Followers

Friday, 18 February 2011

Duduk Iftirash ketika solat = reflexology

Aku melihat Nabi Muhammad SAW.. Apabila Baginda SAW duduk pada rakaat yang kedua Untuk membaca tahiyyat awal), ia duduk di atas kaki kirinya dan menegakkan kaki kanan (Duduk iftirash)..Hadith shohih riwayat Bukhri.

Pengajaran hadith:
1. Disunatkan duduk iftirash pada tahiyyat pertama.

2. Duduk iftirash juga disunatkan semasa duduk antara dua sujud dan ketika duduk istirahah iaitu duduk sesudah bangkit dari sujud yang kedua (Mustika Hadith)

3. Amalan duduk iftirash adalah sunnah Rasulullah SAW dan apabila kita mengamal dan menyampaikannya kepada orang lain untuk mengamalkannya adalah mendapat pahala dan keberkatan dari Allah SWT

4. Amalan-amalan Rasul saw adalah bercahaya dan boleh mendekatkan diri seseorang kepada Allah SWT.


Apa kelebihan duduk Iftirash?
Duduk iftirash ni memberi 'tekanan reflexology' yang menyeluruh. Tapi bagi orang yg tidak menegakkan kaki kanan, mereka hanya mendapat 'tekanan reflexology' utk sebahagian tubuh sahaja (tidak meliputi bahagian - Brain, Neck, throat, heart, voice sinus, pituitary glands, etc spt dalam gambarajah). Ini merugikan!!

Eloklah kita cuba duduk secara iftirash yang sempurna semoga kita dapat pahala kerana ikut sunnah dan juga kesihatan yg menyeluruh melalui 'indirect reflexology excersize' utk bahagian kritikal - brain, neck, throat, etc...Note :: Hebat betul apa ajaran ISLAM ni.. kita buat satu, kita dapat banyak. Darab dengan 5 kali sehari (yang wajib) bayangkan la.. manfaatnya.. betapa sayangnya ALLAH pada kita ni dalam kita tak sedar.. Allahuakbar..


Credit to : Mahligai Group

1 comment:

hoyahadis said...

salam kenal..

betul-betul..
ilmu yang bermanfaat..
setiap pergerakan kita dalam sembahyang Allah dah tetapkan kelebihanya.cuma kita sebagai hambanya tak perasan semua tu (termasklah ambo)..
follow me ye..
blogger baru..he..he..

Buta+Pekak+Bisu=CINTA