Followers

Friday, 11 February 2011

Khutbah Jumaat :: Islam Agama Addin

Masjid Subang Perdana : Kuliah Jumaat 11-Feb-2011
bercakap pasal menerima n mengamalkan islam sbg addin. Iaitu cara hidup.


Khatib menegaskan bahawa HARAM mymbt hari kekasih.

sebab tidak pnh danjurkan pada islam. kerana mempunyai nsur kristian. N ada unsur maksiat.

Kiriman kad, bunga, hgga parti tari menari. Smpai zina. Dmi bktikan rasa syg n cinta depa.

selain itu, melanggar susila islam,.


Namun ada juga y meraikan, suka ria n mgikut2. Xdak istilah hari kekasih dalam islam, xleh smbt. Sertai. atau apa saja yang berkaitan.. Islam tidak menghalang berkasih sayang antara manusia, malah menyuruh berkasih sayang tapi menegah ksh syg antara laki n ppn yang bkn mahram dan tidak terkawal.


Dan DIAlah y menjdkan hati mereka mesra atr satu sma lain. Andai diguna semua kekayaan dalam dunia pn xdpt bg suma tu, melainkan ng izin ALLAH.


kisah bagaimana berlaku Hari Valentine ni..

Ada seorang paderi ni. nama Valentine.. tukang menyampaikan ajaran.. lastly dia ditangkap dan dimasukkan dalam penjara.. Tp dlm tu masih smpaikan ajaran dlm tu n tlg bbskan banduan. Last jth cnta ng ank pegawai penjara. dan dibunuh. sebelum dibunuh, dia ada tulis satu surat tu buat kekasih dia la. dan kejadian ni la camna berlaku hari valentine tu..


tengok balik pn da tau.. memang tadak kaitan langsung ng ISLAM. dan masih nak sambut, sedangkan hari Malidur Rasul pn tidak menyambut, nak sambut makhluk ni watpa? sesat lagi menyesatkan..


Dr Abu Hurairah, Sabda Nabi Muhammad SAW..

"demi ALLAH y nyawaku dlm gengamannya. Pasti kmu akan mgikut mereka sehasta demi sehasta, selangkh dmi selangkah hgga dpa msk dlm lubang pn kamu ikt.."


Tnya sahabat,

"adkh depa tu yahudi n nasrani..?"


Rasulullah menjwp, "Ya.."


Malah, dalam Al-Quran sendiri ada menyebut bahawa :

Orang-orang Yahudi dan Nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): “Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar.” Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh daripada Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepada mu. (Al-Baqarah: 120)


Buktinya, apa yang berlaku sekarang, 28,000 anak tak sah taraf dilahirkan setahun secara puratanya sejak 9 tahun yang lalu. dapat kita lihat sendiri la.. bahawa yang kita kebanyakannya terikut ni adlah budaya bebas yang sesat lagi menyesatkan.. malah ada sesetengahnya berbangga kerana mengikut pandangan mereka, ni la yang dikatakan peredaran zaman, malah sekiranya kita menegur, kita boleh diherdik pula, dan dikutuk pula sebagai kolot, ni lah apa yang berlaku kepada masyarakat kita sekarang ini, pergaulan bebas tanpa sekatan dan tanpa kawalan, menda dianggap normal, dan bukan lagi seperti zaman ibu bapa kita dahulu, yang mana perkara ini dianggap memalukan.. nauzubillah.. diharap kita tidak akan berada dengan orang-orang macam ini.. bersama kita berfikir dan merenungkan..

No comments:

Buta+Pekak+Bisu=CINTA