukkan air tepung jagung ni.. supaya kuah anda lebih pekat, If let say anda da rasa sedikit tawar atau kuah tu kurang, nak tambah, sila tambah sedikit sos tiram, dan air.. pastu rasa la..
Note : kurangkan penggunaan garam, takyah la letak banyak-banyak, ada rasa kira okeh la tu..


selepas da masak.. sila hidang. saya saja tak susun menarik-menarik, lama sgt ngidam ni.. apa lagi, makan la.. hihi.. agpn bak kata ayah, da masuk dalam perut, sama ja, ta cantik pn macam kita susun awai2 kan?


Credit :: SPECIAL THANKS TO MAMA..
appreciate sangat3 la.. sebab tlg masak kat Arie.. suka sangat3..
cyg mama.. ;))

7 comments:

efa said...

waah mee hailam sedap tp suka mee hailam yg mee dya besar2 tu :)

fRaMe+LenSeS said...

owhh.. tu mee sanggul.. tak silap hari tu ada terbaca. mee sanggul tade y halal. takut trus pastu. hehe

لين Si Pipi Merah said...

lynnlicious!!

lin butterfLYNN~~ said...

cam sedap je, nt bila2 nk masak lah,hehe;)
btw, btul ker mee sanggul xde yg halal?! baru je lps mkn aritu mee sanggul goreng, x taw pulak psl mee sanggul takde yg halal,tp btul ker x halal?? jakim yg sahkan ker?? huhu

fRaMe+LenSeS said...

Pipi Merah :: hee.. tu mama yang wat. nadh tgk2. tlg cket2.. ptg ni percubaan sndiri. hehe ttau la hasilnya .

Lin :: tak bape sure. tapi penah dengaQ.. lupa da aih. lama da.. jadi sumber tak sah.. hehe. tapi nadh orang kata.. da ta berani dah.. hehe.. jemput la wat ye.. nt tjk hasilnya kat nadh tau.. ;)

lin butterfLYNN~~ said...

owh pnh dgr jelah ek,em,hrp2 x btul lah,baru je mkn haritu,xtaw,wu3..
hhe,tu lah,igt nk wat lah nt,tgk cam senang sgt je,ok2 insya Allah nt bila lin dh wat nt lin tunjuk kat nadh,hihi

fRaMe+LenSeS said...

Lin wat nt tjk tau.. hehe. nadh da wat da semalam. hehe.. 1st attempt.. nasib jadi.. hehe.. ;) puas hati nadh dapat makan.. ;)

Buta+Pekak+Bisu=CINTA